Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePCRM

Evenimente ale PCRM la tema “Alegeri”

3 septembrie 2016
A avut loc şedinţa Comitetului Executiv Politic al PCRM, în cadrul căreia s-a decis ca formaţiunea să boicoteze alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016. “Boicotăm aceste alegeri pentru că ele nu sunt constituţionale, se bazează pe modificările făcute de Curtea Constituţională pe 4 martie 2016, modificări absolut neconstituţionale şi nefondate”, a specificat liderul comuniştilor, Vladimir Voronin.
Curtea Constituţională a confirmat rezultatele alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014
9 decembrie 2014 | 
Pe 9 decembrie 2014, membrii Curţii Constituţionale au confirmat rezultatele alegerilor parlamentare de legislatura a XX-a, a validat mandatele deputaţilor aleşi şi a confirmat listele candidaţilor supleanţi[]
24 septembrie 2014 | 
Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a vorbit despre situaţia social-politică din ţară şi despre importanţa alegerilor parlamentare.
28 iulie 2014
La Bălţi, a avut loc Plenara IV a Organizaţiei municipale Bălţi a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, la care a participat şi Vladimir Voronin. În cadrul plenarei, au fost discutate aspecte pe marginea Programului electoral al PCRM, aspecte organizatorice ale organizaţiei în timpul campaniei electorale, au fost discutate şi aspecte privind situaţia social-economică din ţară.
15 iulie 2014
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PCRM, Vladimir Voronin a vorbit despre priorităţile formaţiunii în contextul alegerilor parlamentare din anul curent, a făcut mai multe precizări pe marginea declaraţiilor deputatului Grigore Petrenco şi a criticat guvernarea pentru semnarea Acordului de Asociere.
19 mai 2014
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a organizat o masă rotundă în or. Nisporeni, cu genericul “Capitalul uman al Moldovei. Metode de salvare şi dezvoltare”, în cadrul căreia a demarat discuţiile asupra proiectului platformei preelectorale a PCRM. Potrivit organizatorilor, astfel de consultări vor fi cinci la număr, fiecare avînd subiectul său. La eveniment au participat membri PCRM, experţi în domeniu şi reprezentanţi ai societăţii civile.
1 mai 2014
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a organizat o acţiune cu prilejul Zilei internaţionale a solidarităţii oamenilor muncii, în cadrul căreia a fost prezentat proiectul platformei sale electorale pentru alegerile parlamentare, care vor avea loc în toamna anului curent, cu denumirea “Guvernare incoruptibilă — Viaţă demnă — O Moldovă nouă!”.
PCRM a organizat o acţiune de protest împotriva guvernării actuale
23 noiembrie 2013 | 
Pe 23 noiembrie 2013, la Chişinău, a avut loc o acţiune masivă de protest organizată de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, în cadrul căreia simpatizanţii şi membrii formaţiunii au cerut demisia Guvernului, dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor anticipate[]
22 noiembrie 2013
Mai mulţi membri şi simpatizanţi ai Partidului Comuniştilor au organizat un protest în faţa Reşedinţei de Stat unde au cerut demisia şefului statului, Nicolae Timofti şi alegeri parlamentare anticipate. După ce au scandat în faţa reşedinţei preşedintelui, comuniştii s-au îndreptat către Casa Guvernului, ulterior, în faţa Palatului Republicii, unde avea loc şedinţa Parlamentului. Protestatarii au scandat: “Jos Guvernul”, “Demisia”, “Alegeri noi, Guvernul la gunoi”!
3 iunie 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PCRM, Vladimir Voronin, s-a arătat convins că “noua Coaliţie pro-europeană a fost creată fără a avea un plan concret de schimbare a lucrurilor în ţară spre bine”. El a menţionat că “pînă în ultima zi PCRM a purtat negocieri cu PLDM şi PDM cu privire la alegerile parlamentare anticipate (…) care urmau să aibă loc pe 3 noiembrie”. “Faptul că în ultimul moment au renunţat la această decizie vorbeşte de un singur lucru: aceste forţe nu acţionează de sine stătător, sunt nişte marionete în mîinile unor păpuşari din exterior”, a precizat Voronin.
7 mai 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PCRM, Vladimir Voronin a declarat că declaraţiile isterice de la Strasbourg şi Bruxelles pe marginea ultimelor evenimente politice reprezintă cea mai serioasă lovitură asupra modernizării europene a Moldovei. Totodată, preşedintele comuniştilor consideră că “este necesar de a alege un nou preşedinte al Parlamentului”, chiar dacă Moldova este ameninţată de alegeri parlamentare anticipate.
4 aprilie 2013
La Chişinău, mai mulţi membrii ai PCRM au organizat o acţiune de protest în faţa Palatului Republicii unde au solicitat partidelor de guvernămînt organizarea alegerilor anticipate. Totodată, manifestanţii au protestat şi în faţa reşedinţei şefului Delegaţiei UE, Dirk Schuebel, unde s-au pronunţat împotriva faptului că vorbitorii de limbă rusă sunt discriminaţi şi a cerut ajutorul europenilor să intervină pentru a declanşa alegeri anticipate.
14 martie 2013
La Chişinău, mai mulţi reprezentanţi şi simpatizanţi ai PCRM au protestat în faţa Palatului Republicii unde au cerut legalizarea simbolurilor comuniste şi numirea datei alegerilor anticipate. Preşedintele communist, Vladimir Voronin a declarat că “aşa nu se mai poate de trăit, nici măcar de supravieţuit. Asta nu mai poate fi tolerat. Acest Guvern este pentru corupţie, pentru hoţie, pentru criminalitate. Eu vă chem pe voi toţi să luptăm pentru alegeri”. Totodată, deputatul communist, Iurie Muntean a spus că acesta este abia începutul şi că protestele vor continua în întreaga ţară.
29 septembrie 2012
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a convocat şedinţele organizaţiilor teritoriale ale formaţiunii în Chişinău, Balţi şi Cahul. În cadrul şedinţelor, participanţii au adoptat declaraţia cu privire la acţiunile viitoare ale PCRM pentru organizarea referendumului privind aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Potrivit declaraţiei, PCRM va organiza proteste masive pentru a genera desfăşurarea referendumului republican cu privire la Uniunea vamală.
27 septembrie 2012 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul comuniştilor Vladimir Voronin a făcut declaraţii după ce deputaţii AIE au respins iniţiativa legislativă privind aderarea Moldovei la uniunea vamală. “Noi vom propune şi săptămâna viitoare, şi în continuare, ca această chestiune să fie inclusă pe ordinea de zi. De asemenea, vom continua cu protestele în masă prin teritorii, ca să mobilizăm cetăţenii”, a declarat Vladimir Voronin.
10 septembrie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PCRM, Vladimir Voronin a declarat că referendumul legislativ pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan trebuie să aibă loc pe 18 noiembrie curent. Potrivit lui, fracţiunea parlamentară a PCRM a prezentat un proiect de lege organică care conţine aceste propuneri.
2 august 2012
În cadrul unei conferinţe de presă, deputatul comunist, Sergiu Sîrbu a declarat că “reprezentanţii Alianţei pentru Integrare Europeană din teritoriu încearcă prin orice metode să preia puterea” iar “în această luptă sunt aplicate diverse metode murdare de redistribuire a împuternicirilor în raioanele, oraşele şi satele, în care în rezultatul alegerilor locale Alianţa de guvernare nu a obţinut majoritatea”. Totodată, secretarul executiv al PCRM, Iurie Muntean a anunţat că există deja un plan de acaparare a puterii la nivel local, care este promovat de unul din liderii Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.
16 iunie 2012
La Chişinău s-a convocat în şedinţă Plenul Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. Plenul CC a examinat planul de acţiuni privind executarea deciziilor adoptate în cadrul Congresului VII al PCRM şi a fost unanim votat planul de măsuri prioritare privind pregătirea Partidului Comuniştilor pentru alegerile parlamentare anticipate.
27 martie 2012
Deputatul comunist, Artur Reşetnicov a declarat într-o conferinţă de presă că Alianţa pentru Integrare Europeană planifică să organizeze pe 28 martie curent un atac raider în Consiliul Raional Floreşti. Potrivit lui, în şedinţa consiliului raional consilierii din Alianţă vor încerca să anuleze decizia de numire în funcţie a preşedintelui şi vicepreşedintelui consiliului. Reşetnicov consideră că toate acestea urmăresc numirea cumnatului noului şef de stat, Nicolae Timofti, la un post de conducere în Consiliul Raional Floreşti. Deputatul a solicitat organismelor internaţionale să atragă atenţia la ilegalităţile “care se pun la cale” şi la “atacul direct împotriva democraţiei”.
19 martie 2012 | 
Mai mulţi membri şi simpatizanţi ai Partidului Comuniştilor au organizat un protestat în faţa Curţii Constituţionale înainte de fi anunţată decizia instituţiei privind alegerile şefului statului din 16 martie curent. Protestatarii purtau mai multe pancarte şi drapeluri şi scandau “Jos Alianţa”, “Ruşine”, “Alianţa marş afară”. Protestul comuniştilor vine ca urmare a constatării mai multor deficienţe admise de membrii alianţei de guvernare în procesul de votare a şefului statului, inclusiv în ziua alegerilor.
14 martie 2012 | 
Liderul socialiştilor Igor Dodon şi liderul comuniştilor Vladimir Voronin, au avut o întrevedere în cadrul căreia au fost abordate mai multe subiecte privind situaţia politică din ţară. “A fost o discuţie necesară, mai ales într-un moment atât de dificil. Am vrut să aflăm dacă comuniştii înţeleg că opoziţia parlamentară trebuie să fie responsabilă de ceea ce se întâmplă în ţară şi le-am spus că prin baricade problemele nu vor fi soluţionate”, a explicat Dodon. De asemenea, acesta spune că a vrut să afle care vor fi acţiunile comuniştilor în cazul alegerilor anticipate.
11 februarie 2012
Partidul Comuniştilor şi simpatizanţii formaţiunii au organizat o acţiune de protest contra intenţiei AIE de alege un preşedinte de compromis. Potrivit PCRM, decizia AIE este ilegală, deoarece Parlamentul actual este neconstituţional. “Desigur Ghimpu, Lupu şi Filat vor mai inventa ceva pentru a alege preşedintele. Dar noi vrem să alegem un preşedinte legitim, iar actualul Parlament să fie dizolvat. Preşedintele trebuie să fie recunoscut de către toţi cetăţenii ţării şi Parlamentul nu mai poate face nimic, deoarece este neconstituţional”, a declarat deputatul comunist, Iurie Muntean.
1 februarie 2012 | 
Fracţiunea PCRM din Consiliul municipal Chişinău a ţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a condamnat cu fermitate actul de trădare comis de consilierii Piotr Donţov şi Elena Danu care au părăsit fracţiunea PCRM şi au format fracţiunea socialiştilor. Într-o declaraţie de presă, consilierii comuniştii menţionează că “ascunzîndu-se după pretinsa grijă faţă de interesele locuitorilor oraşului, aceşti foşti deja membri ai fracţiunii comuniste, efectiv, au trădat alegătorii noştri”.
12 ianuarie 2012 | 
În cadrul unui briefing de presă, deputatul comunist Iurie Muntean şi-a exprimat indignarea faţă de decizia Curţii Constituţionale privind scrutinul prezidenţial repetat din 15 ianuarie curent ca fiind neconstituţional. “Alianţa s-a speriat de posibilitatea alegerii preşedintelui ţării. Alianţa a intrat în panică faţă de alegerea, anume a acestui candidat, adică a dlui Leonid Talmaci”, a comentat Muntean. Potrivit lui, PCRM va acţiona în judecată pe actualul preşedinte al Parlamentului, liderul PDM Marian Lupu menţionînd totodată că din 12 ianuarie “Republica Moldova nu mai are Curte Constituţională”.
21 decembrie 2011 | 
Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin a înaintat un ultimatum partidelor AIE, în cadrul unei conferinţe de presă, în scopul dizolvării pînă la finele anului a coaliţiei majoritare. “Pînă la finele anului au mai rămas 10 zile. Tot atît timp are AIE pentru a dizolva Alianţa. Actuala guvernare continuă să provoace societatea la acţiuni masive de protest, din cauza tarifelor la gazul natural şi imposibilităţii de plată. Nimic nu poate ajuta Moldova decît schimbarea conducerii”, a spus liderul comunist. Vladimir Voronin enumerat condiţiile în care actualii guvernanţi ar trebui să reformateze puterea: dizolvarea AIE, numirea unui nou Guvern şi respectarea cu stricteţe a prevederilor Legii cu privire la autorităţile locale.
16 decembrie 2011 | 
La Chişinău, a fost convocată Plenara Comitetului Central al Partidului Comuniştilor în cadrul căreia s-a decis ca fracţiunea PCRM să nu participe la şedinţa de votare pentru alegerea candidatului Alianţei pentru Integrare Europeană în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. În hotărîrea plenarei, se menţionează că “acţiunile Alianţei de guvernare nu au creat în republică atmosfera de încredere între conducere şi societate, între partidele de guvernămînt şi opoziţie, care ar permite Partidului Comuniştilor să examineze posibilitatea de a vota pentru un candidat la funcţia de şef de stat”. Liderul PCRM, Vladimir Voronin a declarat că partidul său este gata să contribuie la găsirea unei candidaturi de compromis la Preşedinţie la următoarea încercare de alegere a şefului statului.
5 octombrie 2011 | 
Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin a declarat într-o conferinţă de presă că formaţiunea sa insistă asupra stabilirii datei alegerilor Preşedintelui republicii ca o primă condiţie pentru demararea negocierilor în vederea depăşirii crizei politice. Liderul comunist a menţionat că PCRM nu va merge la fel de fel de variante propuse pentru depăşirea crizei, inclusiv la modificarea Constituţiei.
21 iulie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, fostul candidat comunist pentru Primaria capitalei, Igor Dodon a declarat că preferă mandatul de deputat al Parlamentului în locul legitimaţiei de consilier municipal. El consideră că “mandatul de deputat îi oferă mult mai multe oportunităţi de a fi auzit şi de a-şi face simţită voinţa politică, decît atribuţiile de consilier municipal, considerabil diminuate prin modificările recente ale legislaţiei”. De asemenea, Igor Dodon a anunţat despre demararea a trei proiecte sociale: Fundaţia socială “Soluţia”, proiectul “Iubesc Moldova” şi “Institutul de Modernizare a Moldovei”, pentru a contribui la “îmbunătăţirea condiţiilor de trai pentru chişinăueni şi cetăţenii din toată ţara”. Totodată, Dodon a respins zvonurile privind plecarea sa din rîndurile Partidului Comuniştilor menţionînd şi necesitatea modernizării partidului.
11 iulie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, fostul candidat al PCRM la funcţia de primar general al capitalei, Igor Dodon a făcut totalurile alegerilor locale. “Eu ştiu că unele persoane au preferat să piardă, decît să cîştige cu Dodon, dar preşedintele partidului a spus clar că aceste persoane vor fi sancţionate. Cineva ar dori foarte mult să plec din acest partid”, a spus Dodon. Totodată, deputatul comunist aşteaptă poziţia oficială a structurilor internaţionale privind lichidarea de către deputaţii Parlamentului a funcţiei de preşedinte al Consiliului Municipal Chişinău. De asemenea, Igor Dodon consideră că “peste jumătate de an, maximum peste un an, locuitorii Chişinăului vor veni cu iniţiativa de a desfăşura un referendum, pentru a-l scoate pe Dorin Chirtoacă din funcţia de primar general”.
25 iunie 2011
La Chişinău, a avut loc şedinţa Comitetului Central al PCRM la care s-a discutat despre rezultatele fomaţiunii în alegerile locale generale. În cadrul şedinţei, ex-candidatul la funcţia de primar al capitalei, Igor Dodon a declarat că “şansele Partidului Comuniştilor de a reveni la guvernare sunt foarte reale, dar numai dacă reuşim până la următoarele alegeri parlamentare să îmbunătăţim imaginea formaţiunii, să venim cu o imagine mai atractivă, modernizată, pentru a ne bucura de simpatia şi încrederea unor categorii noi de alegători”. Totodată, Dodon a afirmat că neobţinerea rezultatului scontat a fost cauzată atât de ceea ce a numit “fraudarea alegerilor de către oponenţii politici”, cât şi de “scandalurile compromiţătoare, care s-au iscat pe ultima sută de metri”. În cadrul evenimentului, Igor Dodon a devenit membru al Comitetului Central al PCRM.
22 iunie 2011 | 
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova acuză instituţiile electorale de comiterea unor încălcări grave la procedura de renumărare a voturilor, despre aceasta a declarat la un briefing de presă, deputatul comunist Serghei Sîrbu. Potrivit lui, procedura de renumărare a demarat mai devreme decît scrie în instrucţiunile adoptate de Comisia Electorală Centrală. “Sacii cu buletine trebuiau conform instrucţiunilor CEC să fie primite de membrii birourilor electorale mîine în prezenţa observatorilor din partea partidelor, acest lucru nu s-a făcut, iar sacii au fost transmişi ilegal astăzi”, a spus Sîrbu. De asemenea deputatul comunist susţine că sigiliile aplicate pe saci au fost în mare parte deteriorate în timpul transportării, fapt ce poate fi calificat ca o încălcare flagrantă a legii.
21 iunie 2011 | 
Partidul Comuniştilor va cere în judecată anularea imediată a rezultatelor turului doi ale alegerilor primarului de Chişinău, care au fost falsificate şi lipsite de normele elementare de votare secretă, despre aceasta a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă, liderul communist Vladimir Voronin. El a mai declarat că formaţiunea sa cere organizarea alegerilor repetate în capitală, concomitent cu readucerea imediată a procedurilor electorale în concordanţă cu standardele europene de alegeri democratice. Totodată, Vladimir Voronin a îndemnat susţinătorii PCRM să dea dovadă de calm, răbdare şi disciplină. “Există provocatori, care ar dori să împingă susţinătorii noştri la nişte acţiuni în forţă, asemenea celor care s-au produs pe 7 aprilie 2009”.
20 iunie 2011 | 
Igor Dodon, fostul candidat al Partidului Comuniştilor la funcţia de primar al capitalei, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că “PCRM nu se recunoaşte nici învingător, dar nici învins la alegerile primarului Chişinăului”. “Diferenţa de un singur punct procentual nu poate fi considerată înfrîngere, cu atît mai mult cînd majoritatea chişinăuenilor înţeleg — rezultatele alegerilor din 5 iunie şi din 19 iunie au fost falsificate de către actuala guvernare, prin diferite metode”, a spus Dodon. El a dat asigurări că PCRM va folosi “toate metodele legale pentru a apăra voturile alegătorilor noştri şi libera lor exprimare”.
13 iunie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, candidatul PCRM la funcţia de primar al capitalei, Igor Dodon, şi-a prezentat soluţiile privind dezvoltarea suburbiilor municipiului Chişinău, angajamente care potrivit lui presupun realizarea unor activităţi concrete pentru fiecare localitate în parte. “În comuna Stăuceni vom lansa o linie de troleibuz, care va conecta Poşta Veche cu Stăuceni şi Cricova, la Băcioi vor fi reparate capital drumurile, iar reţelele de apă şi canalizare vor fi conectate la conducta «Apă-Canal», la Ciorescu vor fi reparate drumurile şi reconstruită staţia de epurare, iar la Budeşti, de asemenea vor fi reconstruite drumurile şi gazificate cartierele noi”, a spus Dodon. El a calificat drept aberante declaraţiile lui Chirtoacă potrivit cărora “în cazul în care Dodon va ajunge primar, Chişinău va rămîne fără suburbii”. “Suburbiile sînt viitorul municipiului Chişinău şi ele trebuie să fie parte componentă a municipiului”, a precizat Dodon.
9 iunie 2011
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a desfăşurat o acţiune de protest la Palatul Republicii, în timpul şedinţei Parlamentului în care au cerut demisia Guvernului şi a conducerii Comisiei Electorale Centrale. Prezent la eveniment, candidatul PCRM la funcţia de primar general, Igor Dodon a declarat că "prima victorie am obţinut-o la 5 iunie, cînd am avut majoritatea locurilor în Consiliul municipal Chişinău. A doua victorie o vom repurta la 19 iunie. Acesta nu este un miting de protest, — spune Igor Dodon, — acesta e un miting de solidaritate. Noi am fi putut să scoatem acum în stradă sute de mii de oameni, care sînt gata să ne susţină. Noi nu dorim repetarea lui 7 aprilie, noi nu dorim să obţinem puterea prin distrugeri şi pogromuri. Noi vom confirma victoria noastră în alegerile locale la Chişinău din 19 iunie şi prin aceasta vom demonstra ataşamentul nostru la Lege şi Democraţie. Protestatarii au scandat “Jos CEC!”, “Jos Guvernul!”, “Jos Alianţa!”.
7 iunie 2011 | 
În cadrul unui briefing de presă, candidatul PCRM la funcţia de primar de Chişinău, Igor Dodon, s-a arătat convins că a obţinut o victorie detaşată la alegerile din 5 iunie, acumulînd circa 53% în perimetrul oraşului Chişinău. “Şi dacă nu se întîmplau lucruri suspecte în cadrul unor suburbii, dacă nu se întîmplau lucruri suspecte în activitatea Consiliului Electoral municipal, astăzi aş fi vorbit cu dumneavoastră deja în calitate de Primar General de Chişinău”. Dodon a spus că, deşi la două zile după alegeri CEC a prezentat alte date, el este absolut convins că în turul doi din 19 iunie va putea să obţină uşor victoria.
24 mai 2011
Candidatul PCRM la funcţia de primar general, Igor Dodon împreună cu candidaţii la funcţia de primar în suburbiile capitalei, a prezentat prevederile programului electoral “Soluţii pentru suburbiile Chişinăului”. În programul candidatului PCRM se numără acordarea posibilităţii pentru familiile tinere şi angajaţii din sfera bugetară care locuiesc în suburbiile municipiului de a-şi construi o locuinţă; restabilirea infrastructurii culturale, extinderea reţelei de centre pentru copii şi tineret în suburbii; susţinerea instituţiilor sociale, educaţionale şi medicale; asigurarea localităţilor din suburbii cu transport, extinderea reţelei de troleibuze.
22 mai 2011
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a organizat ample acţiuni de protest împotriva regimului de guvernare din Moldova în oraşele Cahul, Orhei şi Soroca. În adresarea sa către popor, PCRM constată că în fiecare zi viaţa devine tot mai grea pentru majoritatea cetăţenilor ţării, iar schimbările anunţate nu sunt orientate spre bine, dar spre ce este mai rău. “Ţara de doi ani nu are un preşedinte, iar liderii AIE anunţă deschis că nu vor mai organiza alegeri prezidenţiale. Alianţa s-a ruinat. Liderii acesteia, Filat, Lupu şi Ghimpu luptă între ei. Aceştea sunt preocupaţi de intrigile apărute între ei, dar nu de problemele şi necesităţile poporului moldovenesc”, se spune în adresarea PCRM către cetăţeni.
18 mai 2011 | 
Candidatul PCRM la funcţia de primar general, Igor Dodon şi-a lansat oficial oferta electorală pentru probleme ce ţin de securitatea oraşului Chişinău. Potrivit lui Dodon lipsirea recentă a poliţiştilor de facilităţile sociale au provocat un exod în masă a personalului din forţele de ordine, fapt ce a condus la o creştere a infracţionalităţii. Printre soluţiile propuse de PCRM sunt: crearea unui sistem video de supraveghere în instituţiile de învăţămînt şi în instituţiile medicale, reformarea sistemului de activitate a inspectorilor de sector şi crearea unor noi grupuri mobile de pază a cartierelor. De asemenea Dodon a spus că optează pentru restabilirea facilităţilor pentru poliţişti li militari.
16 mai 2011 | 
Candidatul PCRM la funcţia de primar de Chişinău, Igor Dodon, a prezentat soluţii pentru dezvoltarea culturii, artei şi turismului în capitală. El afirmă că “tot ce se întîmplă astăzi în centrul istoric al Chişinăului este un adevărat genocid pentru monumentele de arhitectă şi pentru cultură în general”. Potrivit lui Dodon, echipa de consilieri ai PCRM propune soluţii în acest sens, acestea se referă la protejarea tezaurului cultural-istoric al Chişinăului, la susţinerea culturii, dezvoltarea turismului, organizarea activităţilor de agrement, după modelul capitalelor europene, promovarea toleranţei interetnice şi interconfesionale.
13 mai 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, candidatul PCRM la funcţia de primar general de Chişinău, Igor Dodon, i-a adresat 13 întrebări candidatului PL, la funcţia de primar general, Dorin Chirtoacă. Potrivit lui Dodon, în urma mai multor întîlniri electorale cu diferite categorii de oameni au apărut mai multe întrebări care “sunt mai curând adresate celui care timp de patru ani trebuia să aibă grijă de municipiul Chişinău, sunt întrebări adresate domnului primar Dorin Chirtoacă”. Totodată, Igor Dodon s-a arătat sceptic faţă de răspunsurile candidatului PL îndemnînd cetăţenii să voteze un profesionist, care cunoaşte ce este administraţia, ce este economia şi cu soluţii pentru problemele municipiului.
4 mai 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, candidatul PCRM la funcţia de Primar de Chişinău, Igor Dodon şi-a prezentat programul social la spitalul municipal Nr.4, menţionînd că a ales anume această instituţie medicală, “unde condiţiile pentru pacienţi şi pentru lucrătorii medicali nu corespund cerinţelor” iar “noi considerăm că instituţia medicală municipală este extrem de necesară Chişinăului şi noi intenţionăm să depunem toate eforturile pentru modernizarea spitalului şi aducerea clădirii în stare normală, deoarece asigurarea accesului tuturor locuitorilor municipiului la servicii medicale este unul din obiectivele noastre prioritare”. Printre angajamentele candidatului PCRM pentru o mai bună administrare a municipiului au fost evocate protecţia socială garantată, acces la servicii medicale de calitate, educaţie şi instruire performantă.
30 aprilie 2011
La Chişinău, a avut loc şedinţa activului naţional al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova în cadrul căreia a fost ales sloganul formaţiunii în campania electorală pentru alegerile locale din 5 iunie “Sîntem obligaţi, deci vom reuşi!”. Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin a menţionat la şedinţă că “această formulare, simplă şi ambiţioasă, în stil militar, conţine întreaga noastră responsabilitate, întregul adevăr cu care venim în faţa alegătorilor”. De asemenea, la şedinţă a fost expusă o adresare către alegători prin care PCRM îndeamnă cetăţenii republicii “să spună un «nu» categoric Alianţei antipopulare, reprezentat de democraţi, liberal-democraţi şi liberali, să nu rateze unica şansă pentru făurire şi să susţină candidaţii Partidului Comuniştilor”.
28 aprilie 2011 | 
Candidatul comunist la funcţia de primar al Chişinăului, Igor Dodon, şi-a prezentat oferta pentru tineret din platforma sa electorală. La eveniment au participat şi tinerii candidaţi la funcţiile de consilieri municipali care au promis lansarea unui program municipal de susţinere a tinerilor, cu privire la acordarea unui suport financiar de pînă la 300 de mii de lei pentru tinerii antreprenori. Comuniştii propun să construiască peste 200 de mii de metri pătraţi de spaţiu locativ pentru tinerele familii pînă în 2015. Alte promisiuni presupun acordarea unei indemnizaţii de cinci mii de lei la naşterea copiilor şi locuri mai bine amenajate pentru agrement şi competiţii sportive în cadrul municipiului.
21 aprilie 2011 | 
Candidatul PCRM la funcţia de primar de Chişinău, Igor Dodon, a început campania electorală cu strîngerea gunoiului în zona forestieră din Parcul sectorului Ciocana al capitalei. El a menţionat că oraşul trebuie curăţat începînd de la marginea acestuia pînă la primărie şi s-a arătat convins că pe 5 iunie va fi susţinut de cea mai mare parte a chişinăuienilor. Prezent la eveniment, liderul partidului, Vladimir Voronin, a spus că Dodon este cea mai potrivită candidatură la funcţia de primar al capitalei iar împreună cu ceilalţi candidaţi la funcţia de consilieri municipali vor forma o echipă bună, profesionistă.
8 aprilie 2011 | 
Deputatul communist, Serghei Sîrbu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că guvernarea a împiedicat implementarea Registrului electronic al alegătorilor pentru a frauda alegerile locale generale din vară. El a subliniat că Parlamentul a modificat în grabă săptămîna trecută Codul electoral fără a ţine cont de recomandările Consiliului Europei de a nu amenda legislaţia electorală înainte cu şase luni înainte de scrutin. “Autorităţile au împiedicat CEC să pună în practică Registrul. Puterii îi convine listele imperfecte pentru a putea manipula cu listele suplimentare. În acest fel ei vor frauda alegerile, asigurîndu-şi de la 5% la 10% voturi în plus. Mă tem că vom ajunge la situaţia în care să invităm experţi străini să ne organizeze alegeri aşa cum fac unele state africane”, a completat Sîrbu.
2 aprilie 2011 | 
La Chişinău, a avut loc a XXIII-a Plenară a Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova în cadrul căreia au fost examinate subiectele legate de pregătirea PCRM de alegerile generale locale din vară. Plenara CC PCRM unanim a aprobat candidatura deputatului Igor Dodon la funcţia de primar general al mun. Chişinău. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat după şedinţa Comitetului că Dodon a fost ales din patru potenţiali candidaţi după două criterii: profesionalism şi competenţă. Voronin a mai adăugat că lista candidaţilor PCRM la funcţia de consilieri ai Chişinăului este alcătuită din 56 de persoane, iar numele şi ordinea acestora va fi definitivată într-o săptămînă. Totodată, Igor Dodon a declarat că este onorat să fie “nominalizat la alegerile locale de partidul cu cele mai mari şanse nu numai la scrutinul local, dar şi la viitoarea cursă parlamentară”.
11–16 martie 2011
În perioada 11–16 martie curent, Comitetul Executiv Politic al CC al PCRM s-a convocat în şedinţe, în cadrul cărora au fost discutate şi revizuite listele de candidaţi în consiliile raionale şi candidaţii la funcţia de primar în raioane şi sate, care vor fi înaintaţi de PCRM la alegerile locale din vară. De asemenea, s-a decis ca pe 26 martie curent să fie convocată Plenara CC al PCRM la care vor fi discutate mai multe aspecte privind pregătirea organizaţiilor teritoriale de partid pentru alegerile locale.
22 februarie 2011 | 
Deputaţii comunişti Sergiu Sîrbu şi Artur Reşetnicov au susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia au declarat că PCRM a elaborat şi înaintat comisiilor parlamentare un proiect de lege care prevede că şeful statului urmează să fie ales în termen de două luni de la constituirea noului Parlament. Noul proiect de lege ar urma că completeze Legea privind alegerea şefului statului. Potrivit lui Reşetnicov, Partidul Comuniştilor va insista ca acest proiect să fie inclus în regim de urgenţă pe ordinea de zi a Parlamentului, astfel încît să fie să fie exclus acest vid legislativ iar în cazul în care Parlamentul va refuza să discute acest subiect, acţiunea va fi calificată drept uzurpare a puterii de stat.
29 ianuarie 2011
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a desfăşurat la Chişinău o şedinţă cu secretarii organizaţiilor teritoriale ale formaţiunii, în cadrul căreia a dat startul pregătirilor pentru alegerile locale din vara anului 2011. “Am trasat perspectivele de dezvoltare ale partidului şi comsomolului. Nu am discutat candidaturile pentru locale, doar planul de măsuri pe care trebuie să-l realizăm. Candidaturile vor fi înaintate de către organizaţiile teritoriale”, a declarat liderul PCRM, Vladimir Voronin. De asemenea, secretarului executiv al PCRM, deputatul Iurie Muntean, a declarat că “spre deosebire de alte partide, noi punem accent pe perfecţionarea membrilor noştri. Ei vor participa la un seminar de instruire şi vor audia un studiu despre activitatea pentru 2010”.
27 decembrie 2010
Liderii PCRM şi PDM s-au întîlnit la Palatul Republicii pentru a negocia o viitoare alianţă de guvernare. La intilnirea au participat din partea PCRM, Vladimir Voronin, Zinaida Grecianii, Igor Dodon şi Vadim Mişin iar democraţii au fost reprezentaţi de Marian Lupu, Vlad Plahotniuc, Dumitru Diacov şi Valeriu Lazăr. Potrivit liderului comunist, Vladimir Voronin, deşi dialogul a progresat mult, s-au discutat partajările, au mai rămas cîteva subiecte ce mai trebuie discutate. El a adăugat că pentru luarea deciziilor finale e nevoie de convocarea Comitetului Central al PCRM şi a Consiliului PDM. Marian Lupu, liderul PDM a comunicat că a discutat cu PCRM structura, mecanismele şi cadrul de guvernare. El a spus că a discutat cu comuniştii şi propunerea PDM de a modifica legea cu privire la activitatea Guvernului, s-a discutat şi despre problema depolitizării organelor de drept, despre sistemul judecătoresc.
15 decembrie 2010 | 
PCRM susţine că renumărarea voturilor a eşuat din cauza autorităţilor electorale, despre aceasta a declarat în cadrul unui briefing de presă, deputatul comunist, Grigore Petrenco. “În condiţiile regimului liberal-democrat din Moldova, alegerile democratice nu sînt posibile. Temerile PCRM că o parte din voturile noastre au fost furate s-au adeverit. Comisia Electorală Centrală este complice la fraudele în masă, deoarece nu ne-a permis accesul la listele electorale, deşi decizia Curţii Constituţionale privind renumărarea voturilor prevede că «urmează a fi verificate listele electorale de bază şi cele suplimentare». Astfel, CEC a încălcat hotărîrea Curţii”, a spus Petrenco. Totodată, juristul PCRM, Sergiu Sîrbu, a completat că observatorii şi reprezentanţii PCRM au fost împiedicaţi să intre în unele secţii de votare pentru a urmări procesul renumărării. El a menţionat că PCRM a depus două cereri la Curtea de Apel prin care solicită obligarea CEC de a contrapune listele electorale de bază cu listele electorale suplimentare, în vederea identificării votării multiple, şi solicită să i se pună la dispoziţie listele de alegători.
10 decembrie 2010
Liderii PD şi PCRM s-au întîlnit pentru o nouă rundă de discuţii la care au lucrat la organigrama viitorului Guvern. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că se lucrează strict în interesele statului, iar pînă la finalizarea dialogului nu a mai ramas mult. Liderul comunist, a mai adăugat că vor fi promovaţi în funcţii doar persoane profesioniste şi nu se va ţine cont de apartenenţa lor politică. Preşedintele PD, Marian Lupu, a menţionat că consultările pe ambele axe, atît cu PCRM, cît şi cu PLDM şi PL, continuă.
7 decembrie 2010
La Chişinău, a avut loc cea de-a XXI Plenară a Comitetului Central al PCRM, în cadrul căreia a fost discutată chestiunea privind situaţia politică curentă şi posibilele măsuri de stabilizare a situaţiei social-politice din ţară. Plenara a adoptat cu vot unanim o hotărîrea conform căreia, CC al PCRM împuterniceşte Comitetul Executiv al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova să contunuie negocierile cu Partidul Democrat privind crearea Coaliţiei anticriză “Pentru Moldova” şi semnarea documentelor de coaliţie corespunzătoare, elaborate de către părţi.
7 decembrie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova şi Partidul Democrat au purtat negocieri bilaterale privind gestionarea politicii externe şi interne, care potrivit liderului PDM, Marian Lupu, “la nivel de principii şi priorităţi nu avem divergenţe de opinii. Am găsit o consonanţă deplină în politica internă. Privind politica externă, PDM a reiterat, iar PCRM a acceptat vectorul de integrare europeană, care nu vine în contradicţie cu dezvoltarea unui parteneriat strategic cu partenerii din Est”. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a completat că formaţiunile nu au semnat încă vreun document de instituire a coaliţiei de guvernare. “Am discutat conceptul cu care să ieşim în prima şedinţă de Parlament. Am discutat despre situaţia reală şi paşii pentru depăşirea crizei politice. Divergenţe serioase nu au fost. Nu am discutat oferta PLDM şi nici repartizarea posturilor”, a spus Voronin. Privind oferta de coalizare a liberal-democraţilor, Lupu a subliniat că “PDM nu are o viziune banală ce se limitează la partajarea funcţiilor”.
5 decembrie 2010
La Chişinău au avut loc consultările pentru crearea unei coaliţii de centru-stînga între PCRM şi PDM, eveniment la care a participat şi Serghei Narîşkin, şeful administraţiei preşedintelui Federaţiei Ruse. După întrevedere, liderul comunist, Vladimir Voronin, a subliniat “nimeni nu trebuie să fie mirat de faptul că o asemenea întrevedere a avut loc în ajunul luării unor decizii importante pentru organizarea conducerii în Moldova”. La rîndul său, liderul PDM, Marian Lupu a declarat că la întrevedere “am vorbit despre dezvoltarea şi aprofundarea relaţiilor bilaterale între Republica Moldova şi Rusia”.
30 noiembrie 2010 | 
Candidatul la funcţia de deputat din partea comuniştilor, Sergiu Sîrbu, a ţinut o conferinţă de presă la care a declarat că alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 “au fost falsificate masiv, fapt ce ar putea influenţa rezultatele alegerilor” deoarece “guvernarea a folosit diverse metode de fraudare, înglobate într-un sistem unic”. Sîrbu a menţionat că PCRM a contestat deja cîteva cazuri la Comisia Electorală Centrală, iar la solicitarea PCRM, Procuratura Generală a început deja urmărirea penală pe faptul votării multiple de către candidatul din partea PLDM, Petru Şterbate.

Potrivit lui Sîrbu, cea mai gravă şi flagrantă încălcare a legislaţiei electorale este votarea alegătorilor de peste hotare pe buletine improvizate pe foi A4, care “trebuie declarate nevalabile”. El s-a arătat nedumerit şi de faptul că “pentru prima dată în istoria Moldovei în unele localităţi prezenţa la urne a fost de 100%, de exemplu, în oraşul Călăraşi”.
29 noiembrie 2010 | 
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova nu exclude o alianţă cu Partidul Democrat, în vederea depăşirii crizei politice, o declaraţie în acest sens a făcut preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, într-o conferinţă de presă. “Trebui să calculăm împreună şi să vedem ce o să iasă. Dacă suma voturilor va fi suficientă pentru coaliţie, atunci noi o vom accepta”, a spus Voronin. Referindu-se la posibilitatea creării unei coaliţii cu PLDM, Voronin a spus că “încă nu a vorbit cu ei în această privinţă”. “Dacă vor fi propuneri, le vom examina. Sîntem deschişi pentru dialog cu fiecare partid din Parlamentul Moldovei, în afară de cele de extremă dreapta”, a subliniat liderul PCRM. Vladimir Voronin a dat de înţeles că PCRM ar putea să nu accepte rezultatele definitive ale alegerilor şi să le conteste în judecată, avînd în vedere că comuniştii au atestat cazuri de “votare multiplă, manipulare la secţiile de votare de peste hotare”.
26 noiembrie 2010 | 
Candidatul comunist la funcţia de deputat, Grigore Petrenco, a ţinut un briefing de presă, în cadrul căruia a comunicat că reprezentanţii PCRM vor fi prezenţi la fiecare birou electoral în ziua alegerilor din 28 noiembrie, astfel Partidul Comuniştilor va informa operativ cetăţenii despre procesul de votare şi planifică să desfăşoare briefing-uri din oră în oră, pentru a informa cetăţenii iar seara tîrziu va vorbi despre rezultatele preliminare, graţie numărări în paralel a voturilor. Totodată Candidatul la funcţia de deputat din partea PCRM, Sergiu Sîrbu, a spus că partidul are motive serioase pentru a presupune că Alianţa de guvernare va falsifica rezultatele alegerilor prin “presiune asupra alegătorilor şi cumpărarea voturilor, votarea multiplă, falsificarea proceselor verbale, provocări şi acuzaţii la adresa PCRM de a fi fraudat alegerile”.
25 noiembrie 2010 | 
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova este gata să facă o coaliţie postelectorală cu Partidul Democrat, dacă Marian Lupu renunţă la dorinţa de a deveni preşedinte, a declarat la o conferinţă de presă liderul PCRM, Vladimir Voronin. “Dacă Lupu se vede definitiv numai preşedinte, probabilitatea unei coaliţii cu PDM se reduce foarte serios. Dacă apar alte variante, atunci putem discuta. Vrem alţi candidaţi. Preşedintele nu trebuie să fie aşa tînăr”, a spus Voronin. Potrivit lui, viitorul Parlament are două opţiuni de soluţionare a crizei politice: ori modifică modalitatea de alegere a şefului statului şi Constituţia, ori alege o candidatură apolitică la funcţia de preşedinte. PCRM este gată să meargă pe oricare dintre cele două posibilităţi. De asemenea, Vladimir Voronin a negat acuzaţiile cum că atacul asupra fostului şef al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Artur Reşetnicov, ar fi fost un truc electoral, înscenat de Partidul Comuniştilor.
24 noiembrie 2010
Deputaţii comunişti, Zinaida Greceanîi, Igor Dodon şi Oxana Domenti, în cadrul unei conferinţe de presă, au prezentat nouă iniţiative care ţin de sferele economice şi sociale, care potrivit lui Igor Dodon, PCRM este gata să le realizeze imediat după venirea la guvernare. “Politica fiscală; adoptarea bugetelor; iniţiativele pentru gospodăriile agricole; indexarea depozitelor la Banca de Economii; stabilirea TVA la gaze, care va da posibilitatea de a micşora tarifele; restabilirea imediată a garanţiilor sociale; iniţiativele privind îmbunătăţirea mecanismelor de stabilire a pensiilor şi a majorării lor; îmbunătăţirea accesului populaţiei la serviciile medicale şi pachetul de iniţiative pentru tineri”, a specificat Dodon, referindu-se la cele 9 iniţiative ale PCRM. Potrivit ex-premierului Zinaida Greceanîi, PCRM intenţionează să menţină taxa zero pe venitul reinvestit cel puţin pînă în anul 2015 iar Oxana Domenti, candidat PCRM, a spus că dacă Partidul Comuniştilor va veni la guvernare, serviciile medicale vor deveni mai accesibile, iar calitatea medicamentelor se va îmbunătăţi. Cele nouă iniţiative fac parte din programul electoral “Moldova alege Victoria!”
23 noiembrie 2010
În cadrul unei conferinţe de presă, candidatul PCRM la funcţia de başcan al UTA Găgăuzia, Irina Vlah, şi-a prezentat platforma electorală care se bazează pe trei principii — un popor găgăuz unit, bază pe puterea centrală şi relaţii de prietenie cu partenerii permanenţi. “Cea mai importantă sarcină pe care ne-am pus-o este consolidarea întregii societăţi găgăuze”, a declarat Vlah, adăugând că activitatea comitetului executiv al Găgăuziei se va baza pe principiul “împreună cu Moldova şi bazându-ne pe Moldova”, adică “cu susţinerea autorităţilor centrale, cu înţelegere reciprocă, cu stabilirea unor relaţii durabile constructive şi bune”. Cel de-al treilea principiu al activităţii Irinei Vlah în funcţia de başcan va fi stabilirea relaţiilor multidirecţionale cu partenerii tradiţionali ai Găgăuziei, cum sunt Federaţia Rusă, Turcia, Bulgaria, Azerbaidjan şi Ucraina.
9 noiembrie 2010 | 
Deputatul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Marc Tkaciuk, a ţinut un briefing de presă, în cadrul căruia a anunţat că va acţiona în judecată ziarul “Timpul” pentru publicarea unei scrisori electronice “imaginare”, care ar fi fost scrisă de deputatul Tkaciuk şi adresată liderului PCRM, Vladimir Voronin. El a spus că iniţial partidul nu a vrut să reacţioneze, dar după ce “informaţia a fost preluată cu entuziasm de instituţiile mass-media, am înţeles că cei care au făcut această comandă chiar se mândresc cu rezultatul obţinut”. “În scrisoare se arată că Tkaciuk îi propune lui Voronin să organizeze boicotarea referendumului şi o serie întreagă de măsuri pentru plenara din 13 iunie în cazul în care PCRM ar veni la guvernare. Iar scrisoarea este semnată cu data 7 iunie. Care referendum, care boicot, cînd anunţul despre desfăşurarea acestuia a fost făcut cu o lună mai tîrziu?! Este o gafă foarte serioasă”, consideră Tkaciuk. Potrivit lui, PCRM merge în alegeri nu doar ca partid al echităţii sociale, dar şi ca partid al supremaţiei legii şi democraţiei.
8 noiembrie 2010
Rectorii instituţiilor de învăţămînt superior, care au aderat în această vară la PLDM, folosesc resursele administrative în campania electorală şi crează impedimente în desfăşurarea întîlnirilor candidaţilor PCRM cu studenţii, despre aceasta a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, deputatul PCRM, Grigore Petrenco. “De exemplu, în căminele ASEM când am vrut să mă întâlnesc cu studenţii, nu mi s-a permis, dar după ce am prezentat legitimaţia de deputat, prorectorul universităţii a dat indicaţie intendentului ca studenţii să rămână în camerele lor, au încuiat uşa şi nu au permis nimănui să intre”, a anunţat Petrenco. Totodată, Ion Ceban, candidat PCRM, a opinat că AIE nu şi-a respectat angajamentele asumate faţă de studenţi, iar acum este nevoită să creeze bariere în comunicarea tinerilor cu reprezentanţii comuniştilor. Un alt candidat al PCRM, Ina Şupac, a presupus că numărul studenţilor care în acest an vor vota pentru PCRM va fi mai mare faţă de alegerile din 29 iulie 2009. “Potrivit sondajeor noastre, pentru PCRM sînt gata să voteze 56% din tinerii cu drept de vot”, a conchis Şupac.
5 noiembrie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a fost prezentat direcţia socială a platformei electorale, numită “Reconstrucţie Socială” care prevede elaborarea unul Plan Naţional de Dezvoltare Umană după revenirea la guvernare. Candidatul la funcţia de deputat pe lista PCRM, Oxana Domenti, a declarat că “PCRM a decis că atât în procesul investiţional în diverse domenii de dezvoltare umană: social, de sănătate, umanitar, educaţional, cultural, cât şi procesul evaluării eficienţei acestor investiţii trebuie să aibă un caracter durabil, strategic şi complex, realizându-se în baza unui Plan Naţional de Dezvoltare Umană”, specificând că acest Plan presupune şi indicatori concreţi de monitorizare.
3 noiembrie 2010
PCRM a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă, proiectul “40 de oraşe”, care face parte din iniţiativa socială “Proiectul Moldovenesc” şi care prevede modificarea structurii sociale, modernizarea şi urbanizarea totală a ţării prin intermediul dezvoltării infrastructurii, a sistemului educaţional şi a industriei în diferite raioane ale Moldovei. Deputatul comunist, Oleg Reidman, a declarat în cadrul prezentării proiectului că împrejurările care au condiţionat apariţia acestei propuneri vin din “anii 60–70 ai secolului XX, când în Moldova avea loc trecerea activă de la gospodăriile ţărăneşti la tehnologii industriale intensive”, ceea ce a permis eliberarea forţei de muncă în sectorul agrar. Potrivit lui, proiectul prevede modernizarea economică şi culturală a centrelor raionale, crearea parcurilor tehnologice şi industriale, precum şi a zonelor economice libere pentru majorarea numărului de locuri de muncă şi pentru creşterea veniturilor populaţiei. Secretarul executiv al PCRM, Iurie Muntean, susţine că programul “este o realitate obiectivă, dar şi realizabilă”.
2 noiembrie 2010
Deputaţii comunişti, Zinaida Greceanîi şi Igor Dodon, au desfăşurat o conferinţă de presă la sediul PCRM, în cadrul căreia au prezentat “Tezele PCRM pentru strategia dezvoltării economice a Republicii Moldova”. “Imediat după alegeri vom reveni la adoptarea politicii bugetar-fiscale. Pentru că acum nu se ştie cum va fi aceasta nici la anul, nici în termen mediu — pînă în 2013. Mai mult, pentru prima oară în ultimii 11 ani Republica Moldova intră în noul an fără legea bugetului de stat şi, respectiv, fără bugetele asigurărilor obligatorii în medicină şi asigurărilor sociale”, a menţionat Zinaida Greceanîi. Totodată, Igor Dodon a declarat că PCRM intenţionează să reducă, după alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie, din presiunile organelor de control asupra mediului de afaceri, “avem dublarea funcţiilor de control la diferite instituţii abilitate cu funcţii de control. Avem CCCEC care se dublează cu MAI şi cu Inspectoratul Fiscal. Aici trebuie să punem punct şi avem o propunere destul de curajoasă în acest context”, accentuând că propunerea este deja elaborată.
1 noiembrie 2010
Membrul biroului Comitetului municipal Bălţi al PCRM, Andrei Ciornîi, a ţinut un briefing în cadrul căruia a declarat că Alianţa pentru Integrare Europeană, face presiuni asupra reprezentanţilor şi simpatizanţilor Partidului Comuniştilor din Republica Moldova în cursa electorală pentru alegerile din 28 noiembrie. “În timpul apropiat vom prezenta informaţii despre comandatarii şi executorii materialelor cu caracter provocator împotriva primarului de Bălţi, împotriva conducerii oraşului şi activului organizaţiei municipale a PCRM”, a spus Ciornîi. În opinia sa, “creierul acestei campanii de discreditare a comuniştilor de la Bălţi este oficiul teritorial al cancelariei de stat în frunte cu vicepreşedintele Anatol Harcenco”. Ciornîi consideră că dacă în următoarele zile se va produce vreun incident cu caracter infracţional cu unul din membrii activului orăşenesc al PCRM şi al administraţiei locale, “atunci aceasta va fi parte dintr-un scenariu planificat pentru discreditarea PCRM”.
27 octombrie 2010 | 
Preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a convocat o conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat că recentele vizite ale demnitarilor europeni la Chişinău ar avea subtext electoral. “Mă tem că şi promisiunea ca moldovenii vor călători fără vize în UE din 2012 este la fel un bluf electoral”, a spus el, totuşi a remarcat că se atestă o “înviorare pozitivă în relaţiile Moldova-UE din ultimul an” şi în special posibilitatea “încheierii acordului cu privire la regimul de călătorie”. Cu referire la relaţia cu România, liderul comunist a constatat că acordul de colaborare semnat vara trecută de către MAI al Moldovei şi Jandarmeria română ar permite statului vecin să se amestece în treburile interne ale RM. De asemenea, Vladimir Voronin, şi-a exprimat nedumerirea în legătură cu inexistenţa unei anchete privind inundaţiile majore din vara curentă, în rezultatul cărora au decedat două persoane, constatare făcută ca urmare a unei investigaţii jurnalistice a agenţiei de presă Omega.
12 octombrie 2010 | 
Vladimir Voronin, preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, a ţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat că PCRM este deschis pentru o coaliţie de guvernare postelectorală. “Nu ar fi corect să numesc acum anumite partide cu care suntem dispuşi să facem coaliţie. Vom face coaliţie, sau blocuri cu cei care vor susţine programul nostru”, a declarat Voronin. În context, liderul comuniştilor a accentuat că PCRM “aspiră la victorie” în alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie curent, însă “nu putem da publicităţii procentele pe care tindem să le obţinem”. “Orice rezultat mai mic de 50% va păstra controlul actualei Alianţe”, a spus Voronin, subliniind că odată cu modificările adoptate la Codul Electoral, actuala coaliţiei îşi asigură rezultat în scrutin.
9 octombrie 2010
La Chişinău, în incinta cinematografului “Patria”, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova şi-a prezentat programul electoral pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 cu sloganul “Moldova alege victoria!”. Astfel, programul elaborat şi prezentat de echipa Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, este axat pe trei direcţii prioritare: reconstrucţia socială, modernizarea economică şi securitatea statului şi unitatea civică. Secretarul executiv al PCRM, Iurie Muntean, a declarat în cadrul prezentării programului că acesta a fost unul elaborat de specialişti şi profesionişti argumentat la toate punctele propuse. “Mergem pregătiţi şi siguri pe programul lansat de noi. Suntem gata să-l punem în aplicare”, a declarat Muntean. Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a declarat că “Partidul Comuniştilor este gata să intre în lupta pentru putere. Scopul nostru nu este victoria partidului la alegeri, ci ca la guvernare să vină anume poporul. Sloganul nostru este Moldova alege victoria!”, a subliniat el. De asemenea, Vladimir Voronin şi-a prezentat echipa formată din 103 candidaţi la funcţia de deputat din partea PCRM, vîrsta medie a cărora este sub 45 de ani.
2 octombrie 2010
La Chişinău, a avut loc Plenara Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, în cadrul căreia a fost pusă în discuţie “situaţia curentă şi tehnologia campaniei electorale”. Potrivit unui Comunicat de presă al PCRM, în cadrul Plenarei a fost audiat raportul Preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin, privitor la aprecierea situaţiei curente şi tehnologia campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate. De asemenea, “în cadrul Plenarei a fost aprobat programul electoral al PCRM pentru alegeri. Acesta este elaborat în baza cunoscutului program «Proiectul Moldovenesc», prezentat pe larg societăţii de către PCRM în luna aprilie 2010 şi orientat spre modernizarea ţării”, se arată în comunicat, iar sloganul pentru anticipate va fi “Moldova alege Victoria”. Plenara CC al PCRM a aprobat lista candidaţilor, primii zece pe listă fiind: Vladimir Voronin, Zinaida Greceanîi, Iurie Muntean, Maria Postoico, Mark Tkaciuk, Igor Dodon, Vadim Mişin, Vladimir Vitiuc, Irina Vlah, Grigore Petrenco. În listă au mai fost incluşi ex-directorul SIS, Artur Reşetnicov, fostul director al Serviciului Vamal, Viorel Melnic, fostul ministru al justiţiei, Vitalie Pîrlog, şi jurnalistul Constantin Starîş.
16 septembrie 2010 | 
Deputatul PCRM, Grigore Petrenco a ţinut o conferinţă de presă, în cadrul căreia a declarat că AIE modifică legislaţia pentru a-şi asigura o majoritate parlamentară după alegerile anticipate şi continuă să amendeze Codul electoral contrar recomandărilor Comisiei de la Veneţia, potrivit cărora legislaţia electorală poate fi modificată la cel puţin şase luni distanţă de alegeri. Modificările operate în iunie curent privind metoda de distribuire a mandatelor de deputat după alegeri vor favoriza partidele mici şi perdante. Dacă anterior mandatele erau distribuite proporţional, acum va fi aplicată metoda egalităţi. Adică, toate partidele vor obţine un număr egal de mandate suplimentare după redistribuirea voturilor pierdute. În acest sens, Petrenco a menţionat că “PCRM insistă să ne întoarcem la sistemul proporţional de distribuire a mandatelor pînă la dizolvarea Parlamentului, iar în acest sens vom înregistra o iniţiativă legislativă”.
6 septembrie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova consideră “logic” faptul că referendumul de modificare a Constituţiei a eşuat, despre aceasta a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă liderul PCRM, Vladimir Voronin. El a spus că “acesta nu a fost un referendum constituţional, ci unul neconstituţional, deoarece potrivit legislaţiei, Constituţia poate fi modificată doar în Parlament şi nu în cadrul referendumului”. Voronin a menţionat că este “foarte mulţumit de nivelul de conştiinţă politică pe care l-au demonstrat cetăţenii pentru ţara lor”, mulţumind tuturor celor care nu au participat la această “democraţie falsă”. Totodată, liderul comuniştilor susţine că “PCRM este orientat spre dialog cu toate forţele politice din ţară care sînt dispuse să se concentreze în jurul ideii statalităţii moldoveneşti”. “Noi am propus un dialog şi modificarea Constituţiei în Parlament. Care este scopul acestui dialog acum, după referendum?! Acum trebuie să dizolvăm Parlamentul şi să mergem mai departe”, a precizat Voronin.
12 august 2010
Deputatul comunist, Grigore Petrenco, a ţinut o conferinţă de presă la sediul central al PCRM în cadrul căreia a declarat că Guvernul pregăteşte fraudarea referendumului prin micşorarea numărului de alegători în listele electorale de bază, în acest sens Petrenco a declarat că deţine dovezi precum că autorităţile locale au primit indicaţii de la Chişinău să introducă cît mai puţini alegători în listele electorale, astfel încît să fie atins pragul necesar de validare a referendumului de 1/3 din cetăţenii cu drept de vot. “Un exemplu este başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, care a dat dispoziţii scrise tuturor primarilor UTA pentru ca aceştia să micşoreze numărul de alegători incluşi în listele de bază de la 120 mii de persoane la 90 de mii, adică cu peste 30 la sută”, a spus Petrenco. Potrivit lui, acest fapt arată că “guvernarea se teme că cetăţenii vor boicota referendumul şi încearcă să influenţeze rezultatele lui”.
13 iulie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova va boicota referendumul din 5 septembrie, această decizia a fost consultată cu toate organizaţiile teritoriale de partid, despre aceasta a anunţat liderul comuniştilor Vladimir Voronin, după plenara Comitetului Central al PCRM. Voronin a menţionat că “Am chemat toţi membrii PCRM şi susţinătorii să boicoteze referendumul, pentru că este unul antipopular şi decorativ. Alianţa a schimbat Codul electoral cu o săptămînă pînă la anunţarea datei petrecerii referendumului, a fost redusă serios cota de participare. Indiferent de rezultatele referendumului, acesta nu va reflecta opinia cetăţenilor. Scopul referendumului este de a prelungi aflarea Alianţei la guvernare, căci după modificarea Constituţiei va fi ales Preşedintele şi dispare necesitatea de dizolvare a Parlamentului”.
8 iulie 2010
Ideea obsesivă de a organiza un referendum pentru modificarea articolului 78 din Constituţie este doar o metodă a Alianţei de guvernare de a evita alegerile parlamentare anticipate şi de a priva societatea moldovenească de posibilitatea organizării unor alegeri democratice, de această părere este secretarul general al PCRM, Iurie Muntean, expusă în cadrul unei conferinţe de presă la sediul partidului. Muntean a spus că preşedintele interimar Mihai Ghimpu a confirmat ipoteza PCRM, miercuri, 8 iulie, în cadrul şedinţei Parlamentului atunci cînd a declarat că “se va conduce doar de Constituţie, iar Parlamentul va fi dizolvat în baza Legii privind procedura de alegere a şefului statului”. Potrivit lui, începînd de miercuri, “cuvintele referendum, Ghimpu, Lupu, uzurparea puterii, evitarea alegerilor anticipate au devenit sinonime”. El susţine că în cel mai scurt timp PCRM va prezenta o analiză detaliată a ceea ce intenţionează să organizeze pe 5 septembrie actualii guvernanţi, referendumul este ultimul punct în procedura de uzurpare a puterii în stat începută pe 16 iunie de AIE, a mai spus Muntean.
11 iunie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova acuză miniştrii Partidului Democrat de utilizarea resurselor administrative în scopuri electorale, acestea au fost spuse în cadrul unui briefing, la sediul PCRM, de către deputatul PCRM şi ex-ministrul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului, Galina Balmoş. “Reprezentanţii Partidului Democrat din Guvern îşi plasează pozele pe panourile informative din primării. Panourile explică populaţiei procedura de obţinere a ajutorului social, care este acordat din bugetul de stat în baza unei legi adoptate încă de guvernarea comunistă în 2008. PCRM condamnă amplasarea simbolurilor de partid, dar şi a pozelor membrilor de partid pe producţia poligrafică ce explică procedura de funcţionare a legii”, a spus Balmoş. Potrivit ei, Partidul Democrat, dar şi celelalte formaţiuni din Alianţa de guvernare, au preluat iniţiativele şi strategiile sociale elaborate de guvernarea comunistă şi le prezintă pe agenda lor electorală ca acţiuni proprii. “PCRM îşi exprimă dezacordul faţă de nedorinţa Alianţei de a întreprinde acţiuni de protecţie socială concrete, prompte şi absolut necesare, faţă de tărăgănarea soluţionării problemelor sociale cu care se confruntă cetăţenii noştri”, a afirmat Balmoş, specificând că “este lesne de înţeles că toate măsurile necesare vor constitui în puţin timp programe electorale”.
4 iunie 2010
Preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a organizat un briefing la sediul central al partidului, în cadrul căruia a declarat că PCRM este gata să susţină în componenţa actuală a Parlamentului iniţiativa legislativă privind alegerea directă a şefului statului, cu scopul soluţionării rapide a crizei politice şi anunţării datei alegerilor anticipate. El a subliniat că, “ştiind din timp opinia alegătorilor moldoveneşti vizavi de alegerea directă a şefului statului, Partidul Comuniştilor propune să nu fie cheltuite mijloace financiare şi timp pentru organizarea referendumului privind modificarea articolului 78 din Constituţie”. Potrivit lui, adoptarea modificărilor în Parlament “va fi consensul pe care îl aşteaptă întreaga societate moldovenească”. Reieşind din aceasta, PCRM “îşi anulează agenda acţiunilor de protest anunţată pentru săptămînile următoare şi aşteaptă un răspuns prompt din partea Alianţei”.
31 mai 2010
Iurie Muntean, Secretarul Executiv al CC al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, a susţinut un briefing privind alegerile din 30 mai — rezultatele şi încălcările înregistrate, în cadrul căruia a acuzat Partidul Liberal Democrat din Moldova de faptul că în timpul celor două campanii electorale pentru alegerile locale repetate, care au avut loc pe 16 şi 30 mai, a utilizat masiv resursele administrative ale statului, pentru a face campanie electorală în favoarea candidaţilor săi. “Cel mai elocvent exemplu în acest sens este faptul că cu o zi înaintea alegerilor şi în ziua alegerilor din 30 mai, vicepreşedintele Parlamentului, membrul PLDM, Iurie Ţap, a făcut agitaţie electorală la televiziune în favoarea candidatului PLDM la funcţia de primar în Floreşti”, a spus Muntean, care a precizat că la Floreşti s-a dat de fapt o luptă între PCRM şi PLDM. Deputaţii PCRM au mai precizat că toate încălcările depistate vor fi depuse la Comisia Electorală Centrală şi la Procuratură.
11 mai 2010
Liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a susţinut o conferinţă de presă la sediul central al partidului, în cadrul căreia a declarat că PCRM este gata de dialog cu Alianţa pentru Integrare Europeană în vederea modificării Constituţiei, însă are trei condiţii: “În primul rând Alianţa pentru Integrare Europeană trebuie să formuleze răspunsuri clare cu privire la data dizolvării Parlamentului, numirea datei alegerilor anticipate şi cu privire la conţinutul modificărilor art.78 din Constituţie”. “Acestea sînt condiţiile noastre şi vom negocia doar la pachet pe toate trei subiecte. Cei patru lideri AIE trebuie să înţeleagă că în lipsa unei poziţii clare privind anticipatele, este inutil să vorbim”, a declarat preşedintele Voronin, menţionând că în ceea ce ţine de dizolvarea Parlamentului există conceptul european de termen rezonabil privind dizolvarea Legislativului. Încă o condiţie înaintată de PCRM este ca preşedintele interimar Mihai Ghimpu să dizolve Comisia pentru condamnarea regimului totalitar comunist de pînă la 1991.
11 martie 2010
Vladimir Voronin, preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, a organizat o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. N. Iorga 11, în cadrul căreia a declarat că Partidul Comuniştilor intenţionează să adune suficient de operativ cele 350 mii de semnături necesare în favoarea referendumului pentru demisia actualului regim de guvernare. El nu exclude că majoritatea parlamentară actuală nu va vota pentru desfăşurarea referendumului privind votul neîncrederii actualei guvernări, “în acest caz, semnăturile colectate vor avea un efect politic, fapt care înseamnă că actuala putere nu ţine cont de opinia poporului Moldovei”, a spus Voronin, care a mai subliniat că scopul referendumului este votul neîncrederii puterii şi desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate.
2 decembrie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a desfăşurat o conferinţă de presă, la sediul partidului, în cadrul căreia a fost prezentat primul Raport cu privire la încălcările comise de noile autorităţi în perioada postelectorală.
12 octombrie 2009
A avut loc adunarea generală a Organizaţiei raionale Nisporeni a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, cu participarea Preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin, în cadrul căreia s-a adoptat o Rezoluţie privind evenimentele politice din perioada postelectorală.
27 iulie 2009
Mark Tkaciuk, conducătorul Centrului republican de pregătire preelectorală-2009 al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, a susţinut o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. N. Iorga 11, pe tema: “Cîteva cuvinte despre tehnologiile electorale ale partidelor de opoziţie”.
23 iulie 2009
Candidatul la funcţia de deputat din partea PCRM, Mihail Mocan, a susţinut o conferinţă de presă la sediul partidului din str. N. Iorga 11, pe tema: “Uniunea Veteranilor Războiului din Afganistan: poziţia organizaţiei privind alegerile anticipate în Parlamentul Republicii Moldova din 29 iulie 2009”.
22 iulie 2009
Candidatul la funcţia de deputat din partea PCRM, Zinaida Greceanîi a susţinut o conferinţă de presă la sediul partidului din str. N. Iorga 11, pe tema: “Perspectivele evoluţiei social-economice a Republicii Moldova în perioada post-electorală”.
20 iulie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a susţinut o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. N. Iorga 11, pe tema: “Cu privire la sabotarea de către unele instituţii mass-media în desfăşurarea unei campanii electorale transparente”.
17 iulie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a convocat o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. N. Iorga 11, pe tema: “Minciuna ca un ultim argument al tehnologilor politici de opoziţie”.
16 iulie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a susţinut o conferinţă de presă, la sediul partiduluiu din str. N. Iorga 11, pe tema: “Campania electorală a liberalilor — de la farsă pînă la metode criminale de agitaţie”.
15 iulie 2009
Preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a susţinut o conferinţă de presă, în incinta Palatului Republicii, pe tema: “De la confruntare — spre consolidare. Ce va urma după 29 iulie.”
13 iulie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a susţinut o conferinţă de presă la sediul partidului din str. N. Iorga 11, pe tema: “De ce opoziţia liberală nu propune nimic tinerilor din Republica Moldova”.
8 iulie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a susţinut o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. N. Iorga 11, pe tema: “Poziţia PCRM în soluţionarea conflictului transnistrean”.
6 iulie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a susţinut o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. N. Iorga 11, pe tema: “Pragmatismul economic versus incompetenţa economică”.
3 iulie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a desfăşurat o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. N.Iorga 11, pe tema: “UTA Găgăuzia în ajunul alegerilor parlamentare anticipate”.
2 iulie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a desfăşurat o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. N. Iorga 11, pe tema: “Votarea cetăţenilor moldoveni peste hotare”.
29 iunie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a susţinut o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. N. Iorga 11, pe tema: “Agitaţie electorală liberală — agresiune împotriva minorităţilor naţionale”.
24 iunie 2009
Preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a susţinut o conferinţă de presă, în Sala Mică a Palatului Republicii, str. Maria Cibotari 16, pe tema: “Alegerile anticipate şi statalitatea Republicii Moldova”.
23 iunie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a susţinut o conferinţă de presă, la sediul CC PCRM din str. N. Iorga 11, pe tema: “Începutul campaniei electorale. Primele încălcări ale Codului Electoral de către unii participanţi la campania electorală”.
4 februarie 2009
A avut loc şedinţa Comitetului Executiv Politic al CC al PCRM. În aceeaşi zi s-a desfăşurat Plenara a V-a a Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. Plenara a pus în discuţie chestiunile: 1. Cu privire la Programul electoral al PCRM (raportor — Preşedintele PCRM V.Voronin); 2. Cu privire la lista candidaţilor pentru funcţia de deputat în Parlamentul RM; 3. Cu privire la confirmarea reprezentantului PCRM în componenţa CEC. Referitor la cele discutate, Plenara a adoptat hotărîrile corespunzătoare.

Arhiva

2016 [3]
2014 [34]
2013 [30]
2012 [46]
2011 [55]
2010 [73]
2009 [51]
2008 [18]
2004 [1]
2003 [2]
Alegeri