Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 26 martie 2009

|versiune pentru tipar|

Exit-poll-ul pe 5 aprilie va fi realizat de CBS-AXA şi IMAS-INC

Serviciile sociologice CBS-AXA şi IMAS-INC vor realiza la alegerile parlamentare din 5 aprilie sondajul alegătorilor la ieşirea de la secţiile de votare (exit poll). Sondajul este finanţat de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare Internaţională (SIDA) şi USAID, prin Fondul “Eurasia” în Moldova. Directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, a menţionat că aceste servicii sînt selectate în bază de concurs. “Serviciile vor realiza sondajul în întreaga republică. Se planifică ca fiecare al cincilea alegător să devină participant la sondaj”, a spus Barbăroşie. Potrivit lui, rezultatele exit poll vor fi transmise la ora 21.00 în ziua alegerilor. “Alegătorilor li se va propune să răspundă la cîteva întrebări, inclusiv pentru cine au votat”, a spus directorul executiv. (Sursa: Infotag)

Câţiva directori de presă îndeamnă PLDM, PL şi AMN să coalizeze

Jurnaliştii de la publicaţii “Jurnal de Chişinău” şi “Timpul” dar şi postul de radio “Vocea Basarabiei” îndeamnă Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Liberal şi Alianţa “Moldova Noastră” să dea un semnal clar alegătorilor că după alegerile din 5 aprilie vor face o coaliţie. La o conferinţă de presă susţinută joi, 26 martie, Constantin Tănase, directorul publicaţiei “Timpul”, a spus că alegătorii au aşteptări de la partidele democratice şi anume unirea acestora. Val Butnaru, directorul publicaţiei “Jurnal de Chişinău”, a spus că prin lansarea acestui Apel, semnatarii îşi asumă un risc şi o responsabilitate. Veaceslav Ţîbuleac, directorul “Vocea Basarabiei”, a spus că cei 30% din alegătorii care nu s-au decis pentru cine să voteze aşteaptă un semnal de la partidele liberal-democratice. “Cred că dacă liderii celor trei partide vor anunţa despre unificarea forţelor după alegerile parlamentare din 5 aprilie, indecişii vor şti pentru cine să voteze”, a menţionat acesta. (Sursa: Infotag)

Atenţie la verificarea listelor electorale

Comisia Electorală Centrală (CEC) atenţionează administraţia publică locală să verifice mai minuţios listele electorale. Secretarul CEC, Iurie Ciocan, a precizat că informaţia prezentată de Registrul de Stat al Populaţiei privind înregistrarea cetăţenilor poartă un caracter consultativ şi nu poate servi drept bază la întocmirea listelor electorale. Primăriile trebuie să includă în listele alegătorilor persoanele ce au atins vîrsta de 18 ani cu domiciliul sau viza de reşedinţă permanentă sau provizorie în localitatea respectivă şi să omită persoanele decedate. În altă ordine de idei, reprezentantul CEC a atenţionat concurenţii electorali care intenţionează să opereze modificari în listele electorale că pot depune demersuri în acest sens pînă la data de 28 martie, ora 17.00. (Sursa: Moldpres)

Mass-media continuă să facă partizanat politic

Mass-media continuă să facă partizanat politic, este concluzia celui de-al patrulea raport de monitorizare a modului în care este reflectată campania electorală de către 24 de mijloace de informare în masă din R. Moldova. Raportul a fost lansat joi, 26 martie, de către Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) şi Asociaţia Presei Independente (API), în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte — Coaliţia 2009. Cele 24 de instituţii media au fost monitorizate în perioada 12–18 martie 2009. “Datele monitorizării confirmă tendinţele înregistrate pe parcursul perioadelor precedente de monitorizare”, a declarat Nadine Gogu, director interimar al CIJ. “Jurnaliştii de la majoritatea mass-media, prin reflectarea diferitelor evenimente, defavorizează sau favorizează anumiţi candidaţi electorali. Concurenţii electorali nu au acces egal la mass-media. De asemenea, unii jurnalişti manipulează informaţia, scot din context anumite declaraţii, le interpretează şi distorsionează faptele”, a precizat Nadine Gogu. Directorul executiv al API, Petru Macovei, a spus că “limbajul utilizat de unele instituţii media în această perioadă este exagerat de critic, nu întotdeauna argumentat şi deseori defăimător în adresa concurenţilor electorali pe care nu îi susţin, ceea ce poate eroda încrederea publicului şi influenţa negativ mersul campaniei electorale”. Experţii nu au atestat schimbări majore în modul de reflectare a campaniei electorale de către mass-media audiovizuale supuse monitorizării. Posturile care făceau partizanat politic în favoarea unuia sau altui partid au continuat să facă acest lucru. (Sursa: Info-Prim)

Primarii creştin-democraţi sunt mulţumiţi deputaţilor PPCD şi PCRM

Primarii creştin-democraţi susţin că rezultatele obţinute de ei în localităţile pe care le administrează se datorează în mare parte colaborării eficiente dintre fracţiunea parlamentară a Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD) cu Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM). Tudor Coşuleţ, primarul satului Ulmu, r-n Ungheni, a relatat joi, în cadrul unei conferinţe de presă că, deşi se află la al doilea mandat de primar, totuşi recunoaşte că cea mai eficientă conlucrare dintre aleşii locali şi puterea centrală a avut loc anume în perioada 2005–2009. “Cu susţinerea deputaţilor creştin-democraţi, în această perioadă primarii creştin-democraţi au reuşit să implementeze 219 proiecte în 146 de localităţi, în valoare de 70 mil. lei, fiind reparate şcoli, grădiniţe, centre ale medicilor de familie, case de cultură”, a spus Coşuleţ. În opinia lui, aceste reuşite s-au datorat nu doar colaborării dintre PPCD şi PCRM, ci şi instruirii în atragerea fondurilor europene de care au beneficiat primarii creştin-democraţi în cadrul Institutului pentru Dezvoltare Regională şi Administrare Rurală, creat de PPCD. Potrivit lui, decizia PPCD din 4 aprilie 2005 de a colabora cu comuniştii a fost una benefică. El a mai menţionat că în viitorul parlament PPCD va face coaliţie “cu toate partidele care acceptă doctrina creştin-democrată”. Opinii similare au exprimat şi alţi primari PPCD. (Sursa: Infotag)

Liderul AMN se adresează către cetăţenii moldoveni de peste hotare

Liderul Alianţei Moldova Noastră (AMN), Serafim Urechean, a lansat o adresare către cetăţenii moldoveni aflaţi peste hotare, prin care îi îndeamnă să meargă la vot şi să convingă rudele şi prietenii aflaţi în Moldova să participe “la o schimbare radicală în guvernarea ţării alături de AMN”. Urechean a subliniat, printre altele, că alegerile de pe 5 aprilie sunt foarte importante pentru viitorul Republicii Moldova, mai ales in contextul crizei financiare mondiale. (Sursa: apel AMN)

S-a început tipărirea buletinelor de vot

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunţă că buletinele de vot la alegerile Parlamentului din 5 aprilie 2009 se tipăresc începînd cu 26 martie 2009. Reprezentanţii concurenţilor electorali, observatorii acreditaţi şi reprezentanţii instituţiilor de informare în masă sunt în drept să asiste la procesul de tipărire a buletinelor, depunînd în acest sens o solicitare la CEC. (Sursa: comunicat CEC)

Partidul “Pentru Neam şi Ţară” s-a retras în favoarea AMN

Partidul “Pentru Neam şi Ţară” s-a retras din cursa electorală în favoarea Alianţei “Moldova Noastră” (AMN). Într-o declaraţie, formaţiunea îşi motivează retragerea “prin necesitatea consolidării polului democratic”. “AMN este principalul partid politic, care este groparul actualei guvernări comuniste. Programele şi platformele noastre electorale au multiple tangenţe şi ne asigură promovarea obiectivelor politice comune”, se spune în declaraţia formaţiunii. Partidul “Pentru Neam şi Ţară” precizează că va rămâne ca formaţiune politică independentă, care îşi va continua activitatea după campania electorală. (Sursa: Infotag)

CEC a exclus un concurent din buletinul de vot

Comisia Electorală Centrală a aprobat joi, 26 martie 2009, în şedinţă, solicitarea concurentului electoral Partidul politic “PENTRU NEAM ŞI ŢARĂ” de a se retrage din cursa electorală la alegerile Parlamentului din 5 aprilie 2009 şi a decis excluderea acestuia din buletinul de vot. (Sursa: comunicat CEC)

Partidele de opoziţie din nou în vizorul “Controlului civic”

Partidul Liberal Democrat din Moldova ar trebui să-şi ceară scuze de la jurnaliştii ce au fost agresaţi în timpul mitingului pe care formaţiunea l-a organizat duminica trecută, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. De această părere sînt membrii Coaliţiei “Controlul civic — Alegeri 2009”, care au prezentat joi un nou raport de monitorizare a campaniei electorale. Alexandr Barbov, directorul Coaliţiei, a declarat că membrii organizaţiei sînt indignaţi de agresarea echipei de filmare a agenţiei “Omega” de către un candidat de pe lista PLDM. Coaliţia “Controlul civic — Alegeri 2009” a mai atenţionat asupra faptului că Alianţa “Moldova Noastră” utilizează metode lipsite de corectitudine pentru a-şi face campanie electorală. Este vorba despre comercializarea de către persoane îmbrăcate în vestimentaţie cu simbolul AMN, în satul Grătieşti, a mărfurilor de primă necesitate, la preţuri reduse. (Sursa: Moldpres)

Vasile Tarlev a primit premiul “Alexei Kosîghin”

La data de 26 martie 2009, în cadrul şedinţei Consiliului Politic Republican al Uniunii Centriste din Moldova (UCM), lui Vasile Tarlev, preşedinte al UCM, i-a fost înmânat premiul “Alexei Kosighin”, acordat de către Uniunea Producătorilor din Rusia. Premiul i-a fost înmînat de către Grigore Harcenko, vice-preşedintele Uniunii Producătorilor din Rusia, şeful aparatului UPR, care în acest scop s-a deplasat de la Moscova la Chişinău. Premiul include o diplomă de onoare, o medalie în care este gravat basorelieful lui Alexei Kosighin, precum şi bustul acestei distinse personalităţi. Potrivit lui Harcenko, acest premiu i-a fost acordat lui Vasile Tarlev în semn de înaltă apreciere a contribuţiei personale pentru dezvoltarea şi consolidarea raporturilor economice şi a relaţiilor comerciale dintre R. Moldova şi Federaţia Rusă. (Sursa: comunicat UCM)

Ex-vicepreşedintele PNL se pronunţă pentru o coaliţie PLDM, PL şi AMN

“Dacă Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Liberal (PL) şi Alianţa «Moldova Noastră» (AMN) ar fi făcut o coaliţie politică în cadrul acestui scrutin electoral, ar fi fost un mesaj foarte clar, transmis electoratului, că s-a constituit polul liberal-democratic, care prezintă un puternic punct de gravitate pentru votul oamenilor cu viziuni democratice şi naţionale”, susţine deputatul Anatol Ţăranu. Într-o declaraţie a deputatului se spune că “o coaliţie preelectorală i-ar fi ajutat mult pe oameni să aleagă varianta de alternativă”. El consideră necesară o declaraţie comună a acestor formaţiuni “pentru a obţine cît mai multe voturi, care să garanteze, în această formulă, o guvernare democrat-liberală”. “Ar fi un semnal foarte clar, o coaliţie politică preelectorală care trebuie să se prefacă în coaliţie de guvernămînt postelectorală”, afirmă Anatol Ţăranu. În opinia sa, Mişcarea “Acţiunea Europeană” (MAE) “nu are şanse de a trece pragul şi voturile date acestei formaţiuni ar putea să ajungă automat la comunişti”. El aminteşte în context că acum cîteva luni a plecat din Partidul Naţional-Liberal (PNL), unde a deţinut funcţia de vicepreşedintele, care acum susţine în alegeri MAE. (Sursa: Infotag)

CEC îngrijorată de atacurile la adresa instituţiilor media

Comisia Electorală Centrală (CEC) îşi exprimă îngrijorarea privind atacurile din ultimul timp asupra reprezentanţilor instituţiilor de informare în masă din partea unor concurenţi electorali. CEC atrage atenţia că un asemenea comportament nu poate fi tolerat în cadrul unui proces electoral democratic. Comisia îndeamnă toţi actorii implicaţi în campania electorală să respecte legislaţia în vigoare, inclusiv Codul electoral şi Legea presei. Totodată, CEC reiterează că, în conformitate cu Codul de conduită privind desfăşurarea şi reflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare din 2009 semnat la începutul campaniei electorale, concurenţii electorali şi reprezentanţii mass-media s-au angajat să desfăşoare o campanie corectă şi să creeze un climat de încredere şi respect reciproc. CEC respectă dreptul tuturor persoanelor la exprimarea liberă a opiniilor şi ideilor şi susţine, prin toate mijloacele disponibile, informarea veridică a cetăţenilor asupra evenimentelor din campania electorală. (Sursa: declaraţie CEC)

Doctrina PCRM are la bază ideea construcţiei unui stat social

La baza doctrinei Partidului Comuniştilor din Republica Moldova nu este socialismul şi nici comunismul, ci construcţia unui stat social. Afirmaţia aparţine Preşedintelui ţării, Vladimir Voronin, lider al PCRM, şi a fost făcută într-un interviu acordat unui post român de televiziune. Preşedintele Partidului Comuniştilor a declarat că formaţiunea pe care o conduce întotdeauna a apreciat realităţile vieţii aşa cum sînt ele, fără dogmatisme. El a menţionat că după o analiză a cauzelor destrămării Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, adepţii PCRM au hotărît să modifice foarte serios şi categoric doctrina comunistă, adaptînd-o la realităţile noastre. “Sîntem oameni realişti, oameni care analizăm situaţia la concret — cum ea este astăzi. Principalul, însă, este faptul că la baza doctrinei actualului nostru partid este nu socialismul şi nu comunismul, ci construcţia unui stat social”, a adăugat liderul Partidului Comuniştilor. (Sursa: Moldpres)

Pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie au fost constituite 1977 secţii de votare

Comisia Electorală Centrală anunţă că alegerile vor avea loc în data de 5 aprilie 2009 în 1977 secţii de votare constituite. 1944 de secţii de votare au fost constituite în interiorul ţării şi 33 pe lîngă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova peste hotare. Votarea va avea loc în intervalul de timp 7.00–21.00, ora locală. La vot pot participa toţi cetăţenii Republicii Moldova care deţin acte de identitate. (Sursa: comunicat CEC)

Ex-premierul Vasile Tarlev: corupţia a devenit una din cele mai mari probleme în Moldova

Corupţia a devenit astăzi una din cele mai majore probleme în Moldova, care reprezintă unul din cele mai mari pericole pentru viitorul ţării noastre, a declarat ex-premierul Vasile Tarlev, lider al Uniunii Centriste din Moldova (UCM), în cadrul unui interviu pentru Info-Prim Neo. Tarlev evidenţiază trei categorii de factori neeconomici care contribuie la prosperarea corupţiei: 1. imperfecţiunea cadrului legal, care permite birocraţilor să interpreteze legislaţia după bunul lor plac şi să stabilească propriile reguli, influenţa exercitată de elita birocratică asupra elitei politice, controlul politic autoritar în sistemul judiciar şi asupra Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei; 2. apatia politică şi socială a societăţii civile, precum şi în limitarea accesului presei la reflectarea procesului de luare a deciziilor, în special la nivel birocratic intermediar; 3. nivelul scăzut de cultură în efectuarea afacerilor din ţara noastră, care în mod direct încurajează corupţia. În opinia UCM, corupţia este generată şi de nivelul scăzut de remunerare a funcţionarilor de stat, de relaţiile de nepotism care predomină în recrutarea şi promovarea birocraţilor pe scară ierarhică a instituţiilor politice. “Considerăm că anume corupţia a pregătit terenul pentru stabilirea în Moldova a actualului regim autoritar al puterii”, afirmă Vasile Tarlev, care a deţinut funcţia de prim-ministru în perioada 2001–2008. (Sursa: Info-Prim)

TRM cere organelor abilitate protejarea angajaţilor companiei

Instituţia Publică Naţională a Audiovizualului “Teleradio-Moldova” (TRM) solicită Procuraturii Generale şi altor organe abilitate “să întreprindă acţiuni de protecţie a activităţii normale şi nestingherite a angajaţilor companiei”, care se simt “intimidaţi” de membrii partidului Alianţa Moldova Noastră (AMN). Într-o declaraţie a Companiei se spune că conducerea TRM acuză AMN de “acţiuni de presiune brutală asupra instituţiei publice naţionale a audiovizualului, de sugrumare a libertăţii presei”. În declaraţie se mai spune că AMN minte cînd afirmă că Partidul Comuniştilor este favorizat în cadrul programului de ştiri “Mesager”. Compania susţine că “AMN nu este deranjată de politica editorială a companiei, ci de faptul că toată mass-media, inclusiv «Teleradio-Moldova», a prezentat datele Barometrului Opiniei Publice, potrivit cărora, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, AMN ar acumula doar 5,4% din voturi”. (Sursa: Infotag)

AMN suspendează acţiunea de protest în faţa Companiei “Teleradio-Moldova”

La doar o zi de la începutul acţiunii de protest, Alianţa Moldova Noastră (AMN) a suspendat pichetarea sediului Companiei “Teleradio-Moldova” (TRM), în aşteptarea unei reacţii din partea Consiliului de Observatori al acestei instituţii. Într-un comunicat al AMN, formaţiunea dată îşi exprimă indignarea în legătură cu modul în care a fost relatat miercuri, 25 martie, portestul AMN “împotriva aservirii TRM intereselor electorale ale comuniştilor”. Formaţiunea condusă de Serafim Urechean remarcă faptul că, deocamdată, lipseşte orice reacţie oficială din partea Consiliului de Observatori. Ei anunţă că în decursul zilei de joi, 26 martie, rămâne în aşteptarea acţiunilor practice ale acestui organism responsabil pentru supravegherea resepctării legii în cadrul Instituţiei Publice Naţionale a Audiovizualului. (Sursa: comunicat AMN)