Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 29 martie 2009

|versiune pentru tipar|

Reacţii la efectele “internaţionalismului” PCRM

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat la 29 martie, în cadrul unei conferinţe de presă, că autorităţile de la Chişinău nu au dat nicio explicaţie oficială privind situaţia de la graniţa dintre România şi Republica Moldova. Mai mult, el a cerut autorităţilor moldovene să înceteze abuzurile la adresa românilor. “Suntem dezamăgiţi de autorităţile de la Chişinău, acţiunile lor denotă lipsa unei reale angajări în parcursul european. UE a subliniat că ritmul şi calitatea reformelor din Republica Moldova vor influenţa relaţiile cu instituţiile de la Bruxelles”. Cel puţin 245 de români nu au fost lăsaţi să intre în Republica Moldova în ultimele patru zile. Ministerul Afacerilor Externe a transmis mai multe note autorităţilor de la Chişinău. Singurul act de care au nevoie românii, ca să intre în Republica Moldova este paşaportul românesc, a mai spus Diaconescu. Practic însă, vameşii moldoveni le-au cerut românilor în ultimele zile invitaţie autentificată la notar sau asigurare medicală. Mai mult, şase români au fost informaţi că nu pot trece graniţa, pentru că nu au făcut testul HIV. Un ziarist a fost poftit să facă testul pe loc, dacă vrea să intre în Republica Moldova. (Sursa: Realitatea TV/ portalul Unimedia)

Liderul PCRM a participat la racordarea la conducta de gaze

Preşedintele PCRM şi al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, “a participat la festivitatea de conectare la conducta de gaze naturale a primelor 17 gospodării din satul Cucuruzeni, raionul Orhei. Şeful statului a felicitat locuitorii localităţii date cu prilejul acestui eveniment, care constituie un pas important în direcţia îmbunătăţirii condiţiilor de trai şi activitate ale populaţiei din satul Cucuruzeni. Cu ocazia aprinderii «flăcării albastre» în localitatea nominalizată, Preşedintele a înmînat paşapoartele tehnice pentru trei aragaze care vor fi transmise în dar primelor familii beneficiare de gaze naturale”. (Sursa: Moldpres)

PCRM a organizat în capitală “Marşul de Stînga”

“Cîteva sute de simpatizanţi ai Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), dar şi membri de partid şi candidaţi la funcţia de deputat pe listele PCRM, au organizat in sectorul Ciocana al capitalei «Marşul de Stînga». Cu pancarte, lozinci, cu drapele ale Republicii Moldova şi cel al PCRM, cele cîteva sute de persoane au îndemnat astfel locuitorii sectorului Ciocana să vină la alegeri pe 5 aprilie şi să facă alegerea corecta. Grupul de oameni a fost nevoit de cîteva ori să se oprească pentru a satisface curiozitatea trecătorilor. Aceştia au aflat, din nou, de data aceasta de la organizatorii marşului, motivul pentru care comuniştii merita să învingă şi la alegerile din 5 aprilie. Lozincile «Votaţi libertatea, votaţi stabilitatea, votaţi comuniştii» sau «Cînd sîntem uniti — sîntem de neînvins» împreuna cu explicaţiile organizatorilor marşului asupra diferenţei dintre comunişti şi restul concurenţilor electorali — toate acestea au constituit doar cîteva din argumentele date trecătorilor pentru a vota corect la 5 aprilie”. (Sursa: Moldpres)

Marşul MAE împotriva corupţiei şi abuzurilor regimului comunist poliţienesc

Peste 7.000 de persoane au răspuns apelului Mişcării Acţiunea Europeană de a participa duminică, 29 martie 2009, la un marş de protest împotriva corupţiei şi a abuzurilor statului comunist poliţienesc, organizat la Chişinău. Marşul MAE s-a desfăşurat pe traseul Calea Ieşilor — Ştefan cel Mare — Vlaicu Pârcălab şi s-a terminat cu un miting în sala de conferinţe a Hotelului Leogrand. Manifestanţii, veniţi din toate colţurile Moldovei, au scandat lozinci împotriva regimului comunist corupt: “Afară corupţia din ţară!”, “Jos PCRM!”; “Jos corupţii!”, “Expulzaţi-ne şi pe noi!”. Preşedintele MAE, Anatol Petrencu, a vorbit despre lupta declanşată împotriva corupţiei. “În lupta pentru Moldova europeană, duşmanul nostru este corupţia. Din cauza corupţiei au loc şi abuzurile şi toate relele din Moldova, iar comuniştii au ridicat corupţia la statut de politică de stat. Corupţia pentru comunişti şi pentru acoliţii lor este ca un organ intern, ca ficatul.” La rîndul ei, candidatul MAE, Vitalia Pavlicenco, a punctat şi ea pe marginea luptei pornite de MAE cu corupţia şi comunismul: “MAE este partidul care şi-a asumat războiul deschis împotriva corupţiei. Corupţia care a dus Moldova în sărăcie. Noi, cei din MAE, am reuşit să coagulăm forţa a 5 partide democratice care au aderat la Pactul Naţional împotriva Corupţiei.” (Sursa: comunicat MAE)