Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 14 aprilie 2009

|versiune pentru tipar|

PL, PLDM şi AMN refuză să participe la renumărarea voturilor

Reprezentanţii Partidului Liberal (PL), ai Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM) şi ai Alianţei Moldova Noastră (AMN) au declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă că prin participarea celor trei partide la renumărarea voturilor, Partidul Comuniştilor (PCRM) încearcă să legitimeze rezultatele votului şi să lipsească partidele de opoziţie de posibilitatea de a ataca în instanţă fraudele descoperite. “În acelaşi timp, PCRM încearcă printr-o nouă mistificare să obţină noi mandate de deputat, care i-ar asigura posibilitatea de a alege preşedintele republicii”, au menţionat reprezentanţii opoziţiei. PL, PLDM, AMN consideră că iniţiativa PCRM privind renumărarea voturilor exprimate în cadrul alegerilor parlamentare de la 5 aprilie, precum şi deciziile ulterioare luate de Curtea Constituţională şi de CEC privind desfăşurarea acestei activităţi în data de 15 aprilie, nu sunt în măsură să elucideze fraudarea rezultatelor scrutinului electoral. Acestea subliniază că problema principală este “întocmirea frauduloasă a listelor electorale de bază şi suplimentare, inclusiv, creşterea nejustificată a numărului de alegători cu aproximativ 400 000 de persoane, înscrierea în liste a unor persoane care nu locuiesc la adresa indicată, votarea repetată, semnături în dreptul numelor persoanelor decedate şi ale celor plecate peste hotare etc.” Liderii PL, PLDM şi AMN au declarat că vor desfăşura în continuare activitatea de verificare a listelor electorale, a corectitudinii lor şi a modului cum s-a votat, urmând ca rezultatele acestei investigaţii de mare amploare să fie prezentate Curţii Constituţionale, opiniei publice şi organismelor internaţionale. (Sursa: Interlic)

Opoziţia nu are dreptul să efectueze copii ale listelor electorale

O hotărâre în acest sens a fost luată marţi de către Curtea de Apel Chişinău. Instanţa a admis integral acţiunea înaintată de Partidul Comuniştilor din R. Moldova (PCRM) cu privire la excluderea sintagmei “cu posibilitatea efectuării copiilor” din hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC), din 8 aprilie curent, referitor la accesul la listele electorale. Reprezentantul PCRM la CEC, Serghei Sârbu, a declarat pentru presă că prin introducerea acestei sintagme, CEC şi-a depăşit atribuţiile, întrucât Codul Electoral nu prevede o astfel de procedură. Unii concurenţi electorali utilizează aceste liste în scopuri ilegale, adică intimidări şi presiuni faţă de cei care au participat sau care nu au participat la votare, de aceea noi solicităm să fie anulată sintagma respectivă. Totodată, CEC susţine că acuzaţiile PCRM sunt nefondate, odată ce, potrivit legislaţiei, accesul la datele personale este permis, în cazul în care acestea au fost făcute publice anterior. “Codul electoral prevede că listele de alegători sunt afişate în birourile electorale cu 20 de zile înainte de ziua scrutinului. Iar datele de identificare a persoanelor, inclusiv acelea din buletine, pot fi făcute publice”, a specificat reprezentantul CEC, Ruslan Năstas. Mai mult ca atât, Năstas a accentuat că “PCRM nu are niciun drept lezat, ci se bazează pe drepturile lezate ale altor persoane”. (Sursa: Omega)

CEC a dat publicităţii lista deputaţilor, inclusiv a celor cu cetăţenie dublă

Comisia Electorală Centrală (CEC) a publicat, marţi, lista cu numele celor 21 de deputaţi ai viitorului Parlament care deţin cetăţenia altului stat sau au depus actele pentru a obţine cetăţenia altui stat. Potrivit CEC, până în data de 21 aprilie curent, persoanele respective trebuie să confirme documentar renunţarea sau iniţierea procedurii de renunţare la cetăţenia altui stat ori retragerea cererii privind obţinerea cetăţeniei altui stat. PCRM are un deputat cu cetăţenie bulgară; PL — nouă cu cetăţenie română, dintre care trei au depus actele pentru dobandire; PLDM — cinci, dintre care doi au depus actele pentru dobândire; AMN — şase, inclusiv unu concomitent în Federaţia Rusa şi Romania şi doi în România, alţi trei depunând actele pentru dobândirea cetăţeniei române. (Sursa: Deca-press)

OSCE cheamă autorităţile moldovene să asigure accesul liber pentru mediile străine

Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Miklos Haraszti, face marţi, 14 aprilie, un apel autorităţilor moldave să asigure accesul liber pentru mediile străine şi să permită să se relateze nestingherit din Moldova, se spune într-un comunicat al OSCE. Miklos Haraszti cheamă şi jurnaliştii să respecte regulile profesionale cu privire la detaşare atunci când reflectă evenimente de genul demonstraţiilor care au izbucnit săptămâna trecută după alegerile parlamentare. “Oricare ar fi circumstanţele, restricţionarea presei şi limitarea relatărilor libere violează câteva din principiile OSCE din domeniul media”, scrie Haraszti într-o scrisoare adresată ministrului de externe, vicepremierului Andrei Stratan. În scrisoare, Haraszti trece în revistă numeroasele plângeri din partea jurnaliştilor străini şi din Moldova cu privire la comportamentul serviciilor de frontieră şi al organele de drept, precum şi plângeri despre agresarea şi arestarea jurnaliştilor, restricţionarea accesului la serviciile Internet. (Sursa: Info-Prim)

UE este gata să trimită la Chişinău o misiune de monitorizare a situaţiei post-electorale

Uniunea Europeană este gata să delege în Moldova o misiune de monitorizare a situaţiei din Chişinău, a declarat, marţi, la Bruxelles, reprezentantul Comisiei Europene, Cristiana Homan. “Putem delega în capitala Moldovei o misiune pentru determinarea tuturor factorilor, care ar permite acordarea asistenţei în soluţionarea problemei”, a menţionat Homan într-o declaraţie de presă. De asemenea, în numele Comisie Europene, Cristiana Homan a salutat decizia autorităţilor moldoveneşti de a număra repetat buletinele de vot din alegerile parlamentare, declarând despre inadmisibilitatea aplicării violenţei şi a încălcării dreptului la libera întrunire. (Sursa: Omega)

Mass media în alegeri — jurnalism “apropiat de cel democratic şi cel de ataşament”

Unele posturi de televiziune, în special Eu TV şi N4, au promovat în ajunul alegerilor mesaje electorale camuflate difuzând emisiuni care au vizat subiecţi electorali. Astfel cele două posturi au încălcat art. 47 al Codului Electoral care interzice agitaţia electorală în ajunul şi în ziua alegerilor. Declaraţia a fost făcută de Vasile State, coordonatorul unui proiect de monitorizare a comportamentului televiziunilor din Chişinău pe perioada electorală. Acest proiect este implementat de Asociaţia Presei Electronice (APEL) care a susţinut o conferinţă de presă marţi, 14 aprilie. Potrivit monitorilor, cinci televiziuni (Eu TV, N4, NIT, Pro TV şi TV7) pe 4 aprilie 2009 au reluat programe de ştiri din ajun cu participarea concurenţilor electorali, iar două dintre acestea (Eu TV şi N4) au difuzat în cadrul programelor lor mesaje în favoarea sau în defavoarea unor concurenţi electorali. În campania electorală, televiziunile monitorizate au practicat două tipuri de jurnalism: unul apropiat de cel democratic şi altul de ataşament. Primul tip de jurnalism a fost practicat de Pro TV, TV 7 şi TVC 21, al doilea — de Eu TV, Moldova 1, NIT şi N4, se spune într-un comunicat APEL. Concluziile sunt constatate în raportul final de monitorizare a prezenţei actorilor politici în programele posturilor TV realizat de Asociaţia Presei Electronice pe perioada 4 februarie — 5 aprilie 2009. (Sursa: Info-Prim)

Liderul MAE solicită intervenţia SUA şi a UE pentru eliberarea tinerilor reţinuţi

Liderul Mişcării Acţiunea Europeană (MAE), Anatol Petrecno a adresat două scrisori către Asif J. Chaudhry, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova şi Cesare de Montis, Şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău, prin care solicită sprijin “pentru eliberarea tinerilor reţinuţi şi agresaţi în secţiile de poliţie”. În felul acesta, liderul MAE doreşte să sesizeze structurile comunităţii internaţionale “în legătură cu gravele încălcări ale drepturilor omului din R. Moldova, ce au avut loc în ultima perioadă”. “Considerăm că acestea demonstrează modul represiv şi dictatorial în care regimul comunist de la Chişinău îşi tratează proprii cetăţeni”, se spune în adresările lui Petrenco. (Sursa: comunicat MAE)

ONU vorbeşte despre “violenţe extreme” în R. Moldova

O comisie a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a investigat tratamentul aplicat persoanelor arestate la Chişinău, constatând că majoritatea erau tineri fără antecedente penale şi că autorităţile din R. Moldova au comis împotriva lor “violenţe extreme”. Potrivit unui raport emis în acest sens, oamenii au fost loviţi cu bâte, cu pumnii şi picioarele. Experţii au constatat că există şi cazuri de femei bătute cu bestialitate. Potrivit raportului, tinerilor nu li s-a permis să beneficieze de consiliere juridică, iar mulţi dintre ei au fost forţaţi să semneze declaraţii sau documente pe care nu au avut voie să le citească. (Sursa: Deca-press)

Organizaţii de media internaţionale îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu situaţia din Moldova

Organizaţia ARTICLE 19 condamnă climatul de frică instaurat de guvernul Moldovei, inclusiv intimidările şi cenzura mass media şi opiniiilor ce dezaprobă acţiunile autorităţilor. Organizaţia cheamă autorităţile să elibereze persoanele arestate pentru manifestarea paşnică a opiniilor sale, şi cere să fie anunţate locurile aflării celor dispăruţi, se arată în declaraţia organizaţiei ARTICLE 19. Organizaţia mai cere ca cei care îşi manifestă paşnic punctul de vedere să fie protejaţi de detenţie arbitrară şi brutalitatea poliţiei. ARTICLE 19 consdieră că actualul climat de frică, prin intimidări, atacuri şi “dispariţii” ale manifestanţilor paşnici şi a jurnaliştilor, precum şi cenzura în mass media, prin asaltarea ziariştilor, restricţiile de intrare în ţară, blocarea siteurilor web, violează drepturile fundamentale ale omului şi, în particular, dreptul la libertatea expresiei. Şi organizaţia internaţională Reporteri fără Frontiere a condamnat acţiunile autorităţilor moldovene împotriva jurnaliştilor şi a chemat guvernarea să acţioneze cu calm şi reţinere. Aceasta a chemat OSCE să adopte o poziţie fermă faţă de această situaţie. (Sursa: Interlic)