Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 5 februarie 2009

|versiune pentru tipar|

Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de inserarea în buletinul de vot

În urma tragerii la sorţi din 5 februarie 2009, Comisia Electorală Centrală a stabilit ordinea prealabilă de înscriere în buletinul de vot a formaţiunilor politice care au depus în această zi actele necesare în vederea înregistrării în calitate de concurenţi electorali, după cum urmează:
  1. Partidul Social Democrat;
  2. Partidul Politic Partidul Liberal;
  3. Partidul Politic Alianţa “MOLDOVA NOASTRĂ”;
  4. Partidul Popular Creştin Democrat;
  5. Partidul Comuniştilor din Republica Moldova;
  6. Partidul Politic Partidul Liberal Democrat din Moldova;
  7. Partidul Democrat din Moldova.

Scandal la AMN

Oleg Cernei, membru al Alianţei Moldova Noastră (AMN) a contestat în public calitatea listei de candidaţi a formaţiunii: “calitatea listei electorale şi faptul că AMN nu a ţinut cont şi de imaginea candidaţilor atunci a fost stabilită ordinea în lista electorală generează probleme. Gheorghe Susarenco este un exemplu. Oare merita să fie tocmai pe locul 22”? Liderul formaţiunii Serafim Urechean i-a dat replica, afirmînd “Evident că sînt şi supărări, pentru că fiecare persoană a încercat să-şi protejeze locul pe listă. E bine că există concurenţă şi oamenii doresc să candideze pe lista Alianţei Moldova Noastră”.

UCM şi-a identificat partenerii

Uniunea Centristă din Moldova (UCM) a aprobat lista candidaţilor pentru participarea la alegerile din 5 aprilie 2009. Liderul informal al UCM, ex-premierul Vasile Tarlev, a identificat aliaţii formaţiunii din cursa electorală — Partidul Popular Republican (PPR), Partidul “Legii şi Dreptăţii” (PLD), Mişcarea “Edinaia Gagauzia” (MEG).

“Ravnopravie” decepţionată de UCM

Liderul mişcării “Ravnopravie”, Valerii Climenco, a declarat că formaţiunea pe care o conduce se va lansa de una singură în campania electorală. Climeco a dezminţit că UCM ar putea fi aliata “Ravnopravie”, întrucît ex-premierul Tarlev joacă un joc politic pus la cale de Partidul Comuniştilor.

PLDM a avertizat despre posibile provocări a guvernanţilor

Liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM) a declarat că a intrat în posesia unor informaţii, potrivit cărora, autorităţile ar pregăti provocări împotriva liderilor opoziţiei cu scopul de a-i defăima. Potrivit lui Filat, grupuri speciale “planifică să organizeze provocări de tipul: plasarea substanţelor narcotice, a armelor, a substanţelor explozive în lucrurile şi automobilele personale; crearea situaţiilor de accident sau conflict în care să fie implicaţi liderii de opoziţie şi membrii familiilor lor, inclusiv copiii”. Liderul PLDM a făcut un apel către instituţiile internaţionale şi corpul diplomatic acreditat în Republica Moldova să monitorizeze desfăşurarea campaniei electorale ca să nu admită compromiterea procesului electoral.

Ambasada SUA a chemat la alegeri libere şi corecte

Ambasada SUA în Republica Moldova a emis un apel în care a subliniat importanţa alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009. Apelul cheamă Guvernul moldovean să “asigure tuturor candidaţilor accesul la mass-media şi o libertate deplină a întrunirilor într-o atmosferă lipsită de intimidări”. De asemenea, a fost salutată declaraţia Preşedintelui Voronin “de a coopera cu observatorii internaţionali atît în cadrul campaniei electorale, cît şi în ziua alegerilor”.