Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 7 aprilie 2009

|versiune pentru tipar|

Proteste şi acţiuni de vandalizare a sediului Parlamentului şi Preşedinţiei

În seara zilei de 6 aprilie, câteva mii de tineri s-au adunat în preajma monumentului lui Ştefan cel Mare din centrul Chişinăului, pentru a aprinde o lumânare cu ocazia declarării datei de 6 aprilie “Zi de doliu naţional”. Aceştia au acuzat conducerea de falsificare a rezultatelor alegerilor parlamentare. Participanţii, mobilizaţi prin internet şi SMS, s-au deplasat spre sediul Preşedinţiei, unde au scandat lozinci anticomuniste şi prounioniste. În faţa acestora au ieşit liderii PLDM, Vlad Filat şi cel al PL, Dorin Chirtoacă, îndemnându-i să nu se lase provocaţi la acţiuni de violenţă. Acţiunile de masă au fost susţinute şi de către AMN şi MAE.

A doua zi, pe 7 aprilie 2009, protestele au continuat cu o mai mare amploare. Circa 30 000 de protestatari, în marea lor majoritate tineri, s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, cerînd anularea alegerilor, pe care le consideră fraudate şi repetarea scrutinului. Ulterior, protestatari s-au împărţit în două grupuri, unul rămînînd în piaţă, iar celălalt protestînd în faţa clădirilor parlamentului şi preşedinţiei. Deşi organizatorii acţiunii au îndemnat tinerii, în repetate rînduri, să nu se lase atraşi în tot felul de provocări, protestele din jurul parlamentului şi preşedinţiei au degenerat în violenţe, avînd loc altercaţii între forţele de ordine şi protestatari. Protestatarii au spart ferestrele clădirii preşedinţiei şi uşile parlamentului, au distrus zona din preajma sediului parlamentului, au ocupat ambele clădiri şi le-au vandalizat, distrugînd mobilierul, tehnica de calcul şi documente. Printre poliţişti şi protestatari se înregistrează mai mulţi răniţi. În a doua parte a zilei de marţi, liderii de opoziţie au semnat o declaraţie comună prin care solicită Comisiei Electorale Centrale să suspende totalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 5 aprilie, ca urmare a mai multor încălcări înregistrare în ziua alegerilor. Ulterior, Vlad Filat, Dorin Chirtoacă şi Serafim Urechean au avut cîteva întrevederi cu reprezentanţii guvernării (Marian Lupu, Preşedintele Parlamentului, Prim-ministrul Zinaida Grecianîi şi Preşedintele RM Vladimir Voronin), la care au negociat un pachet comun de revendicări: contestarea rezultatele alegerilor şi repetarea alegerilor. Negocierile s-au soldat cu eşec. Către sfîrşitul zilei, Preşedintele Republicii Moldova a venit cu o adresare către populaţie, în cuprinsul căreia acuză pe liderii opoziţiei Vlad Filat, Mihai Ghimpu şi Serafim Urechean că au ales “calea crimei grave îndreptate împotriva Moldovei”. Vladimir Voronin afirmă că actuala guvernare nu va permite nimănui să încalce drepturile omului, să ignore legislaţia şi să satisfacă poftele nesăbuite ale forţelor oculte, extremiste.

“Coaliţia 2009”: alegerile au fost incorecte şi doar parţial libere

Coaliţia pentru alegeri libere şi corecte “Coaliţia-2009” declară alegerile din 5 aprilie drept incorecte şi doar parţial libere, iar procesul electoral viciat înaintea votării. În declaraţia “Coaliţiei” se spune că alegerile parlamentare din Moldova din data de 5 aprilie 2009 — nu au fost corecte mai ales că alegătorii din Transnistria nu au putut vota, dar nici cetăţenii moldoveni de peste hotare nu au avut acces la secţii de votare. În document se mai precizează că campania electorală în alegerile pentru desemnarea reprezentanţilor în cadrul Parlamentului Republicii Moldova a fost marcată de multiple încălcări ale legislaţiei electorale: utilizarea resurselor publice (cel puţin 41 de cazuri dovedite) şi presiuni şi influenţe asupra concurenţilor electorali (cel puţin 21 de cazuri dovedite) şi a alegătorilor (cel puţin 33 de cazuri dovedite). (Sursa: Deca-press)

PL nu recunoaşte rezultatele alegerilor

PL va depune o contestaţie la Comisia Electorală Centrală (CEC) şi cere comunităţii internaţionale să nu recunoască alegerile drept libere şi corecte. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat marţi, 7 aprilie, că “Partidul Liberal a ajuns la concluzia că PCRM a furat alegerile parlamentare din 5 aprilie”. “Avem probe, dar pentru o cifră definitivă am hotărît să verificăm buletinele de vot. Oricum PL este în drept să anunţe că nu recunoaşte alegerile, deoarece rezultatul anunţat nu exprimă voinţa adevărată a alegătorilor din R. Moldova”, a spus Ghimpu. (Sursa: Info-Prim)

PL prezintă probe privind falsificarea alegerilor

Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Partidul Liberal (PL) a adus dovezi privind fraudarea rezultatelor alegerilor. Liderul său, Mihai Ghimpu, a spus că înaintea alegerilor comuniştii au introdus suplimentar în listele alegătorilor cca. 200 mii de persoane. Potrivit lui, multora dintre aceştia le-au fost eliberate cîte una sau mai multe fişe de însoţire pentru buletinele de identitate, le-au făcut “vize de reşedinţă” şi în baza acestora au votat de cîteva ori. “Observatorii noştri au înregistrat cazuri concrete în sectorul Ciocana al capitalei, unde alegătorul a venit la secţia de votare cu două fişe de însoţire la buletinul de identitate şi a ales cu care să voteze. De asemenea, observatorii au înregistrat cazuri cînd, fără acordul stăpînilor, în apartamente au fost înscrise persoane străine, care, în consecinţă, au mers la vot”, a spus el. Potrivit liderului PL, cîteva persoane, ale căror rude se află peste hotare, s-au plîns la PL că au depistat că în locul lor cineva a votat pentru ei. Vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, a spus că partidul a depistat mulţi alegători în listele suplimentare. “În unele oraşe, în listele suplimentare au votat peste 40% din numărul total de alegători. Desigur, acest lucru este ireal şi este clar că alegerile au fost falsificate. Se consideră drept limită introducerea în listele suplimentare a maximum 10% din numărul total al legătorilor în localitatea respectivă”, a spus acesta. Liberalii au menţionat că “încălcările au fost documentate”, acestea fiind “dovezi suficiente precum că comuniştii au falsificat cca. 15% din voturi, de aceea alegerile trebuie considerate nevalabile”. (Sursa: Infotag)

Membrii PPCD vor semnat un jurămînt

Membrii Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD) vor depune un jurămînt politic special privind idealurile pe care le vor promova. Textul acestui jurămînt a fost publicat marţi de către ziarul liderului PPCD, Iurie Roşca, “Flux”. Textul jurămîntului este: “Jur în faţa lui Dumnezeu şi a fraţilor mei de familie politică, să fiu un bun apărător şi promotor al intereselor naţionale ale Republicii Moldova, să îmi iubesc Patria pînă la jertfire de sine, să slujesc principiile democratice şi idealurile naţionale din toată inima mea şi din tot cugetul meu, să îmi dăruiesc toată priceperea şi străduinţa pentru realizarea obiectivelor programatice ale PPCD, să îmi iubesc şi să îmi ajut întotdeauna colegii de partid, să îmi asum toate riscurile, suferinţele, greutăţile şi limitările în calea afirmă idealurilor noastre. Jur în faţa Mîntuitorului nostru Iisus Hristos să respect acedst legămînt cu onoare şi demnitate pînă la sfîrşitul vieţii mele. Aşa să mă ajute Dumnezeu!”. Textul jurămîntului publicat în ziar este semnat de Iurie Roşca, care precizează că “acest jurămînt este un legămînt pe viaţă”. Potrivit rezultatelor preliminare ale alegerilor parlamentare din 5 aprilie, PPCD a acumulat circa 3% din voturile alegătorilor. PPCD este unicul partid din Moldova care va avea propriul jurămînt. (Sursa: Infotag)

Vladimir Voronin: alegerile au fost libere şi corecte

Conducerea de vîrf a ţării şi cea a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova a fost cea mai interesată de desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte. Declaraţia a fost făcută de către Preşedintele ţării, Vladimir Voronin, într-o şedinţă de urgenţă a Comisiei pentru situaţii excepţionale, desfăşurată la Guvern, la care a participat şi spicherul Marian Lupu. “Organizatorii acestor proteste nu pot fi numiţi patrioţi, dacă s-au dedat la acte de vandalism şi la profanarea simbolurilor de stat, precum şi a instituţiilor de stat. Acest protest este bine gîndit, organizat şi bine plătit. Mass-media şi societatea cunoaşte foarte bine atenţia specială care le-a fost acordată tinerilor, inclusiv în cadrului Anului Tineretului. Am discutat cu membrii Comisiei Electorale Centrale şi deocamdată nu sînt rezultatele finale ale alegerilor. Este foarte straniu că persoanele care au organizat protestul au făcut-o mai devreme de a fi anunţate rezultatele finale ale scrutinului parlamentar. Toţi observatorii din partea OSCE, UE, CSI ş.a. au calificat alegerile drept libere şi corecte. Mai mult ca atît, pînă în prezent, nimeni nu s-a adresat oficial cu solicitări de renumărare a voturilor, nimeni n-a depus cerere privind depistarea unor încălcări în alegeri. Trebuie să elaborăm un apel către toţi protestatarii. Deocamdată însă nu putem trage anumite concluzii asupra acestor proteste, însă multe lucruri sînt înţelese, şi anume cu ajutorul cui se desfăşoară aceste acţiuni, şi de cine sînt plătite. Vom identifica pe toţi cei care au pus la cale această acţiune, ţinînd cont de faptul că despre o eventuală nerecunoaştere a alegerilor se vorbea cu încă o lună înainte de scrutinul din 5 aprilie curent”, a declarat Vladimir Voronin. (Sursa: Moldpres)

Grupul de iniţiativă “Eu sînt anticomunist” cere renumărarea voturilor

Grupul de iniţiativă a tinerilor “Eu sînt anti-comunist” cere renumărarea voturilor de la alegerile din 5 aprilie. La o conferinţă de presă susţinută marţi, unul din membrii săi, Ghenadie Brega, a spus că tineretul este nemulţumit de rezultatele alegerilor, considerîndu-le “falsificate”. “Nu credem că unul din doi alegători au votat pentru PCRM. Noi nu ne-am găsit în rezultatele oficiale ale alegerilor, de aceea considerăm data de 6 aprilie drept zi de doliu naţional”, a spus Brega. Potrivit lui, acţiunea de protest de luni seara pe Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost spontană. “Noi nu ne-am aşteptat ca la protest se vor aduna 15 mii de persoane. Sîntem bucuroşi că tinerii ne susţin şi regretăm că partidele de opoziţie nu au început acţiunile de protest înaintea noastră”, a menţionat acesta. Elena Zgardan, membră a grupului de iniţiativă, a spus că colegii săi consideră greşită poziţia observatorilor internaţionali, care au spus că alegerile “au fost libere şi transparente”. “Dacă ei ar fi intrat primii la secţiile de votare şi le-ar fi părăsit ultimii, dar nu ar fi stat doar cinci minute, atunci ei ar fi de altă opinie referitor la alegerile din 5 aprilie”, spune Zgardan. Jurnalista Natalia Morari a atras atenţia asupra faptului că în doar cîteva minute prin Internet s-au adunat pe piaţă 15 mii de oameni. “Sîntem bucuroşi că liderii partidelor au ieşit în piaţă, pentru a susţine tineretul. Noi chemăm politicienii şi societatea civilă să formeze o comisie publică, care să analizeze rezultatele alegerilor, precum şi întreaga campanie electorală”, a spus Morari. Activiştii cer verificarea acţiunilor televiziunii publice “Teleradio Moldova”, care nu reflectă evenimentele şi situaţia reală în Moldova. (Sursa: Infotag)

Comisarul European pentru Politica de Vecinătate felicită moldovenii pentru participarea activă la alegeri

Comisarului European pentru Relaţii Externe şi Politica de Vecinătate, Benita Ferrero-Waldner, a felicitat cetăţenii Moldovei că au participat activ la alegerile parlamentare, menţionînd că acestea s-au desfăşurat într-un mod paşnic şi ordonat şi într-un mediu pluralist. În declaraţia comisarului european privind alegerile de duminică, se menţionează că alegătorii şi-au confirmat angajamentul lor pentru democraţie în Moldova. Totodată, ea este de părerea misiunii internaţionale de observare precum că “sînt necesare eforturi suplimentare, inclusiv la nivelul legislativ, pentru a asigura un proces electoral lipsit de interferenţe administrative inoportune, pentru a garanta respectarea deplină a libertăţii de exprimare şi a accesului la informaţie, precum şi de a spori încrederea publică în acest proces”. “De aceea, îndemn Parlamentul nou ales să acţioneze prompt şi să implementeze recomandările Misiunii odată ce acestea sînt finalizate”, a subliniat comisarul. Benita Ferrero-Waldner s-a pronunţat pentru “dezvoltarea ulterioară a relaţiilor dintre Moldova şi UE şi implementarea reformelor politice şi economice, inclusiv consolidarea statului de drept şi a libertăţilor fundamentale, care au fost discutate în cadrul dialogului nostru cu autorităţile moldovene din Legislativul precedent”. (Sursa: Infotag)

Alegerile din Moldova provoacă emoţii pozitive europenilor

Alegerile parlamentare care au avut loc în Moldova provoacă emoţii pozitive în Europa, a relatat de la Chişinău pentru postul de radio din Estonia copreşedintele Comitetului pentru colaborare parlamentară ES-RM, deputatul Parlamentului European din partea Estoniei, Marianne Micco. Europarlamentarul a menţionat că “OSCE şi UE au apreciat înalt nivelul de pregătire şi de organizare a alegerilor de către Moldova”. Micco a comunicat că Partidul Comuniştilor, care a cîştigat alegerile, “este un partid ales legal”, de aceea ea “nu va critica şi nu va spune dacă îi place sau nu acest partid”. “Aceasta a fost dorinţa poporului moldav”, a menţionat europarlamentarul, refuzînd să comenteze posibilitatea desfăşurării protestelor de către opoziţia de dreapta din Moldova privind rezultatele alegrilor. (Sursa: Infotag)

OSCE a constatat un şir de carenţe în alegeri

Misiunea Internaţională de Observare a Alegerilor (MIOA) a OSCE a lansat un raport preliminar privitor la desfăşurarea campaniei electorale şi a scrutinului în R. Moldova în care constata şi un şir de carenţe. MIOA susţine că alegerile s-au desfăşurat, în general, într-un mediu pluralist, oferind alegătorilor alternative politice distincte şi a întrunit multe din angajamentele asumate în cadrul OSCE şi Consiliului Europei. Votarea în ziua alegerilor a fost bine organizată şi avut loc într-o atmosferă calmă şi liniştită, fără ca incidente majore să fie semnalate. Numărarea voturilor este evaluată pozitiv, însă un număr semnificativ de neajunsuri de ordin procedural au fost totuşi remarcate. Raportul MIOA constată că mass-media a oferit concurenţilor posibilitatea să-şi transmită mesajul către alegatori, în particular prin intermediul dezbaterilor şi timpului de antenă contra plată. Cu toate acestea, radio-difuzorul public “Moldova 1” a oferit tratament preferenţial autorităţilor în programele sale de ştiri, estompînd diferenţa dintre reflectarea obligaţiilor de serviciu al înalţilor demnitari de stat şi activităţile lor de campanie. Comisia Electorală Centrală (CEC) a activat, în general, de o maniera profesionistă şi transparentă. Printre alte carenţe constatate de MIOA, se numără atitudinea poliţiei faţă de alegatori şi candidaţi; utilizarea inadecvată a resurselor administrative. Metodele de compilarea a listelor au variat considerabil în rîndul autorităţilor locale, mai ales în ceea ce priveşte includerea alegatorilor cu reşedinţa în străinătate, susţin experţii MIOA. Referindu-se la cadrul legal de reglementare a procesului electoral, MIOA constată printre impedimente pragul electoral mare, interzicerea alianţelor preelectorale şi limitarea drepturilor electorale ale persoanelor cu multipla cetăţenie. Acestea au creat obstacole pentru multe partide politice şi candidaţi, susţine MIOA. (Sursa: Deca-press)

MAE nu recunoaşte rezultatele alegerilor

Mişcarea “Acţiunea Europeană” (MAE) nu recunoaşte rezultatele alegerilor şi propune partidelor democratice să refuze, în semn de protest, ridicarea mandatelor de deputat. După cum relatează agenţia INFOTAG, într-un comunicat de presă, MAE susţine că “rezultatele alegerilor parlamentare sînt produsul lipsei de democraţie din Republica Moldova sub regimul comunist”. “Considerăm că neridicarea mandatelor de deputat de către candidaţii PL, PLDM şi AMN constituie o dovadă puternică a nerecunoaşterii alegerilor drept libere şi democratice”, se spune în comunicat. MAE a făcut un apel către toate partidele democratice “să îşi unească forţele, în acest moment de cumpănă pentru Republica Moldova, în lupta împotriva duşmanului comun: comunismul”. “MAE se solidarizează cu cetăţenii care protestează paşnic în Chişinău”, se spune în documentul citat. (Sursa: Infotag)

PLDM nu recunoaşte rezultatele alegerilor

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, a declarat că partidul condus de el nu recunoaşte rezultatele alegerilor şi va protesta împotriva acestora. Într-o conferinţă de presă susţinută luni, Filat a declarat că PLDM va începe ample acţiuni de protest. Potrivit lui, PLDM a luat această decizie luni, la şedinţa Consiliului Politic Central al partidului. “Noi am examinat rezultatele numărătorii în paralel a voturilor, care a fost efectuată de reprezentanţii noştri la secţiile de votare. De asemenea, noi am depistat încălcări serioase care au avut loc pe parcursul întregii campanii electorale”, a spus Filat. Acesta a precizat că este vorba despre folosirea masivă a resurselor administrative, despre mari fluxuri financiare, pe care comuniştii le-au folosit pentru a cumpăra alegatorii, despre cauze penale care au fost deschise cu scopul intimidării unor anumiţi lideri politici din opoziţie. Liderul PLDM a adus datele partidului, potrivit cărora PCRM a obţinut nu mai mult de 42%, iar PLDM — 18% (potrivit CEC, aceste date constituie 50% si, respectiv, 12,26%). “Cei care astăzi beau şampanie prea devreme au început să bea. Cei care se consideră învingători foarte curînd vor deveni învinşi”, consideră Filat. (Sursa: Infotag)

AMN nu recunoaşte rezultatele alegerilor

Liderul Alianţei “Moldova Noastră”, Serafim Urechean, susţine că alegerile din 5 aprilie au fost total ne-libere şi incorecte, iar în ziua alegerilor a avut loc o fraudare masivă. La conferinţa de presă de luni, Urechean a spus că observatorii formaţiunii au înregistrat numeroase încălcări de legislaţie atît în ziua alegerilor, cît şi pe durata întregii campanii electorale. “Momentan facem o investigare a tuturor încălcărilor, vom face un dosar şi în baza acestuia vom acţiona. Toate acţiunile noastre vor fi coordonate cu celelalte două partide care acced în Parlament: Partidul Liberal Democrat din Moldova şi Partidul Liberal. La acţiunile masive de protest sigur că oamenii vor ieşi, căci s-au săturat de viaţa pe care o duc datorită Partidului Comuniştilor”, a spus liderul AMN. “Noi excludem cooperarea cu PCRM şi nu vom vota pentru preşedintele propus de aceştia. De altfel, credem că PCRM a cîştigat alegerile pe termen scurt, dar nu pe termen lung. Viitoarele alegeri, care nu vor avea loc peste 4 ani, ci mai devreme, acest partid le va pierde”, a spus Urechean. El a mai spus că observatorii internaţionali, care au declarat că alegerile au fost libere şi corecte, sînt influenţaţi de bunăvoinţa din 2005 a liderului PCRM, Vladimir Voronin, cînd acesta i-ar fi plimbat pe podgoriile de la Bulboaca. (Sursa: Infotag)