Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 6 martie 2009

|versiune pentru tipar|

CEC a acreditat 36 de observatori din partea OSCE

36 de observatori din partea Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/BIDDO) au fost acreditaţi de Comisia Electorală Centrală în vederea monitorizării alegerilor parlamentare. Observatori reprezintă circa 20 de ţări, inclusiv din UE, CSI, SUA ş.a. Ei vor monitoriza deschiderea secţiilor de votare, procesul de votare, numărarea buletinelor de vot şi rezultatele finale. CEC a mai acreditat trei observatori din partea Ambasadei Republicii Ungare în R. Moldova. Organizaţiile care intenţionează să participe la monitorizarea alegerilor parlamentare pot depune documentele pentru acreditare pînă la 30 martie. Pînă în prezent, CEC a acreditat în total 118 observatori. (Sursa: Moldpres)

CEC a stabilit sarcini suplimentarepentru un şir de instituţii

CEC a stabilit în sarcina Ministerului Economiei şi Comerţului, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Serviciului de Informaţie şi Securitate, Ministerului Dezvoltării Informaţionale, Ministerului Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului, Agenţiei Transporturi şi “Moldtelecom” S.A. atribuţii suplimentare ce ţin de asigurarea desfăşurării în bune condiţii a alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009. (Sursa: comunicatul CEC)

Votare cu urna mobilă

Persoanele care în ziua alegerilor nu se vor putea deplasa la secţia de votare din motive de sănătate sau altele întemeiate, vor putea depune, cu începere din 22 martie şi pînă la 5 aprilie, ora 15.00, o cerere prin care să solicite deplasarea urnei mobile în vederea exercitării dreptului de vot. Acest fapt este prevăzut în Instrucţiunea cu privire la particularităţile participării la vot în scrutinul parlamentar, aprobată la 6 martie, de CEC. Potrivit documentului, urna mobilă va fi folosită pentru votarea persoanelor deţinute pe baza unui mandat de arestare pînă la pronunţarea sentinţei judecătoreşti, cele în privinţa cărora s-au pronunţat sentinţe, dar care nu sînt definitive, precum şi deţinuţii care au săvîrşit infracţiuni uşoare şi mai puţin grave. Cetăţenii cu drept de vot, care în ziua votării se vor afla în staţiuni balneare, case de odihnă, spitale, amplasate în alte localităţi din ţară decît cea de reşedinţă, vor vota la secţia de votare în raza căreia se află aceste instituţii. Documentul mai prevede modul de votare în baza listei suplimentare, votarea în afara R. Moldova, precum şi votarea în baza declaraţiei de şedere. Într-un capitol separat, este descrisă modalitatea de aplicare a ştampilei speciale “ALEGERI 05.04.09” în actele de identitate. Astfel, ştampila respectivă va fi aplicată la pagina 8 a fişei de însoţire a buletinului de identitate, iar în paşaportul de intrare-ieşire, la pagina 6. (Sursa: Moldpres)

AMN, PL şi PLDM avertizate de CEC

Comisia Electorală Centrală a avertizat Alianţa “Moldova Noastră”, Partidul Liberal şi Partidul Liberal Democrat pentru faptul că au difuzat spoturi electorale care contravin legislaţiei. CEC a obligat aceste formaţiuni să retragă publicitatea respectivă de la posturile de radio şi de televiziune, precum şi din internet. Sancţiunea sub formă de avertizare a fost aplicată după ce reprezentantul Partidului Comuniştilor, Serghei Sîrbu, a depus o contestaţie în acest sens. Astfel, CEC a constatat că cele trei partide au folosit în spoturile electorale imagini ce contravin articolului 12 din Regulamentul cu privire la reflectarea campaniei electorale. Potrivit acestuia, în materialele publicitare nu pot fi folosite imagini ce reprezintă instituţiile Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului. De asemenea, articolul respectiv interzice utilizarea simbolicii statelor străine, a organizaţiilor internaţionale, lucru de care nu au ţinut cont Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa “Moldova Noastră”. (Sursa: Moldpres)

Un spot televizat al PL a fost interzis

Consiliul Electoral de Circumscripţie din mun. Chişinău (CECC) a avertizat Partidul Liberal (PL) pentru încălcarea legislaţiei electorale şi a obligat formaţiunea politică să înlăture spotul publicitar difuzat la TV, deoarece defavorizează Partidul Comuniştilor (PCRM). Ion Bargan, reprezentant PL la CECC, a declarat că decizia este “una ilegală” şi a anunţat că formaţiunea sa o va contesta la Comisia Electorală Centrală. Spotul a fost contestat pentru că “aduce grave învinuiri concurentului electoral PCRM, deoarece prezintă unele cadre de arhivă care nu au nicio legătură cu concurentul electoral PCRM. Totodată, face insinuări nepermise care afectează grav imaginea şi defăimează PCRM-ul”. Statutul PCRM afirmă că “Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) intruneşte in rindurile sale pe principii benevole cetăţenii ţării — adepţi ai ideologiei comuniste. El este succesor de drept, moştenitor al ideilor şi tradiţiilor Partidului Comunist al Moldovei”. (Sursa: Unimedia)

CEC a mai înregistrat patru concurenţi electorali

Comisia Electorală Centrală (CEC) a mai înregistrat patru concurenţi electorali. Aceştea sunt candidatul independent Răilean Victor, care a depus 2500 de semnături în susţinerea candidaturii sale, valabile fiind circa 2400; Partidul pentru Neam şi Ţară (53 de candidaţi pe listă); Uniunea Muncii “Patria-Rodina” (53 de candidaţi); Partidul Republican (61 de candidaţi). CEC urmează să mai examineze în timpul apropiat ultimele trei solicitări de înrgistrare a candidaţilor independenţi. CEC a mai aprobat un şir de modificări în listele de candidaţi ale Partidului Comuniştilor, Uniunii Centriste din Moldova, Partidul Dezvoltării Spirituale “Moldova Unită” şi Partidul Ecologist “Alianţa Verde”. Printre cei retraşi din lista candidaţilor PCRM figurează şi ministrul Educaţiei şi Tineretului, Larisa Şavga, interpretul Constantin Moscovici şi liderul fracţiunii PCRM în Consiliul municipal Chişinău Svetlana Popa. În lista UCM au fost incluşi Nicolae Andronic — nr. 4 în listă, Valeri Klimenko — nr. 7. Pentru a participa la alegeri pe lista candidaţilor UCM, Andronic a renunţat la funcţia de preşedinte al Partidului Popular Republican, precum şi la calitatea de membru al formaţiunii în cauză, iar Klimenko — la funcţia de preşedinte al Mişcării “Ravnopravie”, respectiv calitatea de membru al acesteia.

Pentru utilizarea surselor nedeclarate, partidele ar putea fi excluse din cursa electorală

“Pentru utilizarea resurselor nedeclarate, partidele politice riscă pedeapsa maximă prevăzută de Codul Electoral — excluderea din campania electorală prin hotărârea definitivă a instanţei de judecată”, a declarat Iurie Ciocan, secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), ca reacţie la informaţia că Partidul Liberal Democrat din Moldova ar fi plătit participanţilor la un miting organizat recent la Chişinău. Ciocan a menţionat că legislaţia electorală prevede expres că partidele politice pot utiliza doar sursele financiare prevăzute de fondul electoral. (Sursa: Omega)

A expirat termenul de depunere a dosarelor pentru înregistrarea în cursa electorală

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit în urma tragerii la sorţi ordinea prealabilă de înscriere în buletinele de vot a altor trei persoane care au depus ieri documentele pentru a participa la alegerile din 5 aprilie în calitate de candidaţi independenţi. Cei trei sunt: Alexandr Lomakin, pe locul 21, urmat de Valentina Cuşnir şi Veaceslav Roşca. 5 martie a fost ultima zi de depunere a documentelor pentru înregistrare în calitate de concurent electoral. Lista electorală conţine 23 de concurenţi, inclusiv 7 candidaţi independenţi. Conform Codului electoral, CEC efectuează înregistrarea candidaţilor desemnaţi în alegeri în decursul a 7 zile de la data primirii actelor. Ordinea de înscriere în buletinul de vot rămâne definitivă numai după aprobarea hotărârii CEC de înregistrare a concurenţilor electorali la alegerile parlamentare. (Sursa: Info-Prim)

Preşedintele Vladimir Voronin dă asigurări privind organizarea unui scrutin liber şi corect

Preşedintele R. Moldova Vladimir Voronin, la întrevederea avută pe 6 martie cu Secretarul General al Consiliului Europei Terry Davis, a dat asigurări privind respectarea pluralismului de idei, a desfăşurării unui scrutin liber şi corect în ţara noastră. La rândul său, Terry Davis şi-a exprimat speranţa că, indiferent de rezultatele scrutinului parlamentar din 5 aprilie, R. Moldova va rămîne fidelă acestor principii. (Sursa: Moldpres)

AMN va ataca la CEDO refuzul deschiderii secţiilor de votare suplimentare peste hotare

Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a respins recursul Alianţei “Moldova Noastră” (AMN) şi a menţinut astfel în vigoare decizia Curţii de Apel Chişinău de a nu obliga Comisia Electorală Centrală să deschidă secţii de votare suplimentare peste hotarele R. Moldova. AMN a anunţat că va ataca hotărârea CSJ la Curtea Europeană a Drepturilor Omului ca parte în procesul deja iniţiat de CEDO pe o cauză similară. Anterior Partidul Liberal Democrat din Moldova a depus o solicitare la CEDO pe aceiaşi cauză, fiind deja anunţată că cererea este pusă pe rol. (Sursa: Info-Prim)

Alegerile actuale reprezentă începutul schimbului de generaţii în politică

Aceste alegeri au o semnificaţie aparte pentru Moldova — ele reprezintă o importantă etapă în schimbarea clasei politice autohtone, consemnează începutul schimbului de generaţii în politică. De această părere este liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) Vlad Filat. Într-un interviu pentru Infotag, el s-a arătat convins că PLDM va accede în viitorul parlament. În această ordine de idei, Filat crede că prezenţa în parlament a formaţiunii sale ar însemna “că momentului schimbului de generaţii în politică a sosit… Era o mare aşteptare în societate în acest sens şi noi am ştiut să oferim soluţia potrivită”. (Sursa: interviu Infotag).

Liderul PPCD propune o reformă constituţională

Preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD) Iurie Roşca propune un şir de modificări ale Legii Supreme pentru a duce la capăt reforma constituţională începută în 2000. Potrivit liderului PPCD, efortul viitorului Parlament trebuie să se concentreze în mod prioritar asupra reformei constituţionale, ce trebuie să vizeze reechilibrarea competenţelor Preşedintelui republicii, ale Preşedintelui Parlamentului şi ale Primului Ministru. Proiectul înaintat de către acesta prevede, printre altele, ca Preşedintele republicii să nu dispună de dreptul de a dizolva Parlamentul; să nu dispună de dreptul exclusiv de a desemna candidatura Primului Ministru. Nici şeful statului şi nici Primul Ministru “nu trebuie să dispuna de dreptul de a revoca membrii Guvernului sau de a opera remanieri fără nici un temei şi fără nici o participare a Parlamentului”. Speakerul Legislativului urmează să fie lipsit de funcţia de a propune Parlamentului candidatura procurorului general, ea urmând să revină fracţiunilor parlamentare legal constituite. Aceste reforme ar avea menirea să transforme Moldova într-o republică parlamentară autentică, pentru a evita crearea şi fortificarea “verticalei puterii”.

Poliţişti speriaţi de jurnalişti

Şase poliţişti de la Chişinău s-au prezentat pe 5 martie la sediul Albasat TV din Nisporeni pentru o nouă investigaţie inopinată. Intenţia le-a fost zădărnicită de faptul că la sediu erau prezenţi reprezentanţi ai 14 studiouri de televiziune din R. Moldova antrenaţi într-un seminar de exersare a unor elemente de organizare a dezbaterilor electorale, anunţă Valeriu Saharneanu, directorul consorţiului Euronova Media Grup din care face parte şi Albasat TV. “În aceste condiţii nefavorabile poliţiştii s-au văzut nevoiţi să se replieze paşnic spunând că vor reveni în altă zi. Nici de data aceasta poliţiştii nu şi-au anunţat descinderea şi nu au prezentat un document justificativ al interesului lor accentuat pentru studioul Albasat TV”, a declarat Saharneanu. O primă verificare a postului a avut loc la 25 februarie, când trei poliţişti au efectuat o perheziţie fără a se legitima, dar şi fără a prezenta un mandat de control. În urma verificărilor poliţia ar fi stabilit că postul Albasat TV nu a reflectat în evidenţa contabilă pentru anul 2007 venituri estimate la 420 mii lei, acuzaţie respinsă de conducerea televiziunii. Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a condamnat acţiunile poliţiştilor, subliniind că “regimul comunist utiluzează toate mijloacele de care dispune pentru a intimida şi reduce la tăcere presa liberă în plină campanie electorală”. PLDM a solicitat Comisiei Electorale Centrale să se autosesizeze şi să intervină pentru a nu permite hărţuirea mijloacelor de informare în masă în timpul campaniei electorale. (Sursa: Info-Prim / comunicat PLDM)