Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 28 februarie 2009

|versiune pentru tipar|

Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor cere respecte standardelor libertăţii presei

Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (FIJ) cere Guvernului R. Moldova să respecte standardele fundamentale ale libertăţii presei, după ce organele poliţiei au atacat premisele mass-media. Potrivit secretarului general FIJ, Aidan White, standardele fundamentale ale libertăţii presei şi regula legii sunt încălcate atunci când poliţia descinde la sediile media în lipsa unui mandat. “Moldova nu prea are dovezi de exercitare a libertăţii presei, iar aceasta nu face decât să confirme că există puţină speranţă de îmbunătăţire a situaţiei. Este cu atât mai alarmant, cu cât se întâmplă în plină campanie electorală”, a declarat Aidan White. FIJ a luat cunoştinţă de faptul că la 25 februarie 2009, un grup de poliţişti din Chişinău au descins la sediul postului de televiziune “Albasat” din Nisporeni. Singura explicaţie pe care au dat-o a fost scopul “efectuării unui control”. (Sursa: Info-Prim)

“Trezeşte-te şi votează!” în faţa Operei Naţionale

Circa o mie de tineri chişinăuieni au ieşit, în seara de vineri, 27 februarie, în scuarul Teatrului de Operă şi Balet, pentru a lua parte la concertul non-politic cu genericul “Trezeşte-te şi votează!”. În ritmuri de dans şi fredonând piesele preferate, cei prezenţi la concert au promis artişilor că vor participa la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. Acţiunea a fost organizată de Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) “Viitorul”. Interpreţii s-au arătat încrezători de posibilităţile lor de a convinge electoratul să vină la alegeri, sperând în acelaşi timp că viaţa de după alegerile parlamentare se va schimba în bine. Cei prezenţi la spectacol au primit de la organizatori pliante informaţionale care promovează mesaje de participare a tineretului din Moldova la procesul decizional din ţară. Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul proiectului “Stimularea responsabilităţii civice în cadrul campaniei electorale din 2009”, finanţat de Delegaţia Comisiei Europene în Republica Moldova, prin intermediul Instrumentului European pentru Democraţie şi Drepturile Omului. (Sursa: Info-Prim)

O delegaţie a APCE vine la Chişinău pentru a se interesa de alegeri

În perioada 5–6 martie la Chişinău se va afla o delegaţie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), pentru a monitoriza starea de lucruri în campania electorala. Delegaţia va fi cvonstituită din 5 membri şi va avea întrevederi cu majoritatea actorilor electorali. Reprezentanţii APCE se vor întâlni cu preşedintele Voronin, preşedintele Parlamentului Lupu, ministrul Justiţiei Pârlog şi reprezentanţii partidelor politice. Vor mai avea loc întâlniri cu membrii Comisiei Electorale Centrale şi cu membrii delegaţiei moldoveneşti la APCE, cu liderii societăţii civile şi mass media. (Sursa: Ziarul de Gardă)

Electoratul moldovenesc mai inteligent decât pare

Peste 70% din populaţie spune că nu are un trai decent. În acelaşi timp, o mare parte din alegători pare a fi gata să susţină la viitoarele alegeri partidul care se află la guvernare de 8 ani. Această contradicţie a făcut multă lume să vorbească despre incultura politică a alegătorilor din R. Moldova. Analiştii sparg, însă, această teorie a paradoxului şi spun într-un glas: electoratul moldovenesc este mai inteligent decât pare. Inteligent chiar şi fără de informaţiile pe care clasa politică ar trebui să i le ofere ca să se pregătească de alegeri. (Sursă: analiză Info-Prim)