Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 9 martie 2009

|versiune pentru tipar|

Postul de televiziune “Albasat TV” din Nisporeni verificat din nou de către poliţie

Trei reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) s-au prezentat la postul TV “Albasat” din Nisporeni, cerând de la administraţia acestei instituţii dovezi în ce priveşte realizarea unor emisiuni în 2006. Poliţia a anunţat că acţionează în limite legale, deoarece postului TV “Albasat” i-a fost intentat dosar penal. Relatând despre pretenţiile poliţiei, directorul postului Efim Bardan, a declarat că e vorba despre nişte servicii informaţionale oferite prin contract, în 2006, Consiliului Raional Nisporeni, controlat, pe atunci, de Partidul Comuniştilor din R. Moldova. “Am prestat serviciile respective, dar autorităţile nu şi-au respectat obligaţiile financiare prevăzute în contract în vederea achitării sumei de circa 112 mii de lei”, spune Bardan. Ulterior, postul “Albasat” a obţinut suma respectivă prin instanţa de judecată. Poliţia presupune că serviciile informationale în cauză nu au fost prestate, iar administraţia postului TV ar trebui să dovedească contrariul. Efim Bardan este convins că postul de televiziune este hărţuit din considerente electorale. Recent poliţia a mai descins la sediul acestui post TV. (Sursa: Agenţia Monitor Media / Deca-Press)

Prim-ministul, candidat electoral, se întîlneşte cu alegătorii în regim închis

Premierul Zinaida Greceanîi, tot ea — candidat la funcţia de deputat pe listele PCRM, a avut o întâlnire electorală cu angajaţii S.A. “Moldova-Gaz”. La Teatrul de Operă şi Balet Greceanîi a venit cu maşina de serviciu şi cu paza de corp, plătită din banii publici, iar buna desfăşurare a întrunirii a fost asigurată de angajaţii Serviciului Pază de Stat. Presa nu a avut acces în sediul Teatrului de Operă şi Balet. (Sursa: Jurnal de Chişinău)

Partidul “Pentru Neam şi Ţară” s-a lansat în campania electorală

Partidul “Pentru Neam şi Ţară” (PPNŢ), înregistrat în calitate de concurent electoral, s-a lansat în campania electorală. În sectorul social, PPNŢ îşi propune, în caz de ajunge în Parlament, să majoreze pensiile până la 1500–2000 de lei. În platforma PPNŢ se mai propune sprijinirea şi încurajarea forţelor întreprinzătoare autohtone, creşterea investiţiilor în educaţie, sănătate şi cultură, susţinerea ONG-urilor, promovarea descentralizării şi consolidarea administraţiilor publice locale. PPNŢ, de asemenea, militează pentru integrarea R. Moldova în structurile europene şi respingerea extremismului politic, etnic şi religios. Nicolae Uţica, preşedintele PPNŢ, crede că partidul va trece de pragul electoral de 6 procente pentru a intra în Parlament. (Sursa: Info-Prim)

MAE cere confiscarea averilor demnitarilor, dobîndite ilicit

Mişcarea “Acţiunea Europeană” (MAE) propune confiscarea averilor demnitarilor, dobîndite ilicit. Despre aceasta liderii formaţiunii au anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă. Vitalia Pavlicenco, candidatul cu nr. 2 pe listele MAE, a menţionat că pentru eradicarea corupţiei “sînt necesare măsuri energice urgente”. Alexandra Can, nominalizată de MAE la funcţia de prim-ministru, a precizat că formaţiunea propune “crearea unui organ independent, care va verifica veridicitatea declaraţiilor pe avere şi proprietate depuse de demnitari”. MAE pledează şi pentru înăsprirea pedepselor pentru demnitarii implicaţi în acte de corupţie. Anatol Petrenco, liderul MAE, a dat citire, la conferinţa de presă, unei scrisori deschise a formaţiunii către preşedintele Vladimir Voronin pe care-l cheamă să pună capăt utilizării de către Partidul Comuniştilor a banilor publici în campania electorală. (Sursa: Infotag)

MAE regretă lipsa de cooperare dintre partidele liberale şi se îndoieşte de succesul UCM

Mişcarea Acţiunea Europeană regretă lipsa de cooperare din partea Partidului Liberal (PL) şi a Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Cele două formaţiuni nu şi-au prezentat interesul pentru semnarea unui Pact Naţional Împotriva Corupţiei, lansat de MAE. Pactul a fost semnat doar de Alianţa Moldova Noastră. În acelaşi timp, liderii MAE se îndoiesc de succesul electoral al UCM. La rîndul său, liderul UCM, ex-premierul Vasile Tarlev, se îndoieşte de utilitatea iniţiativelor MAE.

UCM cere Guvernului măsuri urgente pentru evitarea colapsului economic şi social

Uniunea Centristă din Moldova (UCM) cere guvernării să întreprindă mai multe acţiuni de urgenţă pentru a evita colapsul economic şi social al Moldovei. În cadrul unei conferinţe de presă, Vasile Tarlev, liderul UCM, a spus că Moldova se confruntă cu criza economică, chiar dacă autorităţile ascund acest lucru. Tarlev a spus că Guvernul ar trebui să formeze un comitet naţional anticriză, din care să facă parte şeful statului, demnitari de stat, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile. UCM crede că statul ar trebui să acorde ajutor băncilor comerciale care trec prin situaţii dificile. Totodată, Tarlev a subliniat că nu vrea să creeze situaţie de panică în rândul cetăţenilor ţării. (Sursa: Infotag)

PLDM face campanie electorală şi în Italia

În zilele de 7–8 martie, la Roma, Italia, s-a desfăşurat primul congres al Asociaţiei Comunităţilor Unite ale Moldovei, la care au fost prezenţi liderii comunităţilor de moldoveni din 12 ţări. La for a participat vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Iulian Fruntaşu, care a făcut o trecere în revistă a acţiunilor partidului, îndreptate spre susţinerea cetăţenilor moldoveni din afara ţării în dorinţa lor de a-şi exercita dreptul la vot în cadrul alegerilor din 5 aprilie 2005. Liderii comunităţilor de moldoveni au declarat că vor adopta un manifest către autorităţile R. Moldova, în care vor cere respectarea dreptului lor electoral. Vicepreşedintele PLDM s-a întîlnit şi cu liderii comunităţii basarabenilor din Italia. La invitaţia Asociaţiei socio-culturale a moldovenilor “Baştina”, din Italia, Călin Vieru, membru al PLDM, a avut o întrevedere cu basarabenii din oraşul Padova. Vieru i-a informat despre toate demersurile PLDM, la nivel naţional şi internaţional, pentru asigurarea dreptului la vot al cetăţenilor moldoveni din străinătate. El i-a îndemnat pe conaţionalii noştri să-şi contacteze rudele rămase acasă şi să le transmită mesajul de a participa la alegeri şi a vota împotriva comuniştilor. (Sursa: comunicat PLDM)

AMN nemulţumită de calitatea dezbaterilor la radio şi televiziunea publică

Modul în care sunt organizate şi orchestrare dezbaterile electorale la televiziunea publică “Moldova 1” şi la “Radio Moldova” urmăreşte un singur scop: banalizarea uneia dintre cele mai importante arene politice în campania electorală 2009. De această părere este Alianţa “Moldova Noastră” (AMN), care a subliniat că dezbaterile la radio şi televiziunea publică ar fi trebuit să fie emisiuni distincte şi ample, în care cetăţenii R. Moldova să poată urmări încrucişarea de poziţii între principalele forţe politice ale ţării, principalii concurenţi electorali. AMN crede că s-a făcut totul pentru a lipsi publicul de această posibilitate. “S-a programat o multitudine de emisiuni scurte, circa 120 în total, la TV şi la radio, în care participă doar câte 2 concurenţi electorali, majoritatea disputelor fiind irelevante pentru politica efectivă din R. Moldova. Astfel, PCRM, ştiind că este responsabilă de dezastrul din ţară şi având o conducere laşă, a minimizat pentru sine pericolul de a se confrunta cu adversari redutabili. Iar puzderia de dezbateri irelevante va naşte doar iritare printre telespectatori”. (Sursa: comunicat AMN)

PDM afirmă că încălcărule legislaţiei electorale compromit transferul democratic al puterii

Liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Dumitru Diacov, este de părere că actualul scrutin se deosebeşte de celelalte prin încercările disperate ale guvernării de a se menţine cu orice preţ la putere. Folosirea resurselor administrative, privarea opoziţiei de acces la mass-media publice, intimidarea oponenţilor — toate acestea compromit însăşi esenţa transferului democratic al puterii, care trebuie să se producă în urma unor alegeri libere şi democratice. Diacov afirmă că PDM nu este partidul cuiva, ci reprezintă o echipă unită, care îşi propune să ofere ţării şi cetăţenilor ceea ce ei merită — o viaţă mai bună. (Sursa: interviu pentru Infotag)

Dorin Chirtoacă s-a întâlnit cu moldovenii din Italia

Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte al Partidului Liberal, a participat în week-end-ul trecut la trei întâlniri cu cetăţenii moldoveni, plecaţi la muncă în Italia. “Aceştia sunt nemulţumiţi de birocraţia comunistă, care nu le permite prelungirea paşapoartelor, îi deranjează corupţia din Republica Moldova, că sunt scurşi de bani şi înjosiţi, inclusiv sunt nemulţumiţi de faptul că nu sunt suficiente secţii de votare în Italia”, a declarat Chirtoacă. La întâlnirile din Roma şi Bolognia au participat câte circa 500 de cetăţeni moldoveni, iar în Padova — câteva mii. Vicepreşedintele PL i-a îndemnat pe moldoveni “să participe activ la alegeri în cele două secţii de votare din Roma şi Bolognia şi să-şi convingă rudele de acasă să voteze schimbarea la 5 aprilie”. Potrivit datelor statistice oficiale, în Italia sunt plecaţi în jur de 200 000 de moldoveni. (Sursa: Unimedia)

Candidatul independent Sergiu Banari şi-a lansat platforma electorală

Candidatul independent la funcţia de deputat în Parlament propune acordarea limbii ruse a statului de limbă oficială în Moldova. Acesta este unul din punctele de bază ale platformei sale electorale, pe care a prezentat-o oficial la Bălţi. Banari a menţionat că, după alegerea în funcţia de deputat, va iniţia un referendum în acest sens, în cadrul căruia va pune şi problema privind denumirea limbii de stat. El mai pledează pentru revenirea la vechea modalitate de alegere a preşedintelui ţării — prin vot direct. În plan social, candidatul independent a promis că va iniţia un proiect de lege care va permite oamenilor să activeze şi în continuare în baza patentei de întreprinzător. De asemenea, el a promis ca va depune eforturi pentru ca salariul mediu pe economie să ajungă la $400. (Sursa: Infotag)

628 de mii de moldoveni se află oficial peste hotarele ţării

Peste hotarele ţării oficial se află 627 959 cetăţeni — arată datele statistice oficiale făcute publice de Comisia Electorală Centrală (CEC) înainte de alegerile parlamentare din 5 aprilie. Potrivit unor informaţii anterioare ale CEC, numărul total de alegători este de circa 2,44 milioane de persoane. La enunţarea cifrei alegătorilor aflaţi peste hotare, CEC a luat ca bază datele Serviciului de grăniceri. Însă aceste date nu precizează cîţi din cei circa 628 mii de moldoveni aflaţi peste hotare sînt cetăţeni cu drept de vot. Cifra include cetăţenii moldoveni care au părăsit oficial şi legal Moldova şi nu au mai revenit în ţară pînă la această dată. Nu s-a putut stabili nici cîte persoane din cele aproximativ 628 de mii au buletinul de identitate expirat şi care este locul aflării lor. În general, conform datelor Ministerului Tehnologii Informaţionale, 131 de mii de cetăţeni moldoveni au buletinele de identitate expirate. (Sursa: Infotag)

23 posturi de televiziune şi 7 posturi de radio au declarat că vor organiza dezbateri electorale

Comisia Electorală Centrală a anunţat că instituţiile audiovizualului pot deja organiza dezbateri publice cu concurenţii electorali la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. În acest an 23 posturi de televiziune şi 7 posturi de radio au declarat că vor organiza dezbateri electorale. Posturile de televiziune care vor organiza dezbateri electorale sunt: Moldova 1; Euro TV Chişinău; Pro TV Chişinău; TV 7; Albasat (Nisporeni); Teleradio Bălţi; TV-6 Bălţi; CTV Nis (Nisporeni/prin cablu); STV-41 (Taraclia); Impuls TV (Şoldăneşti); Flor TV (Floreşti); TV Prim (Glodeni); TV Drochia; Sor TV (Soroca); Eni Ai (Comrat); Bas TV (Basarabeasca); AVM (Edineţ); Studio-L (Căuşeni); Canal X (Briceni); Elita TV (Rezina); Teleradio Găgăuzia; Media TV (Cimişlia); Art TV (Străşeni); Posturi de radio: Radio Moldova; “Radio Media” (Cimişlia); Bas FM (Basarabeasca); Vocea Basarabiei; Star FM (Bălţi); City FM, Radio Prim (Glodeni). Începând cu ziua de astăzi, dezbateri electorale sunt organizate la posturile publice de televiziune şi radio, “Moldova-1” şi “Radio Moldova”, precum şi la postul privat de radio “Vocea Basarabiei”. (Sursa: comunicat CEC)