Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 5 martie 2009

|versiune pentru tipar|

În buletinele de vot ar putea figura 23 de concurenţi electorali

În ultima zi de depunere a documentelor pentru înregistrarea în calitate de concurent pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie, joi, 5 martie, Comisia Electorală Centrală a recepţionat încă trei solicitări. Dosarele pentru înregistrarea în calitate de candidaţi independenţi au depus Valentina Cuşnir, Veaceslav Roşca şi Alexandru Lomachin. Cererile însoţite de documentele necesare pot fi depuse la CEC până la ora 23.59 a zilei de 5 martie.

Preşedintele Adunării Populare a Găgăuziei îndeamnă la renunţarea la interesele de partid

Preşedintele Adunării Populare a Găgăuziei (APG), Anna Harlamenco, a îndemnat başcanul, deputaţii, membrii comitetului executiv, preşedinţii de raioane, primarii şi consilierii “să înceteze litigiile şi să înceapă un lucru constructiv la toate nivelurile pentru binele autonomiei”. Într-un comunicat al APG se exprimă indignarea în legătură cu faptul că “mulţi politicieni îşi pun ambiţiile personale şi interesele înguste de partid mai sus de priorităţile de dezvoltare politică, social-economică şi culturală stabilă a Găgăuziei şi chiar mai sus de interesele populaţiei autonomiei”. (Sursa: Infotag)

PD îngrijorat de situaţia din agricultură

Partidul Democrat (PD) este îngrijorat de situaţia în care s-au pomenit agricultorii înainte de lucrările agricole de primăvară. O declaraţie în acest a făcut joi, în cadrul unei conferinţe de presă, ex-ministrul agriculturii, Valeriu Bulgari, nominalizat de PD la funcţia de prim-ministru, în cazul în care va cîştiga alegerile sau va participa la o eventuală coaliţie de guvernare. El a spus că agricultorii nu au bani pentru lucrările de primăvară, ceea ce pune în pericol desfăşurarea lor. În opinia sa, această situaţie gravă s-a creat din cauza pierderilor pe care le suportă exportatorii de conserve, vinuri, zahăr etc. ca urmare a aprecierii leului moldovenesc în paralel cu deprecierea valutelor în principalele ţări în care exportă Moldova. Alexandru Muravschi, ex-vicepremier, ex-ministru al economiei, a spus că Banca Naţională, în politica de stabilire a cursului leului, ar trebui să ţină cont de cursurile de schimb ale altor valute, dând de înţeles că este necesară o anumită depreciere. (Sursa: Infotag)

Ideea semnării unui Acord politic anticomunist a ieşuat

Candidatul independent pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie, Sergiu Banari este dezamăgit că forţele democratice din Moldova antrenate în campania electorală nu au dat curs invitaţiei lui Banari de a crearea o coaliţie preelectorală şi de a semna un Acord politic în care să se garanteze alegătorilor că nu vor susţine Partidul Comuniştilor. Banari a spus că el a trimis aceste propuneri cu o săptămînă în urmă tuturor partidelor, cu excepţia Partidului Social-Democrat, Partidului Popular Creştin Democrat şi Partidului Comuniştilor. “Candidatul independent Ştefan Urîtu, Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat, Mişcarea Acţiunea Europeană au ezitat să dea un răspuns, spunînd că au nevoie de timp să se gîndească. Partidul Ecologist şi Alianţa «Moldova Noastră» nu au răspuns în general, iar Partidul Liberal a refuzat”, a spus Banari. Doar Partidul Conservator şi “Moldova Unită” au acceptat să semneze aceste documente. (Sursa: Infotag)

PLDM face apel către OSCE să monitorizeze şi alegerile în secţiile de votare de peste hotare

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) face apel către OSCE/ODIHR de a examina posibilitatea monitorizării desfăşurării alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009 în secţiile de votare ce vor fi deschise în incinta celor 33 de misiuni diplomatice şi consulare ale R. Moldova peste hotare. În apelul adresat către OSCE/ODIHR, PLDM constată faptul că marea majoritate a şefilor misiunilor diplomatice şi consulare ale R. Moldova sînt numiţi în funcţie preponderent pe criterii politice în detrimentul abilităţilor lor profesionale. Totodată, face referire la cazurile semnalate de presă şi opoziţie privind implicarea ilegală a reprezentanţilor corpului diplomatic în campania electorală. (Sursa: apel PLDM)

MAE propune partidelor semnarea unui Pact împotriva Corupţiei

Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE) propune partidelor să semneze un “Pact Naţional împotriva Corupţiei”. Joi, 5 martie, la o conferinţă de presă, MAE a specificat că nu face această ofertă şi pentru comunişti, creştin-democraţi, social-democraţi şi Uniunea Centristă, “care şi-au pierdut orice urmă de credibilitate”. Termenul-limită pentru semnarea acestui pact este 10 martie. Prin acest angajament, partidele semnatare îşi vor propune ca, în primele şase luni după alegeri, să adopte legile necesare pentru diminuarea drastică a corupţiei în R. Moldova. Pactul conţine 15 angajamente, primul fiind: restructurarea instituţiilor anticorupţie şi formarea unei direcţii unice caţionale împotriva corupţiei. MAE, de as emenea, doreşte să asigure prin lege transparenţă maximă în privinţa averilor demnitarilor, precum şi anchetarea modului în care s-au efectuat privatizările în ultimii 18 ani.

19 posturi de televiziune şi 6 posturi de radio vor organiza dezbateri electorale

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), 19 posturi de televiziune şi 6 posturi de radio au declarat că vor organiza dezbateri electorale. CEC apreciază înalt faptul că 66 instituţii audiovizuale, dintre care 31 de posturi TV cu emisie prin unde, 3 posturi TV cu emisie prin cablu, 31 posturi de radio cu emisie prin eter şi un post de radio cu emisie prin fir s-au încadrat în reflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. Oficial şi-au declarat neimplicarea în reflectarea campaniei electorale două posturi TV cu acoperire naţională şi unul local, precum şi patru posturi de radio. CEC constată faptul că, cumulativ, titularii de licenţe care au decis să se implice în mediatizarea campaniei electorale din acest an acoperă tot teritoriul R. Moldova. (Sursa: comunicat CEC)

Ghidul partidului politic în domeniul finanţării campaniei electorale

Comisia Electorală Centrală împreună cu Marcin Walecki, expert al Consiliului Europei, Cornel Virgiliu Călinescu, expert anticorupţie pe termen lung al Proiectului MOLICO, Tatiana Cojocaru, consilier juridic al Proiectului MOLICO şi Staffan Darlnof, director IFES Moldova a elaborat Ghidul partidului politic în domeniul finanţării campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie curent. Lucrarea are ca scop punctarea celor mai importante aspecte legate de finanţarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. (Sursa: comunicat CEC)

PLDM constată multiple încălcări şi abuzuri din partea PCRM

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) constată cu îngrijorare că actuala campanie electorală se desfăşoară cu multimple încălcări şi abuzuri din partea Partidului Comuniştilor şi a instituţiilor statului. “Pe lîngă utilizarea masivă a resurselor administrative, comuniştii recurg la intimidarea concurenţilor electorali, şantajarea şi chiar agresarea agitatorilor, interzicerea desfăşurării întîlnirilor cu alegătorii, sub diferite pretexte”, se arată într-un comunicat al liberal-democraţilor. PLDM a adus un şir de exemple de intimidae a agitatorilor formaţiunii, precum şi de implicare a poliţiei în acţiuni îndreptate împotriva liberal-democraţilor. (Sursa: comunicat PLDM)

“Coalitia 2009” face apel la responsabilitate si normalitate

Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte — “Coaliţia 2009” face apel către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) să asigure un climat propice desfăşurării unor alegeri paramentare libere şi corecte. Apelul a fost transmis printr-o scrisoare adresată MAI joi, 4 martie. Autorii apelului solicită asigurarea unui climat de normalitate, astfel încât cetăţenii Republicii Moldova să îşi poată exprima un vot liber şi corect, în afara oricăror presiuni ce le-ar putea influenţa participarea la vot sau opţiunea politică. (Sursa: Moldova Azi)

Caracterul “calm şi civilizat” al campaniei electorale sub “Controlul civic”

Coaliţia “Controlul civic — Alegeri 2009” susţine că actuala campanie electorală pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie poate fi apreciată pentru calmul şi caracter civilizat de desfăşurare. “Spre deosebire de scrutinele anterioare, atât în 2005, cât şi în 2007 — la alegerile locale, campania electorală din acest an poartă un caracter mai calm”, a declarat Alexandr Barbov, director executiv al Coaliţiei “Controlul civic — Alegeri 2009”, prezentând al doilea raport de monitorizare a perioadei pre-electorale. Potrivit sursei citate, în pofida încălcărilor înregistrate, cât şi contrar declaraţiilor unor formaţiuni politice, potrivit cărora, campania electorală din acest an ar fi cea mai murdară, reprezentanţii mai multor partide, jurnalişti, experţi şi observatori au reiterat faptul că perioada preelectorală actuală poate fi numită “mult mai calmă şi mai civilizată” faţă de scrutinele anterioare. (Sursa: Omega)

Ministrul Justiţiei convins: actualele alegeri vor fi mult mai transparente decât precedentele

Vitalie Pîrlog, ministrul Justiţiei, este convins că, în raport cu alegerile precedente, la scrutinul din 2009 se va reuşi asigurarea unui grad mai înalt de transparenţă. O declaraţie în acest sens el a făcut în cadrul unei întrevederi cu o delegaţie a misiunii OSCE/ODIHR de observare a alegerilor parlamentare care vor avea loc la 5 aprilie. Ministrul a spus că Republica Moldova e o ţară cu o democraţie tînără şi de aceea trebuie să facă faţă mai multor provocări, inclusiv în ceea ce priveşte organizarea unor alegeri corecte, libere şi democratice. În cadrul întrevederii, părţile au abordat şi acţiunile de organizare a alegerilor în penitenciare. S-a menţionat că, în premieră, dreptul de vot a fost extins la persoanele condamnate la infracţiuni uşoare şi mai puţin grave. (Sursa: Infotag)

PSD lansează un site pentru discuţii despre măsuri anticriză

Pentru atragerea în discuţii directe a populaţiei asupra Planului de măsuri anticriză al Partidului Social-Democrat (PSD), inclusiv şi a celora care muncesc peste hotare, formaţiunea dată a lansat Portalul special www.anticriza.md. Miercuri, 4 martie, mai mulţi candidaţi pe listele PSD au prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, un şir de acţiuni menite să reducă efectele negative ale crizei financiare asupra ţării noastre. (Sursa: comunicat PSD)

Alegerile parlamentare trebuie să fie un mesaj clar privind continuitatea reformelor democratice

Alegerile parlamentare trebuie să fie un mesaj clar pentru societate şi comunitatea europeană privind continuitatea reformelor democratice în ţara noastră. Această declaraţie a fost făcută de către spicherul Marian Lupu la întâlnirea de joi, 5 martie, cu membrii delegaţiei misiunii preelectorale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), sosiţi la Chişinău într-o vizită de documentare. Aceste alegeri, spune Lupu, vor constitui o probă a maturităţii politice a societăţii moldoveneşti. “Sîntem conştienţi că de felul cum vor decurge alegerile, de corectitudinea acestora depinde continuarea dialogului nostru cu instituţiile europene şi în primul rînd cu Uniunea Europeană”, a mai relevat spicherul. (Sursa: comunicat Parlament)

Guvernul acuză administraţia mai multor raioane conduse de membrii AMN

Cadrele didactice din 131 de instituţii preşcolare şi preuniversitare din ţară nu şi-au ridicat salariile majorate, din cauza că autorităţile locale nu le-au calculat conform unei noi tarificări. Datele au fost prezentate, miercuri, în cadrul şedinţei Guvernului de către vice-ministrul Educaţiei şi Tineretului, Galina Bulat. Potrivit vice-ministrului, cele mai mari probleme sunt înregistrate în raionul Cahul, unde 50 de instituţii nu au primit salariile majorate şi în raionul Căuşeni, unde aceeaşi situaţie se atestă în 31 de şcoli. Preşedinţii din raioanele Cahul şi Căuşeni sunt din partea Alianţei Moldova Noastră. Autorităţile din aceste localităţi au evocat diferite motive, din care nu s-au efectuat la timp calculele necesare, inclusiv antrenarea în campanie electorală a liderilor de raioane. Salariile angajaţilor din sfera bugetară au fost majorate din 1 ianuarie curent în mediu cu 21 la sută. (Sursa: Omega)

Circa 150 de călărăşeni l-au părăsit pe Vladimir Voronin

Circa 150 de călărăşeni au părăsit sala Casei de cultură din oraşul Călăraşi de la o reuniune electorală a lui Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniştilor din R. Moldova. Niţel derutat de acest gest, Vladimir Voronin a declarat că “aiştea-s de-a lui Urecheanu”. Reuniunea s-a desfăşurat în a doua jumătate a zilei de miercuri, 4 martie, la ea asistând în jur de 500 de persoane din Călăraşi şi din satele raionului. (Sursa: Deca-Press)

Preşedintele Vladimir Voronin huiduit de locuitorii satului Vorniceni, Străşeni

Venit în vizită electorală la Străşeni, preşedintele Voronin a fost întâmpinat cu strigăte de ocară şi fluierături de aproximativ 400 de locuitori ai satului Vorniceni, primarul cărora a dispărut fără urmă vinerea trecută. Aflând din timp despre vizita preşedintelui, susţinătorii primarului Gheorghe Ionel au solicitat anticipat de la primăria Străşeni autorizaţie pentru desfăşurarea unui miting în faţa casei de cultură, iar miercuri, 4 martie, au venit cu pancarde, unii cu fulare şi veste galbene purtând sigla Alianţei “Moldova Noastră”, partid din care făcea parte şi primarul lor. Când Vladimir Voronin a coborât din maşina escortată de poliţie, cei aproximativ 400 de protestatari au început a scanda lozinci anticomuniste: “Jos comuniştii!”, “Nu mai vrem nici un pic preşedinte bolşevic”. În replică, Voronin a zâmbit şi a intrat grăbit în clădire, secundat de paza de stat şi de fostul comisar-adjunct al mun. Chişinău, Petru Corduneanu, unde s-a întâlnit cu simpatizanţii săi. (Sursa: Jurnal de Chişinău)