Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 27 februarie 2009

|versiune pentru tipar|

Bătaie la Judecătoria Străşeni cu implicarea unui grup impunător de poliţişti

Judecătoria Străşeni a casat, vineri, 27 februarie, verdictul anterior de condamnare a primarului de Vorniceni, Gheorghe Ionel (membru al Alianţei “Moldova Noastră”). Într-un comunicat remis de AMN se spune că îndată după pronunţarea hotărârii, “susţinătorii lui Gheorghe Ionel au rămas în sediul judecătoriei, înţelegând că primarul lor va fi din nou arestat”. Ulterior, un grup de circa 40 de poliţişti “au pătruns în incinta instanţei de judecată cu forţa. Acţiunea a degradat într-un atac brutal al poliţiştilor asupra cetăţenilor, inslusiv a femeilor, care au fost lovite, îmbrancite, li s-au rupt hainele”. AMN consideră că incidentul respectiv trebuie privit din perspectiva campaniei electorale în desfăşurare. (Sursa: comunicat AMN)

PCRM pierde “duelul” cu portalul informaţional “Unimedia”

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anulat vineri, 27 februarie, o hotărâre anterioară a Consiliului Electoral de Circumscripţie a mun. Chişinău, prin care se atenţiona portalul informaţional “Unimedia” pentru unele presupuse încălcări ale legislaţiei electorale. 8 din cei 9 membri ai CEC au decis să respingă contestaţia Partidului Comuniştilor din Republica Moldova de a sancţiona “Unimedia” ca fiind una neîntemeiată. (Sursa: Unimedia)

MAE este dispus să ofere asistenţă juridică gratuită jurnaliştilor moldoveni

Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE) a decis să ofere gratuit asistenţă juridică jurnaliştilor de la postul de televiziune “Albasat” din Nisporeni pentru a-şi putea apăra drepturile. De asemenea, MAE îşi exprimă disponibilitatea de a oferi consultanţă juridică gratuită, prin specialiştii pe care îi are în echipă, pentru toţi jurnaliştii din Republica Moldova asupra cărora s-a încercat vreo intimidare. Este timpul să ne apărăm libertatea de exprimare şi dreptul de a trăi într-o ţară sigură, europeană. (Sursa: comunicat MAE)

La alegerile parlamentare din 5 aprilie va fi organizat un “exit poll”

Institutul de Politici Publice (IPP) anunţă licitaţie pentru selectarea a două instituţii care vor obţine finanţare pentru realizarea în paralel în ziua de 5 aprilie 2009 a unui sondaj la ieşirea din cabina de vot (“exit poll”). Scopul sondajului este de a oferi publicului o estimare a rezultatelor finale ale alegerilor generale pentru Parlamentul R. Moldova, în condiţii controlate de eroare statistică. Astfel de sondaje au mai fost efectuate în R. Moldova la alegerile parlamentare din 2005 şi la alegerile locale în municipiul Chişinău în 2007. (Sursa: comunicat IPP)

CEC a mai înregistrat doi concurenţi electorali

Comisia Electorală Centrală a înregistrat, în şedinţa sa de vineri, 27 februarie, alţi doi concurenţi electorali. Astfel, cu nr. 13 în buletinele de vot va figura candidatul independent Ştefan Urîtu, iar cu nr. 14 — Partidul Ecologist “Alianţa Verde”. După înregistrare, Ştefan Urâtu a declarat presei că a intrat în campania electorală pentru a asigura mai eficient apărarea drepturilor omului, inclusiv a celor din instituţiile penitenciare şi pentru a contribui la reglementarea diferendului transnistrean. Liderul Partidului Ecologist, Vladimir Braga a spus că formaţiunea sa doreşte să asigure “un mediu curat într-o ţară prosperă”.

Instrucţiuni privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare peste hotare

Cetăţenii moldoveni aflaţi peste hotare vor putea să voteze la 5 aprilie în baza actului de identitate necesar pentru intrarea şi ieşirea din ţară (paşaport naţional, de serviciu sau diplomatic), inclusiv dacă acesta este expirat sau în baza livretului de marinar. Aceste prevederi se conţin în Instrucţiunea cu privire la organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare din 5 aprilie în cadrul secţiilor de votare constituite în afara Republicii Moldova, adoptată vineri de Comisia Electorală Centrală (CEC). Documentul mai prevede că misiunile diplomatice vor estima numărul posibil de votanţi, pentru a solicita de la CEC “un număr suficient de buletine de vot”, deşi norma expresă a Codului electoral spune că sunt expediate maximum 5% de buletine suplimentare numărului de persoane ce figurează în listele electorale. Acest subiect a fost discutat în contradictoriu de către membrii CEC, fără a se ajunge la un consens, fiind aprobat cu majoritatea de voturi.

În Bălţi vor fi deschise 59 secţii de votare

Consiliul municipal Bălţi a aprobat, joi, componenţa birourilor electorale de circumscripţie. Astfel, la Bălţi vor fi deschise 59 de secţii de votare pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie. Dintre acestea, două vor funcţiona în Sadovoe şi Elizaveta, două suburbii ale municipiului Bălţi. (Sursa: Deca-Press)

“Patria Moldova” dispusă să ajute cetăţenii noştri să voteze peste hotarele ţării

Organizaţia obştească internaţională “Patria Moldova” susţine şi este disponibilă să ajute toate organizaţiile formale şi neformale ale concetăţenilor din străinătate să-şi exercite dreptul la vot la alegerile parlamentare din 5 aprilie. Într-o declaraţie a acesteia, “Patria Moldova” califică refuzul de a deschide secţii de vot suplimentare peste hotare drept “o încălcare brutală a drepturilor omului şi … o inacţiune criminală, care deja de mulţi ani este desfăşurată de CEC şi guvernul Moldovei sub conducerea PCRM şi a liderului său, Vladimir Voronin”. Autorii declaraţiei îndeamnă organizaţiile internaţionale, care monitorizează desfăşurarea campaniei electorale, “să aprecieze corespunzător aceste acţiuni antidemocrate”. (Sursa: Infotag)

PCRM luptă pentru “cel puţin” majoritate parlamentară

Preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a declarat că în alegerile din 5 aprilie formaţiunea pe care o conduce va lupta cel puţin pentru majoritate parlamentară, iar în ideal — pentru cea constituţională. Voronin a făcut această declaraţie întrun interviu acordat ziarului rus “Kommersant”. Potrivit acestuia, în cazul soluţionării conflictului transnistrean, va fi necesară modificarea substanţială a Constituţiei R. Moldova. Referitor la preconizată întrevedere cu preşedintele rus, Dmitri Medvedev, Voronin a spus că aşteaptă o apreciere a Legii cu privire la statutul juridic al regiunii transnistrene, “pe care nu ne-au prezentat-o, deocamdată, oficial nici Rusia, nici Transnistria”. Voronin a exprimat o părere critică faţă de iniţiativa Uniunii Europene privind “Parteneriatul Estic”, care “seamănă cu un inel în jurul Rusiei”. (Sursa: Omega; Infotag)