Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 19 februarie 2009

|versiune pentru tipar|

Liderului AMN i se cere recompensă

Vasile Grozavu, care s-a prezentat drept fost consilier al liderului AMN, Serafim Urechean, a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a anunţat că va cere de la Urechean peste jumătate de milion de euro în calitate de recompensă a drepturilor de autor lezate. Potrivit lui Grozavu cartea “Rămîn al vostru”, semnată de Serafim Urechean şi difuzată ca material electoral, conţine multe articole luate din ziare “fără nici un contract”. El a afirmat că a activat timp de trei ani în calitate de consilier neremunerat al lui Urechean şi că a decis să se retragă din această funcţie pe motiv că nu este de acord cum au for compilate listele electorale ale AMN, calificîndu-le drept clientelare. Secretarul de presă al Alianţei “Moldova Noastră”, Victor Osipov, a declarat că Alianţa “Moldova Noastră” respinge acuzaţiile aduse de Grozavu. “E adevărat doar că a insistat să-şi ofere serviciile formaţiunii. A fost ascultat şi susţinut pur omeneşte. A ratat şansa şi acum se comportă într-un mod laş şi mincinos”. (potrivit agenţiei OMEGA)

Un grup de ONG-uri s-a declarat societate civilă?!

15 ONG-uri din Moldova s-au unit pentru crearea unei asociaţii “Controlul civic — Alegeri 2009”, care va fi o alternativă existentei “Coaliţiei-2009”, succesoare a “Coaliţiei-2005”. Organizaţiile asociaţiei “Controlul civic — Alegeri 2009” nu vorbesc în numele propriu, ci au pretenţia de a vorbi în numele societăţii civile: Societatea civilă declară că nu are încredere în rapoartele realizate de “Coaliţia 2009”?! Potrivit lui Alexandr Barbov, directorul executiv al Coaliţiei “Controlul civic — Alegeri 2009”, “componenţa «Coaliţiei — 2005» au figurat nişte oameni care au fost nu pur şi simplu nişte simpatizanţi politici, ei au fost membrii unor partide politice. Spre exemplu — Dorin Chirtoacă, care, pe atunci a fost vicepreşedinte al PL”. Asociaţia se angajează să contribuie la ridicarea activismului civic, controlul respectării şi prevenirii încălcării drepturilor alegătorilor. În perioada electorală, organizaţia creată va monitoriza conţinutul emisiunilor difuzate de TV naţionale, presa scrisă şi radio. Barbov a declarat că pentru a păstra imparţialitatea şi echidistanţa, “Controlul civic — Alegeri 2009” va exista din contribuţiile financiare provenite de la organizaţiile ne-guvernamentale fondatoare. În cadrul Coaliţiei alternative vor fi instruiţi 200 de observatori independenţi, care în ziua alegerilor vor participa la monitorizarea procesului electoral la secţiile de votare. (după ştirile agenţiei OMEGA)

Asociaţia “Controlul civic — Alegeri 2009” ia “taurul de coarne”

Alexandr Barbov, liderul proiectului “Controlul civic — Alegeri 2009”, a declarat că drept motiv pentru lansarea acestuia au servit “rapoartele deficitare şi lacunare” efectuate de “Coaliţia — 2009”, în care “nu s-a atras atenţie asupra finanţării partidelor moldoveneşti din exterior”. Alexandr Barbov “a apucat taurul de coarne”, evitînd însă să explice cum va identifica şi demonstra finanţarea partidelor din exterior. Dar pentru un succes răsunător proiectului “Controlul civic — Alegeri 2009” poate începe cu identificarea surselor interne de finanţare a partidelor. Ultimul şi cel mai răsunător caz, raportat de mass-media, a fost legat de un partid politic care şi-a construit un sediu imens în centrul capitalei. Întrebările presei — cum a fost obţinut terenul, cine şi din ce surse a finanţat construcţia, cum au fost obţinute creditele etc., au rămas fără răspunsuri. Dacă proiectul “Controlul civic — Alegeri 2009” va reuşi să demonstreze carenţele finanţării partidelor atunci el va umbri categoric şi definitiv activitatea “Coaliţia 2009”. Mai mult, există materiale verificabile, pe care Alexandr Barbov şi co-echipierii le-ar putea uşor identifica, atestînd că sus-menţionatul partid în campania electorală din 2005 a tipărit 10 milioane de copii a organului său partinic (timp de 10 săptămîni, cîte două tiraje a cîte 250 mii copii, în limbile romînă şi rusă, costul de producţie al un număr fiind de aproximativ 0,6 lei), depăşind plafonul electoral de 5 milioane de lei stabilit de CEC. În afara cheltuielilor pentru presă, acel partid a mai avut cheltuieli de staff, transport, publicitate etc. Cea mai elementară estimare va arăta că acel partid a depăşit cu mult plafonul stabilit de CEC, lucru pentru care ar fi trebuit exclus din competiţia electorală. Surse demne de încredere din cadrul Coaliţiei 2009, care au dorit să-şi păstreze anonimatul, dar care s-au dovedit anterior veridice, au declarat că, în semn de solidaritate civică, pot pune la dispoziţia proiectului “Controlul civic — Alegeri 2009” toate datele necesare pentru identificarea partidului în cauză.

PLDM dă foc “Verde Circulaţiei Libere!”

Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a pichetat Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, cerînd semnarea Convenţiei privind micul trafic la frontieră şi respectarea dreptului la libera circulaţie. Membrii PLDM au purtat o pancartă pe care era inscripţionat mesajul “Verde Circulaţiei Libere!”. Tinerii au purtat semafoare stilizate, simbolizînd permisiunea de a circula liber, şi pancarte pe care erau scrise mesajele: “DA convenţiei”; “Poporul nu va ceda, lupta va continuav”; “În ţara ta, tu decizi”; “Verde circulaţiei libere”. De asemenea, PLDM a continuat acţiunea “Numărătoarea inversă pentru guvernarea comunistă”. Timp de 15 minute, un grup de tineri liberal democraţi a pichetat preşedinţia, atenţionîndu-l grafic pe şeful statului “cîte zile i-au rămas guvernării comuniste”.

AMN constată creşterea fără precedent a încălcărilor legislaţiei electorale

Potrivit purtătorului de cuvînt al AMN, Victor Osipov, în actuala campanie electorală se înregistrează un număr mare de încălcări fără precedent. “Numărul şi amploarea încălcărilor comise în startul campaniei electorale de către Partidul Comuniştilor şi aliaţii acestuia, de către cartelul mediatic roş-oranj şi autorităţile statului utilizate de către actuala guvernare în interese electorale este atît de mare, încît toate partidele de opoziţie luate împreună nu au capacitate suficientă pentru a le documenta şi a le fixa la organele electorale”. AMN s-a văzut nevoit să suplimenteze echipele de jurişti care se ocupă de evaluarea acestor cazuri şi de redactarea contestaţiilor care urmează a fi depuse la organele electorale. Osipov a mai spus că AMN a depus deja aproape douăzeci de contestaţii la Comisia Electorală Centrală.

PSD pune accentul pe problemele sociale

Candidaţii PSD au avut o întîlnire cu un grup de aproximativ 500 de simpatizanţi din raionul Leova. În cadrul întîlnirii au fost pusă în discuţie mai multe probleme cu impact major pentru alegătorii raionului: gazificarea raionului, lipsa subsidiilor pentru fermieri, distribuirea ajutoarelor externe pentru ţărani. A mai fost abordată şi problema reparaţiei drumurilor, a casei de cultură şi a grădiniţei de copii, situaţia prelucrării pămînturilor şi de ce plata în fondul social a crescut considerabil în timp ce volumul serviciilor medicale a rămas aceleaşi.

“Moldova Unită” prezintă oferta sa electorală în timp ce liderii locali părăsesc partidul

În sediul agenţiei Moldpres, Partidul Dezvoltării Spirituale “Moldova Unită” (PDSMU) şi-a prezentat oferta electorală cu sloganul “Statul pentru om, şi nu omul pentru stat”! Printre priorităţile platformei electorale se numără transformarea Republica Moldova într-o ţară europeană modernă, apărarea drepturilor cetăţenilor, renaşterea economică a ţării şi transformarea sectorului agrar în unul prioritar pentru stat. Pe plan extern, PDSMU pledează pentru menţinerea unui parteneriat strategic cu Rusia, Ucraina, Belorusia, dar şi cu mai state ale Uniunii Europene.

În acelaşi timp, în sala altei agenţii de presă, liderii filialei Nisporeni a PDSMU declarau că părăsesc formaţiunea şi că aderă la Mişcarea “Acţiunea Europeană” (MAE). Unul dintre aceşti lideri, Mihai Cicariov a spus că este vorba de 50 de persoane. Motivul invocat este că “Moldova Unită” ar fi un partid pro-rusesc, congresul formaţiunii şi şedinţele sînt organizate în limba rusă, ignorînd obiectivul proclamat la constituirea partidului. Potrivit lui Cicariov MAE este singura formaţiune politică care ar putea scoate Moldova din criza profundă ce a cuprins întreaga ţară. (potrivit Info-Prim Neo)

Partidul Conservator promite salariu de 10 000 lei!

Partidul Conservator promovează valorile prioritare: viaţa omului, bunăstarea şi demnitatea lui, familia şi tradiţia creştină, patriotismul şi credinţă ţării, unitatea naţiunii indiferent de apartenenţa etnică, convingerile religioase şi politice. Partidul Conservator garantează realizarea unui program de acţiuni concrete şi realiste în primii 3 ani de guvernare: “Muncă bine plătită!” — proiect naţional prioritar, salariul mediu pe economie de 10 000 lei pînă în 2012… Integrarea europeană — prioritatea nr. 1 a politicii externe a RM! Iniţierea unui referendum în vederea acordării statutului de a doua limbă de stat pentru limba rusă etc.

Romii vor să participe la alegeri, dar nu ştiu care este procedura de vot

Preşedintele Organizaţiei “TărnaRom”, Marin Alla, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că romii din Republica Moldova vor să participe la alegeri, dar nu ştiu care este procedura de vot. În opinia liderului “TărnaRom”, în R. Moldova locuiesc peste 250 de mii de romi, 100 de mii dintre care au dreptul de vot. Potrivit lui, o bună parte dintre romi nu pot citi şi nici scrie, nu au buletine de identitate, dar nici nu cunosc care este procedura de votare. Guvernul ar trebui să nu discrimineze aceste persoane, ci să facă posibil accesul la vot al romilor care deţin paşapoarte de tip sovietic şi să-i informeze cum îşi pot exercita acest drept consfinţit de lege. Totodată, romii se plîng că şi reprezentanţii partidelor nu văd o forţă în această etnie, pentru că nici-un politician nu a venit să organizeze vreo întîlnire cu ei.