Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 21 februarie 2009

|versiune pentru tipar|

PCRM primeşte satisfacţie (I) de la Consiliul electoral municipal nr.1

La solicitarea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), Consiliul electoral al circumscripţiei electorale municipale Chişinău nr.1 a adoptat o decizie prin care a calificat publicarea pe site a ştirii despre lansarea programului electoral al Partidului Liberal (PL) drept material publicitar, acre încălcă legislaţia electorală. Reprezentantul PCRM, a insistat că ştirea despre lansarea platformei electorale ar fi un material publicitar, oferind şi o lecţie de jurnalism redacţiei UNIMEDIA prin precizarea că, dacă doreşte să plaseze informaţii de interes public, atunci redactorii trebuie să publice pe site doar informaţii text, fără de imagini foto sau video. (potrivit UNIMEDIA)

UNIMEDIA respinge categoric acuzaţiile PCRM

New Media Group, compania ce deţine portalul de ştiri UNIMEDIA, respinge categoric acuzaţiile care i se aduc şi declară că votul Consiliului electoral din mun. Chişinău este unul politic, care urmăreşte instaurarea cenzurii asupra mass-media neafiliate politic. Tudor Darie, director UNIMEDIA, a solicitat consiliul electoral să facă diferenţă dintre comentariul live (care este achitat din fondul electoral al PL şi poartă menţiunea “electorala 2009”) şi o ştire realizată post-factum, care prezintă doar fapte, este o informaţie de interes public şi nu poate fi calificată ca fiind agitaţie electorală.

PCRM primeşte satisfacţie (II) de la Consiliul electoral municipal nr.1

La solicitarea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), Consiliul electoral de circumscripţie municipală Chişinău nr.1 a hotărît să atenţioneze concurentul electoral Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) privitor la încălcarea art. 38 din Regulamentului CEC privind reflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova. PLDM a fost obligat să includă toate cheltuielile legate de publicarea materialelor sale electorale în contul fondului electoral. Redacţiile publicaţiilor periodice “Săptămîna”; “Jurnalul de Chişinău”, “Timpul de dimineaţă” au fost atenţionate referitor la necesitatea includerii în publicitatea electorală a menţiunii “Electorala 2009” şi notei “achitat din fondul electoral”. Hotărîrea respectivă poate fi atacată în termen de 3 zile de la adoptare la CEC şi în instanţele de judecată.

PCRM primeşte satisfacţie (III) de la Consiliul electoral municipal nr.1

La solicitarea PCRM, Consiliul electoral municipal Chişinău nr.1 a decis să atenţioneze asociaţia obştească Asociaţia Presei Independente (API) privitor la neadmiterea încălcării legislaţiei electorale. De asemenea, a fost atenţionată Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte “Coaliţia 2009” în vederea neadmiterii susţinerii unor acţiuni politice şi angajării politice în favoarea sau în defavoarea unor sau altor concurenţi electorali.

API respinge categoric învinuirile de încălcare a legislaţiei electorale

Asociaţia Presei Independente (API), editorul suplimentului de educaţie civică şi electorală “Obiectiv”, respinge categoric învinuirile de încălcare a legislaţiei electorale, aduse de reprezentantul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) în Comisia Electorală Centrală. Afirmaţiile că articolele de analiză a felului cum au fost realizate promisiunile electorale ale PCRM din anul 2005 în opinia experţilor în diferite domenii “vin în contradicţie sau riscă să contravină” legislaţiei electorale nu sunt întremeiate juridic, iar insinuările că acestea ar fi comandate de unul dintre concurenţii electorali din opoziţie sunt de-a dreptul ridicole şi absurde. API regretă faptul că membrii Consiliului Electoral de Circumscripţie nr. 1 Chişinău care au examinat contestaţia reprezentantului PCRM în şedinţa din 20 februarie 2009 s-au condus mai curând de propriile simpatii politice decât de legislaţia în vigoare şi au adoptat o hotârâre prin care “atenţionează API privitor la neadmiterea încălcării legislaţiei electorale”. O asemenea decizie nu are temei juridic şi API o va contesta la CEC şi în instanţa de judecată.