Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 14 martie 2009

|versiune pentru tipar|

AMN acuză PCRM de atacul cu vopsea asupra unui grup de protestatari

“Noi am văzut oameni care sunt produse comuniste sută la sută”, a spus purtătorul de cuvânt al Alianţei “Moldova Noastră” (AMN), Victor Osipov, despre atacatorii care au împroşcat cu vopsea un grup de tineri membri AMN. Incidentul s-a produs vineri, 13 martie, în timp ce aceştia protestau în faţa Ministerului de Interne împotriva implicării poliţiştilor în campania electorală. Sâmbătă, 14 martie, protestatarii din AMN au oferit mai multe amănunte despre incident, în cadrul unei conferinţe de presă. Sergiu Baltag, liderul organizaţiei de tineret a AMN, a explicat că membrii AMN nu au reuşit să-i prindă pe agresori pentru a-i deferi poliţiei, deoarece aceştia au fugit într-o maşină imediat după ce au aruncat sticle cu vopsea verde în protestatari. Tinerii membri din Alianţa “Moldova Noastră” spun că au recunoscut pe unii din atacatori, deoarece au avut altercaţii cu ei la un protest pe 3 martie în faţa sediului Guvernului. Alianţa “Moldova Noastră” a depus 4 sesizări la poliţie şi la procuratură prin care cere investigarea incidentului. Ministerul de Interne nu făcut delcaraţii pe marginea acestui caz. (Sursa: Info-Prim)

Curtea de Apel respinge contestaţia API

Curtea de Apel Chişinău a respins ca nefondată contestaţia formulată de Asociaţia Presei Independente (API) şi de Coaliţia-2009 faţă de decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a atenţiona API în privinţa unui articol publicat în suplimentul “Obiectiv”. API va face recurs în instanţa superioară — la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), a spus Petru Macovei, directorul executiv al asociaţiei. În situaţia în care API nu va avea câştig de cauză nici în CSJ, atunci va depune o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. (Sursa: Info-Prim)

Mişcarea “Ravnopravie” are un nou preşedinte

Mişcarea social-politică “Ravnopravie” are un nou preşedinte în persoana lui Boris Şapalov. Pe 13 martie, “Ravnopravie” a informat Ministerul Justiţiei despre destituirea lui Valeri Climenco, precum şi despre alegerea noului preşedinte al consiliului organizaţiei, se arată într-un comunicat al ministerului. Potrivit comunicatului, Valeri Climenco nu mai face parte din componenţa consiliului “Ravnopravie”. Împreună cu acesta, au mai fost excluse încă patru persoane. Actele prezentate de “Ravnopravie” la Ministerul Justiţiei pentru operarea modificărilor în Registrul partidelor politice cu privire la preşedintele organizaţiei se află în proces de examinare. Valeri Climenco este candidat la funcţia de deputat pe listele Uniunii Centriste. (Sursa: Info-Prim)

MAE dă startul marşurilor împotriva corupţiei

Mişcarea social-politică “Acţiunea Europeană” (MAE) a început la 14 martie seria marşurilor împotriva corupţiei. Acţiunile sunt programate să aibă loc în 12 oraşe din Republica Moldova, pe parcursul a trei săptămâni, timp în care echipa MAE va promova programul electoral al formaţiunii, sub sloganul: “Moldova fără corupţie”. Primul marş de acest fel are loc în oraşul Nisporeni. Acţiunea se va încheia cu un concert oferit de MAE locuitorilor din Ungheni şi din zonele apropiate, la care vor cânta, printre alţii: Class şi Simplu. (Sursa: comunicat MAE)

PL, PLDM şi PD au fost atenţionate de CEC

Comisia Electorală Centrală (CEC) a atenţionat la 13 martie Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat din Moldova pentru faptul că au inserat articole cu caracter electoral în mai multe publicaţii periodice, fără achitarea în avans a acestor materiale. Deciziile date au fost luate după ce reprezentantul Partidului Comuniştilor, Serghei Sîrbu, a depus contestaţii în acest sens la CEC. Astfel, Comisia a constatat că cele trei partide au încălcat articolul 33 din Regulamentul cu privire la reflectarea campaniei electorale, care prevede achitarea în avans a materialelor electorale şi indicarea acestor cheltuieli în raportul financiar prezentat la CEC. În acelaşi timp, CEC a stabilit că contestaţiile au fost admise parţial, deoarece concurenţii electorali s-au conformat şi au achitat facturile de plată ulterior, astfel încît în aceste cazuri nu vor fi aplicate sancţiuni. (Sursa: Moldpres)

BNM intră în luptă pentru leu

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale (BNM) a făcut publică o declaraţie, prin care a cerut ziarelor “Moldavskie vedomosti” şi “Timpul” să respecte deontologia profesională. În opinia surselor de la BNM, toate aceste acţiuni de tehnologii politice “negre” au, evident, menirea de a genera neîncredere faţă de cursul leului, de a provoca panică în rîndul populaţiei şi de a destabiliza situaţia politică. În declaraţia difuzată de BNM se atenţionează populaţia să nu se lase influenţată de agiotajul neîntemeiat de pe piaţa valutară internă, drept consecinţă a unor declaraţii nejustificate, şi să nu întreprindă acţiuni nechibzuite care, în eventualitatea schimbării trendului cursului de schimb al leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA, ar putea cauza pierderi cetăţenilor înşişi. (Sursa: Moldpres)

CEC a mai acreditat 17 observatori străini şi 19 naţionali

În şedinţa de vineri, 13 martie curent, Comisia Electorală Centrală (CEC) a acreditat 19 observatori din partea Asociaţiei “Primul Club al Consiliului Europei” în vederea monitorizării alegerilor Parlamentului din 5 aprilie 2009. Totodată, Comisia a acreditat 9 observatori internaţionali din partea Comitetului Executiv al Comunităţii Statelor Independente şi 8 observatori internaţionali din partea Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova. (Sursa: comunicat CEC)