Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 8 aprilie 2009

|versiune pentru tipar|

Proteste paşnice în Piaţa Marii Adunări Naţionale

Pe parcursul zilei de miercuri, 8 aprilie, câteva mii de persoane s-au adunat în centrul Chişinăului pentru a continua acţiunea de protest. Aceştia au scandat “Jos comuniştii”, “Libertate”, “Fără violenţă”, “Poliţia e cu noi” etc. Pe parcursul mai multor ore, în faţa acestora nu a fost niciun lider politic al partidelor de opoziţie care au intrat în noul parlament. Doar spre seară în mulţime a apărut Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte al Partidului Liberal. Manifestaţia a fost, în mare parte, una paşnică. Câteva incidente s-au înregistrat, în seara zilei, în spatele clădirii Guvernului, unde câţiva tineri au fost reţinuţi de către forţele de ordine. În mai multe localităţi ale ţării, miercuri, au fost organizate proteste împotriva actelor de vandalizm, acţiuni care au fost organizate la indicaţia conducerii ţării.

Aproape 100 de poliţişti au fost răniţi

96 de colaboratori ai MAI, antrenaţi marţi în activităţile de menţinere a ordinii publice, au avut de suferit în urma atacurilor masive ale protestatarilor din centrul capitalei. Ala Meleca, şef al Centrului de presă al MAI, a declarat că 43 dintre aceştia au fost spitalizaţi la instituţiile medicale ale ministerului cu diferite traume. Meleca a mai menţionat că în prezent forţele de ordine ţin situaţia sub control şi asigură ordinea publică pe întreg teritoriul ţării. (Sursa: Moldpres)

Focuri nocturne şi preluarea controlului de către poliţie

Aproximativ la ora 01:00, 8 aprilie, a început ofensiva forţelor de ordine. Poliţia a arestat în jur de 200 de studenţi şi a dispersat mulţimea protestatarilor cu ajutorul gloanţelor false. Militarii şi poliţiştii, care au stat toată ziua în jurul clădirii Guvernului, i-au înconjurat pe cei din piaţă şi i-au forţat să urce în maşinile poliţiei. În context, Ala Meleca, purtătoarea de cuvânt a MAI, a declarat: “S-a tras cu gloanţe oarbe deocamdată, dar, dacă va fi nevoie, se vor folosi şi gloanţe adevărate”. (Sursa: Unimedia)

MAI explică de ce nu a aplicat mijloacele speciale

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) susţine că în primele rânduri ale atacatorilor în timpul protestelor din 7 aprilie, se aflau copii, fete şi adolescenţi, fapt ce a făcut imposibilă aplicarea mijloacelor speciale din partea poliţiei. MAI spune că deşi în centrul capitalei au fost amplasaţi 100 de poliţişti care nu aveau mijloace speciale şi nu desfăşurau măsuri active, protestatarii au început atacarea cu pietre. În continuare, au fost dislocate forţe suplimentare ale poliţiei, însă atacul asupra acestora a continuat. Intervenţia în forţă a dus la distrugerea a două maşini de pompieri şi a altor trei camioane ale poliţiei, amplasate în preajma Parlamentului. În urma altercaţiilor, incendierii edificiului şi răspândirii gazelor toxice, poliţia a fost nevoită să cedeze. În faţa Parlamentului, poliţia a aplicat diferite mijloace speciale, gaze lacrimogene şi grenade acustice, însă acestea nu au avut efect. (Sursa: Basa-press)

Au fost reţinute circa 200 de persoane

193 de persoane, inclusiv 8 minori, au fost reţinute de forţele de ordine pentru comiterea diferitelor jafuri şi tîlhării în timpul tulburărilor în masă, produse în ziua de 7 aprilie în municipiul Chişinău. Potrivit Alei Meleca, şeful Centrului de presă al MAI, o parte dintre persoanele reţinute, care în timpul tulburărilor în masă au demonstrat o agresivitate sporită, vor fi cercetate penal, iar acţiunile majorităţii celor arestaţi cad sub incidenţa Codului Contravenţiilor Administrative. (Sursa: Moldpres)

Protestatarii cer MAI “eliberarea urgentă” a tuturor persoanelor reţinute

Protestatarii adunaţi miercuri în Piaţa Marii Adunări Naţionale cer Ministerului Afacerilor Interne “să elibereze urgent toate persoanele reţinute în timpul acţiunilor de marţi seara de la parlament”. Ulterior, aceştia au mai cerut să li se ofere posibilitatea să se adreseze în direct la radio şi TV publice. (Sursa: Infotag)

Evitarea vărsărilor de sînge este principala reuşită, susţine Vladimir Voronin

Principala reuşită a guvernării în ciocnirile de marţi dintre forţele de ordine şi protestatarii care s-au dedat la vandalism, este evitarea vărsărilor de sînge, a declarat miercuri Preşedintele ţării, Vladimir Voronin, la o consfătuire cu reprezentanţii puterii centrale, locale, ai instituţiilor universitare şi societăţii civile. El a mai spus că actualei guvernări i-a reuşit în confruntările de ieri să apere principiile şi valorile democratice ale societăţii noastre, cursul spre integrarea europeană. Şeful statului a atenţionat rectorii asupra faptului că mai mulţi studenţi au părăsit aulele şi au preferat lecţiilor manifestaţiile politice antistatale, încălcînd legislaţia ţării, contractele de studii şi disciplina universitară. (Sursa: Moldpres)

Experţii evaluează pagubele

Mai mulţi experţi lucrează la sediile preşedinţiei şi parlamentului pentru a estima pierderile materiale provocate în timpul acţiunilor de marţi a protestatarilor, a declarat miercuri pentru presă procurorul general al Moldovei, Valeriu Gurbulea. El a spus că procuratura a format cîteva grupe de anchetă “pentru cercetarea nelegiuirilor de la Chişinău”. “Se analizează înregistrările video, mai mulţi vinovaţi au fost stabiliţi”, a spus procurorul. Gurbulea a confirmat că cca. 20 de persoane au fost arestate, precum şi că mulţi protestatari şi poliţişti au fost răniţi. “Din cîte cunosc, viaţa nimănui nu se află în pericol”, a menţionat Gurbulea. El a mai spus că unii organizatorii ai protestelor deja au părăsit teritoriul republicii. (Sursa: Infotag)

Ambasadorul român declarat persona non-grata, iar cetăţenii români vor avea nevoie de vize

Preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, l-a declarat pe Ambasadorul României la Chişinău, Filip Teodorescu, persona non grata în R. Moldova. Declaraţia a fost făcută miercuri în cadrul unei întrevederi cu reprezentanţii societăţii civile. Şeful statului a declarat că România este implicată în acţiunile de protest de la Chişinău, care s-au transformat în dezordine şi acţiuni de vandalizare. Voronin a subliniat că potrivit informaţiilor deţinute, autorităţile române au pus la dispoziţie cinci autocare pentru tineri, care au venit la acţiunile de protest şi au instigat mulţimea spre destabilizare şi unirea Moldovei cu România. Şeful statului a accentuat că autorităţile naţionale intenţionează să examineze introducerea vizelor de intrare în Moldova pentru cetăţenii români. În acelaşi timp, potrivit Preşedintelui, aceştia vor achita taxa de 35 Euro, ca şi ceilalţi cetăţeni străini. Persona non-grata a fost declarat şi Ministrul-consilier al Ambasadei României, Ioan Gaborean, care la fel urmează să părăsească teritoriul ţării în decurs de 24 de ore.(Sursa: Moldpres)

Din 9 aprilie Moldova instituie regim de vize cu România

R. Moldova va institui din 9 aprilie 2009 regim de vize cu România, potrivit unei hotărâri de Guvern aprobate miercuri la Chişinău. Andrei Stratan, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a declarat, în cadrul şedinţei Guvernului, că decizia respectivă este aprobată în legătură cu evenimentele care au avut loc la Chişinău în ultimele două zile şi care au fost condamnate de toate instituţiile internaţionale, inclusiv cele europene. Preşedintele Moldovei, Vladimir Voronin, a declarat, în aceeaşi şedinţă, că persoanele care au stat în spatele dezastrului din Chişinău “nu i-a interesat rezultatul alegerilor parlamentare aşa cum s-a declarat oficial”. Potrivit şefului statului, scopul real a fost o tentativă de lovitură de stat. (Sursa: Moldpres)

MAE român este indignat

Ministerul Afacerilor Externe a luat cu indignare notă de decizia autorităţilor de la Chişinău cu privire la ambasadorul României. MAE respinge categoric acuzaţiile formulate de autorităţile R. Moldova privind presupuse implicări ale României în afacerile interne ale acestui stat. MAE subliniază că această acuzaţie este o provocare la adresa statului român. Este inacceptabil ca puterea comunistă de la Chişinău să transfere responsabilitatea pentru problemele interne din R. Moldova pe seama României şi a cetăţenilor români. De asemenea, MAE consideră aberante măsurile unilaterale de impunere a restricţiilor de călătorie anunţate de preşedintele Vladimir Voronin. MAE subliniază că România nu va lua măsuri similare privind personalul Ambasadei R. Moldova la Bucureşti şi va menţine sistemul de vize gratuite pentru cetăţenii moldoveni. (Sursa: Interlic)

MAE al Rusiei “profund îngrijorat”

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al Rusiei şi-a exprimat “profunda îngrijorare faţă de evenimentele de la Chişinău pe fundalul încheierii la 5 aprilie a alegerilor parlamentare din Republica Moldova”. În declaraţia MAE se spune că, “judecînd după lozincile scandate în piaţă, mulţimea de drapele române în mîinile celor care au făcut dezordinile, scopul lor este de a compromite performanţele din ultimii ani în consolidarea suveranităţii RM şi de a influenţa rezultatele alegerilor”. În opinia MAE rus, “pe măsura actelor de vandalism, tot mai mult se prezintă pericolul pentru statalitatea şi procesele democratice din Moldova”. (Sursa: Infotag)

Chişinăul solicită Occidentului implicare în soluţionarea situaţiei legate de dezordinile în masă

Preşedintele Moldovei, Vladimir Voronin, a făcut apel către structurile din Occident să se implice în soluţionarea situaţiei legată de dezordinile în masă de la Chişinău. Potrivit serviciului de presă al preşedintelui, la întrevederea cu ambasadorii acreditaţi în Moldova, Voronin a spus că “autorităţile moldoveneşti sînt îngrijorate faţă de acţiunile de dezordine şi cheamă structurile occidentale să se implice în reglementare”. Preşedintele a informat diplomaţii despre acţiunile violente care, în opinia lui, pun în pericol securitatea Moldovei şi a îndemnat diplomaţii “să se adreseze către protestatari, pentru a le aminti despre rapoartele observatorilor internaţionali precum că alegerile s-au desfăşurat democratic”. (Sursa: Infotag)

Secretarul General al ONU este îngrijorat de violenţele din Moldova

Secretarul General al ONU, Ban Ki Moon, este îngrijorat de protestele violente din Moldova în urma alegerilor parlamentare din 5 aprilie. Secretarul General al ONU este ferm convins că orice dezacord în ce priveşte rezultatele alegerilor poate fi soluţionat paşnic şi cheamă toate părţile să se abţină de la acţiuni violente şi să-şi păstreze calmul, se spune în declaraţia purtătorului de cuvânt al Secretarului General al ONU. (Sursa: Omega)

Comisar european cere stoparea acţiunilor de proteste violente

Comisarul european Benita Fererro-Waldner cere stoparea acţiunilor de proteste violente ce au demarat marţi la Chişinău. Într-o declaraţie, Comisarul se arată extrem de îngrijorat de ce se întîmplă între pichetanţi şi organele de forţă. “Cer tuturor părţilor implicate să stopeze orice act de violenţă. Îndemn liderii politici să fie calmi, să recurgă la dialog şi să evite declaraţii violente ce ar duce la amplificarea situaţiei”, a spus comisarul. Ea a reamintit că toate contestaţiile privind alegerile ce au avut loc duminică, 5 aprilie, ar trebui adresate structurilor responsabile. (Sursa: Infotag)

Consiliul Europei îndeamnă părţile să se abţină de la violenţe

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) îndeamnă părţile implicate în acţiunile de protest de la Chişinău să se abţină de la violenţe. În declaraţia preşedintelui Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei, ministrul afacerilor externe şi colaborării din Spania, Miguel Moratinos, şi a şeful APCE, Luis Maria de Puci, “ei sînt îngrijoraţi de dezordinile care au avut loc la Chişinău după alegerile parlamentare din 5 aprilie”. “Asaltul clădirilor de stat este un lucru inadmisibil şi facem apel către ambele părţi se să abţină de la acţiuni violente. Ne adresăm liderilor politici ai ţării să înceapă dialogul pentru prevenirea pe viitor a violenţelor”, se spune în declaraţia citată. (Sursa: Infotag)

Ambasada SUA cheamă la abţinerea de la acţiuni violente

Ambasada SUA la Chişinău îndeamnă autorităţile Moldovei să se manifeste reţinut faţă de “protestele de la Chişinău”. În declaraţia Ambasadei este exprimat regretul faţă de “violenţa care a avut loc la Chişinău şi s-a soldat cu răniţi, proprietate distrusă şi un posibil deces”. Ambasada SUA s-a adresat către toţi participanţii “să se abţină de la acţiuni violente şi să-şi rezolve diferenţele prin metode paşnice”. “Cetăţenii într-o democraţie au dreptul la întrunire pentru a-şi exprima viziunile într-o manieră paşnică. Încurajăm cetăţenii Moldovei să conlucreze pentru a-şi rezolva diferenţele într-un mod amiabil”, se spune în declaraţie. (Sursa: Infotag)

Obsevator European surprins de rezultatul alegerilor

“Când am terminat numărarea voturilor pe la ora 1 dimineaţa, pe 6 aprilie, părea că comuniştii vor avea 35%, iar partidele de opoziţie împreună — 40–45 la sută”, a declarat pentru BBC baronesa Emma Nicholson, parlamentar european, care a făcut parte din echipa de observatori din cadrul OSCE. “Însă către ora 8, cifrele erau foarte diferite. Comuniştii aveau 50%, iar partidele de opoziţie cote infime”, a spus Nicholson. “Dar nu avem dovezi”, a declarat membrul Parlamentului European. “Dacă eram eu şeful delegaţiei OSCE, aş fi fost mai atentă”, a menţionat aceasta. “Raportul nostru cu privire la alegeri a fost mult prea blând şi prietenos. Problema e că acesta a fost un raport OSCE, iar în OSCE intră şi Rusia, şi opiniile observatorilor ruşi difereau substanţial de ale mele”, a spus observatorul european. (Sursa: Info-Prim)

Consiliul ONG îndeamnă protestatarii să renunţe la violenţe

Consiliul ONG din Moldova îndeamnă participanţii la protestele din piaţă să renunţe la acţiunile violente. În legătură cu acest fapt Consiliul a adoptat o declaraţie adresată liderilor politici, poliţiei, presei şi participanţilor la miting privind încetarea actelor de vandalism. Directorul Centrului de resurse pentru drepturile omului CreDO, Serghei Ostaf, a spus miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că Consiliul încurajează manifestările necesare în promovarea şi consolidarea democraţiei în ţară, însă în mod paşnic şi civilizat. Secretarul Consiliului, Antoniţa Fonari, consideră că liderii PCRM şi ai partidelor de opoziţie sînt responsabili de cele întîmplate pe 7 aprilie la Chişinău. Aceştia şi organele de drept trebuiau să asigure securitatea oamenilor. (Sursa: Infotag)

Başcanul Găgăuziei face apel la calm

Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a îndemnat locuitorii din autonomie să se abţină de la plecarea la Chişinău, în special în centrul capitalei. În adresarea sa către populaţie, se mai propune părinţilor, ai căror copii învaţă la Chişinău, să-i telefoneze şi să-i prevină în acest sens, anunţându-se că s-a trimis un autobuz care să transporte studenţii acasă gratuit. Formuzal a rugat locuitorii Găgăuziei să se abţină de la desfăşurarea adunărilor cu un mare număr de oameni. (Sursa: Infotag)

AMN cere eliberarea imediată a tuturor persoanelor arestate

Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) cere eliberarea imediată a tuturor persoanelor care au fost arestate în timpul protestelor. Serafim Urechean, liderul AMN, a propus miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, ca aceste persoane să fie judecate în stare de libertate. AMN este convinsă că în spatele actelor de vandalism de la Parlament şi Preşedinţie stau comuniştii şi PPCD. Serafim Urechean a menţionat că printre cei mai înrăiţi protestatari figurau membrii aripei de tineret a PPCD. Liderul AMN consideră că toată responsabilitatea pentru tensionarea situaţiei din ţară revine guvernării comuniste. Liderul AMN a dat citire unor cerinţe faţă de actuala guvernare: publicarea listelor electorale şi verificarea lor; constituirea unei comisii de anchetă care să investigheze actele de vandalism din timpul acţiunilor de protest; acordarea accesului liber al opoziţiei şi tinerilor protestatari la radioul şi televiziunea publică. (Sursa: Infotag)

PLDM cere anchetarea actelor de vandalism

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) cere constituirea unei comisii de anchetă pentru elucidarea actelor de vandalism care au avut loc la Parlament şi Preşedinţie. Vlad Filat, liderul PLDM, a menţionat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că formaţiunea sa nu are nimic cu aceste proteste şi că presupune că actele de vandalism au fost regizate de PCRM şi PPCD. “Avem probe că cei mai agresivi erau un grup de tineri printre care am identificat membri ai organizaţiei de tineret a PPCD «Noua generaţie»”, a spus el. Liderul PLDM susţine că a avut o întrevedere cu comisarul oraşului şi cu adjunctul acestuia marţi dimineaţa şi i-a informat despre existenţa în rîndurile protestatarilor a unui grup de tineri agresivi. (Sursa: Infotag)

UCM susţine acţiunile de protest

Uniunea Centristă din Moldova (UCM) crede că cetăţenii R. Moldova au temeiuri suficiente şi legale pentru a-şi exprima dezaprobarea faţă de comportamentul ne-democratic şi dictatorial al guvernării comuniste. Astfel, UCM va susţine protestele în masă a cetăţenilor contra fraudării şi falsificării alegerilor, contra dictaturii şi ignoranţei guvernanţilor faţă de cetăţenii ţării. Totodată, UCM consideră că o fărădelege nu poate fi înlăturată printr-o altă fărădelege, prin acte de vandalism şi violenţe. (Sursa: declaraţia UCM)

PPCD acuză Rusia de provocarea atacurilor din centrul Chişinăului

“Dacă Preşedintele Vladimir Voronin, nu ar fi fost marţi evacuat la timp, el ar fi fost linşat de protestatarii care au luat cu asalt sediul Preşedinţiei” a declarat Iurie Roşca, liderul Partidului Popular Creştin Democrat, miercuri, la o conferinţa de presă. Roşca a spus că “este sigur de acest lucru, deoarece asasinarea preşedintelui era planificată de către organele de forţă încă în 2005”. “Încă în 2005, Rusia, dorea moartea mea şi a lui Vladimir Voronin, pentru că nu am susţinut Planul Kozak. Atunci, noi am ştiut să nu ne lăsam provocaţi, iar votul din 4 aprilie, din care cauză nu am ajuns în Parlament de această dată, practic a salvat Moldova de la haos”, a spus Roşca. El îl învinuieşte pe ex-preşedintele Moldovei Petru Lucinschi de implicarea în planul Rusiei de a desfăşura acţiuni de protest în centrul capitalei. Totodată, el este sigur că în acţiunile din 6–7 aprilie a fost implicat şi Gabriel Stati, fiul miliardarului Anatol Stati, preşedintele SA “Ascom”. Roşca neagă că tinerii din PPCD ar fi participat la acţiunile de protest. În acelaşi timp, el a condamnat Ministerul Afacerilor Interne că preîntîmpinat acţiunile violente. (Sursa: Infotag)

PDM acuză PCRM de situaţia creată

Partidul Democrat (PDM) consideră că Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) este vinovat de revolta spontană a cetăţenilor, deoarece a avut un comportament antidemocratic pe durata aflării sale la guvernare. PD menţionează, într-un comunicat de presă, că împărtăşeşte opinia celora care consideră că “votul cetăţenilor R. Moldova din 5 aprilie curent a fost unul fraudat”. Formaţiunea atrage atenţie asupra faptului că CEC a inclus pe listele electorale cu peste 146 mii de alegători mai mult decît la alegerile locale din 3 iunie 2007. PD consideră că, şi în aceste condiţii, nu trebuie de admis ieşirea situaţiei de sub control şi degradarea ei în confruntări violente de stradă. Pentru depăşirea situaţiei de criză, democraţii propun organizarea alegerilor parlamentare repetate, demiterea conducerii Companiei “Teleradio-Moldova” şi a Consiliului Coordonator al Audiovizualului. (Sursa: Infotag)

UCM cere alegeri noi

Uniunea Centristă din Moldova face apel către toate formaţiunile politice din ţară, care nu susţin metoda desfăşurării campaniei de alegeri, de a susţine iniţiativa organizării alegerilor noi cu respectarea principiilor democratice, a legislaţiei naţionale şi internaţionale. UCM mai face apel către toate instituţiile şi reprezentanţele internaţionale acredidate în Moldova de a susţine iniţiativa respectivă. Totodată, UCM le îndeamnă să participe activ la crearea unei comisiei mixte de experţi în domeniul informaţional şi organizării alegerilor pentru efectuarea expertizei mersului campaniei electorale şi în special examinării listelor suplimentare, posibilităţilor manipulării aplicării ştampilei în buletinele de vot. Potrivit UCM, concurenţii electorali nu au beneficiat de condiţii egale de participare în campania electorală.(Sursa: declaraţie UCM)

PSD nu recunoaşte rezultatele alegerilor

Partidul Social Democrat (PSD) nu recunoaşte rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009 considerîndu-le fraudate şi falsificate. Despre aceasta se spune în declaraţia PSD adoptată în a treia zi după alegeri. În document se subliniază că “PSD dispune de dovezi care probează fraudarea listelor de alegători, introducerea în folosul comuniştilor a voturilor persoanelor inexistente, încălcarea normelor legale de către Partidul Comuniştilor în perioada campaniei electorale, precum şi în ziua alegerilor”. Social-democraţii apreciază manifestaţiile din centrul capitalei “drept o reacţie firească la opţiunilor electorale ale cetăţenilor”, totodată condamnă actele de vandalism. În ajun Biroul Politic al PSD l-a exclus din rîndurile sale pe secretarul general al partidului, Eduard Muşuc, “pe motivul acţiunilor sale îndreptate împotriva intereselor PSD, pentru lucrul desfăşurat în favoarea altui concurent electoral în campania parlamentară, pentru stoparea lucrului agitaţional propagandistic în municipiul Chişinău”.

CEC asigură acces opoziţiei la protocoalele numărării voturilor

Comisia Electorală Centrală (CEC) a Moldovei este disponibilă să acorde accesul opoziţiei la protocoalele numărării voturilor şi listelor alegătorilor, a declarat secretarul CEC, Iurie Ciocan. Potrivit lui, opoziţia nu contestă în întregime rezultatele alegerilor şi nu supune îndoielilor corectitudinea îndeplinirii protocoalelor, însă are anumite observaţii la listele alegătorilor. El a spus că la moment au fost numărate aproape 99% din buletine şi “rezultatele preliminare nu s-au schimbat semnificativ”. Potrivit lui Ciocan, pentru miercuri era planificată o conferinţă de presă a CEC, la care urmau să fie prezentate oficial rezultatele alegerilor. Însă conferinţa a fost amînată, deoarece preşedintele CEC, Eugen Ştirbu, a fost internat în spital după stresul din urma scandalului în jurul alegerilor. (Sursa: Infotag)