Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 3 februarie 2009

|versiune pentru tipar|

PSD propune un program anticriză

Liderul Partidului Social Democrat (PSD), Dumitru Braghiş, a lansat un apel către Guvern pentru ca acesta să aprobe de urgenţă un program anticriză, tergiversarea adoptării acestuia pînă după alegerile parlamentare putînd să conducă la adîncirea crizei şi chiar la ruinarea totală a economiei naţionale. Potrivit lui Braghiş, “PSD dispune de un astfel de program anticriză care prevede diminuarea tarifelor la produsele alimentare de origine autohtonă şi de import, micşorarea taxei pe valoare adăugată pînă la 5%, crearea unei Comisii de Stat care se va ocupa de reducerea preţurilor la produsele petroliere, gazele naturale, serviciile comunale şi energia electrică, acordarea în mod automat a compensaţiilor la căldură păturilor socialmente vulnerabile. PSD propune şi reducerea importurilor, prin majorarea temporară a taxelor vamale a mărfurilor autohtone, stoparea procesului de privatizare a întreprinderilor naţionale şi a patrimoniului public, anularea taxei pe valoare adăugată la importul de utilaje şi echipamente, precum şi crearea Companiei de Stat pentru creditarea populaţiei în scopul procurării locuinţelor. Liderul PSD a declarat că este gata să discute cu partidele care nu s-au aflat pînă la moment la guvernare despre crearea unei coaliţii majoritare după alegerile parlamentare pentru a debloca situaţia şi a nu permite adîncirea crizei” (conform ştirilor INFOTAG). Liderii altor partide au calificat apelul PSD drept o manevră electorală.

PLDM propune o reformă a structurii Guvernului şi o nouă echipă

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a prezentat propunerile de revizuire a structurii Guvernului şi echipa formaţiunii care ar ocupa funcţiile guvernamentale. Liderul formaţiunii Vlad Filat a declarat că PLDM “va promova reforma instituţiilor centrale ale statului, insistînd pe modificarea Constituţiei la capitolul vizînd alegerea şefului statului prin vot direct şi a deputaţilor în baza sistemului mixt — jumătate pe circumscripţii uninominale şi jumătate pe liste de partid… PLDM îşi asumă realizarea unui program consistent de relansare economică prin re-industrializare, dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, modernizarea agriculturii şi diversificarea resurselor energetice”. Potrivit lui Filat, politicile sociale ale PLDM “se vor axa pe calitatea vieţii individului, a familiei şi a comunităţii” (conform ştirilor INFOTAG).

Revolta PDM împotriva populismului

Liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Dumitru Diacov, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de “avalanşa de populism care a inundat piaţa politică autohtonă”. Potrivit lui Diacov “la oameni apar confuzii, ei nu înţeleg ce se întîmplă. Toţi promit salarii şi pensii majorate, dar nimeni nu vorbeşte de faptul că cea mai dramatică situaţie este în economie. Dar noi trebuie să ne gîndim ce facem cu cel mai mare investitor — cetăţenii care muncesc peste hotare şi care transferă în ţară anual $2 miliarde şi care nu au posibilităţi să-i valorifice aici sub formă de investiţii”. Dumitru Diacov a menţionat că una din primele legi pe care va trebui să o adopte noul Parlament va fi scutirea totală a noilor afaceri din mediul rural de impozite şi taxe. “Trebuie să le dăm posibilitate oamenilor să lucreze, să se înfiripeze, să nu vină asupra lor această armată de răpitori, care au constituit acest sistem ce împiedică dezvoltarea bussinesului rural. Din cauza lipsei de condiţii, oamenii şi părăsesc masiv satele”, a mai declarat Diacov (conform ştirilor INFOTAG).

Intimidări în preajma alegerilor

Manifestaţia paşnică desfăşurată de un grup de ONG-uri în faţa sediului Procuraturii Generale împotrivă încălcării drepturilor omului în Republica Moldova a fost întreruptă de un grup de 6 persoane mascate care au atacat pe neaşteptate protestatarii. Modul în care au fost atacaţi protestatarii şi lipsa de implicare a poliţiei i-a determinat pe liderii protestatari să presupună că este vorba despre o descurajare în preajma alegerilor a exercitării dreptului la proteste paşnice. Mai multe ONG-uri, inclusiv Coaliţia-2009 pentru alegeri libere şi corecte, şi-au exprimat indignarea şi îngrijorarea faţă de încălcarea drepturilor omului la libertatea exprimării şi întrunirilor.