Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 22 februarie 2009

|versiune pentru tipar|

PLDM a organizat un meeting dedicat dreptului de vot al cetăţenilor aflaţi peste hotare

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) au organizat un meeting în cadrul căruia a adresata două apeluri, unu cetăţenilor aflaţi la munci peste hotare, iar altul Comisiei Europeane, Consiliului Europei şi OSCE pentru a determina guvernanţii să asigure dreptul la vot al cetăţenilor de peste hotare. Potrivit organizatorilor la meeting au participat ~20000 de membri şi simpatizanţi ai PLDM. (potrivit UNIMEDIA)

PLDM s-a adresat moldovenilor aflaţi peste hotare

PLDM a adresat un apel către cetăţenii aflaţi peste hotarele ţării. În apel se afirmă “Guvernarea comunistă refuză categoric să vă creeze condiţii elementare de vot pentru alegerile din 5 aprilie. Comuniştii îneleg că odată ce v-au silit să plecaţi din ţara pentru a vă întreţine familiile, nu mai pot conta pe sprijinul vostru. Noi suntem convinşi că, după cîte aveţi de îndurat printre străini, niciodată nu veţi vota pentru acest regim. PLDM este solidar cu toţi concetăţenii noştri de peste hotare, care doresc să-şi exprime opţiunea de vot la apropiatele alegeri. Considerăm că excluderea unui milion de cetăţeni din procesul politic constituie un act de nedreptate, o manifestare făţişă a dispreţului faţă de cei care, prin muncă şi umilinţă, fac să supravieţuiască acest stat. În condiţiile în care solicitările comunităţilor de moldoveni de peste hotare rămîn fără răspuns din partea autorităţilor comuniste, cînd sute de mii de cetăţeni moldoveni sunt lipsiţi de condiţii elementare pentru a-şi exercita dreptul constituţional de a alege, facem apel către toţi concetăţenii noştri din afara ţării să-şi contacteze familiile, rudele şi prietenii din Moldova, să-i îndemne să iasă la alegeri pe 5 aprilie şi să voteze împotriva comuniştilor”.

PLDM cere instituţiilor europene să convingă autorităţile să deschidă mai multe secţii de votare

În apelul PLDM către instituţiile europene se menţionează: “Cetăţenii moldoveni din Italia, Portugalia, Spania, Irlanda, Marea Britanie, Franţa, Israel, Grecia, România, Federaţia Rusă şi în alte ţări, au solicitat în repetate rînduri Guvernului Republicii Moldova să deschidă secţii de votare suplimentare în afara ambasadelor şi consulatelor, dar cererile lor legitime au fost respinse. Pretinsă lipsă a cadrului legal adecvat, invocată de autorităţile comuniste, este un fals şi nu rezistă criticii. Din istoria recentă a Republicii Moldova se cunosc mai multe cazuri cînd au fost deschise secţii de votare în afara ambasadelor şi consulatelor, în localităţile unde, în ziua alegerilor, se afla un număr important de cetăţeni moldoveni”.

“Găgăuzia Unită” consideră politica promovată de preşedintele Voronin conduce la dezbinare

Organizaţia “Găgăuzia Unită” a lansat un apel către cetăţenii moldoveni şi organizaţiile internaţionale. În apel se afirmă că “în aşteptările sale, poporul găgăuz s-a decepţionat de mai multe ori de comportamentul Partidul Comuniştilor”. În legătura cu recenta vizită în Găgăuzia a preşedintelui Voronin au aşteptat că acesta se va pocăi pentru promisiunile date şi neonorate. Însă în loc de pocăinţă pentru fapte precum: neonorarea promisiunilor în sfera lingvistică, subminarea bunelor relaţii cu Rusia, înlăturarea ilegală a guvernatorului Croitor, blocarea ajutorului umanitar oferit de Rusia, confiscarea ajutorului României adresat găgăuzilor, etc., preşedintele Voronin a venit în Găgăuzia cu ameninţări că se va lămuri după alegerile cu toate problemele existente, în dependenţă de rezultatele votării din 5 aprilie. Sînt grave ameninţările de a se lămuri cu autorităţile găgăuze alese legal, atitudinile ofensatoare faţă de unele persoane din autonomie. În adresarea se mai afirmă că Găgăuzia a fost şi va rămîne parte componentă a Republicii Moldova, însă va da riposta cuvenită celor care încearcă să dezbine societatea. Potrivit apelului, CEC ar trebui să nu admită participarea PCRM la alegeri dacă vor mai fi comise astfel de abuzuri, altminteri comunitatea internaţională vă trebui să pună sub semnul întrebării corectitudinea alegerilor din Republica Moldova.

“Pravda” îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu evoluţiile electorale din Moldova

Ziarul “Pravda”, organul de presă al Partidului Comunist din Rusia (PCR) îşi exprimă îngrijorarea pentru tensionarea situaţiei electorale din Republica Moldova într-un articol intitulat “Scopul — statul dreptăţii sociale”. Ziarul numeşte opoziţia din Moldova — revanşardă, considerînd că PCRM şi-a îndeplinit promisiunile în cei opt ani de guvernare. Totuşi, tovarăşii din Rusia pun la îndoială succesele politicii externe, care lipsesc cu desăvîrşire. De asemenea tovarăşii din Rusia regretă lipsa de progrese în soluţionarea conflictului transnistrean. Nu s-au înregistrat progrese în onorarea promisiunii de oferire limbii ruse a statutului de limbă de stat, nu s-au înregistra progrese nici în onorarea promisiunii de apropiere de Uniunea Rusia-Belarus.