Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010Curier electoral

Curier electoral din 11 octombrie 2010

|versiune pentru tipar|

Înregistrarea primilor 12 concurenţi electorali

Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat primii 12 concurenţi electorali la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010, în ordinea în care vor fi înscrişi în buletinul de vot, a înregistrat simbolurile lor electorale şi a confirmat reprezentanţii oficiali la CEC. În hotărîrile de înregistrare au fost menţionaţi candidaţii înregistraţi, care cad sub incidenţa prevederilor art.13 alin. (3) din Codul electoral şi sînt obligaţi, pînă la data de 14 octombrie 2010, să-şi suspende activitatea în funcţiile deţinute (viceprim-miniştrii, miniştrii şi viceminiştrii, membrii din oficiu ai Guvernului; conducătorii autorităţilor publice centrale; preşedinţii şi vicepreşedinţii raioanelor; primarii şi viceprimarii; pretorii şi vicepretorii). Nesuspendarea din funcţie poate determina anularea înregistrării candidaţilor respectivi, la cererea CEC, prin hotărîre a instanţei de judecată. Din ziua înregistrării, concurenţii electorali pot începe oficial campania şi agitaţia electorală.

PLDM a depus actele pentru înregistrare

Deşi anterior declara că se va înscrie în campania electorală la ultima etapă, cu 30 de zile înainte de data alegerilor, pe 11 octombrie 2010 liderii Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) s-au prezentat la CEC pentru a depune actele de înregistrare în calitate de concurent electoral. Înainte de intrare în sediul CEC, liderul PLDM, Vladimir Filat, a prezentat public lista de candidaţi a partidului şi platforma electorală, care se întitulează “Moldova fără Sărăcie!”. Deoarece a fost singurul solicitant de înregistrare în ziua respectivă, PLDM va figura cu numărul 13 în buletinul de vot. CEC urmează să examineze actele depuse şi să înregistreze concurentul electoral în termen de 7 zile.

Comisia parlamentară nu a votat pentru ridicarea imunităţii unor candidaţi

Întrunită a doua oară, Comisia juridică, numiri şi imunităţi nu a votat pentru ridicarea imunităţii lui Vladimir Voronin şi Anatol Popuşoi, deputaţi în Parlament din partea PCRM, propunînd Parlamentului să remită sesizarea Procurorului General, din “lipsă de probe”. Potrivit preşedintelui Comisiei, Ion Pleşca, Comisia a hotărît să remită sesizarea procurorilor deoarece aceştia au omis interogarea celor doi intimaţi, precum şi pe motivul că Vladimir Voronin este membru al delegaţiei moldoveneşti în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) şi dispune de imunitatea acestei adunări, motiv pentru care APCE trebuie sesizată şi informată. Vladimir Voronin a calificat încercarea de ridicare a imunităţii drept spectacol, scenariu politic înainte de alegeri, iar activitatea procurorilor ca fiind neprofesionistă. Din momentul înregistării concurentului electoral, candidaţii de pe lista acestuia beneficază de imunităţi supleimtnare, care pot fi ridicate numai de către CEC.

Încă un posibil candidat independent

Fostul deputat comunist şi membru al Partidului Moldova Unită, Victor Stepaniuc, a declarat că va candida independent la alegerile parlamentare din 28 noiembrie şi s-a adresat la CEC pentru a lua listele de subscripţie în scopul colectării a cel puţin 2000 semnături de susţinere. Conform reprezentanţilor CEC, la data de 11 octombrie 26 persoane au declarat că doresc să participe la alegeri în calitate de candidaţi independenţi, dar niciunul nu a fost, deocamdată, înregistrat oficial.

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali