Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 3 aprilie 2009

|versiune pentru tipar|

Senatul SUA a aprobat o Rezoluţie privitor la alegerile din R. Moldova

Senatul Statelor Unite ale Americii a transmis Guvernului R. Moldova o Rezoluţie, în care critică dur Chişinăul şi recomandă ca la 5 aprilie să fie organizate alegeri democratice şi corecte. În document se specifică că alegerile din martie 2005 au fost calificate ca fiind “parţial libere, dar incorecte”, iar campania electorală pentru parlamentarele din 2009 “a fost afectată” de mai multe neregularităţi sesizate de către Comisia de Observatori internaţionali, inclusiv de către OSCE. În document se mai spune că SUA recunoaşte dezvoltarea şi încadrarea sistemului politic democratic al R. Moldova ca o precondiţie pentru integrarea pe deplin a Moldovei în comunitatea statelor din vest. (Sursa: Unimedia)

PSD spune că va fi votat de 250 de mii de alegători

Partidul Social Democrat (PSD) a prezentat dosarele cu cei 250 mii de alegători care şi-au exprimat intenţia de a vota PSD în alegerile din 5 aprilie. “Avem peste 250 mii de alegători care nu s-au temut să-şi înscrie numele pe lista de susţinători a PSD”, a declarat Ion Banari. El afirmă că astfel PSD ştie câţi alegători are şi se va asigura ca aceşti alegători să vină la urna de vot şi să-şi dea votul pentru PSD. Potrivit lui Dumitru Braghiş, preşedintele, PSD, voturile adunate pe aceste liste vor permite partidului să ocupe locul patru sau cinci în viitorul Parlament. La aceeaşi conferinţă, Braghiş l-a rugat pe preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin să facă uz de calitatea de garant al Constituţiei şi să nu permită falsificarea alegerilor. (Sursa: Info-Prim)

MAE nu va colabora cu PCRM, PPCD şi UCM

“Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE) reprezintă garanţia luptei împotriva corupţiei din R. Moldova”, a declarat la o conferinţă de presă preşedintele MAE, Anatol Petrencu. MAE a mai prezentat şi rezoluţiile sale, adoptate în ajunul alegerilor: nu va colabora sub nicio formă cu Partidul Comuniştilor, Partidul Popular Creştin-Democrat şi Uniunea Centristă din Moldova; va forma o coaliţie postelectorală numai cu partide democratice care aderă la Pactul naţional împotriva corupţiei; deputaţii MAE nu vor vota legi în interes personal şi nici legi care nu răspund interesului cetăţeanului; nu vor accepta sub nicio formă mită; va aresta corupţii din R. Moldova, după anchetarea privatizărilor frauduloase şi a furturilor din banul public. (Sursa: Info-Prim)

PLDM a lansat “Dosarul comunismului”

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a lansat astăzi, 4 aprilie, “Dosarul comunismului”, volumul întîi, care cuprinde analize, cercetări, investigaţii, articole, rapoarte legate de abuzurile comise de către guvernarea comunistă şi acoliţii săi în perioada 2001–2008. Dosarul are 765 de pagini şi prezintă în detali şi argumentat fărădelegi comise de regimul Voronin în domeniul drepturilor omului; acţiuni de distrugere a economiei naţionale, a antreprenoriatului, deposedări de afaceri; privatizări ilicite, utilizarea resurselor administrative ale statului, delapidări de fonduri şi bugete, grave erori de politica externă, acţiuni de obstrucţionare şi manipulare a presei etc. (Sursa: comunicat PLDM)

PCRM doreşte ca alegerile să corespundă standardelor internaţionale

“Puterea actuală, care este responsabilă de calitatea standardelor democratice şi de calitatea exercitării voinţei poporului, se pronunţă pentru corespunderea acestui scrutin celor mai înalte standarde internaţionale şi naţionale”, a declarat pentru agenţia “OMEGA” conducătorul Centrului “Alegeri 2009” a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Mark Tkaciuk. El a specificat că partidul de guvernământ se pronunţă pentru ca în urma unei campanii electorale civilizate, “orice alegător, şi cel victorios, şi cel care va pierde, să tragă concluzii juste în urma votării, şi să nu să se îndoiască de mecanismul realizării scrutinului, ci să fie convins că votul lui nu a fost furat”. (Sursa: portalul Omega)

Vicepreşedintele PDM povesteşte despre tehnici de măsluire a alegerilor

Vicepreşedintele Partidului Democrat (PDM), Oazu Nantoi, a prezentat un teanc de buletine de vot şi a povestit la o conferinţă de presă despre tehnici de măsluire a alegerilor, utilizate la 6 martie 2005. El a spus jurnaliştilor că a primit buletinele de la un fost activist PCRM din Orhei. Potrivit lui Nantoi, activistul era în 2005 membru al biroului electoral de la o secţie de votare şi a primit de la PCRM buletine având ştampila votat în dreptul PCRM şi ştampila biroului secţiei de votare pe verso. Nantoi sugerează că la numărarea voturilor membrii PCRM în birourile electorale pot înlocui buletinele nedorite cu buletine primite de la PCRM. PDM vede aici şi o explicaţie pentru faptul că s-au adăugat 146 de mii de alegători pe liste, în comparaţie cu numărul de alegători la alegerile trecute. Liderul PDM, Dumitru Diacov, a chemat observatorii şi alegătorii să fie vigilenţi în procesul de votare. (Sursa: Info-Prim)

N4 şi EU TV au admis încălcări grave ale normelor privind reflectarea campaniei electorale

Posturile de televiziune N4 şi EuTV au admis în mod repetat încălcări grave ale reglementărilor privind reflectarea campaniei electorale, în afară de faptul că alături de NIT şi Moldova 1 au continuat să trateze inechitabil, tendenţios şi neechilibrat actorii politici antrenaţi în procesul electoral. Concluziile au fost constatate în cel de-al patrulea raport de monitorizare a prezenţei actorilor politici în programele posturilor de televiziune realizat de Asociaţia Presei Electronice din Moldova (APEL) în perioada 18–24 martie 2009. Potrivit raportului APEL, datele cantitative ale monitărizării programelor de ştiri din a şaptea săptămână de electorală denotă că NIT, N4 şi Moldova 1 au continuat să fie mesageri ai PCRM, iar Eu TV a promovat în continuare PPCD. În acelaşi timp, Pro TV, TV7 şi TVC21 au reconfirmat practica lor anterioară de abordare cantitativă echilibrată a actorilor implicaţi în campania electorală. (Sursa: Info-Prim)

Cetăţenii moldoveni din Transnistria discriminaţi în exercitarea dreptului la vot

Cetăţenii moldoveni din regiunea transnistreană sunt discriminaţi în exercitarea dreptului la vot, inclusiv de către autorităţile electorale ale R. Moldova. Este concluzia celui cel de-al doilea Raport privind monitorizarea procesului electoral în regiunea transnistreană a R. Moldova la alegerile parlamentare din 2009, prezentat de către Asociaţia “Promo-Lex”. Comisia Electorală Centrală (CEC) a distribuit pentru cele 10 secţii de votare constituite în regiune doar 14,5 mii buletine de vot, în timp ce datele Ministerul Dezvoltării Informaţionale arată că în regiunea transnistreană sunt 223 580 cetăţeni ai R. Moldova cu drept de vot. CEC a luat această decizie reieşind din faptul că la alegerile parlamentare din 2005 la cele 10 secţii au votat circa 8 mii de persoane. Ion Manole, preşedintele “Promo-Lex”, spune că situaţia cea mai gravă este la Corjova, rnl Dubăsari, unde cu două zile înainte de alegeri, secţia de votare nu are inventarul necesar, iar urnele de vot rămân sechestrate la postul vamal din apropierea satului Pohrebea, Dubăsari. Localitatea este patrulată de miliţieni în uniformă, iar locuitorii sunt ameninţaţi că, în situaţia în care vor merge la alegeri, vor avea loc ciocniri mai grave decât în iunie 2007. (Sursa: Info-Prim)

CEC face bilanţul activităţilor în perioada electorală

Comisia Electorală Centrală (CEC) a făcut bilanţul activităţilor pe care le-a realizat în vederea desfăşurării alegerilor parlamentare. Eugeniu Ştirbu, preşedintele CEC, a spus că în actuala campanie CEC-ul a aprobat într-o redacţie nouă toate actele normative ale Comisiei, ca urmare a modicării Codului Electoral de către Parlament. Potrivit lui Ştirbu, 15 partide şi 6 canditaţi independenţi au fost înregistraţi în alegeri, însă ulterior două (trei n.r.) partide şi un candidat independent s-au retras din cursă. În buletinele de vot, în dreptul acestor concurenţi electorali va fi aplicată ştampila “Retras”. Astfel, la scrutinul de duminică vor candida, în total, pe liste de partid 1236 de persoane, dintre care 325 sînt femei, 55 sînt deputaţi în Parlament, iar 208 persoane deţin cetăţenia altui stat sau au depus solicitări în acest sens, a precizat sursa citată. Pentru alegerile parlamentare au fost create 1978 secţii de votare, inclusiv 33 peste hotarele ţării şi 10 pentru cetăţenii domiciliaţi în stînga Nistrului. În urma verificării, în listele electorale au fost înscrişi 2 598 875 de alegători. (Sursa: Moldpres)

CCA a respins contestaţiile AMN împotriva a trei posturi TV

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a respins vineri, 3 aprilie, mai multe contestaţii depuse de Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) împotriva posturilor de televiziune Moldova 1, NIT şi N4. AMN consideră că aceste posturi ar fi încălcat articolul 47 din Codul electoral, cu privire la agitaţia electorală, şi punctul 17 din Regulamentul de reflectare a campaniei adoptat de Comisia Electorală Centrală (CEC), care interzice demnitarilor să facă declaraţii despre activitatea lor pe perioada campaniei electorale. AMN argumentează că Moldova 1, N4 şi NIT ar fi difuzat reportaje în care şeful statului şi alţi înalţi demnitari din Guvern apar la deschideri de case de cultură şi la ceremonii de dare în exploatare a diferitor entităţi economice. Membrul CCA, Valeriu Soltan, a spus că demnitarii de stat nu fac declaraţi şi nici nu dau interviuri în reportajele contestate, iar reprezentantul Moldova 1 a explicat că preşedintele Voronin apare în reportaje în calitate de şef al statului, nu de concurent electoral. În final, majoritatea membrilor CCA au votat pentru respingerea contestaţiilor depuse de AMN. În şedinţa de vineri, membrul CCA, Ludmila Vasilache, a cerut amendarea staţiei NIT pentru difuzarea unui reportaj trucat despre Partidul Liberal Democrat, dar pentru propunerea sa a votat doar ea. (Sursa: Info-Prim)

CEC a lansat un sistem informaţional de colectare şi transmitere a datelor despre alegeri

Comisia Electorală Centrală (CEC) a lansat un sistem informaţional de colectare şi transmitere a datelor ce parvin din toate birourile electorale, pentru facilitarea accesului publicului larg la rezultatele alegerilor din 5 aprilie. “Sistemul va prezenta date despre mersul procesului electoral, despre prezenţa la vot în fiecare secţie în parte, precum şi informaţii despre rezultatele scrutinului, adică numărul de voturi acumulate de fiecare concurent electoral în parte pe secţii de votare. Rezultatele însă vor fi prezentate spre sfârşitul zilei de votare. Totodată, vor fi accesibile şi date statistice cu privire la numărul de buletine primit de fiecare secţie de votare, numărul votanţilor înscrişi în listele suplimentare”, a declarat pentru presă Vsevolod Valihmetov, directorul companiei care a elaborat sistemul informaţional pentru alegeri. În acelaşi context, secretarul CEC, Iurie Ciocan, a subliniat că sistemul poartă un caracter pur informativ. El a mai spus că rezultatele finale, care vor purta şi caracter juridic, vor putea fi aflate doar după prezentarea fizică a tuturor proceselor verbale şi buletinelor de vot la CEC, pe parcursul următoarelor 48 de ore după finisarea procesului electoral. (Sursa: portalul Omega)

PL cheamă alegătorii să voteze “schimbarea mult aşteptată”

Partidul Liberal (PL) a adresat un apel către alegători în care îi îndeamnă pe aceştea, “în numele viitorului nostru şi al copiilor noştri”, să participe activ la alegerile parlamentare de la 5 aprilie 2009 şi să facă “o alegere înţeleaptă şi corectă”. PL îndeamnă cetăţenii să nu acorde nici un vot Partidului Comuniştilor şi să aleagă “Schimbarea mult aşteptată”. Formaţiunea se arată încrezătoare că viitoarea guvernare “va asigura stabilitatea politică internă, soluţionarea paşnică a problemei transnistrene, aplicarea consecventă a valorilor şi standardelor europene capabile să accelereze procesul de integrare a R. Moldova în Uniunea Europeană, edificarea unor parteneriate reciproc avantajoase cu România şi Ucraina, precum şi a unor relaţii pragmatice şi echitabile cu Federaţia Rusă”. (Sursa: Apel PL)

UE semnalează probleme în derularea procesului electoral din Moldova

Uniunea Europeană semnalează probleme în derularea procesului electoral din Moldova în ajunul alegerilor parlamentare din 5 aprilie. În declaraţia prezentată la Viena, în cadrul şedinţei Consiliului Permanent al OSCE, se precizează că este vorba de aşa “aspecte negative, precum utilizarea abuzivă a resurselor administrative, probleme privind componenţa listelor electorale şi acoperirea mediatică dezechilibrată în favoarea majorităţi aflate la putere”. UE consideră că “desfăşurarea democratică a alegerilor parlamentare din 5 aprilie are o importanţă deosebită”. În document se mai spune că ritmul şi calitatea reformelor, pe care R. Moldova şi-a asumat responsabilitatea să le îndeplinească, “influenţează natura relaţiilor acestui stat cu UE”. (Sursa: Infotag)

UMPR se retrage în favoarea AMN

Uniunea Muncii “Patria-Rodina” (UMPR) s-a retras din cursa electorală în favoarea Alianţei “Moldova Noastră”, a declarat la 3 aprilie, într-o conferinţă de presă Gheorghe Sima, liderul UMPR. Sima a mai precizat că nu a negociat cu AMN sub nici o formă această retragere din cursă şi că n-a discutat cu liderii AMN despre o posibilă colaborare dintre cele două partide. Am renunţat să participăm la aceste alegeri deoarece considerăm AMN cel mai important partid de opoziţie, care poate şi trebuie să preia puterea în R. Moldova, a precizat Sima. Victor Osipov, purtătorul de cuvânt al AMN, a declarat pentru DECA-press că este plăcut surprins de decizia UMPR şi a confirmat că între cele două partide n-au existat discuţii despre o viitoare colaborare. (Sursa: Deca-press)

OSCE solicită Tiraspolului să asigure dreptul la vot pentru cetăţenii din s. Corjova

Autorităţile centrale de la Chişinău şi autorităţile regionale de la Tiraspol trebuie să susţină convorbiri pentru a ajunge la o înţelegere ce ar face posibil ca cetăţenii moldoveni din Corjova să-şi exercite dreptul la vot, au declarat joi, 2 aprilie, coordonatorul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Petros Efthymiou, şi şeful Misiunii OSCE în Moldova, Philip Remler. “Noi continuăm să îndemnăm ambele părţi să ajungă la o înţelegere reciprocă ce ar permite alegătorilor din Corjova să-şi exercite liber dreptul la vot în cadrul alegerilor parlamentare din Moldova din această duminică”, au menţionat Efthymiou şi Remler într-o declaraţie comună. “Îi îndemnăm să evite incidente care ar putea avea consecinţe şi în afara procesului electoral”, au spus ei. Misiunea OSCE în Moldova este pregătită să monitorizeze în cazul în care se va atinge un acord. “Totuşi, monitorizarea nu garantează securitatea. Ambele părţi sunt responsabile să facă paşi comuni pentru a asigura lipsa incidentelor”, au conchis Remler şi Efthymiou. (Sursa: Info-Prim)

Başcanul Găgăuziei crede că în autonomie trei partide au şanse

Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, consideră că pe 5 aprilie doar trei partide au şansa să fie votate în regiune. Joi, la o conferinţă de presă, Formuzal şi-a exprimat încrederea că cele mai multe voturi le va acumula Uniunea Centristă din Moldova (UCM). Başcanul consideră că la alegeri vor vota 55–60 mii de locuitori ai Găgăuziei. “Deocamdată nu este clar ce se întîmplă cu listele alegătorilor. Săptămîna trecută în liste erau incluşi 80–90 mii de alegători, iar în prezent — 105 mii”, a menţionat Formuzal. Formuzal a dezminţit zvonurile că ar susţine Partidul Comuniştilor. “Unele surse mass-media prezintă o astfel de informaţie şi induce alegătorii în eroare”, a spus başcanul. (Sursa: Infotag)

PR ucrainean pentru UCM

Uniunea Centristă din Moldova (UCM) şi Partidul Regiunilor (PR) din Ucraina au semnat un plan de acţiuni privind crearea unei Zonei Economice Libere în sudul R. Moldova. O declaraţie în acest sens a făcut joi, la o conferinţă de presă, liderul UCM, Vasile Tarlev. El consideră că regiunea de sud a ţării este prielnică pentru un asemenea proiect, deoarece în apropiere se află regiunea Odesa, care deţine o infrastructură puternic dezvoltată. Vicepreşedintele Uniunii Industriaşilor şi Antreprenorilor din Ucraina (UAID), Serghei Prohorov, a menţionat că pentru a dezvolta proiectele de colaborare dintre Moldova şi Ucraina este nevoie de susţinerea din partea statului, iar pentru aceasta alegătorii trebuie să facă o alegere corectă la viitorul scrutin electoral. Vicepreşedintele UIAD l-a decorat pe Tarlev cu Sigla de Aur a Uniunii pentru succese deosebite în dezvoltarea relaţiilor economice dintre Moldova şi Ucraina. (Sursa: Infotag)