Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 5 mai 2009

|versiune pentru tipar|

Prima şedinţă a noului Parlament a durat circa 20 de minute

Noul Parlament s-a întrunit marţi, 5 mai, în prima şedinţă în incinta Palatului Republicii. La şedinţă s-au prezentat 98 din cei 101 deputaţi aleşi. Au lipsit deputaţii Andrei Stratan (PCRM), Veaceslav Platon (AMN) şi Dorin Chirtoacă (PL), primar general de Chişinău, care a anunţat cu o zi mai devreme că renunţă la mandatul de deputat. În debutul şedinţei, deputaţii au onorat drapelul şi imnul de stat, după care au luat act de decizia Curţii Constituţionale privind validarea alegerilor din 5 aprilie, prezentat de preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere. Şedinţa a fost condusă de decanul de vârstă, deputatul comunist Ivan Calin, în vârstă de 74 de ani. “Din acest moment, Parlamentul de legislatură a XVII-a se consideră legal constituit”, a declarat Calin. În discursul său, decanul de vârstă a arătat că alegerile au fost corecte, transparente, democratice, bine organizate şi s-au desfăşurat în conformitate cu prevederile Codului electoral. Totodată, el a spus că evenimentele din 6–8 aprilie nu au nimic comun cu alegerile. “Duşmanii statali pregătesc de mai mulţi ani o lovitură de stat, care are drept scop nu numai distrugerea statalităţii, dar şi anexarea ţării la alt stat”, a spus Calin. El a mai spus că alegerile anticipte nu reies nici într-un fel din situaţia economică, politică şi socială din Moldova. Imediat după acest discurs, decanul de vârstă a declarat şedinţa închisă. Următoarea şedinţă a fost anunţată pentru marţi, 12 mai, când urmează a fi alese organele de lucru şi de conducere ale Parlamentului — să fie formate fracţiunile, aleşi preşedintele şi vecepreşedinţii Parlamentului, formate comisiile parlamentare. (Sursa: Info-Prim)

Opoziţia nu va participa la formarea organelor de conducere ale Parlamentului

Opoziţia susţine că nu va vota şi nici nu va înainta candidaturi pentru funcţiile eligibile din Parlament. Cele trei partide — PL, PLDM şi AMN — sunt decise în continuare să nu participe nici la alegerea preşedintelui R. Moldova pentru a provoca alegeri anticipate. “Nu vom participa la alegerea preşedintelui Parlamentului, vicepreşedinţilor, nu vom accepta nici o funcţie. Nu ne cumpărăm şi nici nu ne vindem şi, consecvent, vom face tot posibilul ca tovarăşii să nu aibă al 61-lea mandat şi să participăm la alegeri anticipate”, a declarat după prima şedinţă a Parlamentului preşedintele AMN, Serafim Urecheanu. Liderii celor trei partide s-au arătat indignaţi de felul în care a decurs şedinţa de constituire. Ei consideră că PCRM, care deţine majoritatea, a decis să amâne cu o săptămână alegerea conducerii Parlamentului pentru că nu au candidaturi pentru aceste funcţii şi sunt în căutarea unui vot care le lipseşte pentru alegerea şefului statului. “Chiar dacă a fost îndeplinită norma legală în ceea ce ţine de constituirea Parlamentului, comuniştii au recurs la un tertip, pentru ca ulterior să continue negocierile în interiorul PCRM, deoarece astăzi urma să fie ales cel puţin preşedintele Parlamentului”, a declarat preşedintele PLDM, Vlad Filat. “Am convingerea că în rândul comuniştilor nu există o unitate vizavi de candidatura pentru funcţiile de preşedinte al Parlamentului şi preşedinte al ţării”, a adăugat el. Pe de altă parte, deputatul PCRM, Vladimir Ţurcan, a precizat jurnaliştilor că şedinţa de constituire s-a desfăşurat în conformitate cu Regulamentul Parlamentului. Potrivit lui, următoarea şedinţă a fost anunţată pentru 12 mai pentru ca toate grupurile politice să reuşească să-şi înainteze candidaturile pentru funcţiile eligibile. (Sursa: Info-Prim)

Liderii opoziţiei afirmă că în cadrul PCRM nu există consens vizavi de funcţia de spicher

Modul în care s-a desfăşurat prima şedinţă a actualului Parlament li se pare simptomatică liderii fracţiunilor de opoziţie. Potrivit lor, faptul că deputaţii comunişti au renunţat la ideea de a alege la şedinţa de astăzi, preşedintele Parlamentului şi organele de conducere ale Legislativului, demonstrează că în interiorul Partidului Comuniştilor lucrurile nu merg prea bine. “Cred că astăzi dimineaţă, în rezultatul consultărilor din interiorul partidului, Voronin nu a acumulat 52 de mandate pentru a fi ales spicher şi de aceea, în mod de urgenţă, au anulat această şedinţă, amânând alegerea preşedintelui Parlamentului pentru 12 mai”, a opinat liderul Alianţei “Moldova Noastră”, Serafim Urechean. Preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a precizat la rândul său că astăzi, în mod firesc, urma să fie ales cel puţin preşedintele Parlamentului. “Am convingerea că în rândul comuniştilor nu există o unitate vizavi de cine urmează să fie spicherul şi cine urmează să fie candidatul la funcţia de preşedinte al statului. Altă explicaţie nu există”, a mai spus Filat. Iar şeful liberalilor, Mihai Ghimpu a presupus că este foarte posibil ca fracţiunea comunistă să caute voturi din partea opoziţiei şi pentru alegerea preşedintelui Parlamentului sau a premierului. Solicitat de presă, deputatul comunist Victor Stepaniuc a precizat că alegerea spicherului şi a organelor de conducere ale Parlamentului nu a avut loc astăzi pentru că acest lucru nu a fost planificat. (Sursa: jurnal.md)

Preşedintele Curţii Constituţionale îndeamnă deputaţii la compromis

Potrivit preşedintelui Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere “viabilitatea forului legislativ va depinde de efortul fiecărei fracţiuni parlamentare, al fiecărui deputat pentru a depăşi situaţia de conflict”. “Faptul că prima şedinţă a Parlamentului are loc, ne inspiră încrederea că disensiunile politice vor fi depăşite. Găsirea unui compromis ar trebui să fie pe primul punct de pe ordinea de zi, acest deziderat referindu-se în egală măsură atât fracţiunii majoritare, cât şi la fracţiunile minoritare. Consensul politic ar putea fi obţinut prin repartizarea echitabilă a funcţiilor, acceptarea iniţiativelor legislative rezonabile prin concesii reciproce”, a declarat Pulbere, în discursul de deschidere a primei şedinţe a Parlamentului nou-ales. În acelaşi sens, preşedintele CC a subliniat că “instaurarea unei atmosfere lucrative în Parlament” este posibilă prin “subordonarea intereselor de partid intereselor naţionale”, precum şi “aprecierea obiectivă şi nepărtinitoare a evenimentelor legate de alegerile parlamentare”. (Sursa: Omega)

Reprezentantul Special al UE crede într-un compromis între guvernare şi opoziţie

“Nu cred că compromisul dintre guvernare şi opoziţie nu este posibil”, a declarat luni seara în cadrul emisiunii “În Profunzime” de la “ProTV Chişinău”, reprezentantul special al UE în R.Moldova, Kalman Mizsei. El a declarat că compromisul este o valoare europeană de bază, iar cei care susţin că nu există compromis, nu respectă valorile europene. “Eforturile Uniunii Europene în permanenţă s-au îndreptat asupra concilierii celor două părţi. Acestea trebuie să se aşeze la masa dialogului şi să discute acuzaţiile aduse de ambele părţi. Faptul că toţi deputaţii şi-au ridicat mandatele oferă un grad de legitimitate situaţiei postelectorale”, a menţionat Mizsei. În opinia reprezentantului UE, dialogul dintre partidul de guvernămînt şi opoziţie nu presupune şi votarea preşedintelui de către opoziţie. Mizsei susţine că R.Moldova nu trebuie să-şi ascundă problemele, dar nici să le exagereze, sugerînd actorilor politici să fie responsabili în declaraţiile pe care le fac. Fiind întrebat de moderator cine responsabil de divizarea şi polarizarea societăţii după 5 aprilie, Mizsei a declarat că întrebarea nu este cine a este vinovatul, ci care ar fi modalităţile de soluţionate a acestui conflict. “Plîngerile opoziţiei cu privire la fraudarea alegerilor par credibile, însă acestea mai trebuie analizate”, a spus Mizsei. El a mai precizat că R.Moldova se află la moment într-o situaţie economică destul de dificilă, iar ieşirea din criză poate realizată doar de un guvern puternic şi legitim. Fiind întrebat de moderator ce ar însemna pentru R.Moldova alegeri anticipate în condiţii de criză, Mizsei a declarat că alegerile costă bani, acesta fiind şi costul democraţiei. “Banii sînt importanţi, dar nu în acest context. UE se bazează pe supremaţia legii”, a spus reprezentantul UE. El a mai precizat că cu cît va fi mai intens procesul de integrare europeană cu atît mai repede vor dispărea problemele ce ţin de fraudarea listelor electorale, libertatea presei, utilizarea resurselor administrative. (Sursa: Infotag)

PCRM a desemnat un negociator cu partidele de opoziţie

Partidul Comuniştilor l-a desemnat pe Vladimir Ţurcan în funcţie de negociator cu partidele de opoziţie, care au acces în Parlament. Ţurcan a declarat, marţi, pentru presă că în calitatea sa de preşedinte al Comisiei de Stat pentru elucidarea evenimentelor din 7–8 aprilie curent, în primul rând este negociator cu opoziţia pe marginea problemelor ce ţin de activitatea acestei comisii, “dar inclusiv şi de ceea ce ţine de organizarea activităţii Parlamentului, în orice caz pentru primele şedinţe”. Ţurcan a menţionat că PCRM propune mai întâi de toate “de a trece la un dialog normal în cadrul Parlamentului”. “Doi — trebuie să negociem problema repartizării comisiilor permanente, este principiul proporţionalităţii, ceea ce înseamnă că dacă sunt zece comisii, 6 vor fi conduse de majoritate şi patru de reprezentanţii opoziţie”, a explicat deputatul. Totodată, printre chestiunile de negociere se numără şi înaintarea candidaturilor la funcţia de vice-preşedinte al Parlamentului şi nu în ultimul rând activitatea eficientă în cadrul şedinţelor parlamentare. Tot el a mai spus că alegerea conducerii Legislativului se va face după constituirea fracţiunilor parlamentare. (Sursa: Omega)

PLDM susţine că PCRM a demonstrat incapacitatea de a dialoga cu oponenţii politici

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) susţină că modul în care s-a desfăşurat şedinţa de constituire a Parlamentului R.Moldova de legislatura a XVII-a a fost una cinică şi dictatorială. Liderul PLDM, Vlad Filat, a relatat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că la şedinţa de constituire a Parlamentului reprezentanţii Partidului Comuniştilor şi-au demonstrat “incapacitatea de a dialoga cu oponenţii politici”. “Discursul preşedintelui şedinţei Ivan Calin, reprezentant al PCRM, a avut un caracter absolut dictatorial şi stalinist. El a adus acuzaţii foarte grave şi nefondate la adresa liderilor opoziţiei în legătură cu evenimentele din 7 aprilie”, a menţionat Filat. El a spus că este îngrijorător faptul că comuniştii îşi coordonează acţiunile pe plan intern şi extern cu oficialii de la Kremlin. “Amînarea alegerii organelor de conducere şi de lucru ale Parlamentului nu poate fi justificată prin criza politică din ţară. Noi respingem aceste acţiuni ale comuniştilor, deoarece ele au menirea să aprofundeze şi mai mult criza politică din Moldova”, a precizat Filat. PLDM a cerut autorităţilor moldovene să elibereze necondiţionat persoanele arestate în urma evenimentelor din 7 aprilie şi să înceteze acuzaţiile la adresa liderilor opoziţiei de tentativă de lovitură de stat, precum şi demisia conducerii Companiei “Teleradio-Moldova” şi a Consiliului Coordonator al Audiovizualului. El a menţionat că opoziţia pledează pentru crearea unei comisii parlamentare care urmează să elucideze evenimentele din 7 aprilie şi la care ar trebui să participe şi opoziţia, presa, societatea civilă, precum şi reprezentanţi ai UE. Alexandru Tănase, prim-vicepreşedintele PLDM, a spus că, în cazul în care PCRM va accepta şi va respecta cerinţele impuse de PLDM, situaţia social-politică din Moldova se poate schimba radical. (Sursa: Infotag, Info-Prim Neo)

PCRM este încrezut că va găsi un vot pentru alegerea preşedintelui

Reprezentantul Partidului Comuniştilor, Vladimir Ţurcan, care este considerat unul din cei mai posibili candidaţi la funcţia de preşedinte al parlamentului sau preşedinte al Moldovei, şi-a exprimat convingerea că “comuniştii vor putea găsi un vot pentru alegerea preşedintelui”. El a declarat jurnaliştilor după prima şedinţă a parlamentului că “acest lucru va fi posibil graţie dialogului cu opoziţia”. “Noi deja am început dialogul cu opoziţia. Şi acest dialog va avea rezultate. Pentru alegerile anticipate pot pleda doar persoanele iresponsabile, pe care nu le interesează soarta ţării şi nu se gîndesc la popor”, a spus Ţurcan. El nu a exclus că s-ar putea ca reprezentanţilor opoziţiei să li se propună să participe la conducere, inclusiv o funcţie de vicepreşedinte a Parlamentului. Întrebat dacă candidatura sa este discutată drept pretendent potenţial din partea comuniştilor la funcţia de preşedinte al ţării, Ţurcan a răspuns: “Nu ştiu”. (Sursa: Infotag)

Sindicatele se pronunţă pentru dialog politic civilizat

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) îndeamnă deputaţii noului parlament la un dialog politic civilizat. În apelul sindicaliştilor, acest lucru se explică prin “necesitatea concilierii naţionale pentru buna desfăşurare a activităţii instituţiilor legislativă, executivă şi prezindenţială”. “Alegerea preşedintelui ţării şi constituirea noului guvern trebuie să aibă loc cît mai curînd pentru luarea măsurilor de diminuare a impactului crizei economice mondiale în Moldova. De asemenea, acest lucru va permite partenerilor sociali — guvernului, sindicatelor, patronatelor — să se aşeze la masa de negocieri pentru soluţionarea problemelor şi scoaterii economiei din recesiune”, consideră Confederaţia. În opinia ei, doar stabilitatea social-politică şi pacea civilă pot crea condiţii favorabile pentru dezvoltarea socială şi economică a ţării, precum şi pentru sporirea nivelului de trai al populaţiei. “Pledăm pentru un dialog constructiv între parlament şi sindicate, care reprezintă interesele a 600 mii de membri — cetăţeni şi alegători din Moldova”, se subliniază în apelul CNSM către noul parlament. (Sursa: Infotag)

Internaţionala Liberală optează pentru alegeri anticipate în Moldova

Comitetul Executiv al Internaţionalei Liberale (IL) notează cu profundă îngrijorare, că recentul scrutin electoral din R. Moldova a eşuat în ce priveşte întrunirea criteriilor pentru alegeri libere şi corecte, în mod special, în ce priveste validitatea listelor electorale, accesul la mass-media şi transparenţa procesului de numărare a voturilor. În rezoluţia aprobată de acest for, la recenta reuniune de la Vancouver (Canada) şi remisă presei din Moldova de către Alianţa Moldova Noastră, aflată în proces de aderare la IL, se atrage atenţia asupra datelor aduse de partidele de opoziţie despre fraudele comise şi cere o investigaţie judiciară independentă şi completă din partea tuturor instantelor. IL condamnă utilizarea forţei în perioadele pre şi post electorală, îşi exprimă indignarea faţă de relele tratamente aplicate detinutilor şi faţă de împiedicarea accesului acestora la justiţie, ficat în numeroase rapoarte, şi cere eliberarea lor imediată etc. Comitetul Executiv a IL mai cere organizarea promptă de alegeri noi, bazate pe acordul tuturor forţelor politice din tară, sub stricta supraveghere internaţională, în baza angajamentelor asumate de catre R. Moldova în calitate de membru al numeroaselor instituţii internaţionale. (Sursa: comunicat AMN)

CNTM este îngrijorat de încălcările drepturilor omului, în special ale tinerilor

Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM), care cuprinde 37 organizaţii de tineret de nivel regional şi naţional, îşi exprimă îngrijorarea faţă de încălcările grave ale drepturilor omului, în special ale tinerilor din Moldova. Într-o declaraţie a Consiliului, care a parvenit la agenţie se spune că CNTM, susţinînd drepturile la libera întrunire, asociere şi exprimare, condamnă vehement acţiunile de violenţă şi vandalism din 7–8 aprilie 2009, intimidarea şi discriminarea tinerilor în baza criteriului de vîrsta şi ocupaţie, precum şi impunerea elevilor şi studenţilor să semneze documente prin care se obliga să nu participe la acţiuni paşnice protest pe viitor. De asemenea, Consiliul condamnă exmatricularea sau ameninţarea cu exmatriculare în instituţiile de învăţmînt în caz de participare la acţiuni paşnice de liberă exprimare. CNTM consideră că tinerilor reţinuţi în urma protestelor din 7 aprilie li s-a încălcat dreptul la viaţă, dreptul de a nu fi supus torturii, pedepsei sau tratamentului crud, inuman sau degradant. Consiliul mai condamnă şi intimidarea organizaţiilor neguvernamentale şi a instituţiilor independente de către Ministerul Justiţiei şi Inspectoratul Fiscal de Stat prin acuzaţiile de implicare în co-organizarea acţiunilor de violenţă din 7–8 aprilie 2009. În acest context, CNTM face apel către instituţiile statului să stopeze şi să prevină orice manifestări ostile şi violente faţă tineri, să iniţieze şi să menţină un dialog constructiv cu sectorul asociativ de tineret din ţară pentru îmbunătăţirea situaţiei create, precum şi să susţină acţiunile şi programele de educaţie în domeniul drepturilor omului pentru tineri. (Sursa: Infotag)