Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 25 februarie 2009

|versiune pentru tipar|

Misiunea OSCE de monitorizare a alegerilor îşi începe activitatea

Pe 25 februarie 2009 viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Ostalep, a avut o întrevedere cu Şeful Misiunii OSCE de observare a alegerilor parlamentare, Nikolai Vulchanov. Valeriu Ostalep a asigurat echipa OSCE de asistenţa necesară pentru buna activitate a Misiunii de monitorizare a procesului electoral. S-a convenit menţinerea unui contact permanent intre Misiunea OSCE de observare a alegerilor si MAEIE. OSCE va trimite în Republica Moldova 20 de observatori de lunga durata şi 200 — de scurta durata. (potrivit ştirilor MOLDPRES)

Audiovizualul public favorizează PCRM

Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) a prezentat, miercuri, rezultatele monitorizării mass-media în campania electorală pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova. În perioada monitorizată (5–18 februarie) au fost analizate 24 de medii de informare, care au difuzat sau publicat 3537 de materiale relevante cu referire la electorală.

Potrivit rezultatelor monitorizării, posturile publice “Moldova 1”, “Radio Moldova”, precum şi posturile private “NIT” şi “Antena C”, favorizează în mod direct şi indirect Partidul Comuniştilor şi defavorizează partidele de opoziţie. Pe de altă parte, PRO TV Chişinău, EU TV, TV 7 şi radio “Vocea Basarabiei” încearcă să se menţină pe linia unei reflectări echidistante, dar nuanţate a evenimentelor, ţinând să nu omită nici activitatea formaţiunilor de opoziţie. Vocea Basarabiei are un mesaj critic mai pronunţat la adresa PCRM, dar fără a ignora evenimentele care favorizează în mod obiectiv această formaţiune politică, iar EU TV difuzează mai multe ştiri favorabile, decât defavorabile, partidului de guvernământ. Agenţia de presă de stat “Moldpres” prezintă doar în context pozitiv PCRM şi neglijează sau defavorizează indirect partidele de opoziţie. (Sursa: Deca-Press)

Poliţia agresează agenţii electorali ai opoziţiei

Două persoane au fost agresate în această dimineaţă în timp ce lipeau afişe electorale ale Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) pe un panou autorizat în sectorul Botanica. Ei au fost loviţi cu picioarele chiar în faţa unei patrule de poliţie, fără ca ultimii să intervină. Potrivit vicepreşedintelui PLDM, Alexandru Tănase, cei doi tineri au fost conduşi la Comisariatul de poliţie Botanica, unde au fost obligaţi să scrie explicaţie şi nu li s-a permis să facă plângere împotriva agresorilor. Tănase afirmă că unul dintre agresori se afla printre poliţişti şi coordona acţiunile acestora chiar în comisariatul de poliţie. PLDM afirmă că a avut incidente cu poliţia în mai multe localităţi, unde i s-a interzis distribuirea materialelor electorale. (Sursa: Deca-Press)

Deplasările electorale ale liderilor PCRM trebuie achitate din fondul electoral al acestuia

Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului din Moldova (LADOM) recomandă preşedintelui RM, Vladimir Voronin, prim-ministrului Zinaida Greceanâi şi preşedintelui Parlamentului Marian Lupu să restituie în bugetul de stat din fondul electoral al Partidului Comuniştilor (PCRM) sumele cheltuite pentru deplasările efectuate în scop electoral. Cei trei oficiali candidează la funcţia de deputat în Parlament pe lista comuniştilor. Preşedintele ligii, Paul Strutzescu a declarat miercuri, 25 februarie, într-o conferinţă de presă la care a fost prezentat cel de-al treilea raport de observare a alegerilor, elaborat în cadrul Proiectului “Coaliţia 2009”, că din moment ce oficialii se folosesc de resurse administrative, ei trebuie să le achite, deoarece se folosesc de fapt de bani publici. LADOM sugerează şi parlamentarilor “să se abţină de la folosirea resurselor administrative în campanie”. De la începutul campaniei electorale s-au constatat un şir de încălcări ale legislaţiei, abuzuri din partea poliţiei sau incomodităţi generate de imperfecţiunea legislaţiei electorale. În perioada de monitorizare (28 ianuarie — 24 februarie) mai multe întâlniri ale concurenţilor electorali cu alegătorii au fost zădărnicite. Totodată, la majoritatea întrunirilor organizate de primele persoane în stat, alegătorii sunt intimidaţi fie prin faptul că sunt obligaţi să semneze pe o listă de înregistrare, fie sunt aduşi în mod organizat în sălile de şedinţă. Aceste tentative compromit desfăşurarea unei campanii competitive şi lasă loc pentru abuzuri şi utilizarea în masă a resurselor administrative. (Sursa: Info-prim)

Poliţia a discins la sediul postului de televiziune “Albasat TV” din Nisporeni

Un grup de poliţişti a descins în dimineaţa zilei de miercuri, 25 februarie, la postul de televiziune “Albasat TV” din Nisporeni şi au insistat să execute un control refuzând să prezinte un mandat de percheziţie sau control la solicitarea directorului studioului Efim Bardan. În studiou au descins trei poliţişti, care s-au prezentat ca angajaţi ai Direcţiei misiuni speciale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Poliţiştii au refuzat să explice care este temeiul controlului şi au insistat să le fie prezentată toată documentaţia postului TV. Ulterior, moderatoarea TV Tatiana Pantelei împreună cu soţul său, Mihai, contabilul studioului, au fost duşi la Comisariatul de poliţie Nisporeni, unde bărbatul a fost reţinut timp de o oră. MAI deocamdată nu a comentat aceste acţiuni. Ca reacţie la cele întâmplate, Partidul Liberal Democrat din Moldova a difuzat un comunicat de presă prin care a calificat aceste acţiuni drept o intimidare a presei libere şi o tentativă de fraudare a procesului electoral, prin limitarea dreptului la libera exprimare. Formaţiunea “condamnă abuzurile actualului regim îndreptate spre tensionarea situaţiei social-politice din Republica Moldova şi se solidarizează cu colectivul postului de televiziune Albasat TV din Nisporeni”. (Sursa: Info-Prim; comunicat de presă al PLDM)

PPCD foloseşte în campania electorală reuşitele sale legislative

Partidul Popular Creştin-Democrat (PPCD) foloseşte în campania electorală reuşitele sale legislative. Astfel, formaţiunea le aminteşte alegătorilor, într-un buletin electoral special, că creştin-democraţii au reuşit să obţină din bugetul de stat pentru anul curent 35 mil. lei pentru finanţarea altor 67 de proiecte în satele republicii. PPCD nu ascunde că de aceste proiecte beneficiază în primul rând “localităţile care la alegerile din 2007 au votat inima şi alte primării care s-au arătat deschise spre colaborare cu echipa noastră”. (Sursa: Deca-Press)

CEC a înregistrat primul candidat independent

Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat primul candidat independent pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie. Acesta este Serghei Banari, consilier local în Consiliul municipal Bălţi. În dosarul depus de S.Banari la CEC figura şi listele cu 2500 de semnături în favoarea candidaturii sale, maximum prevăzut de Codul electoral pentru înregistrarea unui candidat independent la alegerile legislative (minim sunt necesare 2000 de semnături). Comisia a examinat şi o petiţie din partea unui grup format din 186 de cetăţeni, readresată de către Primăria m. Bălţi, prin care aceştia afirmă că semnăturile în susţinerea acestei candidaturi ar fi fost obţinute “prin înşelăciune” şi solicită retragerea lor. Ca urmare a confruntării acestor semnături cu listele oficiale s-a constatat că doar 16 dintre ele “coincid parţial”. Nici unul dinte petiţionari nu şi-a indicat domiciliul, iar 128 de persoane au indicat doar numele de familie, fără prenume, prin urmare “acestea nu pot servi drept probe”. După înregistrare, S.Banari a declarat presei că “în Bălţi va fi nu campanie electorală, ci un război între echipa mea şi Partidul Comuniştilor”. S.Banari va figura în buletinul de vot cu nr. 12. La CEC a mai depus documentele pentru înregistrarea în calitate de candidat independent Ştefan Urâtu, preşedinte al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului.

CEDO a pus pe rol cererea privind secţiile de votare suplimentare peste hotare

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), a pus pe rol cererea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), din 17 februarie curent, prin care a fost contestat refuzul autorităţilor comuniste de a asigura dreptul la vot al cetăţenilor Republicii Moldova, aflaţi peste hotare, la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. Această informaţia a fost comunicată formaţiunii de responsabilul Camerei a patra a Curţii, Clare Ovey. PLDM a reclamat la CEDO încălcarea de către autorităţile Republicii Moldova a dreptului electoral garantat de Articolul 3 al Primului Protocol Adiţional la Convenţia Europeană, la care ţara noastră este parte, avînd mandatul mai multor comunităţi ale moldovenilor din Irlanda, Marea Britanie, Spania, Portugalia şi Italia. PLDM a mai anunţat că va constitui un Comitet pentru apărarea drepturilor cetăţenilor moldoveni de peste hotare. (Sursa: comunicat de presă PLDM)

Curtea de Apel a respins cererea privind secţiile de votare suplimentare

Curtea de Apel Chişinău a respins miercuri, 25 februarie, demersul Alianţei Moldova Noastră (AMN) de a obliga Comisia Electorală Centrală (CEC) să deschidă 20 de secţii de votare suplimentare peste hotarele R. Moldova. AMN a anunţat că va contesta decizia în instanţa superioară. AMN solicitase instanţei de judecată să anuleze refuzul CEC de a constitui 20 de secţii de votare suplimentare în România, Italia, Rusia, Ucraina, SUA, Portugalia şi Irlanda. Instanţa consideră “lipsită de suport legal” cererea AMN. Sentinţa poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiţie în termen de 3 zile de la pronunţare. (Sursa: Info-Prim)

Vladimir Voronin este împotriva deschiderii secţiilor de votare suplimentare

Preşedintele Moldovei, Vladimir Voronin, nu crede că actuala conducere a ţării îi privează de dreptul de a vota la alegeri pe cei care se află în străinătate. Această poziţie a fost exprimată într-un interviu pentru radio “Eho Moscvî”. El a precizat că acţiunile autorităţilor Moldovei reies din documentele internaţionale şi, înainte de toate, din Convenţia de la Viena din 1962. Voronin consideră că tema deschiderii secţiilor de votare suplimentare în străinătate a fost organizată de oponenţii Partidului Comuniştilor. Voronin consideră această temă una “politizată”, care are un unic scop — “de a arăta neconstructivitatea comuniştilor”. “Vreau să spun că această temă iniţiată de oponenţi vorbeşte despre incompetenţa lor”, a spus Voronin, care consideră că de acest fapt oricine se poate convinge în oricare document de drept internaţional. Preşedintele a comunicat că la moment 340 mii de locuitori din Transnistria sînt cetăţenii ai Moldovei, care vor putea vota pe malul drept al Nistrului din cauza divergenţelor cu autorităţile autoproclamatei republici Nistrene.

Alegerile parlamentare sunt decisive pentru acordul de asociere RM-UE

Alegerile parlamentare din R.Moldova, programate pentru 5 aprilie 2009, sînt decisive pentru semnarea unui nou accord, de asociere dintre R.Moldova şi Uniunea Europeană (UE), a declarat marţi la Bruxelles Benita Ferrero Waldner, comisarul european pentru relaţii externe şi politică europeană de vecinătate, în cadrul unei întîlniri cu jurnalişti din Rusia, Ucraina, Belarus şi R.Moldova. Benita Ferrero Waldner a menţionat că UE va monitoriza cu atenţie întreaga campanie electorală din Moldova, pentru ca aceasta să decurgă corect, cu respectarea legislaţiei în vigoare, a drepturilor omului şi a libertăţii mass-media. “UE a elaborat deja un acord de asociere cu R.Moldova, însă acesta va fi discutat şi analizat doar după alegerile parlamentare, pe care noi le considerăm extrem de importante în vederea semnării noului acord”, a menţionat comisarul european. (Sursa: INFOTAG)

PCRM doreşte victorie cu orice preţ

Autorităţile au decis să-şi adjudece victoria în alegeri cu orice preţ, după principiul că pe învingători nu-i judecă nimeni, menţionează în nr.15 al Monitorului Economic, Igor Munteanu, directorul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale “Viitorul”. Publicaţia a fost prezentată marţi, 24 februarie. Autorul subliniază că, dorind să-şi perpetueze avantajul electoral, Guvernul aprobă majorări de salarii, privatizări dubioase, iar cei mai mediatizaţi candidaţi ai PCRM — preşedintele republicii, preşedintele parlamentului şi prim-ministrul — nu au degrevat din funcţii, utilizînd resursele administrative după bunul plac. În emisiunile de radio şi TV la compania publică se vorbeşte numai de bine despre guvernare, iar despre consecinţele crizei financiare nici nu se pomeneşte. (Sursa: Info-Prim)

Ministerul Justiţiei face agitaţie electorală în penitenciare

Marţi, 24 februarie, ministrul Justiţiei, Vitalie Pârlog, a efectuat o vizită electorală la Penitenciarul nr. 13 din Chişinău. În cadrul unei şedinţe “de lucru”, acesta a explicat administraţiei Penitenciarului cum şi pentru cine ar trebui să voteze la 5 aprilie 2009. Acesta a argmentat că PCRM este formaţiunea cu cele mai mari şanse şi cu perspective reale de redresare a situaţiei din penitenciare, ordonând ca la viitoarele alegeri volturile din acest penitenciar să nu-i facă probleme, au declarat surse din cadrul acestei instituţii. În seara zilei de marţi, la Ministerul Justiţiei nimeni nu a fost de găsit, iar la Penitenciar s-a confirmaz vizita, precizându-se că a fost o şedinţă “de lucru”, cu participarea ministrului. (Sursa: Ziarul de Gardă)