Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 12 aprilie 2009

|versiune pentru tipar|

CEC a transmis Curţii Constituţionale raportul final privind desfăşurarea alegerilor

Comisia Electorală Centrală (CEC) a transmis Curţii Constituţionale, duminică, 12 aprilie, raportul final privind aprobarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 5 aprilie. În acest document se conţin date privind numărul persoanelor care au votat, cîte buletine au fost eliberate şi cîte sunt nevalabile. La fel, raportul include distribuirea mandatelor conform şirului descrescător.

Curtea Constituţională a decis renumărarea voturilor

Curtea Constituţională a decis renumărarea voturilor alegătorilor la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 exprimate pe ţară. Conform deciziei, Comisia Electorala Centrală (CEC) are la dispoziţie 9 zile pentru a efectua renumărarea voturilor. Prezenta decizie a Curţii Constituţionale este definitivă. (Sursa: Moldpres)

Procuratura dezminte zvonurile privind cauzele decesului lui Valeriu Boboc

Serviciul de presă al Procuraturii Generale a remis un comunicat de presă în care se afirmă că “În legătură cu multiplele zvonuri vehiculate pe marginea decesului cetăţeanului Valeriu Boboc, serviciul de presă al Procuraturii este abilitat să aducă la cunoştinţă următoarele: La 8 aprilie curent, ora 01:15 V. Boboc în drum spre Spitalul de Urgenţă a decedat. Conform rezultatelor autopsiei, leziunile corporale primite, şi anume fractura unei coaste nu se află în legătură cauzală cu decesul său. Conform medicilor, tînărul a suferit o intoxicaţie cu o substanţă deocamdată necunoscută. Pentru a exclude careva dubii referitor la cauza decesului, procurorii sunt dispuşi de a numi o expertiză internaţională în acest sens. Concomitent, Procuratura Generală a format un grup special de procurori, care are sarcina de a verifica şi examina toate cererile şi plîngerile cetăţenilor referitor la pretinsele acţiuni de abuzuri, tortură etc., comise de către poliţişti. Referitor la persoanele reţinute sau arestate în cadrul acţiunilor de dezordini în masă, Procuratura informează că, potrivit legislaţiei procesual-penale, tuturor persoanelor le este acordată asistenţa juridică, este asigurat accesul avocaţilor, iar minorii sunt audiaţi în prezenţa părinţilor sau profesorilor. Procurorii în permanenţă verifică camerele de detenţie în scopul excluderii unor eventuale abuzuri din partea oamenilor legii. În acest context, atît secţia relaţii cu publicul, cît şi celelalte subdiviziuni ale Procuraturii sunt disponibile de a primi şi examina toate plîngerile referitoare la pretinsele rele tratamente”. (Sursa: Moldpres)

Miting de protest al partidelor de opoziţie PL, PLDM şi AMN

La 12 aprilie 2009, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa “Moldova Noastră” au organizat o acţiune de protest faţă de represiunile comuniste împotriva copiilor şi cetăţenilor Republicii Moldova. La miting au participat peste 10 mii de cetăţeni din toată ţara. Toţi vorbitorii au condamnat acţiunile represive ale regimului Voronin, arestarea şi maltratarea tinerilor în urma evenimentelor din 7 aprilie. De asemenea, s-a menţionat faptul că alegerile parlamentare din 5 aprilie au fost fraudate, iar rezultatele lor-falsificate. Această fraudă masivă a şi declanşat protestul spontan al tinerilor în zilele de 6 şi 7 aprilie. Revolta lor firească şi paşnică, însă, a fost deturnată de serviciile speciale subordonate autorităţilor comuniste care, prin intermediul provocatorilor, au declanşat vandalizarea edificiilor Preşedinţiei şi Parlamentului. Liderii celor 3 partide au fost unanimi în aprecierea evenimentelor şi au blamat regimul Voronin pentru crimele comise împotriva propriului popor. Mihai Ghimpu, Vlad Filat şi Serafim Urechean s-au angajat să ducă la bun sfîrşit procesul de investigare a fraudelor electorale şi să informeze opinia publică internă şi internaţională. Familiile celor arestaţi, maltrataţi şi dispăruţi au fost chemaţi să se adreseze celor trei partide, pentru a li se acorda asistenţa necesară. Ţinînd cont că, mass-media subordonată puterii dezinformează cetăţenii, participanţii la miting au fost rugaţi să transmită adevărul despre fraudarea alegerilor, evenimentele din 7 aprilie şi teroarea care a urmat. Academicianul Mihai Cimpoi a prezentat Apelul Uniunii Scriitorilor din Moldova către organismele europene. Participanţii la miting au adoptat o Rezoluţie, prin care au cerut guvernării comuniste încetarea terorii, respectarea drepturilor omului şi a chemat cetăţenii Republicii Moldova să nu se lase intimidaţi şi să apere cu încredere valorile democratice şi europene. Mitingul a decurs în mod paşnic.

Rezoluţia mitingului de protest privind acţiunile represive ale guvernării

Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Alianţa “Moldova Noastră” declară că guvernarea comunistă se face vinovată de crimă împotriva statului şi a cetăţenilor şi urmează să poarte întreaga răspundere… Teroarea şi violenţa sunt provocate la ordinul şi cu bună ştiinţa conducerii de vîrf a guvernării comuniste: Vladimir Voronin, Marian Lupu, Zinaida Greceanîi. Acţiunile şi poziţiile publice exprimate de aceştia au dus la scindarea şi învrăjbirea societăţii. Listele de persoane arestate făcute publice de către organele de poliţie sunt incomplete, pentru că cei arestaţi sunt maltrataţi şi torturaţi în comisariatele de poliţie şi tocmai tinerii care au avut de suferit cel mai mult nu se regăsesc în aceste liste. În acelaşi timp, guvernarea comunistă foloseşte posturile publice de televiziune şi radio pentru a dezinforma şi a manipula populaţia cu privire la adevărul despre evenimentele recente, pentru a acuza partidele de opoziţie. Întreaga răspundere pentru teroarea ce a fost instaurată pe cuprinsul întregii republici revine partidului comuniştilor şi conducătorilor lui — Vladimir Voronin, Marian Lupu, Zinaida Greceanâi. În concluzie, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Alianţa “Moldova Noastră” consideră că Republica Moldova se confruntă cu un fenomen fără precedent în istoria sa: aplicarea unui sistem complet de acţiuni de violenţă, cu participarea tuturor structurilor de forţă şi instanţelor judiciare ale statului, care urmăreşte scopul de a instaura un climat general de teroare şi insecuritate în societate şi care trebuie definit drept terorism de stat. Luînd în considerare cele expuse, noi, participanţii la mitingul organizat de Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Alianţa “Moldova Noastră”, cerem guvernării comuniste următoarele acţiuni de maximă urgenţă: De asemenea, solicităm din partea partidelor de opoziţie întreprinderea demersurilor necesare pe lîngă Uniunea Europeană, Consiliul Europei, SUA pentru a interveni de urgenţă în scopul stopării arestărilor ilegale, bătăilor, torturii şi a tuturor abuzurilor comise de guvernarea comunistă împotriva tinerilor, a jurnaliştilor, împotriva propriilor cetăţeni. Facem apel către cetăţenii Republicii Moldova să nu se lase intimidaţi de teroarea comunistă, să-şi apere cu hotărîre drepturile, manifestînd în mod paşnic şi civilizat, cu încredere deplină în victoria valorilor democratice şi europene.