Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 26 februarie 2009

|versiune pentru tipar|

Marian Lupu a rămas fără audienţă

Preşedintele Parlamentului Marian Lupu, al doilea în lista electorală a Partidului Comuniştilor, a fost părăsit de întreaga audienţă în timpul unei întâlniri electorale, în semn de dezacord cu politicile social-economice promovate de partidul de guvernământ. Evenimentul a avut la începutul săptămânii în satul Bălăureşti, raionul Nisponeri, unde au venit cetăţeni din cel puţin cinci sate vecine. Marian Lupu a întîmpinat dificultăţi în a face faţă avalanşei de critici aduse de participanţi şi a făcut responsabili pe rând pe foştii premieri Dumitru Braghiş şi Vasile Tarlev. În semn de protest, întreaga audienţă a părăsit sala. Nisporeni este unul dintre cele mai sărace raioane ale ţării, iar criticele cetăţenilor au avut ca obiect diferite domenii. Subiectul cel mai discutat a fost starea drumurilor, avariate de mai multe decenii. Accesul în unele sate este, practic, imposibil. (Sursa: Deca-Press)

Comisia Europeană a oferit €3 milioane pentru parlamentarele din Moldova

În contextul alegerilor din 5 aprilie 2009, Comisia Europeană a alocat finanţare în valoare de € 3 mln pentru proiectele ce vin să promoveze şi monitorizeze respectarea standardelor internaţionale în procesul electoral. Desfăşurarea alegerilor libere ş corecte este unul din angajamentele cheie ale R. Moldova conform Planului de Acţiuni stabilit cu Uniunea Europeană în cadrul Politicii Europene de Vecinătate. Benita Ferrero-Waldner, Comisarul pentru Relaţii Externe şi Politica Europeană de Vecinătate a declarat: “Este un indicator important al interesului nostru activ pentru aprofundarea relaţiilor cu Republica Moldova. De asemenea, încurajez autorităţile moldovene să depună eforturile necesare pentru a consolida statul de drept şi pentru a implementa toate angajamentele privind respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale”. (Sursa: comunicat al Comisiei Europene)

Candidatul independent Serghei Banari propune crearea unui “front comun anticomunist”

Candidatul independent la funcţia de deputat în Parlament, Serhei Banari susţine că pentru a învinge “ciuma roşie comunistă”, este necesar crearea unui “front comun anticomunist”. El afirmă că la coaliţia anticomunistă trebuie să se alăture “toate formaţiunile democratice cu excepţia PPCD şi PSD”. Formarea acestei coaliţiii va arăta clar alegătorilor ce partide, odată ajunse în Parlament nu vor face coaliţie cu PCRM şi nu vor colabora în nici un mod cu această formaţiune. Banari spune că va expedia această propunere, în forma unui acord politic, la toate formaţiunile politice anticomuniste înscrise în cursa electorală, iar răspunsurile acestora le voi anunţa peste o săptămînă. (Sursa: comunicat de presă al candidatului independent S.Banari)

Liderul PPCD acuzat de “trădarea mişcării de eliberare naţională”

Asociaţia “Tiras-Tighina”, Mişcarea refugiaţilor din Transnistria, Liga colaboratorilor organelor de forţă “Justeţe”, Asociaţia represaţilor şi deportaţilor, Asociaţia veteranilor de război “Ungheni-Prut” îl acuză pe Iurie Roşca, liderul Partidului Popular Creştin Democrat, de trădarea mişcării de eliberare naţională din Moldova. Această poziţie a fost expusă într-o declaraţie, prezentată joi la o conferinţă de presă de către Anatolie Caraman, preşedintele “Tiras-Tighina”. La postul “EU TV”, pe care Roşca l-a acaparat în cîrdăşie cu comuniştii, veteranii de război sînt numiţi: “patrioţi de carton”, “indivizi suspecţi”, securişti, aceleaşi feţe de provocatori. În declaraţie se mai spune că Iurie Roşca a “privatizat fotoliul” din Parlament timp de 18 ani şi exploatează fără modestie valorile naţionale, precum şi faptul că “Roşca îi bîrfeşte pe toţi liderii de opoziţie şi niciodată Partidul Comuniştilor”.

PSD cere Guvernului acţiuni pentru a se evita compromiterea anului agricol 2009

Partidul Social-Democrat (PSD) cere Guvernului să ia de urgenţă măsuri care ar ajuta ţăranii să înceapă lucrările de primăvară. În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele formaţiunii, Dumitru Braghiş, a afirmat că există riscul ca anul agricol 2009 să fie compromis. PSD cere executivului ca în 15–20 de zile să cumpere toate rezervele de cereale ale agricultorilor din 2008, iar timp de 30–40 de zile să contracteze roada din 2009, astfel ca producătorii să ştie la ce se pot aştepta şi să înţeleagă cum vor fi susţinuţi în 2009. Braghiş a mai propus Guvernului să adopte o hotărâre prin care fiecare cetăţean care are dat în arendă 1 ha de pământ să obţină cel puţin 1500 de lei. În prezent pentru un ha de pământ arendat se acordă minim 490 lei. De asemenea, Braghiş a spus că Parlamentul ar trebui să se convoace într-o şedinţă extraordinară pentru a redirecţiona banii alocaţi sectorului agricol. Acesta crede că nu este raţională alocarea banilor pentru proiecte, ei trebuie acordaţi direct producătorilor agricoli. (Sursa: Info-Prim)

“Ravnopravie” anunţă susţinerea pentru UCM în alegerile parlamentare

Mişcarea social-politică “Ravnopravie” va susţine Uniunea Centristă din Moldova (UCM) la alegerile parlamentare din 5 aprilie. Liderul mişcării, Valerii Climenco (care va fi pe listele UCM cu numărul şapte) a declarat că acest partid este capabil să apere interesele populaţiei din Moldova vorbitoare de limbă rusă. “Pentru ca nici un vot al alegătorilor vorbitori de limbă rusă să nu fie dat PCRM şi PPCD, am decis să susţinem partidul lui Tarlev, care pledează pentru consolidarea statalităţii Moldovei, menţinerea relaţiilor de prietenie cu Rusia, dezvoltarea limbii ruse, relaţiile de bună vecinătate cu Ucraina şi România”. Anterior Climenco afirma că V. Tarlev “este un fals amic al Rusiei”. Acum el afirmă că şi-a schimbat optica prin care-l vede pe Tarlev: “pe noi ne-a atras UCM şi prin faptul că acesta este singurul partid în listele căruia peste 30% din candidaţi reprezintă minorităţile naţionale… Noi presupuneam că multe din problemele business-ului din Moldova au fost provocate din cauza lui Tarlev cînd acesta era prim-ministru. Aşa ni s-au prezentat informaţiile, însă în realitate toate reieşeau din cercul preşedintelui Vladimir Voronin”. El a mai subliniat că “Rusiei nu-i pasă cine va cîştiga alegerile. Rusia este disponibilă să colaboreze cu cei care vor fi gata de colaborare cu ea”. Pe listele UCM candidează patru membri ai mişcării “Ravnopravie”. (Sursa: Infotag)

Victor Stepaniuc ar putea fi anchetat de procuratură

Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a emis un comunicat în care se afirmă că în cadrul vizitei la Chişinău, din 24 februarie 2009, a ministrului de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, a fost semnat Programul de cooperare interstatală Republica Moldova — Federaţia Rusă în sfera umanitară pentru anii 2009–2010. Din partea Moldovei documentul a fost semnat de către Victor Stepaniuc, care în prezent este degrevat din funcţia de viceprim-ministru, afîndu-se formal în concediu pentru a participa în campania electorală. Astfel, Stepaniuc a uzurpat calitatea oficială de viceprim-ministru, semnînd un document internaţional. Prin această acţiune, reprezentantul Partidului Comuniştilor a încălcat legislaţia în vigoare şi a adus prejudicii grave imaginii Republicii Moldova. PLDM cere Procuraturii Generale să investigheze acest caz, iar Comisiei Electorale Centrale să dea apreciere comportamentului candidatului la funcţia de deputat în Parlament, Victor Stepaniuc. (Sursa: comunicat PLDM)

PCRM preferă fotbalul dezbaterilor electorale

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a adresat un apel tuturor participanţilor la campania electorală pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, precum şi Comisiei Electorale Centrale, Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Consiliului de Observatori al Instituţiei Publice Naţionale a Audiovizualului Compania “Teleradio-Moldova”. În apel se spune: “avînd în vedere că singurul post de televiziune care deţine dreptul de a difuza pe teritoriul Republicii Moldova meciurile de football din cadrul Ligii Campionilor este IPNA «Teleradio Moldova», PCRM vine cu un îndemn de a recomanda acestui post TV să modifice orele rezervate dezbaterilor electorale, în perioada 10 şi 11 martie, în vederea transmiterii meciurilor de fotbal în intervalele respective de timp”. PCRM cheamă toţi participanţii la cursa electorală să se solidarizeze în această chestiune pentru a oferi amatorilor de football posibilitatea de a urmări meciurile de rezonanţă din cadrul Ligii Campionilor. (Sursa: Moldpres)

Liderul AMN afirmă că fotbalul e un pretext pentru crearea imaginii PCRM

Alianţa Moldova Noastră (AMN) acuză “conducerea «Teleradio-Moldova» (TRM), şi alţi servitori ai clanului comunist” de faptul că acestia, “făcând-o pe deştepţii, încearcă să folosească până şi Liga Campionilor la football pentru a crea imagine PCRM… Mai întâi, conducerea «Teleradio-Moldova» a programat aiurea dezbateri electorale pe 10 şi 11 martie, exact peste meciurile de football, al caror calendar e cunoscut din timp. Sunt sigur ca este vorba despre ceva mai mult decât neglijenţă profesională, e o nouă făcătură pusă la cale în ştabul comunist «Alegeri 2009», în a cărui strategie intra discreditarea dezbaterilor electorale. Într-adevar, iubitorii de football ar fi avut o reacţie negativă, dacă pierdeau şansa de a privi Liga Campionilor”. “În calitate de Preşedinte al AMN şi concurent electoral, nu îndemn, dar solicit conducerii TRM să schimbe orarul dezbaterilor electorale din 10 şi 11 martie, şi din alte zile în care ele pot afecta transmiterea unor evenimente de interes public major. Declar că AMN refuză să participe la aceste dezbateri programate astfel ca să irite o mare parte dintre telespectatori”. (Sursa: comunicat AMN)

AMN propune un plan anticriză

Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) propune un plan pentru depăşirea consecinţelor crizei mondiale asupra economiei naţionale. Liderul AMN, Serafim Urechean, crede că criza economică mondială “a afectat foarte mult R. Moldova”, subliniind că efectele acesteia “vor fi dezastruoase pentru Moldova”. Reprezentanţii AMN au atestat înrăutăţirea situaţiei practic în toate sferele economice, inclusiv în sistemul financiar-bancar, în agricultură, industria prelucrătoare, construcţii. În această ordine de idei, AMN promite că va implementa mai multe măsuri pentru diminuarea impactului recesiunii, printre care majorarea plafonului de garantare pe deponent persoană fizică la echivalentul în lei al 20 mii euro, înfiinţarea unui fond naţional de garantare pentru creditele acordate întreprinderilor mici şi mijlocii, instituirea cotei unice de 7% la impozitul pe venit persoanelor fizice etc. (Sursa: Info-Prim)

Ambasador cu “misiuni electorale”

Partidul Democrat din Moldova (PDM) susţine că ambasadorul Moldovei în Cehia, Valerian Cristea, se află în prezent în ţară şi face agitaţie electorală în favoarea Partidului Comuniştilor. Prim-vicepreşedintele PD, Oleg Serebrian, a declarat că personal a fost martor al unei situaţii de acest gen care a avut loc acum cîteva zile în satul Chiţcanii Vechi, raionul Teleneşti. Serebrian a numit situaţia “stupidă” şi a spus că va sesiza CEC în această problemă, dar şi pe ministrul de Externe, Andrei Stratan. (Sursa: Deca-press)

PDM consideră “foarte stranie” cerinţa deschiderii secţiilor de votare suplimentare

Liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Dumitru Diacov, consideră cerinţa de a deschide secţii de vot suplimentare peste hotarele ţării, care a parvenit în ultimul timp din partea mai multor partide politice din Moldova, drept una “foarte stranie” şi “în stil moldovenesc… Nu veţi găsi nici o ţară care organizează alegeri într-o altă ţară unde nu există reprezentanţa sa diplomatică. Cerinţa de a deschide secţii de vot suplimentare, spre exemplu, în Spania, este una foarte moldovenească”. (Sursa: Omega; Moldova.org)

Peste 230 de observatori OSCE vor monitoriza scrutinul din 5 aprilie

Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (BIDDO) a lansat oficial, la 26 februarie, misiunea sa de observare a alegerilor parlamentare din Moldova. Şeful misiunii OSCE/BIDDO de observare a alegerilor, ambasadorul Nikolai Vulchanov (Bulgaria), a comunicat, în cadrul unei conferinţe de presă, că misiunea este formată în prezent din 13 experţi internaţionali, 24 de observatori pe termen lung urmînd a sosi la începutul lunii martie. În ziua alegerilor vor fi trimişi alţi 200 de observatori pe termen scurt, ce vor fi repartizaţi la 10 puncte de votare din ţară. Misiunea va publica două rapoarte interimare, unul la mijlocul lunii martie şi celălalt două săptămîni mai tîziu. Concluziile preliminare privind observarea procesului electoral vor fi formulate după încheierea scrutinului, pe 6 aprilie, iar un raport final în acest sens va fi făcut public abia după 2 luni de la terminarea alegerilor. (Sursa: Moldpres).

OSCE este interesată de votarea moldovenilor aflaţi peste hotare şi din regiunea transnistreană

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Eugeniu Ştirbu, a avut o întrevedere cu Reprezentantul special al Preşedintelui în Exerciţiu al OSCE în domeniul conflictelor îngheţate, Ambasadorul Charalampos Christopoulos. Subiectul discuţiei a fost pregătirea pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, în special votarea cetăţenilor aflaţi peste hotarele ţării şi a celor din stînga Nistrului. Preşedintele CEC a precizat că legislaţia permite deschiderea secţiilor de votare doar în ţările în care R. Moldova are reprezentanţe diplomatice. Referitor la subiectul legat de participarea la alegeri a cetăţenilor din Transnistria, E.Ştirbu a informat că au fost constituite două circumscripţii electorale pentru această regiune, însă constituirea organelor electorale inferioare respective nu a fost posibilă din cauza opunerii administraţiei de la Tiraspol. În aceste condiţii se va recurge, cel mai probabil, la deschiderea secţiilor de votare suplimentare pe malul drept al Nistrului. (Sursa: comunicat CEC)

Uniunea Jurnaliştilor cere demisia ministrului de Interne

Uniunea Jurnaliştilor din Moldova (UJM) condamnă comportamentul iresponsabil al autorităţilor comuniste de la Chişinău şi cere susţinerea organizaţiilor de jurnalişti afiliate regionale, europene şi internaţionale în apărarea drepturilor mass-media şi a jurnaliştilor din Republica Moldova. În legătură cu descinderea, fără mandat, a unui grup de poliţişti, miercuri, la sediul postului de televiziune “Albasat TV” din Nisporeni, UJM cere demisia imediată a Ministrului de Interne, Gheorghe Papuc, şi face apel la organele de supraveghere a respectării legislaţiei să se autosesizeze. În dimineaţa zilei de 25 februarie, un grup de poliţişti din Chişinău, au descins la sediul postului de televiziune “Albasat TV”, membru al holdingului Euronova Media Grup din care mai fac parte TV Euronova şi postul de radio Vocea Basarabiei, anunţând că se află într-o misiune de control. Directorul postului de televiziune, Efim Bârdan a cerut celor ce se numeau poliţişti să prezinte un mandat care să explice motivele şi scopul descinderii şi a controlului inopinat. În replică, unul din membrii grupului a spus că mandatul lor este legitimaţia de poliţist, iar dacă li se va îngrădi accesul în sediu, ei vor chema echipa de asalt, dând de înţeles că se află întro misiune de o importanţă excepţională care nu suportă amânare. Contabilul Mihai Pintilie şi redactorul prezentator Natalia Pintilie au fost sechestraţi timp de câteva ore. (Sursa: Unimedia; NewsIn; PRO TV Chişinău)

CCA este îngrijorat de descinderea poliţiei la postul de televiziune “Albasat TV”

Consiliul Coordonator al Audiovizualului îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu acţiunile colaboratorilor Ministerului Afacerilor Interne din 25 februarie 2009, care au pătruns în sediul studioului de televiziune “Albasat” din Nisporeni, demarînd acţiuni de intimidare a jurnaliştilor, se arată într-un comunicat al serviciului de presă al acestei instituţii. CCA, în calitatea sa de reprezentant şi garant al interesului public în domeniul audiovizualului şi autoritate responsabilă inclusiv pentru protecţia jurnaliştilor, solicită tuturor instituţiilor de stat şi neguvernamentale, precum şi tuturor cetăţenilor, să nu admită şi să prevină acţiunile de natură să-i supună pe jurnalişti unor presiuni sau ameninţări care să împiedice sau să restrîngă în mod efectiv libera exercitare a profesiei lor. Pentru elucidarea obiectivă a cazului, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a solicitat Ministerului Afacerilor Interne informaţii suplimentare referitor la incidentul de la Nisporeni. (Sursa: comunicat de presă al CCA)