Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 17 martie 2009

|versiune pentru tipar|

CEC a mai acreditat 28 de observatori internaţionali

Comisia Electorală Centrală a acreditat astăzi alte 28 de persoane în calitate de observatori internaţionali pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din Republica Moldova. Zece observatori au fost înaintaţi din partea Consiliului Adunării Interparlamentare a statelor-membre ale CSI, opt observatori — de către Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului, iar alţi zece observatori — din partea Asociaţiei poloneze “Punţi pentru Democraţie”. Organizaţiile care intenţionează să participe la monitorizarea alegerilor parlamentare pot depune documentele pentru acreditare pînă la 30 martie curent. Pînă în prezent, CEC a acreditat în total 171 de observatori naţionali şi internaţionali. (Sursa: Moldpres)

Tinerii din UCM susţin “centura prieteniei” în jurul Moldovei

Organizaţia de tineret a Uniunii Centriste din Moldova (UCM) consideră că tinerii din Moldova susţin iniţiativa UCM de formare a “Centurii prieteniei” în jurul Moldovei. Preşedintele organizaţiei de tineret a UCM, Dumitru Molceanu, a relatat marţi, în cadrul conferinţei de presă, că la această concluzie membrii UCM au ajuns în urma unui Forum Internaţional al Tinerilor, care a avut loc sîmbăta trecută la iniţiativa UCM. Potrivit lui, la Forum au participat circa 350 de tinerii din Rusia, Ucraina, România, precum şi tineri de la organizaţiile de tineret ale mai multor partide politice, precum Mişcarea “Ravnopravie”, Partidul Popular Republican, “Edinaia Găgăuzia”. La forum au sosit şi reprezentanţi ai tineretului din regiunea transnistreană. El a spus că pe viitor UCM vrea să dezvolte relaţii de parteneriat economic şi strategic cu Federaţia Rusă, de care, potrivit lui, Moldova este legată prin aceeaşi religie ortodoxă, prin valorile culturale comune, viziunile economice şi strategice. (Sursa: Infotag)

PCRM înregistrează cele mai multe încălcări ale legislaţiei electorale

Cele mai multe încălcări ale legislaţiei electorale au fost comise de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), se menţionează într-un raport de monitorizare al Academiei Europene a Societăţii Civile din Moldova. Marţi, la conferinţa de presă, preşedintele organizaţiei, Renata Verejanu, a spus că cea mai mare încălcare a PCRM o constituie folosirea în mod abuziv a resurselor administrative în scopuri electorale. “PCRM foloseşte localurile mari şi prestigioase pentru întîlnirea cu alegătorii şi nu achită chiria. În acest sens poate fi adus exemplul de la întîlnirea prim-ministrului Zinaida Greceanîi cu reprezentanţii «Moldova Gaz», care avut loc la Teatrul de Operă şi Balet. Reprezentanţii PCRM recurg la mituirea electoratului şi la manipularea publicului prin spoturile electorale pe care le plasează la posturile tv, în special la NIT şi EuTV, în defavoarea celorlalţi concurenţi electorali”, a precizat Verejanu. Sursa citată a mai menţionat că şi ceilalţi concurenţi electorali au încălcat legislaţia electorală prin începerea campaniei electorale cu mult înainte de a fi dat startul oficial al acesteia. (Sursa: Infotag)

Transnistria nu aşteaptă nimic de la alegerile parlamentare

“Transnistria nu aşteaptă nimic bun de la alegerile parlamentare din Moldova”, a declarat Valerian Tulgara, preşedintele Uniunii Moldovenilor din Transnistria (UMT).
“În Moldova nu există nicio putere reală în stare să apere populaţia din Transnistria şi să propună o schemă echitabilă de reglementare a conflictului transnistrean”, a spus Tulgara. Potrivit lui, Uniunea Moldovenilor din Transnistria va susţine în alegerile din 5 aprilie formaţiunea care va pleda pentru “un divorţ civilizat” între R. Moldova şi “Republica Moldovenească Nistreană”. Comisia Electorală Centrală a decis la începutul lunii martie că cetăţenii RM, domiciliaţi în stânga Nistrului, îşi vor putea exprima votul în 9 secţii de votare de pe malul drept, amplasate în raioanele Floreşti, Rezina, Dubăsari, Anenii Noi, Căuşeni şi Ştefan Vodă. (Sursa: Info-Prim)

Două formaţiuni au prezentat rapoarte financiare eronate

Uniunea Centristă din Moldova (UCM) şi Partidul “Moldova Unită” (PMU) au prezentat rapoarte eronate despre veniturile şi cheltuielile efectuate în campania electorală, a constatat marţi Comisia Electorală Centrală. Drept urmare, CEC-ul a obligat cele două formaţiuni să prezinte pînă la 20 martie informaţii complete despre banii pe care i-au cheltuit pînă în prezent în alegeri. În caz contrar, CEC ar putea solicita Inspectoratului Fiscal Principal de Stat şi Curţii de Conturi să verifice corectitudinea evidenţei şi folosirii mijloacelor financiare de către UCM şi PMU. În total, CEC a recepţionat rapoarte financiare de la 15 concurenţi electorali, care au cheltuit împreună, pînă în prezent, 17,3 milioane de lei /circa 1,2 mln euro/. Şase concurenţi au declarat că nu au folosit nici un ban, deocamdată, pentru alegeri. Partidele politice şi candidaţii independenţi înregistraţi în campania pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie a.c. vor prezenta următoarele rapoarte financiare peste două săptămîni, în conformitate cu legislaţia electorală. (Sursa: Moldpres)

Delegaţia Adunării Parlamentare a OSCE speră că alegerile vor fi libere şi corecte

Delegaţia Adunării Parlamentare a OSCE a remarcat pluralismul considerabil în mediul politic din Republica Moldova şi şi-a exprimat speranţa că alegerile parlamentare se vor desfăşura în conformitate cu standardele OSCE pentru alegeri libere şi corecte. Declaraţii în acest sens a făcut parlamentarul elen Petros Efthymiou, conducătorul delegaţiei AP OSCE, la finalul unei vizite de două zile în ţara noastră (15–17 martie). Petros Efthymiou a comunicat că, pentru monitorizarea alegerilor din Moldova, forul legislatorilor al OSCE va delega în calitate de observatori 60 de parlamentari dintr-un şir de state-membre. Anterior, Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (BIDDO) a delegat la Chişinău o echipă de 13 experţi şi 24 de observatori pe termen lung, iar alţi 200 de observatori pe termen scurt vor fi trimişi în ziua alegerilor. În total, scrutinul va fi monitorizat de 300 de observatori OSCE, ceea ce, potrivit oficialului străin, reflectă interesul major al AP OSCE pentru alegerile din Moldova. Delegaţia AP OSCE s-a întîlnit la Chişinău cu liderii partidelor politice, cu preşedintele Comisiei Electorale Centrale, cu reprezentanţi ai societăţii civile. Petros Efthymiou a remarcat că “vede nişte provocări lansate în perioada campaniei electorale, cum ar fi acuzaţiile de presiune sau intimidare şi inexactitatea registrului alegătorului”. În legătura cu acest fapt, parlamentarul elen a ţinut să sublinieze că toate aceste plîngeri vor fi luate în considerare dacă vor fi însoţite de fapte concrete. Din delegaţia AP OSCE au mai făcut parte legislatorul turc Canan Kalsin şi parlamentarul polonez Pawel Kowal. Un prim raport al OSCE privind observarea procesului electoral va fi prezentat a doua zi după alegeri, pe 6 aprilie. (Sursa: Moldpres)

PDM face apel la unificarea eforturilor formaţiunilor politice

Partidul Democrat din Moldova (PDM) constată deteriorarea continuă a condiţiilor de desfăşurare a scrutinului parlamentar, exprimată atît prin implicarea structurilor de stat şi a resurselor administrative împotriva oponenţilor, cît şi prin vandalizarea propriu-zisă a afişajului electoral. Sechestrarea de către poliţie, fără de temei juridic, a materialelor electorale, intimidarea şi persecutarea voluntarilor în alegeri şi implicarea deschisă în electorală a persoanelor cu funcţii de răspundere riscă să compromită iremediabil desfăşurarea în condiţii democratice a alegerilor parlamentare din acest an. Totodată, tot mai multe sînt cazurile în care anumite formaţiuni politice …recurg la adevărate provocări — rup bilboardurile concurenţilor, afişele electorale, stropesc cu vopsea panourile etc. În aceste condiţii, Partidul Democrat din Moldova vine cu un apel către formaţiunile politice responsabile să-şi unească eforturile pentru prevenirea şi combaterea unor asemenea practici reprobabile. (Sursa: comunicat PDM)

PLDM îngrijorat de participarea lui Vladimir Voronin la consultările în format “2+1”

Partidul Liberal Democrat din Moldova îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu intenţiile Preşedintelui Voronin de a semna un aşa-zis “document intermediar” privind reglementarea problemei transnistrene, în cadrul vizitei sale la Moscova, preconizată pentru 18 martie curent. Acceptarea de către Voronin, aflat pe final de mandat, a propunerii Moscovei de a negocia cu liderul separatist Smirnov şi cu reprezentanţii Federaţiei Ruse, excluzînd principalii parteneri ai ţării noastre: UE, SUA şi Ucraina, constituie o subminare a formatului internaţional de negocieri 5+2. PLDM îşi reiterează pozitia conform careia orice soluţie paşnică, durabilă şi echitabilă poate fi atinsă doar cu implicarea SUA, UE, Ucrainei şi OSCE în formatul 5+2. Tentativa Preşedintelui Voronin de a semna în pripă un “document intermediar”, fără consultarea prealabilă a partidelor politice şi a societăţii civile, are un pronunţat caracter electoral, poate aduce prejudicii grave intereselor naţionale ale R. Moldova şi pierderea credibilităţii ca partener serios în faţa celorlalţi negociatori.

A fost lansată campania “voTare”

Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM) a lansat luni, 16 martie, Campania de Educaţie Civică “voTare” în universităţile şi colegiile din municipiul Chişinău. Campania “voTare” se desfăşoară în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte — “Coaliţia 2009” şi face parte din proiectul “Campanie de Educaţie Civică”, implementat de către CNTM, Centrul Contact şi Asociaţia pentru Promovarea Clinicilor Juridice din Moldova (APCJM). Scopul proiectului este de a spori nivelul de înţelegere a procesului electoral de către cetăţenii Republicii Moldova, precum şi de stimulare a participării acestora la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. Campania are un caracter nepartizan şi imparţial şi prevede oferirea de informaţii despre alegerile parlamentare din 5 aprilie şi invitaţii pentru mobilizarea tinerilor la vot. Astfel, peste 25 de voluntari instruiţi anterior vor discuta cu studenţii pentru a-i încuraja să participe la scrutin, le vor explica procedura de vot şi importanţa participării la alegerile parlamentare, vor distribui materiale informaţionale etc. Campania “voTare” se va desfăşura pînă la data de 27 martie 2009. (Sursa: Moldpres)

Aproape 2,55 mil. de alegători înscrişi în listele electorale

Comisia Electorală Centrală anunţă că s-a finalizat procesul de întocmire şi verificare a listelor electorale de către administraţiile publice locale. Potrivit informaţiei primite în data de 17 martie curent, 2 549 804 alegători sunt incluşi în listele electorale. Cei mai mulţi alegători sunt în mun. Chişinău (627 889), U.T.A. Gagauzia (106 843) şi mun. Bălţi (105 628). Cele mai puţine persoane cu drept de vot sunt în r-nul Basarabeasca (13 953). Conform Codului electoral, listele electorale se întocmesc de către primărie, în două exemplare pentru fiecare secţie de votare şi includ toţi cetăţenii cu drept de vot care domiciliază în raza acestora. Listele se aduc la cunoştinţă publică cel mai tîrziu cu 20 de zile înainte de ziua alegerilor. Pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, cetăţenii au posibilitatea de a verifica corectitudinea întocmirii listelor electorale în perioada 16–31 martie. Ei au dreptul să facă contestaţii la biroul secţiei de votare împotriva neincluderii lor în listă sau excluderii din ea, precum şi împotriva altor erori comise la înscrierea datelor despre sine sau despre alţi alegători cel tîrziu cu 5 zile înainte de alegeri, adică pînă la data de 31 martie 2009 inclusiv. (Sursa: comunicat CEC)

Secretarul CEC a cerut ziarului “Comunistul” să publice “informaţii echilibrate şi corecte”

“Ziarul Comunistul a indus lumea în eroare. Cer dreptul la replică pentru a dezminţi informaţia publicată de ei.” Declaraţia aparţine secretarului Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, oferită pentru Unimedia. Amintim că ziarul Comunistul l-a citat pe Iurie Ciocan precum că unii candidaţii la funcţia de deputat din opoziţie au cheltuit mai mulţi bani pentru alegeri decât au câştigat anul trecut. Totodată, ziarul Comunistul a mai specificat că secretarul CEC i-ar fi numit pe liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, pe vicepresedintele Partidului Democrat, Oleg Serebrian, pe prim-vicepresedintele Partidului Liberal-Democrat, Alexandru Tanase etc. Iurie Ciocan a declarat că a fost întrebat dacă ştie că unii candidaţi au cheltuit mai mult decât au declarat şi el a răspuns afirmativ. “Aceasta a fost unica declaraţie a mea”. În acelaşi context, secretarul CEC a mai precizat că unii candidaţi şi-au declarat veniturile, însă au investit mai mult, fiindcă pot lua diverse credite. Ca urmare, Ciocan a menţionat că a atenţionat ziarul Comunistul şi le-a cerut să publice “informaţii echilibrate şi corecte”. (Sursa: Unimedia)

Vladimir Voronin: ori continuarea schimbărilor spre bine, ori ţara se va prăbuşi

Preşedintele Moldovei, Vladimir Voronin, a declarat, într-un interviu acordat agenţiei “Novosti-Moldova” că Republica Moldova a ajuns la o nouă etapă de dezvoltare. “Astăzi toţi înţeleg: ori vor fi continuate schimbările spre bine, ori în câteva luni ţara se va prăbuşi”, a accentuat Voronin. “Surparea are loc, în prezent, anume acolo unde nu există unitate în conducerea ţării, unde guvernatorii sunt preocupaţi, exclusiv, de ambiţiile personale, când îşi pierd energia pentru confruntări, în care se comportă ca oponenţii noştri liberali”, a declarat şeful statului, liderul partidului de guvernământ din Moldova, Partidul Comuniştilor. Potrivit acestuia, este foarte important că la noua etapă de dezvoltare a Moldovei echipa guvernamentală reprezentă o adevărată forţă. “O forţă, care a demonstrat capacităţile sale de a asigura şi stabilitate şi continuitatea cursului de schimbări spre bine, capabilitatea de a proteja cetăţenii ţării noastre de catastrofele globale”, a adăugat şeful statului. Voronin a menţionat că încrederea, consolidarea, unificarea tuturor forţelor, speranţă pentru fiecare — sunt cuvintele cheie, cu care echipa condusă de şeful statului merge la alegători. (Sursa: Novosti-Moldova)

PL atacă PLDM

In cadrul unei întîlniri cu alegatorii, vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, l-a supus criticii pe liderul PLDM, Vlad Filat, pentru votul din 4 aprilie 2005 şi, îndeosebi, pentru activitatea sa în funcţia de şef al Departamentului privatizării. În opinia lui Chirtoacă, coalizarea liberalilor cu liberal-democraţii nu a avut loc anume fiindcă Filat a votat pentru alegerea lui Vladimir Voronin în funcţia de preşedinte pentru al doilea mandat. In acelaşi timp, Chirtoacă nu a negat faptul ca partidul sau a purtat negocieri cu alţi reprezentanţi ai PLDM privind aderarea lor la PL. La o replica din sala precum ca Filat “s-a pocăit” pentru votul din 4 aprilie, Chirtoacă a răspuns că Filat “nu s-a pocăit” pentru ca a fost şeful Departamentului privatizării “in guvernul Lucinschi-Diacov”. Chirtoacă îi impută lui Filat că, pe timpul cînd lucra la guvern a semnat multe acorduri ilegale, inclusiv cu reprezentanţi ai Transnistriei. “Mai exista acolo unele lucruri pentru care trebuie nu numai să se pocăiască, dar pentru care va trebui să fie tras la răspundere… Chiar şi în cazul unei coaliţii parlamentare cu AMN şi PLDM, noi mai avem întrebări faţa de Partidul Liberal-Democrat”, care vor viza anume privatizarea ilegala. La o alta replica, precum ca “Filat nu este comunist”, Chirtoacă a răspuns: “Dar voi de unde ştiţi?”. (Sursa: Moldpres)