Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 13 martie 2009

|versiune pentru tipar|

Moldovenii din diasporă vor să voteze cu ajutorul urnelor mobile sau prin poştă

Diaspora moldovenească cere autorităţilor să faciliteze participarea migranţilor la procesul decizional, prin adoptarea unei legi care ar permite votul la urne mobile şi prin poştă, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău Sergiu Răileanu, secretarul Asociaţiei Comunităţilor Unite ale Moldovei (ACUM). Potrivit manifestului ACUM, votat la congresul Asociaţiei de la Roma (7–8 martie), emigranţii mai cer să li se asigure drept de călătorie în Uniunea Europeană fără vize, reducerea costurilor documentelor necesare pentru călători, diminuarea taxelor consulare, dar şi crearea oportunităţilor de investiţii a câştigurilor din străinătate în economia Moldovei. Primul Congres de formare a Comunison-ului (Parlamentului) Federativ al Diasporei Moldovei a fost organizat pe 7 şi 8 martie. La Congres au participat circa 30 de lideri care reprezintă moldovenii şi Moldova peste hotare. (Sursa: Info-Prim)

Curtea de Apel obligă Ministerul Justiţiei să-l recunoască pe Vasile Tarlev preşedinte al UCM

Curtea de Apel a obligat Ministerul Justiţiei (MJ) să-l înregistreze pe ex-premierul Vasile Tarlev în calitate de preşedinte al Uniunii Centriste din Moldova (UCM). Într-un comunicat al UCM se spune că, potrivit deciziei, ministerul este obligat să opereze modificările respective în Registrul partidelor politice. MJ a blocat de două ori înregistrarea lui Vasile Tarlev în calitate de preşedinte al UCM. Deocamdată ministerul nu a făcut nici un fel de declaraţii în acest sens şi nu se ştie dacă contesta decizia la Curtea Supremă de Justiţie. (Sursa: Infotag)

CCA solicită rapoarte zilnice despre publicitatea electorală

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) solicită tuturor radiodifuzorilor implicaţi în reflectarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie să prezinte zilnic rapoarte prin fax cu privire la plasarea publicităţiii electorale în instituţiile lor. Preşedintele Consiliului, Gheorghe Gorincioi, a menţionat în cadrul şedinţei CCA, că, potrivit Regulamentului de reflectare a campaniei elecorale de către mass-media, toţi radiodifuzorii sînt obligaţi să prezinte aceste rapoarte zilnic CCA-ului şi o dată pe sătămînă Comisiei Electorale Centrale. Potrivit lui, în adresa CCA au parvenit mai multe solicitări din partea unor instituţii, precum că unele posturi de televiziune plasează publicitatea selectiv, doar în favoarea unor concurenţi electorali. La următoarea şedinţă a Consiliului, Departamentul de monitorizare urmează să prezinte un raport general cu privire la plasarea publicităţii electorale de către toţi radiodifuzorii. (Sursa: Infotag)

Radiodifuzorul public continuă să favorizeze partidul de guvernământ

Radiodifuzorul plătit de contribuabili — Teleradio Moldova — continuă să favorizeze preşedintele Vladimir Voronin şi Partidul Comuniştilor (PCRM), aflat la guvernare. În plină campanie electorală, atât radioul, cât şi televiziunea publică, favorizează evident actorii politici aflaţi la guvernare şi acordă atenţie infimă celorlalţi politicieni, prezentându-i, în special, de manieră defavorizantă. Aceste concluzii sunt făcute de către observatorii Asociaţiei Presei Electronice (APEL), care au prezentat un raport despre conduita radiodifuzorilor publici, naţional şi regional. Staţiile TV şi radio din cadrul Teleradio-Găgăuzia, de asemenea, nu respectă principiile de echitate, echilibru şi imparţialitate în perioada electorală, aşa cum prevăd normele legale naţionale şi recomandările europene, constată monitorii. APEL a mai prezentat şi un studiu de caz despre felul în care Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a aprobat Concepţia reflectării campaniei electorale de către radiodifuzorii moldoveni. “Această concepţie nu este valabilă, deoarece nu a fost niciodată publicată în «Monitorul Oficial»”, a spus un alt expert APEL, Eugeniu Rîbca. (Sursa: Info-Prim)

Marian Lupu acuză opoziţia de destabilizare a situaţiei economice

Valuta naţională nu se va deprecia după 5 aprilie, în pofida declaraţiilor iresponsabile ale unor politicieni, a declarat Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu. Potrivit lui Lupu, nu există premize obiective pentru deprecierea bruscă a valutei naţionale. “Banca Naţională deţine destule rezerve valutare, care nu au fost influenţate de micşorarea volumului de transferuri băneşti din afara ţării, deoarece din cauza recesiunii mondiale se înregistrează şi o diminuare a importurilor care necesită achitări în valută”, a explicat Lupu. “Nu trebuie să uităm că aceste declaraţii înspăimântătoare nu sunt făcute de economişti, ci de politicieni în plină campanie electorală. Este un comportament lipsit de responsabilitate, care poate destabiliza situaţia din economie şi care demonstrează atitudinea reală a acestor politicieni faţă de cetăţenii ţării noastre”, a accentuat preşedintele Parlamentului. El a dat asigurări că blocul economic al Guvernului actual nu va merge la devalorizarea valutei naţionale, deoarece aceasta nu este argumentată şi se va răsfrânge negativ asupra economiei. (Sursa: portalul Omega)

Galbenii atacaţi cu vopsea verde de către susţinătorii roşiilor

Provocatori necunoscuţi au aruncat cu vopsea verde în membri ai organizaţiei de tineret a Alianţei Moldova Noastră (AMN), adunaţi pentru a protesta împotriva implicării structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în campania electorală. Incidentul a avut loc în timp ce preşedintele organizaţiei îşi susţinea discursul. Câţiva inşi au aruncat cu o sticlă de vopsea peste protestatari, îndepărtânduse imediat de la locul faptei. AMN consideră că este o acţiune dirijată de partidul de la guvernare. Leonid Bujor, candidat pe lista electorală a AMN, a declarat că i-a recunoscut pe unii dintre tinerii provocatori, de la o acţiune de protest de acum o săptămână care a avut loc în faţa Guvernului. “Tatăl unuia dintre ei este vicepreşedinte al unei organizaţii teritoriale din Chişinău a Partidului Comuniştilor”, a menţionat Bujor. Protestatarii s-au împrăştiat după un sfert de oră în care au scandat: “Jos comuniştii”, “Jos roşii”. (Sursa: Info-prim)

PLDM anunţă în presă banii cheltuiţi pentru alegeri — 3 mil. lei

Partidul Liberal-Democrat din Moldova (PLDM) a oferit un bun exemplu de transparenţă financiară în alegeri, făcând publică o scurtă informaţie în acest sens în presă, nefiind obligat de legislaţie. Legislaţia obligă formaţiunile politice să prezinte periodic informaţia cu caracter financiar la Comisia Electorala Centrala (CEC), care, la rândul său, o pune la dispoziţia doritorilor. Majoritatea formaţiunilor prezintă informaţia la CEC, dar, totodată, evită să facă acest lucru din proprie initiativă, prin intermediul presei. PLDM a adus la cunoştinţa publicului că în prima lună de campanie a cheltuit 2,998 mln. lei. În acelaşi timp, partidul, la fel ca şi alte formaţiuni politice, are dreptul să cheltuiască pe durata întregii campanii electorale 12 mln. lei. (Sursa: Deca-Press)

Candidaţii MAE îşi scot averea la vedere

Candidaţii la funcţia de deputat pe listele Mişcării social-politice “Acţiunea Europeană” (MAE) şi-au scos averea la vedere. Aceştia şi-au afişat declaraţiile de avere depuse la Comisia Electorală Centrală (CEC) pe câteva panouri. Acţiunea s-a desfăşurat la intrarea centrală în Grădina Publică “Ştefan cel Mare”. Conform declaraţiilor, pe parcursul ultimilor doi ani preşedintele MAE, Anatol Petrencu, numărul unu pe lista electorală, a reuşit să adune de la locul de muncă 96 mii de lei şi este proprietarul unei case şi a unui automobil marca Ford. El mai deţine un depozit bancar în sumă de 20 mii de lei. Al doilea candidat pe lista MAE, Vitalia Pavlicenco a câştigat peste 207 mii lei — salariu de deputat în doi ani, are un apartament privazatizat cu 3 odăi, un lot pomicol, o căsuţă de vacanţă, un lot de pământ la Râşcani şi două autoturisme second hand, dintre care unul provine dintr-o donaţie din Germania. Aceasta mai deţine o serie de hârtii de valoare. Pretendenul MAE la funcţia de prim-ministru, Alexandra Can, director general al unei fabrici de articole de marochinărie, are cele mai multe venituri de la locul de muncă — aproape 827 mii lei. La acestea se adaugă un apartament cu 3 camere, jumătate de apartament cu 3 odăi, o maşină, jumătate de casă de locuit şi un lot de pământ. Aceasta deţine şi hârtii de valoare la 5 întreprinderi. (Sursa: Info-Prim)

PLDM îndeamnă prtidele de opoziţie să nu se prindă în capcana partidului de guvernământ

Partidul Liberal Democrat din Moldova constată o intensificare a provocărilor guvernării comuniste cu scopul învrăjbirii şi dezbinării celor mai importante partide de opoziţie. Înţelegînd că înfrîngerea lor este iminentă, comuniştii recurg la scenarii minciunoase şi calomnioase, prin care se încearcă transferul disputei democraţie-comunism spre o luptă în sînul opoziţiei. Aceste acţiuni provocatoare sunt pe larg mediatizate de presa controlată de coaliţia comunist-pepecedistă şi au menirea să introducă starea de neîncredere şi dezamăgire în rîndul electoratului. PLDM condamnă aceste provocări şi atrage atenţia Comisiei Electorale Centrale şi Consiliului Coordonator al Audiovizualului asupra caracterului nelegitim al acţiunilor de acest gen. Liberal-democraţii cheamă toate partidele de opoziţie să nu se lase antrenate în jocurile murdare ale comuniştilor şi să demonstreze maturitate politică şi solidaritate. (Sursa: PLDM)

În capitală vor fi deschise 239 de secţii de votare

Consilierii municipali au aprobat din a treia încercare, componenţa birourilor electorale ale secţiilor de votare din municipiu. Şedinţa a început cu jumătate de oră întârziere şi s-a desfăşurat cu scandal. Au participat doar 26 de consilieri din fracţiunile Partidului Comuniştilor (PCRM), Partidului Popular Creştin-Democrat (PPCD), Partidului Social-Democrat (PSD) şi a consilierilor neafiliaţi Oleg Onişcenco, Valerii Climenco şi Serghei Cireş. Consilierii din fracţiunile Partidului Liberal (PL), Alianţa Moldova Noastră (AMN) şi Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) au boicotat şedinţa. Aceştia au fost nemulţumiţi de faptul că majoritatea a cerut modificarea listelor cu persoanele cu drept de vot deliberativ din componenţa birourilor electorale şi au spus că astfel se urmăreşte fraudarea în capitală a alegerilor parlamentare din 5 aprilie. Modificările în liste au fost, în final, aprobate unanim de cei 26 consilieri. În capitală urmează să fie deschise 239 secţii de votare. Trei dintre membrii birourilor electorale sunt numiţi, conform procedurii, de către Consiliu. Aceştia nu trebuie să fie membri de partid. Potrivit Codului electoral, componenţa birourilor electorale trebuie aprobată cel târziu cu 20 de zile înainte de ziua alegerilor, adică la 15 martie. (Sursa: Info-Prim)

Un consilier municipal acuză câteva formaţiuni că ar încerca să fraudeze alegerile

Prin modificarea listelor cu privire la componenţa birourilor secţiilor de votare, adoptate de Consiliul Municipal Chişinău (CMC), coaliţia majoritară din CMC (PCRM, PPCD şi PSD, plus consilierii neafiliaţi Valeriu Klimenko, Serghei Cireş şi Oleg Onişcenko) încearcă să fraudeze alegerile parlamentare din 5 aprilie, consideră Oleg Cernei, consilier municipal din partea Alianţei “Moldova Noastră”. Cernei a relatat, în cadrul unei conferinţe de presă, că coaliţia majoritară a ignorat listele propuse de preturi pentru desemnarea componenţei birourilor secţiilor de votare şi a venit cu alte liste noi, care nu au fost prezentate tuturor consilierilor. Potrivit lui, din 239 de birouri electorale din municipiul Chişinău, CMC a schimbat componenţa în cadrul a 205 secţii de votare. Prin urmare, din 11 membri ai birourilor secţiilor de votare 6 membri vor fi reprezentanţi ai PCRM, 2 ai PPCD şi unul al PSD. În opinia consilierului, schimbarea listelor propuse de preturile de sector este o încălcare foarte gravă a legislaţiei electorale, calificînd-o şi drept o imixtiune în activitatea preturilor de sector. De asemenea, consilierul consideră că şi şedinţa Consiliului municipal convocată la ora 22.00 a fost una ilegală. (Sursa: Infotag)

PRO TV Chişinău — dezbateri electorale

PRO TV Chişinău anunţă despre începerea, la 24 martie, la ora 22.15 minute, a dezbaterilor electorale. Joi, 12 martie, a fost efectuată tragerea la sorţ pentru a se stabili ordinea de participare a concurenţilor la emisiune. Moderatorul emisiunii, Lorena Bogza, pe 24 martie are ca invitaţi reprezentanţii a trei formaţiuni politice: Uniunea Centristă din Moldova, Partidul Liberal şi Alianţa Verde. Emisiunea “Te votez la PRO TV” va continua miercuri, 25 martie, cu alţi trei concurenţi electorali: Alianţa Moldova Noastră, Partidul Conservator şi candidatul independent Alexandr Lomakin. Prima săptămână de dezbateri se va încheia cu participarea Mişcării Acţiunea Europeană, Partidului Social Democrat şi a Tatianei Ţimbalist. Luni, 30 martie în studioul Lorenei Bogza vor fi prezenţi “Partidul Pentru Neam şi Ţară”, “Partidul Republican” şi candidatul independent Serghei Banari. PDM, PCRM şi deputatul Valentina Cuşnir vor fi invitaţi pe 31 martie, iar pe 1 aprilie vor participa Ştefan Urâtu, Uniunea Muncii Patria Rodina şi Partidul Moldova Unită. Ultima zi de dezbateri se va încheia cu reprezentanţii Partidului Popular Creştin Democrat, Partidul Liberal Democrat din Moldova şi a independentului Victor Răilean. (Sursa: PRO TV Chişinău)

Dezbaterile electorale la “Teleradio-Bălţi” au fost suspendate

Consiliul Electoral de Circumscripţie Bălţi a dispus suspendarea dezbaterilor electorale la Compania publică “Teleradio-Bălţi” (TVB) în rezultatul a două contestaţii care au fost depuse de reprezentanţii Partidului Comuniştilor din R. Moldova (PCRM) şi Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD). Reprezentantul PCRM în Consiliu, Octavian Mahu, susţine că TVB a aplicat practici discriminatorii faţă de unii concurenţi electorali în procesul de organizare a primei emisiuni de dezbateri electorale din 10 martie şi că respectiva companie nu şi-a adus în ordine regulamentele interne ce ţin de campania electorală în corespundere cu legislaţia. De discriminare din partea TVB s-a plâns şi PPCD. Autoritatea electorală din Bălţi a remis spre examinare contestaţia la Comisia Electorală Centrală, dar a dispus, totodată, suspendarea dezbaterilor electorale până la adoptarea unei decizii. La 13 martie, TVB urma sa organizeze a doua rundă de dezbateri electorale. Reprezentanţii TVB susţin că decizia autorităţii electorale din Bălţi a creat dificultăţi în ce priveşte realizarea graficului dezbaterilor pentru timpul rămas până la alegeri. (Sursa: Agenţia Monitor Media / Deca-Press)