Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 17 februarie 2009

|versiune pentru tipar|

CEC a respins propunerea de revizuire a Regulamentului privind reflectarea alegerilor

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins cu 6 voturi din 9 propunerile PDM şi PLDM de revizuire a Regulamentului privind reflectarea campaniei electorale în mijloacele audiovizualului. Propunerile celor două formaţiuni prevedeau permiterea dezbaterilor din momentul înregistrării mai multor concurenţi şi nu după terminarea perioadei de înregistrare. Unii membri CEC au susţinut propunerea, declarînd că nu este corect ca pentru toţi să înceapă alegerile în a doua parte a campaniei electorale, iar Partidul Comuniştilor, prin şeful statului, prim-ministru, să-şi facă campanie la televizor în toată ziua. Alţi membri CEC şi-au argumentat poziţia prin faptul că, potrivit Codului Electoral, concurenţii trebuie să beneficieze de condiţii egale, de aceea e normal ca dezbaterile să demareze doar după înregistrarea tuturor. (după INGOTAG)

CEC a înregistrat al 11-lea concurent electoral

CEC a înregistrat Partidul Conservator în calitate de concurent electoral.

CEC a constituit Oficiul de Protocol al Observatorilor

CEC a constituit Oficiul de Protocol al Observatorilor pentru alegerile parlamentare. Acesta va avea sarcina de a organiza întîlnirile observatorilor şi deplasările lor în teritoriu. De asemenea, membrii Oficiului vor acumula informaţii cu privire la alegeri de la observatorii internaţionali. (potrivit MOLDPRES)

PCRM a sesizat CEC asupra unor încălcări

PCRM a contestat la CEC
  1. editarea din surse financiare externe a suplimentului “Obiectiv” al ziarului “Jurnal de Chişinău”. Reprezentantul PCRM la CEC a declarat că “Am solicitat CEC-ului să verifice informaţiile respective şi să nu admită implicarea surselor financiare străine în campania electorala, fapt interzis de legislaţie”. Potrivit lui suplimentul nominalizat este editat în circa 70 mii de exemplare de către Asociatia Presei Independente, sub egida “Coaliţiei 2009”.
  2. încălcările comise de AMN prin folosirea resurselor administrative in scopuri electorale, precizînd că PCRM deţine probe ce demonstrează că membrii AMN utilizează maşinile de serviciu în campanie.
  3. utilizarea de către UCM a simbolului electoral cu inscripţia “Tarlev”, care ar putea pune in condiţii inechitabile ceilalţi concurenţi electorali, intrucît numele ex-prim-ministrului a fost mediatizat pe larg în circa şapte ani de exercitare a funcţiei. PCRM a cerut anularea simbolului respectiv.
  4. înregistrarea simbolului Partidului Liberal, care conţine 12 stele. PCRM consideră că simbolul PL contravine legislaţiei, intrucît stelele respective ar putea fi confundate cu stelele de pe drapelul Uniunii Europene. (după MOLDPRES).

PLDM acuză guvernanţii de hărţuire

PLDM a organizat o conferinţă de presă pentru a atenţiona opinia publică despre acţiunile regimului comunist îndreptate spre fraudarea campaniei electorale. Guvernarea comunistă, prin intermediul instituţiilor de forţă, împiedică concurenţii electorali să desfăşoare campania electorală, blocînd acţiunile acestora. În momentul în care angajaţii companiei de publicitate montau panoul publicitar al PLDM, a intervenit un echipaj al poliţiei sectorului Rîşcani al capitalei care a sustras actele şoferului, a arestat automobilul ce transporta materialele publicitare cu sigla Partidului Liberal Democrat din Moldova, împiedicînd, astfel, amplasarea panoului. Poliţia a invocat motivul necoordonării conţinutului panoului cu Direcţia Arhitectură şi Urbanism a primăriei. Reprezentanţii poliţiei i-au comunicat preşedintelui PLDM, deputatului în Parlamentul Republicii Moldova, Vlad Filat, care s-a deplasat la faţa locului, că pentru amplasarea panoului este necesar contractul de plasare a publicităţii. După prezentarea acestuia, angajaţii poliţiei au invocat imposibilitatea de afişare a publicităţii pe timp de noapte, deşi lucrările se desfăşurau în jurul orei 16.00.

UCM promite salarii de €700!

Uniunea Centristă din Moldova (UCM) şi-a lansat echipa şi platforma electorală pentru alegerile parlamentare. UCM îşi propune drept scop principal asigurarea stabilităţii în societate, progresul economic şi social, o viaţă demnă pentru fiecare cetăţean şi încredere în ziua de mîine. Liderul UCM, ex-premierul Vasile Tarlev a declarat că “UCM merge în alegeri să învingă, să vină la guvernare şi să obţină posibilitatea de a influenţa eficient dezvoltarea de mai departe a Republicii Moldova… Noi avem o echipă de patrioţi-statalişti unită, puternică şi capabilă de a acţiona operativ.” UCM promite să ridice salariul mediu pe economie la nivelul ţărilor Europei de Est — pînă la 700 euro, iar a pensiilor — pînă la 300 euro. În plan extern, formaţiunea îşi propune să dea un imbold relaţiilor de prietenie cu Rusia, să participe activ la proiectele din cadrul CSI, să creeze în jurul Moldovei “o centură de state prietene” şi să depună eforturi pentru “integrarea reală şi pragmatică a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”.

AMN şi-a exprimat indignarea de bogăţia comuniştilor şi a apelat la conştiinţa tinerilor

AMN s-a indignat că miniştrii şi deputaţii comunişti care candidează la alegerile parlamentare afirmă că trăiesc doar din salarii, însă şeful statului are acţiuni de milioane la o bancă, iar unii deputaţii comunişti, sunt mai bogaţi decât oamenii de afaceri. Acestea sînt doar câteva concluzii după trecerea în revistă a declaraţiilor pe venit depuse de candidaţii electorali la CEC. Pe de altă partea, AMN a continuat să comunice cu tineretul. Circa 200 de persoane au participat la acţiunea din Orhei “Tinerii aleg soarele”. In cadrul acţiunii a fost organizat un flash-mob cu scopul sensibilizării opiniei publice la problemele existente ale tinerilor. Participanţii au scandat “Dorim locuri de munca”, “Salarii decente”, “Vrem sa muncim la noi acasă”.

PDM acuză comuniştii că implică Biserica şi “sufletele moarte” în campania electorală

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a emis un comunicat de presă în care a acuzat PCRM de folosirea bisericii în interesele sale electorale. Potrivit comunicatului un grup de preoţi s-a plâns că a fost impus să facă agitaţie electorală în favoarea comuniştilor. Acesta s-a întîmplat la întâlnirea preşedintelui Vladimir Voronin cu peste 200 de preoţi care a avut loc în municipiul Bălţi. Potrivit prim-vicepreşedintelui PDM, Oleg Serbrian, “Implicarea bisericii în viaţa politică din RM este o abatere gravă nu doar de la normele legale, ci şi de la normele morale, inclusiv de la cele pe care le propagă însăşi biserica. Vedem că PCRM utilizează pe ultima sută de metri toate resursele pentru a-şi asigura un scor electoral cât de cât onorabil după opt ani de guvernare dezastruoasă”. El i-a solicitat Înalt Prea Sfinţitului Mitropolit Vladimir să rămână echidistant în campania electorală.

PDM a mai semnalat un alt caz de încălcare a legislaţiei electorale în raionul Ocniţa, unde autorităţile comuniste refuză să le ofere alegătorilor listele electorale. Potrivit PDM, unii angajaţi ai primăriei Ocniţa dispun de dovezi că în aceste liste sînt incluse numele unor persoane decedate de mai bine de şapte ani, iar situaţii de felul acesta mai sunt înregistrate în republică. (după Jurnal de Chişinau)

MAE a atacat în judecată decizia CEC şi a lansat “Dosarul politic şi electoral”

MAE a depus o cerere de chemare în judecata a Comisiei Electorale Centrale, în contencios administrativ la Curtea de Apel, contestînd legalitatea hotărîrii CEC din 12 februarie 2009 “Cu privire la securizarea procesului de votare la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009”. hotărîrea în cauză prevede că birourile electorale ale secţiilor de votare vor marca actele de identitate ale alegătorilor cu stampila specială, avînd imprimată inscripţia “ALEGERI 05.04.09”. De asemenea, MAE a lansat “Dosarul politic şi electoral”, care cuprinde descrierea unui şir de încălcări a legislaţiei electorale de către partidului de guvernămînt şi abuzuri la adresa MAE.