Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 4 februarie 2009

|versiune pentru tipar|

CEC va primi documentele de înregistare a candidaţilor începînd cu 5 februarie

Comisia Electorală Centrală (CEC) a adoptat hotărîrea privind stabilirea locului şi timpului primirii documentelor necesare pentru înregistrarea candidaţilor la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. Potrivit hotărîrii şi prevederilor Codului electoral, primirea documentelor necesare pentru înregistrarea candidaţilor la alegerile parlamentare din anul 2009 se efectuează începînd cu data de 5 februarie, între orele 10.00–16.00 pe adresa: municipiul Chişinău, str. V.Alecsandri, nr.119, biroul 307. Începînd cu 6 februarie şi pînă la 6 martie 2009, documentele se primesc în zilele lucrătoare între orele 9.00–16.00.

PCRM nu va schimba priorităţile politicii externe după alegeri

Preşedintele Parlamentului Marian Lupu, una din piesele electorale grele ale Partidului Comuniştilor, a declarat în cadrul unei întîlniri cu un grup de deputaţi germani că “rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009 nu vor modifica priorităţile politicii interne şi externe ale Republicii Moldova de integrare europeană”.

PCRM nu a nominalizat încă succesorul lui Voronin la preşedinţie

Partidul Comuniştilor a dezminţit informaţia, potrivit căreia, preşedintele Vladimir Voronin ar fi dezvăluit numele candidatului la postul de şef al statului din partea PCRM. Potrivit mediilor ruseşti, ar fi fost vorba de Vladimir Ţurcanu, ex-ambasador al Moldovei în Federaţia Rusă, actualmente preşedinte al Comisiei parlamentare pentru problemele juridice, numiri şi imunităţi. Surse din cadrul PCRM au afirmat că “această informaţie nu corespunde realităţii. Moldova este o republică parlamentară, în care şeful statului este ales de Parlament. De aceea este iraţională numirea unui candidat şi mai mult, discutarea acestei candidaturi. Partidul Comuniştilor va discuta această problemă doar după ce va obţine victoria la alegerile parlamentare de la 5 aprilie”. Pe de altă parte, anterior, în cadrul unei emisiuni televizate Vladimir Voronin afirmase: “Desigur, observ candidaţii potenţiali şi mă gîndesc la aceasta. Mai mult, îl pregătesc pe acest om. Însă, deocamdată, nici el însuşi nu ştie nimic. Şi pentru nimic în lume nu voi spune numele lui. Ştiind cum se comportă politicienii din ţară, dacă voi spune numele, această persoană va fi murdărită. Sau invers, vor începe să-l laude şi îl vor corupe pînă la alegeri. Este de nepermis în ambele cazuri. Toate la timpul lor… pentru început, este important să cîştigăm alegerile pentru a avea posibilitatea de a forma noul guvern şi de a alege preşedintele” (conform ştirilor INFOTAG).

Liderul PPR declară că este hărţuit din motive politice

Liderul Partidului Popular Republican (PPR), Nicolae Andronic, a atacat decizia instanţei de judecată, care l-a condamnat săptămîna trecută la cinci ani privaţiune de libertate cu suspendare. Andronic a declarat pentru presă că “Instanţa de judecată a dat citire doar părţii rezolutive a sentinţei şi nu ştiu pentru ce am fost condamnat. Am atacat în Curtea de Apel doar decizia de fond a instanţei, iar cu detalii şi alte argumente vor reveni ulterior”. Potrivit lui, dosarul i-a fost intentat din motive politice, “pentru că l-a criticat de nenumărate ori în public pe preşedintele Vladimir Voronin şi actuala guvernare… O dovadă în plus că acest dosar este unul politic este şi modul în care au reacţionat la decizia instanţei organele mass-media controlate de putere. Acestea au tirajat zile în şir ştirea despre condamnare, făcînd trimitere la acuzaţii ce nu se conţin în decizia instanţei. Ele vehiculează cu teze pe care nici eu nu le cunosc măcar, iar aceasta despre multe vorbeşte”. În opinia sa, scopul urmărit de guvernare este de a-l denigra pe el şi partidul pe care-l conduce şi de a împiedica participarea sa în alegerile din acest an. (conform ştirilor INFOTAG)

Plenara CC PCRM

A avut loc şedinţa Comitetului Executiv Politic al CC al PCRM şi Plenara a V-a a Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. Plenara a pus în discuţie chestiunile: 1. Cu privire la Programul electoral al PCRM; 2. Cu privire la lista candidaţilor pentru funcţia de deputat în Parlamentul RM; 3. Cu privire la confirmarea reprezentantului PCRM în componenţa CEC. Referitor la cele discutate, Plenara a adoptat hotărîrile corespunzătoare.