Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 10 februarie 2009

|versiune pentru tipar|

CEC a înregistrat 9 concurenţi

Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat nouă partide în calitate de concurenţi electorali: Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Liberal (PL), Alianţa “Moldova Noastră” (AMN), Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD), Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Democrat din Moldova (PDM), Uniunea Centristă din Moldova (UCM) şi Mişcarea “Acţiunea Europeană” (MAE). Listele de candidaţi ale tuturor formaţiunile cuprind cîte 103 candidaţi, cu excepţia lisei UCM, care conţine 97 de persoane. De asemenea, CEC a înregistrat simbolurile electorale ale concurenţilor, precum şi reprezentanţii cu vot consultativ ai acestora. În pofida faptului că, legislaţia electorală nu permite constituirea blocurilor electorale, liderii unui şir de formaţiuni şi-au sistat apartenenţa politică pentru a putea candida pe listele de candidaţi ale altor partide. Astfel, pe lista de candidaţi a MAE se regăsesc liderii Partidului Naţional Liberal (PNL) şi ai Partidului Naţional Român (PNR). Pe lista UCM se regăsesc liderii Partidului Umanist din Moldova (PUM), Partidului Legii şi Dreptăţii (PLD). De asemenea, UCM este susţinut şi de Partidul Popular Republican (PPR), Uniunea Muncii “Patria-Rodina” (UMPR) şi Partidul Republican (PR).

CEC a adoptat regulamentul publicităţii

CEC a adoptat regulamentul privind amplasarea publicităţii electorale pe panourile private. Conform regulamentului fiecare concurent electoral poate beneficia de spaţiu publicitar în condiţii egale. Agenţiile de publicitate care acceptă publicitatea electorală vor trebui să ofere fiecărui concurent electoral cel mult 10% din spaţiul lor disponibil. Preţul pentru amplasarea publicităţii electorale pe panourile private nu poate depăşi preţul pentru publicitatea comerciala. Administraţiile locale sînt obligate să ofere în locurile publice un spaţiu de cel puţin un metru pătrat fiecărui concurent electoral. Regulamentul CEC interzice afişajul electoral pe imobile publice, în transportul public, pe garduri şi stîlpi. De asemenea, publicitatea electorală nu poate fi amplasată la o distanţă mai mică de 50 de metri de birourile electorale.

CEC a adoptat devizul de cheltuieli

CEC a aprobat devizul de cheltuieli pentru desfăşurarea alegerilor din 5 aprilie 2009. Valoarea cheltuielilor este estimată la 40 milioane 427 mii de lei (~$4 milioane). Peste 50% din cheltuieli sînt destinate remunerării membrilor organelor electorale (~20000 persoane). Celelalte cheltuieli sînt destinate asigurării cu materiale necesare şi servicii legate de pregătirea desfăşurării votării.

CEC a a înregistrat 170 de candidaţi “antistatalişti”

Pe listele de candidaţi ale celor nouă formaţiuni înregistrate se regăsesc 170 de “antistatalişti” - persoane care deţin şi cetăţenia altor state sau sunt pe cale de a obţine o a doua cetăţenie — care vor să ajungă în parlament. Din lista PL, 22 de persoane deţin o a doua cetăţenie (unul a Rusiei, restul a României), alte nouă persoane sunt pe cale de a obţine; la PLDM, 2 persoane deţin dubla cetăţenie, 31 sunt pe cale de a obţine; la PD, 6 deţin dubla cetăţenie şi alţi 6 sunt pe cale de a obţine; la AMN, 12 deţin, 14 sunt pe cale de a obţine; la PSD, 9 deţin, 4 sunt pe care de a obţine; la Uniunea Centristă, 12 deţin, 3 au depus actele în vederea obţinerii; la PCRM, 5 persoane deţin (patru a României, unul a Bulgariei), o persoană şi-a depus dosarul; la PPCD, 7 deţin, 10 sunt pe cale de a obţine şi la MAE 13 deţin, iar 10 au depus actele în vederea obţinerii acesteia. (potrivit ziarului “Timpul”)

CEC a a consultat partidele în privinţa securităţii procesului electoral

CEC a consultat liderii principalelor partide politice în privinţa asigurării securităţii votării, evitării votului multiplu. Soluţia propusă de CEC privind aplicarea ştampilei “Alegeri 2009” în fişa de însoţire a buletinului de identitate a fost susţinută de liderii partidelor politice.

AMN a cerut excluderea PCRM din competiţia electorală

Alianţa Moldova Noastră (AMN) a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a anunţat că va cere CEC să suspende dreptul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) de a participa la scrutinul din 5 aprilie. Potrivit reprezentanţilor AMN, PCRM încalcă în mod deliberat prevederile Codului Electoral, pe cele ale Codului Audiovizualului şi ale regulamentului privind reflectarea campaniei electorale.

AMN consideră că un şir de radiodifuzori, deopotrivă publici şi privaţi fac agitaţie electorală în favoarea PCRM, anticipînd înregistrarea acestuia în calitate de concurent electoral.

PSD şi-a anunţat apropiata lansare a campaniei electorale

Partidul Social Democrat (PSD) a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a anunţat că intenţionează să-şi lanseze oficial deschiderea campaniei electorale la 15 februarie, făcînd publică platforma electorală “MOLDOVĂ PUTERNICĂ — ECONOMIE PUTERNICĂ — VIAŢĂ MAI BUNĂ!” Liderii PSD au specificat că PSD şi-a propus drept scop participarea la o guvernare bazată pe doctrina social-democrată. PSD va accepta coalizarea post-electorală cu formaţiunile care pledează pentru neutralitatea permanentă a Republicii Moldova şi pentru un parteneriat strategic, deopotrivă, cu UE şi Rusia. PSD consideră că dispune de un potenţial care i-ar garanta cel puţin 15% din voturile alegătorilor. PSD are în prezent 3 preşedinţi şi 5 vice-preşedinţi de raioane, 52 de primari, 74 de consilieri raionali, 1374 de consilieri locali.

PLDM se va adresa CEDO în privinţa votului peste hotare

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) se va adresa la CEDO, contestînd încălcarea dreptului la vot al cetăţenilor moldoveni aflaţi peste hotare. Potrivit PLDM, formaţiunea “avînd mandatul mai multor comunităţi ale moldovenilor din Irlanda, Marea Britanie, Spania şi Italia, îşi asumă rolul de avocat al acestora pentru a determina regimul comunist să le respecte dreptul legitim de a vota”. PLDM a avertizat că “în cazul în care autorităţile Republicii Moldova nu vor lua decizia de a deschide secţii de votare în străinătate, pentru că cetăţenii moldoveni să-şi poată exercita dreptul lor constituţional, PLDM va organiza la 22 februarie 2009 o amplă acţiune de protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale”.

PDM contestă regulamentul reflectării campaniei electorale

Partidul Democrat a depus o contestaţie la CEC, prin care contestă unele prevederi ale Regulamentului privind reflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 în mijloacele de informare în masă. Clauza potrivit căreia “dezbaterile vor fi organizate numai după expirarea termenului prevăzut de Codul Electoral pentru înregistrare candidaţilor la alegeri” limitează perioada pentru dezbateri la ultimele 30 de zile a campaniei electorale. Potrivit PDM astfel este îngrădit dreptul concurenţilor electorali de a se manifesta.

PAM susţine PCRM

Consiliul Republican al Partidului Agrar din Moldova (PAM) a dat publicităţii o declaraţie prin care a invitat alegătorii să voteze la 5 aprilie 2009 pentru PCRM. În declaraţie se afirmă că, PAM va asigura, pe o baza de lungă durată, colaborarea cu PCRM. În declaraţie se aduc elogii modului în care PCRM a guvernat ţara în ultimii opt ani. Liderul PAM, Anatol Popuşoi, se regăseşte pe lista de candidaţi a PCRM.

Susţinătorii guvernatorului Găgăuziei susţin şi UCM

Susţinătorii başcanului Găgăuziei, Mihail Formuzal, au semnat un acord cu privire la participarea comună în alegerile parlamentare cu Uniunea Centristă din Moldova (UCM), condusă de Vasile Tarlev.

PCRM a contestat acţiunile PLDM

PCRM a contestat la CEC acţiunile PLDM, desfăşurate în ziua de 8 februarie 2009 dedicate problemei asigurării dreptului de vot cetăţenilor moldoveni aflaţi peste hotare. PCRM consideră că PLDM a încălcat legislaţia organizînd, de fapt, o acţiune de campanie, îndemnînd cetăţenii să voteze formaţiunea, cînd încă nu avea calitatea de concurent electoral înregistrat de CEC.