Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010Curier electoral

Curier electoral din 9 decembrie 2010

|versiune pentru tipar|

SUA susţine reformele democratice şi calea spre integrarea europeană

Ambasada SUA în Republica Moldova a difuzat un comunicat prin care apreciază că după alegerile parlamentare din 28 noiembrie este momentul important ca Republica Moldova să-şi consolideze calea spre un viitor european, care oferă perspective pentru o creştere economică mai mare şi prosperitate. Reprezentanţii SUA doresc ca liderii Moldovei să lucreze împreună pentru interesele poporului, pentru a forma un guvern eficient şi consolidat, care va continua agenda reformelor democratice şi a stabilizării economice, şi va menţine progresul în vederea unor relaţii mai strânse cu occidentul. Ambasada SUA salută vizitele în Moldova a Ministrului de Externe Bildt, Ministrului de Externe Sikorski şi a altor oficiali europeni, ca parte a cooperării şi a dialogului intensificat recent între UE şi liderii din Moldova, declarîndu-se solidară cu UE în susţinerea continuării reformelor democratice şi susţinerea direcţiei spre integrarea europeană a Moldovei. (sursa: Ambasada SUA)

Partide extraparlamentare negociază coaliţii proprii

Cîteva formaţiuni politice care au participat în campania electorală dar nu au putut trece pragul electoral, încearcă să-şi unească forţele, avînd la bază o iniţiativă a lui Iurie Roşca, liderul Partidului Popular Creştin-Democrat (PPCD). Liderul PPCD propune o eventuală fuziune, în cadrul unui proiect politic nou, la discuţii fiind invitaţi liderii cîtorva partide: Partidul Popular Republican, Partidul “Forţa Nouă”, Partidul Ecologist “Alianţa Verde”, Partidul Muncii, Partidul Moldova Unită.

Ambasadorul rus comentează vizita emisarului de la Kremlin

Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Valeri Kuzmin, a declarat într-un interviu că vizita unui înalt demnitar de stat rus la Chişinău nu poate fi privită drept o tentativă de imixtiune în afacerile interne ale Republicii Moldova, mai ales că după numai câteva zile de la vizita lui Serghei Narîşkin, şeful administraţiei Preşedintelui Rusiei, la Chişinău au început să vină reprezentanţi ai unor ţări din UE şi înalţi demnitari europeni. Ambasadorul rus consideră că vizita lui Narîşkin a avut loc deja după ce poporul moldovenesc şi-a făcut opţiunea electorală şi această vizită doar a probat interesul Rusiei pentru depăşirea instabilităţii politice care durează de ceva timp în Moldova. În centrul discuţiilor şi întâlnirilor ar fi fost problema dezvoltării relaţiilor de cooperare între cele două ţări în diferite domenii, iar interesul Rusiei faţă de Moldova este acelaşi ca şi interesul Moldovei faţă de Rusia, de cooperare şi ajutor reciproc şi de schimburi culturale. (Sursa: Allmoldova)

PLDM argumentează oferta de coaliţie

Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Primul-ministru Vlad Filat consideră că PLDM a optat pentru cea mai instabilă funcţie în cadrul ofertei făcute partenerilor pentru crearea coaliţiei de guvernare de centru-dreapta. Funcţia de premier este cea mi instabilă şi concomitent, cea mai responsabilă. Compromisul pe care nu-l pot găsi PLDM, PDM şi PL este partajarea corectă a responsabilităţilor care, pînă la urmă, duc oricum către funcţii care urmează să asigure puterea în stat, a mai declarat Vlad Filat. PLDM nu va accepta în niciun caz anumite presiuni, este gata să accepte compromisuri rezonabile, iar mandatele obţinute din partea cetăţenilor nu sînt pentru a satisface dorinţele pe alocuri foarte exagerate ale unora sau altora. De această dată, în cazul formării unei coaliţii cu partidele de dreapta, va fi semnat un document care va prevedea clar mecanismele de a evitare a devierilor de la înţelegerile semnate. Potrivit ofertei înaintate partenerilor de AIE, PLDM ar urma să rămînă cu funcţia de premier, Partidului Democrat i-ar reveni funcţia de preşedinte, iar Partidului Liberal cea de preşedinte al Parlamentului.

Reţelele de socializare susţin AIE 2

Pe cîteva reţele de socializare (Odnoklassniki, Facebook) a fost lansată Mişcarea online “Vrem AIE 2, comuniştii la gunoi”, care adună susţinătorii ideii refacerii Alianţei pentru Integrare Europeană şi păstrarea PCRM în opoziţie. Unul din iniţiatorii mişcării este consilier al Primului-ministru pe problemele tineretului şi a declarat că acţiunea nu presupune ieşirea la un miting sau protest real, ci doar manifestaţii ale internauţilor şi bloggerilor faţă de realităţile de pe arena politică. Potrivit iniţiatorilor, în 12 ore după lansare, mişcarea AIE 2 a adunat peste 2000 de susţinători online.

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali