Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 21 martie 2009

|versiune pentru tipar|

Ministerul Reintegrării a comentat declaraţiile reprezentantului Rusiei în CUC

La 20 martie Ministerul Reintegrării al Republicii Moldova şi-a exprimat nedumerirea în legătură cu declaraţia copreşedintelui Comisiei Unificate de Control (CUC), Serghei Gorlov, potrivit căreia deschiderea secţiei de votare în satul Corjova, raionul Dubăsari, în scopul asigurării participării locuitorilor satului respectiv la alegerile din 5 aprilie, ar putea conduce la tensionarea situaţiei din Zona de Securitate. Au stîrnit nedumerire şi “recomandările” diplomatului rus cu privire la eventuala participare la alegeri a locuitorilor acestei localităţi care dispun de cetăţenie moldovenească în cadrul secţiei de votare din satul Cocieri. Ministerul Reintegrării consideră că aceste declaraţii vin în contradicţie cu înţelegerile recente din cadrul întîlnirii care a avut loc pe 18 martie la Moscova. Declaraţiile menţionate pot fi percepute de anumite structuri drept instigatoare la acţiuni în direcţia destabilizării deliberate a situaţiei, intimidării populaţiei şi compromiterii alegerilor în satul Corjova. În acest context, Ministerul Reintegrării şi-a reiterat apelul adresat anterior CUC prin care chema Comisia să asigure, în conformitate cu mandatul acesteia, controlul corespunzător asupra situaţiei din Zona de Securitate, inclusiv în satul Corjova, precum şi să contribuie la asigurarea condiţiilor necesare pentru circulaţia libera a persoanelor în perioada desfăşurării alegerilor pentru Parlamentul Republicii Moldova. (Sursa: Moldpres)

Moldpres informează despre faptul că PCRM dezaproba insinuările opoziţiei

Reprezentantul PCRM, Galina Balmoş, a declarat în cadrul dezbaterilor că toate reformele pe perioada de guvernare comunistă au fost axate pe domeniul social, mai bine de 65% din bugetul de stat fiind direcţionat spre sfera socială. Ministrul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului, a respins acuzaţiile potrivit cărora PCRM ar fi responsabil de migraţia moldovenilor peste hotare. “Fenomenul migraţiei este valabil tuturor ţărilor şi în special celor din spaţiul ex-socialist, fiecare stat a trecut în istoria sa prin etapa migraţiei forţei de muncă. Problema este ca cetăţenii noştri să poată beneficia de dreptul la libera circulaţie şi acest privilegiu este negociat de noi cu Uniunea Europeană. Trebuie să interesăm gasterbaiterii moldoveni ca să revină acasă, să cream locuri de muncă şi salarii înalte, dar nu este corect să închidem accesul la libera circulaţie”, a specificat ea. Reprezentantul PCRM a subliniat că majoritatea investiţiilor guvernării au fost orientate spre capitalul uman, în aceasta perioada fiind promovate mai multe iniţiative pozitive pentru tineret, protejarea copilului, susţinerea persoanelor cu dizabilităţi şi familiilor social-vulnerabile. Ea a remarcat modul oportunist al unor partide de opoziţie de a se forma în preajma alegerilor, care prin metoda manipulării electoratului îsi doresc o ascensiune la putere cu orice preţ. Aceste partide, in viziunea sursei citate, nu au nici trecut şi nici viitor, sînt avide de putere, fără principii, şi urmăresc doar interese proprii. (Sursa: Moldpres)

Moldpres îngrijorat că UCM “nu cunoaşte situaţia ţăranilor”

“Gheorghe Avornic, unul dintre fruntaşii Uniunii Centriste din Moldova (UCM), a declarat că nu a cunoscut situaţia oamenilor de la ţară pînă la antrenarea sa în campania electorală. Avocatul s-a arătat uimit de tabloul dezolant al satelor moldoveneşti. «Nu am fost pînă acum la ţară, iar ceea ce am văzut în această perioadă e ceva de groază», a spus el în cadrul dezbaterilor electorale. Discuţiile cu contracandidatul său, candidatul independent Segiu Banari, au decurs intr-o atmosfera destul de tensionată, la un moment dat Avornic adresîndu-se acestuia cu apelativul «tu». Banari a declarat ca aceasta este o ofensa în adresa sa şi l-a acuzat pe reprezentantul UCM ca nu are şapte ani de acasă. Presa a scris despre Gheorghe Avornic că unul dintre cei mai bogaţi politicieni, el fiind proprietarul mai multor imobile si terenuri agricole”. (Sursa: Moldpres)

Moldpres anunţă despre aducerea manifestanţilor din România

La 20 martie, agenţia de presă Moldpres a anunţat că “la Chişinau se anunţă o manifestaţie amplă cu participarea studenţilor din România. Potrivit informaţiei publicate de Grupul de Acţiune Noii Golani, din România, autocarele cu studenţi se vor deplasa la Chişinău atît cu curse speciale, cît şi cu cele de cursă permanentă. Oraşele din care vor porni autocarele sînt principalele centre universitare din România şi sînt marcate pe o hartă plasată în Internet. Potrivit organizatorilor, acţiunea este, oficial, consacrată zilei Unirii Basarabiei cu România. In acelaşi timp, studenţii adunaţi la Chişinău vor participa la acţiuni electorale de amploare, care vor fi organizate de mai multe forte pro-românesti din segmentul liberal şi liberal-democrat. Grupul de Acţiune Noii Golani se consideră succesor al organizaţiei de la care a început Revoluţia în România in 1989. Anunţul despre organizarea grupurilor de studenţi a fost făcut public după ce, potrivit unui comunicat oficial al Partidului Liberal, în perioada 18–20 martie, liderul PL, Dorin Chirtoacă, a avut întîlniri electorale cu studenţii din oraşele româneşti Galaţi, Iaşi, Suceava şi Bucureşti. Factorii de la Ministerul de Externe, contactaţi de agenţie, au declarat ca sînt la curent cu informaţiile respective, refuzînd să dea amănunte daca au fost sau nu informate despre acţiunile respective şi autorităţile ţării vecine”. (Sursa: Moldpres)

Ambasadorul Romaniei, Filip Teodorescu, a fost convocat la MAEIE

La 20 martie, “la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a fost convocat dl Filip Teodorescu, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotentiar al României in Republica Moldova, căruia i s-au comunicat următoarele. Din informaţiile de care dispune partea moldovenească, pentru perioada 26–28 martie curent, se intenţionează organizarea deplasării în masa la Chişinău a unor grupuri de cetăţeni români pentru participarea la diferite activităţi publice cu caracter electoral. Pornind de la caracterul prietenos al relaţiilor stabilite între ţările noastre, partea moldovenească consideră necesar să atenţioneze că în perioada electorală nu sînt excluse anumite acţiuni cu caracter provocator. In acest context, autorităţile moldoveneşti au solicitat respectuos Ministerului Afacerilor Externe al României verificarea informaţiilor respective şi au rugat să se ia în consideraţie gradul înalt de probabilitate a unor asemenea fapte, in scopul prevenirii eventualelor implicări ale cetăţenilor români în acţiuni provocatoare, ce ar putea avea drept scop destabilizarea situaţiei interne din Republica Moldova. La rîndul lor, autorităţile Republicii Moldova vor întreprinde toate măsurile ce se impun pentru neadmiterea unei astfel de situaţii, care ar periclita bunele relaţii între Republica Moldova si România”. (Sursa: Moldpres)

Şeful statului a apreciat înalt aportul gărzilor populare la menţinerea ordinii publice

Şeful statului Vladimir Voronin a apreciat înalt aportul gărzilor populare la menţinerea securităţii vieţii cetăţenilor. Declaraţii în acest sens au fost lansate in cadrul unei întruniri de bilanţ a activităţii gărzilor populare din ţară, desfăşurate la 21 martie Palatul National. Securitatea persoanelor constituie una din obligaţiunile constituţionale ale statului, a declarat preşedintele. Şeful statului a subliniat meritul gărzilor populare la combaterea infracţionalităţii, menţinerii ordinii publice, în special al huliganismului stradal. La rîndul sau, Ministrul de Interne al Republicii Moldova, Gheorghe Papuc, a remarcat aportul preşedintelui Voronin în reanimarea activităţii gărzilor populare, în implicarea societăţii civile în combaterea criminalităţii. Potrivit ministrului, datorita conexiunii organelor de politie şi a gărzilor populare s-a reuşit combaterea cu succes atît a crimelor deosebit de grave cît şi a celor ce ţin de relaţiile familiale si a criminalităţii stradale. În Republica Moldova activează 1.220 detaşamente ale gărzilor populare, cu un efectiv de 16 mii membri. Pe parcursul anului 2008, membrii gărzilor populare au participat la reţinerea in flagrant delict a peste 100 de infractori, au contribuit la descoperirea a circa 800 de infracţiuni, reţinerea a 100 de persoane anunţate în căutare. (Sursa: Moldpres)

Voronin se întîlneşte secret cu membrii gărzilor populare

La 21 martie la Palatul Naţional, preşedintele Voronin a avut o întîlnire cu membrii gărzilor populare din toată republica, la care accesul presei este limitat. Alianţa Moldova Noastră, care intenţiona să picheteze Palatul, a renuţat în ultima clipă, de teama provocărilor. (Sursa: Jurnal de Chişinău)

AMN condamna speculaţiile lansate de mediile pro-comuniste

Alianţa Moldova Noastră (AMN) condamnă speculaţiile lansate de mediile pro-comuniste, cum că reprezentanţii săi ar fi instigat tinerii la un atac asupra sediului MAI. E o diversiune informativă şi o tema caracteristică acţiunilor provocatoare la care s-a dedat în ultimul timp ştabul electoral al comuniştilor “Alegeri 2009”. Din cauza acestor speculaţii, pentru a exclude dezvoltarea lor şi alte urmări posibile, Organizaţia de Tineret a AMN a anulat pichetarea întrunirii din 21 martie a preşedintelui Voronin cu aşa-numitele “gărzi populare”, sub egida MAI. În acelaşi timp, intre cei veniţi azi la Palatul Naţional am descoperit persoane care, în mod sigur, au participat la provocaţiile organizate recent împotriva tinerilor din AMN la antimanifestarea din fata Guvernului şi la atacul cu vopsea din fata MAI. Pozele comparate vor pute fi accesate în scur timp pe site-ul www.amn.md. Este evident, ca întrunirea cu “gărzile populare”, are cel puţin doua semnificaţii clare. Prima ar fi consolidarea echipelor de “luptători”, pregătiţi de ştabul comunist pentru acţiuni de apărare cu forţa a clanului Voronin de la cădere. O alta parte sunt cetăţenii obişnuiţi, în cazul cărora avem de a face cu o ordinara întîlnire electorală, organizată de liderul comunist pe banii statului, cu resurse administrative, folosind abuziv poziţia sa oficială. În legătură cu acest din urma aspect, anunţăm mass-media şi observatorii alegerilor parlamentare, ca Alianţa Moldova Noastră consideră ilegala aflarea în funcţie pe timpul campaniei a lui Voronin, Lupu si Greceanîi, primii pe lista PCRM. Acest demers va fi examinat pe 23 martie, la ora 16:00, de către Curtea de Apel Chişinău. (Sursa: comunicat AMN)

Liderul AMN la întîlnire cu masele

Întîlnirile cu alegatorii ale liderului AMN iau o adevărată amploare de masa, însa şi servitorii comuniştilor întreprind măsuri ieşite din comun pentru a le compromite. La 21 martie pe stadionul din Orhei au venit sa discute cu Serafim Urechean este trei mii de oameni, un număr record. Comuniştii au încercat într-un mod disperat şi condamnabil să destabilizeze situaţia în cadrul întîlnirii — cu implicarea comisarului raionului, Vasile Grădinaru, au fost infiltraţi doi huligani, aflaţi în arest administrativ pe 15 zile, care au încercat să urle şi să provoace altercaţii cu susţinătorii AMN. Iniţiator a fost, Sergiu Balan, un apicultor din Bulăeşti, iar identificarea indivizilor a arătat că sunt anume cei aflaţi în arest. AMN acuză responsabilii de la poliţie de eliberarea ilegală şi antrenarea huliganilor cu scopul de a destabiliza ordinea publica şi cere ca procuratura să investigheze acest caz grav. În rezultatul încercării de a-i linişti pe huliganii aduşi de poliţie, doi cetăţeni au fost la rîndul lor reţinuţi abuziv de poliţie, iar Serafim Urechean a revenit în aceste momente la Orhei pentru a cere stoparea acestei ilegalităţi şi respectarea drepturilor acestor oameni. Intre timp, liderul AMN a mai avut o întîlnire de masă în satul Peresecina, dar şi aici cu incidente. Ca şi in alte localităţi, în Casa de cultura unde avea loc discuţia cu alegatorii a fost deconectat curentul electric. Solicitarea de a conecta edificiul la panoul primăriei din apropiere a fost respinsă, contrar obligaţiei autorităţilor locale de a asigura condiţiile, fiindcă în localitate primarul este comunist. Atunci, s-a efectuat conectarea la un magazin vecin, dar, după aceea curentul electric a fost deconectat in toata Peresecina. Întalnirea a continuat cu ajutorul unui generator electric mobil, iar comportamentul josnic al comuniştilor a indignat cetăţenii şi a amplificat la nivelul acestui sat mare vestea despre vizita liderului AMN. Şi la Orhei, şi la Peresecina, şi la Ciocalteni — toate întîlnirile desfăşurate în raion de către Serafim Uechean au fost supravegheate îndeaproape şi personal de comisarul de politie Vasile Grădinaru împreuna cu subalternii săi — ceea ce constituie o alta încălcare gravă a normelor electorale, o dovada suplimentara de utilizare a forţelor de ordine pentru intimidarea cetăţenilor şi a concurenţilor electorali, care va fi contestată la autorităţile electorale. (Sursa: comunicat AMN)

Simpatizanţii AMN şi PLDM l-au huiduit pe Voronin la Nisporeni

“În jur de 300 persoane din Nisporeni l-au huiduit pe Vladimir Voronin şi au protestat împotriva politicii promovate de PCRM în ultimii 8 ani de guvernare”, transmite Albasat TV. Protestatarii l-au întrebat simbolic pe şeful statului “Unde-s bonurile” şi i-au reproşat că oamenii au rămas pe drumuri după ce comuniştii au preluat puterea în 2001. (Sursa: Unimedia)

PCRM a distribuit dintr-un elicopter fluturaşi cu un conţinut critic la adresa PL, PLDM şi AMN

În Piaţa Vasile Alecsandri din Bălţi, un elicopter a distribuit mii de fluturaşi electorali cu un conţinut critic la adresa PL, PLDM şi AMN. Acţiunea a fost organizată de către PCRM. Orăşenii, uimiţi de noutatea în materie de strategii electorale, au declarat că ar fi preferat o ploaie cu bancnote, iar măturatorii s-au supărat că în piaţă s-a făcut mizerie. Întâmplător sau nu, elicopterul a apărut cu câteva minute înainte ca în Teatrul Vasile Alecsandri să înceapă o întrunire electorală a PLDM. Pe prag, liberal-democraţii au mai avut o surpriză. Un grup de tineri, purtînd simbolica AMN, i-a întâlnit cu pancarde critice. Venit la faţa locului, preşedintele filialei AMN din Bălţi, a declarat că acţiunea de protest a fost organizat de PCRM. Comuniştii recunosc că acţiunea de distribuire a fluturaşilor le aparţine, dar spun că nu stau în spatele provocărilor din faţa teatrului din Bălţi. (Sursa: Unimedia)

Conferinţa liceenilor PLDM

La 21 martie s-a desfăşurat Conferinţa Liceenilor Liberal Democraţi, la care au participat 125 de tineri, care îşi fac studiile la liceele din Republica Moldova. Conferinţa a fost salutată de preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, care a menţionat că activismul şi implicarea generaţiei în creştere în viaţa social-politică demonstrează faptul că viitorul ţării noastre se află în mîini sigure. Tinerii, fiind mesagerii transformărilor democratice din societate, vor contribui la făurirea statului de drept. Preşedintele Organizaţiei de Tineret a PLDM, George Mocanu, a specificat că liceenii vor constitui un puternic nucleu pentru promovarea idealurilor liberal democrate în rîndul tinerilor. După întrunirea liceenilor liberal democraţi, tinerii s-au îndreptat în marş de protest spre preşedinţie, scandînd “Verde pentru Moldova!”, “Votez fără frică!”, “Verde pentru liceeni!”, “Liceenii votează stejarul!” În faţa preşedinţiei tinerii liberal democraţi au continuat acţiunea “Numărătoarea inversă pentru guvernarea comunistă”, începută la 23 ianuarie. Manifestanţii au pichetat preşedinţia timp de 15 minute, arătînd grafic şefului statului că au rămas 18 zile în care comuniştii vor mai guverna ţara şi atenţionîndu-l că la 5 aprilie vor vota fără frică. Acţiunea s-a înscris în şirul manifestaţiilor de protest ale Partidului Liberal Democrat din Moldova faţă de abuzurile şi ilegalităţile guvernării comuniste, care în 8 ani a ruinat Republica Moldova şi a instaurat un regim bazat pe dictatură şi teroare. (Sursa: comunicat PLDM)

IPP invită la prezentarea rezultatelor sondajului “Barometrul Opiniei Publice — Martie 2009”

Conferinţa de prezentare a rezultatelor sondajului, realizat de Centrul de investigaţii sociologice “CBS AXA”(efectuarea cercetărilor BOP martie 2009) şi de Centrul de analiza şi investigaţii sociologice, politologice şi psihologice “CIVIS” (verificarea corectitudinii datelor obţinute), se va desfăşura marţi, 24 martie 2009, cu începere de la orele 10.00, în Sala RAUT, Leogrand Hotel & Convention Center, str. Parcalab 69. Tematica cercetărilor efectuate a inclus: opţiuni politice; popularitatea principalelor partide şi personalităţi politice; standardele de viaţă şi calitatea vieţii; politica economică şi sociala a Guvernului; alte teme de interes major. (Sursa: comunicat IPP)