Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 24 februarie 2009

|versiune pentru tipar|

CEC respinge demersul procurorului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins demersul procurorului Marin Popa, care a solicitat consimţământul acesteia pentru reţinerea şi aplicarea măsurii preventive arest pentru Veaceslav Platon, candidat cu nr. 67 din partea Partidului “Alianţa Moldova Noastră”. În demersul procurorului se spune că pe numele lui V.Platon este intentat un dosar penal, deşi acesta este pomenit ca fiind vicepreşedinte al BC “Agroindbank” SA, în timp ce în prezentarea fişei personale la CEC acesta a indicat faptul că este jurist, referent în Direcţia relaţii externe BC “Moldinconbank” SA, mun.Chişinău. Potrivit art. 46(5) Cod electoral, “Pe durata perioadei electorale, candidaţii …nu pot fi traşi la răspundere penală, arestaţi, reţinuţi sau supuşi unor sancţiuni administrative fără consimţămîntul organului electoral care i-a înregistrat, cu excepţia cazurilor de infracţiuni flagrante.”

CEC avertizează PCRM

Comisia Electorală Centrală (CEC) a avertizat Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) pentru încălcarea Regulamentului privind reflectarea campaniei electorale. În hotărârea CEC se stabileşte faptul că într-un şir de spoturi electorale ale concurentului PCRM, difuzate la 6 posturi TV, precum şi pe pagina de web a comuniştilor, au fost utilizate, contrar Regulamentului vizat, imagini cu preşedintele şi premierul rus, Dmitri Medvedev, respectiv, Vladimir Putin, cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso şi comisarul european pentru politica europeană de vecinătate, Benita Ferrero Waldner. Reprezentantul PCRM la CEC a recunoscut existenţa încălcărilor. La rândul său reprezentantul PCRM a declarat presei că va contesta spoturile electorale ale altor concurenţi electorali, în care se conţin încălcări similare.

PCRM preocupat de radierea în masă a persoanelor din listele electorale

PCRM a solicitat CEC intervenţia în vederea stopării radierei din listele de vot a persoanelor aflate la muncă în străinătate. Reprezentantul PCRM la CEC a spus că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, în mai multe localităţi din raionul Ungheni are loc “radierea în masă a persoanelor din listele electorale, pe motiv că acestea sunt plecate peste hotare”. Acesta a cerut CEC să verifice aceste informaţii şi să curmeze acţiunea dată. Preşedintele CEC, Eugen Ştirbu, a anunţat că va fi examinată informaţia dată, deoarece astfel de acţiuni sunt nelegitime. El a mai precizat că recent preşedinţii consiliilor electorale raionale au fost instruiţi de CEC în ce priveşte modul de întocmire a listelor de vot.

“Găgăuzia Unită” explică ataşamentul faţă de UCM

Preşedintele Mişcării “Edinaya Gagauzia” de la Comrat, Fiodor Gagauz a explicat în cadrul unei conferinţe de presă, de ce această organizaţie susţine în alegerile parlamentare Uniunea Centristă din Moldova (UCM), condusă de ex-premierul Vasile Tarlev. Fiodor Gagauz a subliniat că este atractivă intenţia UCM de a constitui un cerc de prieteni în jurul Moldovei, de a consolida relaţiile de prietenie cu Rusia, de a promova principiul neutralităţii Moldovei. Vasile Tarlev a mulţumit “patrioţilor găgăuzi” pentru susţinere şi a spus că este gata să construiască împreună cu ei o nouă Moldovă, la baza căreia va sta principiul unităţii naţionale şi a integrităţii ţării. (Sursa: Info-Prim Neo)

SMS-urile electorale sub “Controlul civic”

Primul raport al Coaliţiei “Controlul civic — alegeri 2009”, lansată “ca reacţie” la faţă de activitatea Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte “Coaliţia 2009”, constată desfăşurarea ilegală a campaniei electorale prin intermediul mesajelor scurte SMS de către concurenţii electorali Alianţa “Moldova Noastră” şi Uniunea Centristă din Moldova. Potrivit raportului, cele două formaţiuni au expediat “majorităţii covârşitoare a utilizatorilor telefoniei mobile mesaje scurte, care conţineau texte cu caracter vădit electoral”. În context, CEC a adresat un demers oficial Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei prin care a atras atenţia instituţiei în cauză asupra necesităţii respectării de către operatorii de telefonie mobilă a Codului Electoral. Potrivit aceleiaşi surse, până la data de 14 februarie, din 11 concurenţi electorali înregistraţi în cursă, prevederile Codului Electoral, cu privire la degrevarea din funcţie a funcţionarilor, care candidează pe listele electorale, nu au fost respectate de toate formaţiunile politice, care au început campania electorală

“Hai la votare, hai la votare!”, cu artiştii autohtoni

Un spectacol civic cu participarea artiştilor autohton pentru mobilizarea interesului electorilor faţă de alegerile parlamentare din 5 aprilie va fi organizat la Chişinău. Evenimentul va avea loc la 27 februarie, începând cu 18:00, în scuarul Operei Naţionale din Chişinău. Aceasta este o iniţiativă a IDIS “Viitorul”, care este parte a proiectului “Stimularea responsabilităţii civice în cadrul campaniei electorale din 2009”, finanţat de Delegaţia Comisiei Europene în Moldova. Până acum, IDIS “Viitorul” a organizat două spectacole civice la Bălţi şi Cahul pentru 3700 de tineri. Între piese, participanţii au ascultat spoturi non-politice, al căror mesaj îndeamnă la participare şi responsabilitate. În cadrul spectacolelor de la Bălţi şi Cahul au fost distribuite materiale promoţionale non-politice pregătite de IDIS “Viitorul”. (Sursa: HotNews)

“Pentru un Parlament Curat” — 40 de jurnalişti de investigaţie verifică pretendenţii la fotoliile de deputat

Un grup de ONG-uri reaminteşte concurenţilor electorali că mai pot semna până la 5 martie acorduri de colaborare în baza cărora vor fi verificate listele cu candidaţi. Marţi, 24 februarie, reprezentanţi ai Iniţiativei Civice pentru un Parlament Curat au declarat la o conferinţă de presă că 40 de jurnalişti de investigaţie elaborează deja profiluri ale viitorilor parlamentari. La mijlocul lunii ianuarie, Iniţiativa le-a propus tuturor formaţiunilor politice din R. Moldova să semneze contracte de colaborare în cadrul unei campanii intitulată “Cunoaşteţi candidatul” desfăşurată de cele şapte organizaţii neguvernamentale. Până la moment, astfel de contracte au fost semnate cu Partidul Democrat, Partidul Social Democrat, Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Alianţa “Moldova Noastră”, Uniunea Centristă, Partidul Socialiştilor “Patria Rodina” şi Partidul Republican (Sursa: Info-Prim Neo)

Serafim Urechean se simte filat

Serafim Urechean, preşedintele AMN, într-o conferinţă de presă, a prezentat o circulară secretă şi neoficială din cadrul Ministerului de Interne, emisă sub forma de “precizări” de ministrul Gheorghe Papuc. Potrivit acestui document, poliţia primeşte instrucţiuni explicite de urmărire a tuturor acţiunilor concurenţilor electorali, participanţi la alegerile parlamentare. Ea aplică forma de “indicaţie verbală tuturor lucrătorilor poliţiei din republică”, cărora le fixează sarcina principală — “înregistrarea, documentarea, analiza şi raportarea tuturor informaţiilor obţinute sau auzite la serviciu, pe locul de trai, la piaţă, în magazine, discuţii între vecini, în transportul public, localurile culturale, în special în instituţiile de învăţământ etc.”! În circulară s-ar mai solicita ca “orice critică în adresa actualei guvernări şi a PCRM să fie luată la evidenţă şi raportată… — zilnic, toţi conducătorii raportează la MAI la ora 7:15, informaţia generală pe republică se raportează ministrului Papuc, care raportează nemijlocit preşedintelui Voronin.”

“Moldova electronică” — accesibilă publicului larg!

Liderul AMN, Serafim Urechean, a declarat că baza cu datele confidenţiale ale tuturor cetăţenilor ţării de la Ministerul Dezvoltării Informaţionale este spartă sau cumpărată de la funcţionarii cu acces la ea, căci se vinde liber la piaţa de accesorii electronice de pe strada Ismail din Chişiănu. Urechean a subliniat că totul are loc “în contextul pregătirii de către clanul comunist a unei ample operaţiuni de falsificare masivă a voturilor la 5 aprilie 2009”. Astfel, proiectul naţional “Moldova electronică” a devenit familiar publicului larg.

PCRM şi primăria m. Bălţi îşi coordonează eforturile

Consilier independent în consiliul municipal Bălţi, Serghei Banari, a difuzat un comunicat în care se afirmă că “PCRM prin intemediul Primăriei municipiului Bălţi încearcă prin uz de fals şi declaraţii minciunoase să împiedice înregistrarea mea, în calitate de candidat independent la alegerile parlamentare din 2009”. Potrivit sursei citate, CEC a primit din partea Primăriei m. Bălţi o listă în care figurau numele a 232 de persoane şi semnăturile acestora, care ar fi cerut retragerea semnăturilor din listele de susţinere a lui Sergiu Banari în calitate de candidat independent. El afirmă că primăria m. Bălţi ar fi “ prezentat la CEC acte false cu nume fictive şi semnături falsificate… Întrucît Primăria municipiului Bălţi este condusă de membri ai PCRM, am ajuns la concluzia că formaţiunea comunistă încearcă ilegal să mă împiedice să candidez la alegerile parlamentare pentru a se răzbuna pentru poziţia anticomunistă în activitatea mea de consilier municipal şi organizator al mitingurilor anticomuniste organizate la Bălţi. Bănuiesc că acţiunile PCRM au fost întreprinse după ce liderii comunişti au conştientizat că participarea mea la alegeri va diminua esenţial numărul voturilor acordate de alegătorii din nordul republicii în favoarea PCRM”.

Alianţa ProGen 2009 cere respectarea egalităţii de genuri în alegeri

Alianţa ProGen 2009, o coaliţie de organizaţii neguvernamentale care militează pentru egalitatea de gen, propune partidelor politice, CEC, mass-media şi ONG-urilor să semneze un “Angajament de principiu privind promovarea şi respectarea egalităţii între femei şi bărbaţi în alegerile parlamentare 2009”. “Documentul trasează normele de conduită în campania electorală cu privire la respectarea egalităţii de gen”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Daniela Terzi-Barbăroşie, directoarea executivă a Centrului “Parteneriat pentru Dezvoltare”. Pentru a asigura o abordare integratoare a dimensiunii de gen în lista priorităţilor partidelor, Alianţa ProGen 2009 a lansat un angajament civic de lungă durată (2009–2014) — “Foaia de parcurs privind respectarea şanselor egale pentru femei şi bărbaţi în cadrul proceselor electorale din R. Moldova”. Alianţa a mai lansat şi site-ul www.alegeriprogen.md, care conţine atât informaţii utile cu privire la dimensiunea de gen în alegerile parlamentare, platformele şi listele electorale ale partidelor prin prisma de gen, cât şi opiniile şi atitudinile membrilor Alianţei ProGen 2009. (Sursa: Info-Prim Neo)

Liderul MAE şi-a lansat blog

Istoricul Anatol Petrencu, preşedintele Mişcării Acţiunea Europeană (MAE), şi-a lansat un blog. “O să mă strădui să fiu mereu pe fir şi să răspund la întrebările vizitatorilor… Am decis să-mi deschid un blog în virtutea funcţiei de preşedinte al Mişcării Acţiunea Europeană. Voi scrie despre cele mai acute probleme ale Republicii Moldova. După alegeri, doresc să comunic vizitatorilor diferite poziţii ale istoricilor ruşi despre problemele spaţiului românesc”. (Sursa: Unimedia)

41 de persoane cu antecedente penale candidează la funcţia de deputat

În listele electorale figureaza 41 de persoane cu antecedente penale. Ziarul “Flux”, proprietate a liderului Partidului Popular Creştin-Democrat, Iurie Roşca, a publicat, marţi, această listă. Din aceasta reiese că cele 41 de persoane figurează pe listele a opt formaţiuni politice înscrise în alegeri. Astfel, pe lista electorală a Partidului Liberal, condus de Mihai Ghimpu, sunt prezente cinci astfel de persoane, pe listele Alianţei “Moldova Noastră” şi Partidului Liberal-Democrat din Moldova — câte şase, pe listele Partidului Conservator — patru, Mişcarea “Acţiunea Europeană” — o singură persoană, Partidul Social-Democrat — 13 persoane, Partidul Democrat — patru persoane, iar Uniunea Centristă din Moldova — două persoane. (Sursa: Deca-Press)

Kommersant: Voronin este “răul cel mai mic” pentru Rusia

Vizita ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, la Chişinău demonstrează că Rusia a decis să susţină deschis în aceste alegeri Partidul Comuniştilor din Republica Moldova. Acest pas se explică nu prin simpatia faţă de Voronin, ci prin lipsa alternativelor. Unul dintre principalii concurenţi ai PCRM este Partidul Liberal, care este considerată o formaţiune politică pro-românească. În acest caz, Rusia a decis să susţină “răul cel mai mic”. Aceasta este ideea principală publicată de către ziarul rus Kommersant, care aminteşte că în anul 2005, Moscova a susţinut prin intermediul televiziunii “Pervîi canal” Blocul “Moldova Democrată”, condus de Serafim Urechean. (Sursa: Kommersant / UNIMEDIA)

Preşedintele CHDOM a decis să candideze independent

Preşedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din RM, Ştefan Urâtu, a depus luni, 23 februarie, documentele la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru a participa la alegerile parlamentare din 5 aprilie în calitate de candidat independent. Acesta s-a arătat optimist şi a spus că va acumula mai mult de 3% din voturile cetăţenilor (3% este pragul electoral pentru candidaţii independenţi n.r.). “Eu sunt convins că oamenii vor să le apăr drepturile”, a declarat Urâtu presei, menţionând că una dintre lozincile sale sună în felul următor: “Crede, votează şi te salvează”. Ştefan Urâtu a mai spus că s-a decis să se lanseze în politică după incidentul petrecut la începutul lunii februarie în faţa Procuraturii Generale, când a participat la un miting de protest care a degenerat într-o bătaie. (Sursa: Moldova Azi/Info-Prim Neo)