Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 12 martie 2009

|versiune pentru tipar|

PPCD şi-a prezentat oferta electorală

Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD) şi-a făcut publică platforma electorală în absenţa liderilor marcanţi ai formaţiunii. Sub pretextul promovării unei generaţii tinere de politicieni, la conferinţa de presă nu a participat nici un lider cunoscut al partidului. PPCD afirmă că una din preocupările de bază ale partidului va fi finalizarea reformei constituţionale. Alte elemente principiale ale programului de guvernare al PPCD sunt industrializarea, crearea unor agenţii de promovare a exporturilor, renaşterea satelor şi oraselor, securizarea energetică a ţării şi aderarea la Uniunea Europeană şi NATO. La conferinţa de presă, creştin-democraţii l-au acuzat pe preşedintele Voronin de uzurparea puterii. (Sursa: Deca-Press)

Tinerii încep “ofensiva digitală”

Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova (CTJM) a demarat “ofensiva digitală a tinerilor” — un concurs care are drept scop promovarea participării conştiente a tinerilor la votul din 5 aprilie. Doritorii de a participa la concurs trebuie să trimită Centrului filmuleţe sau animaţii video, imagini grafice şi fotografii la această temă până la data de 25 martie. Materialele trimise la concurs vor fi plasate pe site-ul oficial al CTJM şi vor fi mediatizate prin intermediul reţelelor sociale şi a site-urilor ce permit incarcarea de format video şi foto. Învingătorii vor fi anunţaţi la 10 aprilie, în cadrul unei ceremonii de premiere. Acţiunea face parte din proiectul “Tinerii promovează şi susţin participarea conştienta în alegeri” şi este implementat de CTJM, cu susţinerea financiară a “National Endowment for Democracy” în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte — “Coaliţia 2009”. (Sursa: comunicat CTJM)

Candidaţii cu cetăţenie dublă sub “Controlul Civic”

Majoritatea persoanelor cu cetăţenie dublă care candidează la alegerile din 5 aprilie sînt înscrise pe listele Partidului Liberal Democrat, Partidului Liberal, Alianţei “Moldova Noastră” şi Mişcării “Acţiunea Europeană”. Acest lucru a fost anunţat, joi, de Coaliţia “Controlul civic — Alegeri 2009”, care subliniat că va monitoriza, după scrutinul parlamentar, procesul de renunţare la dubla cetăţenie a persoanelor care vor accede în Legislativ. Alexandr Barbov, directorul Coaliţiei “Controlul civic — Alegeri 2009”, a informat că, din toţi candidaţii înscrişi în listele electorale pentru alegeri, 231 de persoane deţin cetăţenie dublă sau au depus actele pentru obţinerea celei de-a doua cetăţenii. Cele mai multe dintre aceste persoane figurează pe lista electorală a PLDM — 33 de candidaţi, urmat de PL — 31 candidaţi, AMN — 26 şi MAE — 23 candidaţi. Barbov a menţionat că Coaliţia va supraveghea asupra neadmiterii încălcării legislaţiei naţionale care interzice deţinerea dublei cetăţenii de către deputaţi. (Sursa: Moldpres)

CEC atrage atenţia la modul de formare a listelor electorale

Comisia Electorală Centrală atrage atenţia că listele electorale se întocmesc de către primării şi se verifică la domiciliul alegătorilor înscrişi în ele. Informaţia privind cetăţenii moldoveni cu drept de vot, extrasă din Registrul de Stat al Populaţiei deţinut de Ministerul Dezvoltării Informaţionale şi distribuită prin intermediul CEC în raioane, are un caracter consultativ şi nu poate fi luată drept bază pentru întocmirea listelor electorale. Codul electoral stabileşte expres că listele electorale se întocmesc de către primărie, în două exemplare pentru fiecare secţie de votare şi includ toţi cetăţenii cu drept de vot care domiciliază în raza acestora. Listele se aduc la cunoştinţă publică cel mai tîrziu cu 20 de zile înainte de ziua alegerilor. Pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, cetăţenii vor avea posibilitatea de a verifica corectitudinea întocmirii listelor electorale în perioada 16–31 martie. Ei au dreptul să facă contestaţii la biroul secţiei de votare împotriva neincluderii lor în listă sau excluderii din ea, precum şi împotriva altor erori comise la înscrierea datelor despre sine sau despre alţi alegători cel tîrziu cu 5 zile înainte de alegeri, adică pînă la data de 31 martie 2009 inclusiv. (Sursa: comunicat CEC)

CEC face precizări referitor la ştampilei speciale “ALEGERI 05.04.09”

Comisia Electorală Centrală (CEC) precizează modalitatea de aplicare a ştampilei speciale “ALEGERI 05.04.09” în actele de identitate la alegerile Parlamentului din 5 aprilie curent. Ştampila menţionată se aplică în actul de identitate odată cu eliberarea buletinului de vot: la pagina 6 din paşaportul pentru ieşire şi intrare în Republica Moldova; la pagina 8 a fişei de însoţire a buletinului de identitate; la pagina 4 ori 6 a paşaportului de tip ex-sovietic, unde este aplicată ştampila “Cetăţean al Republicii Moldova”; în actul de identitate provizoriu (formularul nr.9); la compartimentul “Însemnări speciale” a livretului militar, a livretului eliberat de Centrul Serviciului Civil şi a livretului de marinar. Ştampila “ALEGERI 05.04.09” se va aplica în actul de identitate a tuturor alegătorilor care vor participa la votare în calitate de măsură de control pentru neadmiterea multiplei votări. (Sursa: comunicat CEC)

PSD propune alegerea judecătorilor de către popor

Partidul Social Democrat din Moldova (PSD) propune reformarea organelor de drept şi a sistemului judecătoresc în contextul soluţiilor anticriză înaintate de partid. Propunerile PSD vor contribui la eficientizarea muncii în organele de drept şi vor asigura independenţa reală a instanţelor judecătoreşti în raport cu puterile legislativă şi executivă, a declarat joi, 12 martie, într-o conferinţă de presă preşedintele PSD, Dumitru Braghiş. PSD propune ca judecătorii să fie aleşi în mod direct de popor. “Când judecătorul va lua o decizie necorespunzătoare legislaţiei, poporul va avea dreptul să-l distituie prin referendum. Alegerea judecătorilor trebuie să coincidă cu alegerile locale, la care pretendenţii la funcţia de judecător vor concura între ei”, a menţionat Braghiş. PSD mai propune comasarea funcţiilor poliţiei rutiere şi a serviciului de patrulare într-un serviciu municipal unic de profilaxie şi combatere a infracţiunilor. Social-democraţii propun, de asemenea, crearea unui serviciu republican de anchetare a infracţiunilor penale şi economice şi reorganizarea Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei. (Sursa: Info-Prim)

Dosar penal pentru directorul postului de televiziune “Albasat” din Nisporeni

Poliţia a descins pentru a treia oară la postul local de televiziune “AlbasatTV” din Nisporeni. De data aceasta, directorul postului, Efim Bardan, s-a ales cu dosar penal. Ministerul de Interne de la Chişinău susţine că poliţiştii au acţionat legal intrând în redacţia televiziunii, în timp ce administraţia postului afirmă că este hărţuită de către puterea comunistă. Oamenii legii au intrat prima dată în redacţia postului de televiziune “Albasat” pe data de 25 februarie curent, fără a se legitima şi fără a prezenta ordonanţa pentru percheziţie. Miercuri, şase poliţiştii au revenit la televiziunea din Nisporeni cu ordonanţă pentru efectuarea percheziţiei. Directorul “Albasat TV” este acuzat că acest post de televiziune ar fi dobândit, prin judecată, de la Consiliul raional Nisporeni, aproximativ 8.000 de euro, pentru nişte servicii informaţionale oferite Consiliului prin contract, în 2006. Poliţia presupune, însă, ca respectivele servicii informaţionale nu au fost prestate. În replică, administraţia postului afirmă că televiziunea este hărţuită de autorităţile comuniste pe fondul campaniei electorale. (Sursa: www.dw-word.de / www.voceabasarabiei.net)

Neînţelegeri în sânul Mişcării “Ravnopravie” şi al Congresului Comunităţilor Ruse

Congresul Comunităţilor Ruse din Moldova şi Mişcarea “Ravnopravie” au decis ca pe 28 martie să se adune într-o şedinţă extraordinară, se arată într-un comunicat de presă al acestora. Scopul evenimentului este “revizuirea situaţiei actuale a organizaţiilor şi introducerea unor modificări esenţiale în activitatea lor”. La cererea grupului, la şedinţă va fi examinată activitatea liderului lor, Valerii Climenco, care a decis să candideze la alegerile parlamentare pe listele Uniunii Centriste din Moldova (UCM) şi a declarat neoficial retragerea sa atît din Congresul Comunităţilor Ruse din Moldova, cît şi din Mişcarea “Ravnopravie”. Activiştii grupului susţin că “de mai multe ori l-au prevenit pe Climenco să nu folosească resursele comunităţii ruse pentru acumularea capitalului financiar şi pentru creşterea imaginii sale”. Grupul de iniţiativă a calificat drept “falsă şi provocatoare” informaţia precum că aceste organizaţii susţin partidul politic UCM. Climenco a declarat că “această informaţie nu corespunde realităţii”, iar Congresul Comunităţilor Ruse şi Mişcarea “Ravnopravie” au decis să susţină la alegeri UCM. (Sursa: Infotag)

PLDM îndeamnă AMN şi PL să-şi consolideze forţele împotriva abuzurilor guvernării

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) relansează propunerea pentru Alianţa Moldova Noastră şi Partidul Liberal de a crea Consiliul pentru Dialog şi Cooperare în scopul contracarării abuzurilor guvernării comuniste şi pentru coordonarea acţiunilor comune în vederea asigurarii unui scrutin democratic. Apelul a fost motivat de îngrijorarea exprimată de către PLDM în legătură cu intensificarea abuzurilor guvernării comuniste în campania electorală. Formaţiunea în cauză afirmă că instituţiile statului şi, în mod special, organele de forţă organizează provocări şi împiedică desfăşurarea campaniei electorale, prezentând şi un şir de exemple în acest sens. În această situaţie, PLDM îşi reiterează şi apelul către organismele internaţionale şi misiunile diplomatice acreditate în R. Moldova, către organizaţiile de monitorizare a alegerilor să intervină pentru a determina guvernarea comunistă să înceteze abuzurile şi ilegalităţile şi să asigure desfăşurarea unor alegeri corecte.

Liderul PLDM nemulţumit de activitatea misiunilor străine de monitorizare a alegerilor

Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova a declarat într-o conferinţă de presă că este nemulţumit de activitatea organizaţiilor internaţionale prezente în Moldova pe care acestea o desfăşoară în timpul campaniei electorale. Filat a menţionat că organismele internaţionale şi misiunile diplomatice acreditate în R. Moldova se limitează la simpla documentare a incidentelor care au loc în campanie, pe care le introduc, ulterior, într-un raport final de monitorizare a alegerilor. Este un lucru greşit ce nu-şi are efectul scontat, a opinat Filat. (Sursa: Moldpres)

Fiul unui candidat PLDM susţine că a fost agresat de poliţie

Nicolae Concescu, fiul candidatului Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) Dumitru Concescu, spune că a fost maltratat de patru persoane care s-au prezentat ca fiind poliţişti, dar au refuzat să se legitimeze. Tânărul a povestit joi, 12 martie, într-o conferinţă de presă, că marţi seara, pe la ora 18.00, în oraşul Drochia, patru indivizi i-au ordonat să oprească maşina. Folosind un limbaj necenzurat şi lovind cu picioarele în maşină, aceştia i-au cerut actele. “Mi-au zis că, dacă vor găsi materiale electorale anticomuniste sau orice tip de publicitate electorală, s-ar putea să am probleme”, a relatat N. Concescu. Tânărul spune că cei patru agresori i-au cerut să semneze o declaraţie că nu are pretenţii faţă de ei şi să nu povestească nimănui despre incident. Potrivit liderului PLDM, Vlad Filat, procurorului general al R. Moldova i-a fost adresată o plângere privind reţinerea abuzivă a lui Nicolae Concescu, cu cererea ca colaboratorii Ministerului Afacerilor Interne care l-au maltratat să fie traşi la răspundere. În aceeaşi conferinţă de presă, Filat a dezminţit că partidul pe care îl conduce ar oferi sume de bani participanţilor la mitinguri sau întâlniri electorale. “Este imposibil să plăteşti 20.000 de oameni”, a spus Filat. (Sursa: Info-Prim)

Liderul PCRM: interesul alegătorilor este acum comparabil cu cel din 2001

În perioada campaniei electorale actuale interesul alegătorilor este comparabil cu cel din anul 2001, a declarat pentru OMEGA Preşedintele Moldovei, Vladimir Voronin, lider al Partidului Comuniştilor (PCRM), caracterizând activismul alegătorilor la întâlnirile cu candidaţii electorali. “Impresia este lăsată de numărul alegătorilor, care participă la întrevederi. Eu am văzut o astfel de situaţia, ba nici atunci într-un astfel de număr, doar la alegerile din 2001”, a accentuat şeful statului. Liderul PCRM explică acest fenomen prin “coeficientul de încredere care a crescut în rândurile oamenilor” faţă de partidul de guvernământ, faţă de echipa comuniştilor etc. (Sursa: portalul Omega)

PDM despre secretul interesului pentru PCRM şi eventualele consecinţe

“Putem avea un Parlament ce nu va reprezenta opţiunile alegătorilor”, a declarat la Bălţi în cadrul unei conferinţe de presă Oazu Nantoi, vice-preşedeintele Partidului Democrat din Moldova (PDM). “În situaţia în care Republica Moldova alunecă într-o criză de proporţii, alegerea unui Parlament nereprezentativ poate să provoace tensiuni în societate”, a mai adăugat politicianul. Parlamentul ar putea fi nereprezentativ, consideră Oazu Nantoi, din cauza utilizării abuzive de către partidul de guvernământ a resurselor administrative în actuala campanie electorală. “Angajaţii din cele mai diverse instituţii şi organizaţii sunt obligaţi, practic, cu forţa să participe la întâlnirile cu candidaţii Partidului Comuniştilor”, în acelaşi timp “comuniştii pun pe toate căile posibile piedici pentru reprezentanţii opoziţiei de a se întâlni cu alegătorii în diferite colective.” (Sursa: DECA-press)