Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 18 martie 2009

|versiune pentru tipar|

Liderul AMN acuzat de furt intelectual

Ziaristul Vasile Grozavu l-a acţionat în judecată pe liderul Alianţei “Moldova Noastră” Serafim Urechean, învinuindu-l de încălcarea dreptului de autor la tipărirea unei cărti electorale. Fostul consilier al lui Serafim Urechean pe vremea cînd acesta deţinea funcţia de primar general al capitalei îl acuză pe liderul AMN că a inserat în volumul “Rămîn al vostru” o serie de articole şi interviuri, fără consimţămîntul acestuia. Pentru încălcarea dreptului de autor şi prejudiciul moral cauzat, el cere o recompensă de 9 mln lei. În cadrul conferinţei de presă, Grozavu a făcut mai multe dezvăluiri despre “comportamentul dictatorial” al ex-primarului Urechean în imperiul mediatic municipal pe care îl controla. “Bisăptămînalul pe care îl conduceam devenise penibil cu 10–12 poze de-ale lui Urechean în ediţie. În aceeaşi situaţie se afla şi agenţia de ştiri, radio «Antena C» şi postul de televiziune municipal antrenate în editarea de materiale laudative la adresa fostului primar”, spune ex-redactorul-şef adjunct al ziarului municipal “Capitala”. Grozavu a declarat că a abandonat echipa lui Urechean deoarece este dezamăgit de modul clientelar în care a fost întocmită lista electorală a AMN şi incapacitatea acesteia de a garanta integrarea Republicii Moldova în structurile euro-atlantice. (Sursa: Moldpres)

AMN acuză staff-ul PCRM de “diversiuni”

Alianţa Moldova Noastră (AMN) atenţionează autorităţile electorale, organele de drept şi observatorii alegerilor parlamentare în privinţa metodelor delicvente utilizate în campanie de provocatorii comunişti. Ştabul “Alegeri 2009”, din echipă de organizare a campaniei PCRM s-a transformat într-un centru diversionist, gata să aplice metodele cele mai murdare şi extremiste pentru a preveni răsturnarea de la Putere a clanului Voronin. AMN avertizează că “va veni timpul să răspundă în faţa legii şi acest clan corupt, şi autorii provocărilor ce pot destabiliza finalul campaniei electorale”. Într-o declaraţie a AMN se spune că miercuri, 18 martie, în raionul Căuşeni, agitatori comunişti deghizaţi în galben au împărţit afişe, chipurile din partea AMN, oferind deschis bani cu îndemnul de a vota formaţiunea. Alături de ei se afla un operator, care filma acest spectacol, în mod sigur — pentru a fabrica material compromiţător. Organizaţia teritorială AMN a sesizat imediat Procuratura şi poliţia raională, cerând anchetarea cazului şi găsirea infractorilor, dar şi comisia electorală teritorială. (Sursa: declaraţie AMN)

Opoziţia sceptică vizavi de rezultatele vizitei la Moscova a preşedintelui Vladimir Voronin

Opoziţia moldovenească consideră că vizita preşedintelui Vladimir Voronin la Moscova nu a rezolvat nimic pentru reglementarea transnistreană, deşi în cadrul acesteia a fost semnată declaraţia comună, în care sînt reliefate poziţiile Moldovei, regiunii Transnistrene şi Rusiei în privinţa soluţionării acestei probleme. Liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a menţionat că “a fost clar de la bun început că această întrevedere are un caracter prin excelenţă electoral”. “Prin declaraţia comună, părţile semnatare au pledat pentru soluţionarea problemei transnistrene pe cale paşnică şi pentru reluarea negocierilor în formatul 5+2. Pentru aceasta pledează toţi! Desigur, este un lucru bun, însă pentru ce să fie repetate poziţiile anterioare?! Mai bine să se acţioneze, pentru a arăta aplicarea lor în practică”, a spus Filat. El consideră că chiar şi declaraţia privind disponibilitatea de a înlocui contingentul pacificator sub egida OSCE “are un caracter declarativ, deoarece se referă la perspectiva umanitară a soluţionării conflictului transnistrean”. Liderul Partidului Social-Democrat, Dumitru Braghiş, de asemenea, nu a aşteptat de la întîlnirea de la Moscova “decizii cardinale, deoarece nimeni nu discută chestiuni serioase în timpul campaniei electorale”. “Oricare ar fi înţelegerile la care s-a ajuns şi orice ar prevedea documentul semnat, oricum va trebui discutat cu noua conducere care va fi aleasă după alegerile din 5 aprilie”, a declarat Braghiş. Potrivit prim-vicepreşedintelui Alianţei “Moldova Noastră”, Veaceslav Untilă, “comuniştii au demonstrat în opt ani de conducere incapacitatea de a soluţiona problema transnistreană şi, de aceea, nu trebuie să ne aşteptăm că acum ei ar putea avea succese reale în acest plan”. “Problema transnistreană poate fi soluţionată doar de noua conducere, care va fi aleasă la 5 aprilie”, consideră Untilă. (Sursa: Infotag)

MAE a pregătit o “demisie în alb”

Mişcarea social-politică Acţiunea Europeană (MAE) a adresat o scrisoare deschisă semnatarilor Pactului naţional împotriva corupţiei, Valerian Hortolomei — preşedinte al Partidului Republican, Vlad Filat — preşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova, Serafim Urechean — preşedinte al Alianţei Moldova Noastră, Dumitru Diacov — preşedinte al Partidului Democrat, Ana Tkaci — preşedinte al Partidului Dezvoltării Spirituale “Moldova Unită”. Documentul are anexată o “demisie în alb” pregătită de MAE pentru viitorii deputaţi — semnatari ai Pactului anticorupţie, în cazul în care vor face uitat angajamentul de a respecta aceste măsuri. “Mă angajez să demisionez din funcţia de Deputat al Parlamentului Moldovei în cazul în care votul meu în calitate de deputat va fi oferit în favoarea unui candidat la Presedinţia Republicii Moldova care este sprijinit de oricare formaţiune politică comunistă sau aliată cu aceasta”, scrie în “demisia în alb” pregătită de MAE pentru partidele care s-au aliat măsurilor împotriva corupţiei. (Sursa: comunicat MAE)

PL s-a îndepărtat de idealurile dreptei democratice, afirmă MAE

Partidul Liberal s-a îndepărtat definitiv de idealurile promovate de dreapta democratică, odată ce această formaţiune nu a semnat Pactul Naţional împotriva Corupţiei, lansat de Mişcarea Acţiunea Europeană şi semnat de cinci partide politice din Moldova, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul MAE, Anatol Petrencu. “Ne bucură că ne-aţi fost alături în această primă etapă, spre deosebire de alte partide democratice, cum ar fi PL, care s-a izolat complet de idealurile noastre”, a subliniat Petrencu. În acelaşi sens, Vitalia Pavlicenco, candidat la funcţia de deputat pe listele Mişcării Acţiunea Europeană, a opinat că PL “s-a izolat deoarece nu are această deschidere să sprijine iniţiativele cuiva”. Totodată, Petrencu a subliniat necesitatea de sancţionare a reprezentanţilor partidelor care au manifestat slăbiciune pentru flagelul corupţiei şi s-au lăsat tentaţi de acesta. Petrencu a mai adresat tuturor formaţiunilor politice îndemnul de a curăţa listele lor electorale de candidaţi pătaţi de corupţie. (Sursa: portalul Omega)

Doar trei posturi TV monitorizate respectă prevederile legislaţiei în materie electorală

Posturile de Televiziune NIT, N4, Moldova 1 şi EuTV tratează inechitabil, tendenţios şi neechilibrat actorii politici în campania electorală pentru alegerile parlamnetare 2009. Acestea sunt rezulatatele celui de-al doilea raport prezentat de Asociaţia Presei Electronice (APEL), în perioada 18 februarie — 3 martie 2009. Potrivit raportului, posturile TV susmenţionate continuă să ignore prevederile legale ce vizează modul de oglindire în ediţiile de ştiri a campaniei electorale. Totodată, aceste posturi sfidează Regulamentul Comisiei Electorale Centrale privind reflectarea campaniei electorale, favorizând în emisiunile pe care le difuzează anumiţi actori politici ( PPCD la EuTV, PCRM la Moldova 1, N4, NIT), defavorizându-i pe alţii, în cele mai dese cazuri PLDM, PL şi AMN. Pe de altă parte, ProTV, TV7 şi TVC 21 se conformează, în general, prevederilor legislaţiei audiovizuale vizând echilibrul şi pluralismul politico-social. Spre deosebire de perioada precedentă (04–17 februarie), în actuala perioadă (18 februarie-03 martie), ca număr de apariţii în ştiri în context negativ la cele 7 televiziuni, actorul politic Partidul Liberal cedează poziţia de “lider” actorului Partidului Comuniştilor, dar rămâne, alături de Alianţa Moldova Noastră, PCRM şi Partidul Liberal Democrat, în grupul celor mai des plasaţi în context negativ actori politici. (Sursa: Unimedia)

PDM cheamă formaţiunile de opoziţie să verifice listele electorale

Partidul Democrat din Moldova (PDM) face apel către formaţiunile politice de opoziţie să demareze imediat un amplu proces de verificare a listelor electorale, pentru a preveni o posibilă fraudare a alegerilor parlamentare din 5 aprilie, a declarat vicepreşedintele PDM, Oazu Nantoi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută miercuri. Declaraţia survine în urma anunţării de către Comisia Electorală Centrală a cifrei de 2 milioane 550 de alegători incluşi pe liste, ceea ce, comparativ cu alegerile din 2007, atestă o creştere inexplicabilă, cu circa 146 mii de alegători. Nantoi a mai declarat presei că au fost atestate cazuri în care reprezentanţii PD în Consiliile electorale au fost intimidaţi, fapt ce confirmă intenţia anumitor forţe politice de a deţine controlul deplin asupra componenţei acestora. Cu referinţă la pericolul de fraudare a alegerilor parlamentare, Nantoi a spus că nu exclude faptul că acreditarea Misiunii de observatori CSI la scrutinul parlamentar poate avea rolul de a valida alegerile chiar dacă ele vor fi fraudate şi, eventual, pentru a contrabalansa declaraţia corespunzătoare a observatorilor OSCE. (Sursa: comunicat PDM)

Întâlniri electorale în România

Vicepreşedintele Partidului Liberal (PL) Dorin Chirtoacă se va întâlni cu studenţii şi liceenii moldoveni din Galaţi, Iaşi, Suceava şi Bucureşti. Întâlnirile vor avea loc în perioada 18–20 martie 2009. Discuţiile la subiectul “Un tânăr pentru un viitor european” se vor axa asupra situaţiei tinerilor basarabeni din România şi R. Moldova, dar şi asupra modului în care autorităţile locale şi naţionale din cele două state înţeleg să soluţioneze problemele studenţilor: simplificarea procedurii de admitere la studii în România, creşterea burselor, acordarea de facilităţi cetăţenilor din R. Moldova la angajare şi la acordarea permiselor de muncă, obţinerea cetăţeniei române, problema vizelor etc. De asemenea, Chirtoacă va aborda şi problema alegerilor parlamentare în R. Moldova şi modalitatea de a vota a cetăţenilor aflaţi în străinătate. (Sursa: comunicat PL)

PL renunţă la dezbaterile de la EU TV

Partidul Liberal (PL) anunţă că refuză să participe la dezbaterile electorale organizate de postul EuTv. PL crede că politica editorială a acestui post de televiziune ar contravine normelor morale şi deontologiei jurnalistice, deoarece “se axează pe manipularea şi dezinformarea opiniei publice”. Prin reprezentantul său Ion Cebanu, PL a participat la o singură dezbatere electorală la acest post de televiziune pentru a informa din prima sursă telespectatorii despre motivele care au stat la baza acestei decizii. “Cazurile prezentate de EuTv, în care mai mulţi candidaţi PL la funcţia de deputat în Parlament au fost calomniaţi fără nici un temei şi învinuiţi de faptul că ar avea antecedente penale, fără a prezenta probe juridice şi punctul de vedere al PL sunt doar un exemplu când acest post de televiziune a încearcat să dezinformeze opinia publică. În cadrul dezbaterilor din 17 martie de la EuTV, Ion Cebanu a prezentat hotărârile instanţelor de judecată care confirmă nevinovăţia persoanelor denigrate de acest post de televiziune”. Anterior alte două formaţiuni — Alianţa Moldova Noastră şi Partidul Liberal Democrat din Moldova au anunţat despre renunţarea de a participa la dezbaterile de la EU TV. (Sursa: comunicat PL)

MAI cheamă concurenţii electorali să se abţină de la politizarea activităţii poliţiei

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reiterează concurenţilor politici ca în cadrul campaniei electorale să se abţină de la politizarea intenţionată a activităţii poliţiei în combaterea criminalităţii şi să nu admită acţiuni ce atentează la ordinea de drept, se arată într-o declaraţie a instituţiei, după evenimentele din 17 martie, cînd un grup de tineri au desfăşurat o acţiune de protest cu încălcarea prevederilor legislaţiei privind întrunirile. Luînd în consideraţie caracterul emoţional al unor formaţiuni politice încadrate în campania electorală, precum şi caracterul acţiunilor desfăşurate în ultima perioadă de timp în vecinătatea sediului MAI, nu este exclus faptul că forţe distructive, încălcînd flagrant legislaţia cu privire la întruniri şi atentînd la securitatea publică, implicînd activ minorii, au scopul de a destabiliza prin provocări situaţia în municipiul Chişinău şi a defăima conştient imaginea poliţiei în faţa cetăţenilor. Drept exemplu MAI aduce evenimentele din 17 martie, cînd pe parcursul a trei ore au fost blocate arterele principale ale municipiului Chişinău — bulevardul Ştefan cel Mare, străzile Puşkin, Armenească, Alexandru cel Bun, fiind sistată circulaţia transportului şi a pietonilor. Potrivit MAI, majoritatea participanţilor la acţiunile de protest s-au dovedit a fi adolescenţi ce nu au atins vîrsta majoratului, elevi şi studenţi ai instituţiilor de învăţămînt. (Sursa: Moldpres)

Cei mai mulţi bani în alegeri a cheltuit PCRM — 3,8 mil. lei

Cei 21 concurenţi electorali implicaţi în cursa electorală au cheltuit până acum peste 17 mln lei, informează Comisia Electorală Centrală în ce-al doilea raport financiar. Cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi de către Partidul Comuniştilor, Partidul Liberal Democrat din Moldova şi Partidul Social Democrat. Totodată, Partidul Conservator, Partidul Politic “Pentru Neam şi Ţară”, Uniunea Muncii “Patria-Rodina” şi Partidul Republican au anunţat că nu au folosit încă niciun leu. Raportul financiar prezentat de CEC arată cheltuielile concurenţilor electorali până la data de 17 martie 2009. Conform raportului financiar privind veniturile şi cheltuielile concurenţilor electorali, cel mai mult a cheltuit până acum Partidul Comuniştilor cu 3,8 mln lei, fiind urmat de Partidul Liberal Democrat — cu 3,7 mln şi Partidul Social Democrat — circa 3,1 mln lei. Aceştia sunt urmaţi de Alianţa Moldova Noastră circa 1,9 mln, Partidul Democrat cu aproximativ 1,4 mln, Mişcarea Acţiunea Europeană — circa 1 mln. de lei, iar Partidul Liberal — aproape 900 de mii. Până la momentul actual cel mai puţin a cheltuit Partidul Popular Creştin Democrat — 629 mii de lei şi Uniunea Centristă — circa 406 mii lei, în timp ce Partidul Conservator a anunţat că nu a folosit încă niciun leu. Dintre candidaţi independenţi, cel mai mult a cheltuit Ştefan Urâtu — 50 mii de lei, fiind urmat de Sergiu Banari cu 36 mii de lei. Ceilalţi candidaţi nu au declarat atât veniturile, cât şi chletuielile. (Sursa: Unimedia)

CEC a avertizat PCRM

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a fost avertizat de către Comisia Electorală Centrală pentru încălcarea Codului Electoral. Astfel, Partidul Democrat din Moldova cere excluderea din cursa electorală a concurentului PCRM, pe motiv că săptămânalul “Comunistul” nu conţine rubrica “Electorala 2009”, deşi publică materiale de agitaţie în favoarea PCRM şi fără a menţiona că articolele sunt achitate din fondul electoral. În replică, Serghei Sârbu, reprezentant PCRM la CEC a declarat că va ataca hotărârea CEC la Curtea de Apel. Potrivit CEC, săptămânalul a publicat material de agitaţie electorală, propagând informaţie în favoarea concurentului electoral PCRM şi în defavoarea altor concurenţi. Deşi fondatorul publicaţiei periodice “Comunistul” este Partidul Comuniştilor, CEC-ul a declarat că, aflându-ne în campanie electorală, este necesar de a menţiona ziarul în raportul financiar al PCRM depus la CEC. (Sursa: Unimedia)