Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 23 martie 2009

|versiune pentru tipar|

UCM a lansat programul social

Uniunea Centristă din Moldova (UCM) a lansat Programul social, care conţine mai multe reforme destinate pentru îmbunătăţirea vieţii sociale a locuitorilor R. Moldova. La o conferinţă de presă susţinută luni, Vasile Tarlev, liderul UCM, a spus că la momentul de faţă populaţia Moldovei se află într-o situaţia dificilă. “Deşi guvernarea încearcă să spele creierii precum că în ţară nu există criză financiară, situaţia este altfel”, a spus Tarlev. El susţine că UCM a elaborat mai multe reforme sociale şi, odată ajuns la guvernare, va schimba radical situaţia în mai multe domenii. “Noi optăm pentru ca pensionarea populaţiei să fie de 60 de ani la bărbaţi şi 55 la femei… vom majora pensiile la nivelul minimului de existenţă, iar salariile lunare să fie suficiente pentru a acoperi nu doar serviciile comunale, ci şi crearea unui trai decent a populaţiei”, a menţionat Tarlev. El a spus că UCM va anula toate datoriile consumatorilor pentru agentul termic. Tarlev mai spune că UCM va opera modificări la legislaţie prin care mamele cu doi copii vor fi declarate mame eroine şi vor primi mai multe privelegii de la stat. Acesta a mai spus că este necesar de modificat sistemul obligatoriu de asigurări în medicină. El a menţionat că UCM optează şi pentru crearea pensiilor din trei surse: stat, cetăţean, angajator, dar prin descentralizarea acestui domeniu. (Sursa: Infotag)

Campanie electorală bazată pe “şantaj, teroare şi corupţie”

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie este bazată pe şantaj, teroare şi corupţie din partea majorităţii partidelor politice implicate în campania electorală, susţine Ana Tcaci, preşedinta Partidului “Moldova Unită”. Într-o conferinţă de presă susţinută luni, Tcaci a menţionat că partidul de guvernămînt este primul în lista partidelor care utilizează pe larg aceste metode de lucru în campania electorală. “Din informaţiile de care dispunem de la alegătorii din teritorii, PCRM obligă cetăţenii forţat să participe la întîlnirile cu alegătorii, propunîndu-le sume de bani, ajutoare materiale, organizează spectacole de amploare, folosind pe larg resursele administrative”, a menţionat Tcaci. Sursa citată de asemenea a relatat că PCRM şi PPCD împiedică Partidul “Moldova Unită” să se întîlnească cu alegătorii, să facă agitaţie electorală, interzicîndu-le să plaseze publicitate electorală în localităţile în care sînt primari comunişti şi creştin-democraţi. Potrivit ei, reprezentanţii acestor partide i-au avertizat că după 5 aprilie 2009, Partidul “Moldova Unită” se va confrunta cu mari probleme în cazul în care va continua să critice actuala guvernare. (Sursa: Infotag)

PL acuză Federaţia Rusă de “amestesc brutal” în treburile interne ale R. Moldova

Prin acordarea, în plină campanie electorală, a unui ajutor umanitar constând din 50 mii tone de carburanţi, Rusia a arătat că susţine Partidul Comuniştilor din R. Moldova şi doreşte menţinerea lui la putere. Partidul Liberal (PL) califică acest gest drept un amestec brutal al Federaţiei Ruse în treburile interne ale R. Moldova şi drept o tentativă deschisă de a influenţa votul de la 5 aprilie în favoarea guvernării comuniste. PL mai susţine că prin semnarea de către preşedintele R. Moldova Vladimir Voronin, alături de omologul său rus, Dmitri Medvedev şi liderul administraţiei de la Tiraspo, Igor Smirnov, a declaraţiei comune “se fac cedări inadmisibile în problema transnistreană”. Liberalii critică acceptarea condiţiei impuse de Rusia de a rediscuta statutul forţelor pacificatoare amplasate în zona de securitate în aşa-zisul format “2+1”, şi nu în cadrul formatului actual de negocieri de “5+2”, care este în vigoare şi nu a fost anulat. (Sursa: declaraţie PL)

CEC lansează www.voteaza.md

În scopul educaţiei civice a societăţii, Comisia Electorală Centrală (CEC) a prezentat astăzi o nouă pagină oficială — www.voteaza.md, lansată în cadrul unei ample campanii de informare a populaţiei despre procedura de vot în R. Moldova. Potrivit Renatei Lapti, vicepreşedinte al CEC, scopul acestui program, lansat în premieră la iniţiativa CEC sub genericul “Votul tău contează! Nu ezita, votează!”, este de a oferi populaţiei ţării, inclusiv celei aflate peste hotarele republicii, a întregului spectru de informaţii referitor la scrutinul din 5 aprilie. Pagina web include compartimente care conţin explicaţii vizavi de legislaţia electorală, amplasarea şi toată informaţia despre secţiile de votare, actele necesare pentru a vota etc. Alegătorilor din exteriorul R. Moldova le pot fi utile informaţiile prezentate în paginile “Votarea în afara RM” şi “Secţiile de votare în afara RM”. Cetăţenii R. Moldova cu domiciliul în localităţile din stînga Nistrului pot găsi informaţii despre secţiile de votare unde îşi pot exercita dreptul la vot în compartimentul “Secţiile de votare”. Eugeniu Ştirbu, preşedintele CEC, a menţionat că programul respectiv, care a fost realizat şi finanţat de unele organizaţii internaţionale şi din ţară, va fi folosit, după o actualizare, şi în cadrul viitoarelor alegeri locale şi parlamentare. CEC este sigură că rata de participare la alegerile parlamentare din 5 aprilie va fi mai înaltă decît la alegerile locale generale din 2007. Atunci, la scrutin au participat 52,3% din numărul total de alegători. (Sursa: Moldpres / Infotag)

Concedieri la “Poşta Moldovei” pentru implicarea în campania electorală

Directorul oficiului poştal din Briceni, Irina Grosu, şi directorul Centrului de prelucrare şi transportare a poştei din cadrul întreprinderii de stat “Poşta Moldovei”, Veronica Midor, au fost concediate pentru nerespectarea ordinelor conducerii. Surse din cadrul administraţiei întreprinderii au relatat pentru Infotag că în ajunul alegerilor parlamentare au fost emise ordine în care se spune că toate relaţiile întreprinderii cu concurenţii electorali au loc exclusiv în baza contractelor aprobate de administraţie. Pornind de la acest fapt, distribuirea materialelor de propagandă şi publicitate electorală prin reţeaua poştală este posibilă doar în baza contractelor încheiate. “În mod repetat administraţia Î.S. «Poşta Moldovei» s-a adresat la toţi colaboratorii întreprinderii cu cerinţa de a nu participa la compania electorală, folosind resursele administrative ale întreprinderii la distribuirea materialilor electorale. Toţi angajaţii în mod obligatoriu au luat cunoştinţa cu ordinele sus indicate, confirmând prin semnătura personală. În pofidă masurilor luate, unii colaboratori au încălcat ordinele, ca urmarea au fost eliberaţi din funcţie”, au spus responsabilii de la “Poşta Moldovei”. (Sursa: Infotag)

Câteva birouri electorale din capitală nu-şi pot începe activitatea

Mai multe birouri electorale din capitală nu-şi pot începe activitatea, a comunicat în şedinţa din 23 martie de la Primărie secretarul Consiliului municipal Chişinău (CMC), Valeriu Didencu. Motivul este că o parte din membrii delegaţi nu se prezintă la lucru. Didencu a spus că CMC urmează să se întrunească joi, 26 martie, în şedinţă pentru a delega alte persoane. Un proiect de decizie în acest sens este deja întocmit. Secretarul CMC a precizat că la Botanica sunt necesare modificări în 10 birouri electorale, la Buiucani — în 33, în sectorul Centru — 9, la Ciocana 23 şi la Râşcani — 12. În total, vor fi deschise 293 secţii de votare, inclusiv 9 secţii vor activa pentru prima dată. 239 sunt în sectoarele capitalei, iar 54 sunt în localităţile suburbane. (Sursa: Info-Prim)

Societatea civilă condamnă agresiunea împotriva jurnaliştilor de la Omega

Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) condamnă cazul de agresiune fizică a echipei agenţiei OMEGA din partea unui candidat la funcţia de deputat pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova. Nadin Gogu, director interimar al CIJ, a declarat pentru OMEGA că “astfel de cazuri sunt regretabile, atunci când jurnaliştii nu au acces la anumite evenimente ca sa-şi facă datoria”. “Condamnăm întotdeauna cazurile când se fac abuzuri la adresa jurnaliştilor”, — a declarat Nadin Gogu. Ea a mai subliniat că jurnaliştilor nu trebuie să li se îngrădească dreptul de a lua imagini, de a fotografia sau de a înregistra în cadrul unui eveniment. Gogu i-a îndemnat pe toţi să fie corecţi când este vorba de jurnaliştii, care vin să reflecte evenimente de interes public. Acest incident a mai fost condamnat de către Asociaţia Presei Electronice APEL, Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului, alte organizaţii neguvernamentale, precum şi formaţiuni politice. (Sursa: portalul Omega)

Jurnalişti agresaţi în timpul acţiunii “Votează fără frică!”

Agenţia OMEGA a adresat un apel către Comisia Electorală Centrală (CEC), Misiunea OSCE, observatorii procesului electoral, reprezentanţii societăţii civile, precum şi corpul diplomatic, în care a condamnat aplicarea forţei de către un activist al Partidului Liberal-Democrat din Moldova cu scopul interzicerii filmării. “Cinismul acţiunilor atacantului este şi mai mare, dacă amintim că agresiunea asupra jurnaliştilor a avut loc chiar în cadrul acţiunii organizate de PLDM cu genericul «Votează fără frică!», iar agresiunea a avut loc sub privirile mai multor adepţi ai PLDM fără a interveni cineva pentru a opri fărădelegea”, se spune în Apelul agenţiei. Jurnaliştii agenţiei au îndemnat de a condamna astfel de acţiuni, îndreptate împotriva normelor democratice, în general, şi a libertăţii presei, în special. “Suntem de părere, că această agresiune urmăreşte scopul de a intimida presa şi de a subordona jurnaliştii intereselor unor formaţiuni politice”, — se mai subliniază în Apelul agenţiei “OMEGA”, referitor la faptul agresiunii, admise de către PLDM. Duminică, 22 martie în jurul orei 11.30, în cadrul acţiunii “Votează fără frică”, un activist al PLDM a agresat fizic grupul de filmare al agenţiei în vederea interzicerii filmărilor în stradă. (Sursa: portalul Omega)

Jurnaliştii de la posturile de televiziune aservite guvernării comuniste

Jurnaliştii de la posturile de televiziune aservite guvernării comuniste s-au arătat supăraţi foc pe membrii Partidului Liberal Democrat din R. Moldova (PLDM). Aceştea declară că au fost atacaţi, pe nedrept, de către un membru PLDM, în timpul marşului de protest organizat de această formaţiune la 22 martie. Liderul PLDM, Vlad Filat a recunoscut că avut loc un incident regretabil, că simpatizantul partidului nu a reacţionat tocmai civilizat şi a promis că formaţiunea sa va lua măsurile de pedeapsă adecvate faţă de această persoană. Filat a făcut apel către jurnalişti, îndemnându-i să-şi facă onest meseria, dar să nu devină nişte spioni. Filat s-a referit la cazul unui locuitor al raionului Leova, căruia i s-au adresat unele întrebări. Fiind montate distorsionat, acestea au constituit ulterior materialul pentru un clip electoral în defavoarea formaţiunii sale. Au fost înregistrate un şir de cazuri cînd jurnaliştii de la agenţia “OMEGA”, fără a purta însemnele cuvenite, încep discuţii private pe care ulterior le prezintă drept interviuri, distorsionînd conţinutul lor. (Sursa: Jurnaltv)

PLDM reclamă noi încălcări

Partidul Liberal-Democrat din Moldova (PLDM) reclamă noi încălcări a dreptului la libera întrunire. Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că şi de data aceasta autorităţile au încercat să zădărnicească participarea cetatăţenilor la mitingul de protest al PLDM de duminică. “Sâmbătă seara, toţi proprietarii şi soferii de autobuze şi microbuze din Bălţi au fost contactaţi telefonic şi ameninţaţi că, dacă vor transporta persoane la mitingul PLDM, vor rămânea fără licenţe”, a spus el. Liderul PLDM afirmă că poliţia din Orhei a sustras plăcuţele de înmatriculare a vehiculelor care urmau să transporte persoane la miting la Chişinău, iar vameşii de la Leuşeni au blocat autocarul cu circa 50 de studenţi din Moldova, care-şi fac studiile la Iaşi şi care au vrut să participe la acţiunea de protest. (Sursa: Deca-Press)

Aproape 106 mii de buletine de vot pentru Bălţi

Autorităţile electorale din Bălţi au adoptat o hotărâre cu privire la numărul buletinelor de vot. Potrivit şefului aparatului de lucru al Consiliului Electoral de Circumscripţie Bălţi, Irina Serdiuc, numărul buletinelor de vot este de 105 mii 628, acest număr reprezentând şi cifra alegatorilor din localitate. Conform hotărârii, jumatate din buletinele de vot pentru municipiul Bălţi vor fi în limba română, iar 50% — în rusă. Irina Serdiuc a mai spus că, faţă de alegerile trecute, numărul electorilor s-a majorat cu circa 16 mii. În oraşul Bălţi au fost create 59 de sectii de votare. (Sursa: Deca-Press)

PDM este îngrijorat de situaţia demografică din R. Moldova

Populaţia R. Moldova se reduce dramatic, pe parcursul ultimilor 3 ani micşorîndu-se cu circa 10 mii de persoane anual, a declarat vicepreşedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Valentina Stratan, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută luni, 23 martie. PD a avut o iniţiativă legislativă privind ameliorarea situaţiei în domeniu, prin oferirea de facilităţi familiilor tinere, demararea unui proiect naţional de locuinţe sociale etc., dar care nu a fost adoptat, a precizat sursa citată. Fenomenul emigrării influenţază asupra situaţiei demografice, prin dezintegrarea definitivă a multor familii, afirmă reprezentanţii PDM. Preşedintele Forului Organizaţiilor de Femei din RM, Elena Burcă, a menţionat că evoluţia proceselor demografice în mare măsură depinde de numărul căsătoriilor şi divorţurilor. În ultimii ani s-a observat atît creşterea căsătoriilor, cît şi a divorţurilor. În anul 2006 au fost înregistrate 27,1 mii căsătorii şi 12,6 mii divorţuri. În mediu, la 1000 căsătorii revin 465 divorţuri. (Sursa: notă informativă PDM)

Curtea Constituţională ar putea examina constituţionalitatea PCRM

Deputatul Alianţei “Moldova Noastră” (AMN), Gheorghe Susarenco, a depus la Curtea Constituţională (CC) o sesizare prin care solicită instanţei să se pronunţe pe marginea constituţionalităţii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM). El aminteşte că, potrivit noii legi a partidelor, adoptată în decembrie 2007, în statutul formaţiunilor politice din Moldova “se va prevedea în mod expres forma juridica de organizare”. Gheorghe Susarenco afirmă că toate partidele politice au fost obligate să includă în documentele care stau la baza constituirii şi funcţionării lor forma juridică de organizare — partid politic. “Ministerul Justiţiei, odată cu adoptarea legii menţionate, a invocat în mod obligatoriu necesitatea reînregistrării partidului cu modificările corespunzătoare în statut şi introducerea în denumirea partidului a sintagmei «partid politic». Acestor cerinţe nu s-a conformat PCRM şi din aceste motive activitatea acestuia nu este constituţională”, susţine deputatul. El a cerut CC examinarea sesizării în regim de urgenţă, astfel încît, în caz de necesitate, să se reuşească scoaterea PCRM din cursa electorală a alegerilor parlamentare din 5 aprilie. (Sursa: Infotag)

AMN propune formatul “2+4” pentru negocieri în problematica transnistreană

Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) propune trecerea la formatul şaselateral pentru reglementarea transnistreană. Despre aceasta a declarat sîmbătă, în direct la postul de radio “Vocea Basarabiei”, prim-vicepreşedintele AMN, Veaceslav Untilă. Untilă crede că “formatul «2+1» (Moldova, Transnistria şi Rusia) echivalează cu zero, iar formatul «5+2» (Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, UE şi SUA) este ineficient”. “Noi propunem trecerea la formatul de negocieri «2+4» — Rusia şi Moldova, ca părţi ale acordului, şi Ucraina, SUA, OSCE şi UE ca observatori şi garanţi”, a declarat Untilă. Acesta a spus că “Transnistria nu poate fi participant la procesul de negocieri pentru că este o regiune a Moldovei şi republica nu poate să poarte negocieri nu propria sa regiune”. (Sursa: Infotag)

AMN: “corupţia de vârf” trebuie să ne preocupe cel mai mult

“Corupţia de vârf” în Republica Moldova trebuie să ne preocupe cel mai mult, susţine Alianţa “Moldova Noastră” (AMN). Într-un interviu acordat pentru Info-Prim Neo, purtătorul de cuvânt al AMN, Victor Osipov, a declarat că numai privatizările din ultimele luni ale acestui guvern, conform evaluărilor făcute de experţi, “au cauzat pierderi statului de circa 1,3 miliarde de lei”. AMN a scos la iveală o serie întreagă de acţiuni ale puterii, care satisfăceau interese corupte chiar la nivel de Parlament, spuen Osipov. “Sunt cazuri arhicunoscute, în care noile legi au favorizat acapararea de bunuri publice de către persoanele interpuse ale coaliţiei roş-oranj, cum a fost deetatizarea ziarelor guvernamentale sau reforma audiovizualului făcută, inclusiv, pentru a pune mâna pe posturile publice municipale, Euro TV Chişinău şi radio Antena C. Sunt şi cazuri mai puţin mediatizate, dar ele toate arată o pătrundere a caracatiţei corupţiei la vârful puterii actuale, o concreştere până la nivelul la care însăşi legea e făcută pentru asemenea interese, ca să nu mai vorbim de decizii ale Guvernului şi chiar ale structurii prezidenţiale”.