Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 28 aprilie 2009

|versiune pentru tipar|

Deputaţii şi-au luat mandatele

60 de deputaţi aleşi pe listele Partidului Comuniştilor au primit sâmbătă, 25 aprilie, în cadrul unei ceremonii oficiale, mandatele de legislatori ai ţării. La ceremonie au refuzat să participe deputaţii aleşi pe listele celor trei partide de opoziţie — PL, PLDM şi AMN, care au luat legitimaţiile marţi, 28 aprilie. (Sursa: Moldpres)

Cele mai active ONG-uri din “Coaliţia 2009” au devenit ţinta fiscului

Cinci ONG-uri, membre ale Coalitiei pentru Alegeri Libere 2009, au primit citaţii de la organele fiscale, cerindu-li-se informaţii despre finanţările pe care le primesc. Rapoartele Coaliţiei cu privire la campania electorală şi ziua alegerilor au fost extrem de critice la adresa puterii comuniste şi au semnalat încălcări grave ale procesului electoral. Este vorba despre Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, Institutul IDIS Vitorul, Institutul de Politici Publice, Centrul Independent de Jurnalism şi Asociaţia Presei Electronice. Acestor ONG-uri li se cere, între altele, să declare dacă au primit finanţări de la partidele politice în timpul campaniei electorale. (Sursa: europalibera.org)

Directorii ONG-urilor din reţeaua Institutelor şi Asociaţiilor de Politici Publice îngrijoraţi de situaţia din Moldova

Opt directori ai organizaţiilor neguvernamentale, care fac parte din reţeaua Institutelor şi Asociaţiilor de Politici Publice au lansat marţi, 28 aprilie, o declaraţie comună, prin care îşi exprimă îngrijorarea vizavi de situaţia din R. Moldova. “Primim în continuare semnale de îngrijorare, care indică o deteriorare de proporţii la nivel politic pe ţară. (…) Autorităţile obstrucţionează activitatea societăţii civile şi a mass-media independente, tocmai acum, când vocile independente sunt atât de necesare pentru a observa şi investiga cazurile de violare a drepturilor omului de către organele de poliţie”, se spune în declaraţia citată. “Ne exprimăm profunda îngrijorare faţă de progresele care întârzie să apară în curmarea escaladării crizei politice în R. Moldova, precum şi faţă de ezitările unor reprezentanţi ai UE, într-un moment în care drepturile şi libertăţile fundamentale sunt direct ameninţate în R. Moldova, în special în ceea ce priveşte dreptul la viaţă, la libera expresie şi asociere, accesul la mass-media”, mai spun liderii ONG-urilor semnatare. În declaraţie sunt enumerate un şir de ilegalităţi, înregistrate în perioada de după alegerile parlamentare în ţara noastră, inclusiv intimidarea ONG-urilor de către Ministerul Justiţiei, şi controalele fiscale la care sunt spuse ONG-urile în ultimele zile. “Trei dintre aceste organizaţii, Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale «Viitorul», Asociaţia pentru Democraţie Participativă, Institutul de Politici Publice, sunt centre de politici independente, membre ale Reţelei Institutelor şi Asociaţiilor de Politici Publice, constituită din 39 de centre de cercetare aflate în ţări ale Europei Centrale şi de Est, Asia Centrală, angajate în promovarea şi protejarea valorilor societăţii deschise”, se subliniază în declaraţia citată. (Sursa: stireazilei.md)

UE a adoptat o declaraţie în care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la situaţia din Moldova

UE a adoptat o declaraţie în care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la situaţia din R. Moldova, în timpul reuniunii miniştrilor europeni de Externe din Luxemburg. În această declaraţie, UE afirmă că are “temeri serioase” cu privire la situaţia din această ţară, iar ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg, a declarat că R. Moldova “constituie o provocare” pentru blocul european. “Tensiunile actuale din ţară constituie o provocare pentru Uniunea Europeană. Misiunea noastră este să găsim o cale potrivită pentru consolidarea politicii noastre de a aduce R. Moldova mai aproape de standardul nostru”, a precizat el. Sursa citată a mai declarat că UE aşteaptă de la clasa politică din Moldova “acţiuni în spirit european”. “Consiliul UE cheamă spre restabilirea unui dialog politic integru între partidul de guvernământ şi cele de opoziţie şi spre respectarea drepturilor şi libertăţilor omului în această ţară”, a menţionat diplomatul ceh. UE speră că Moldova va acţiona “în spirit european” nu doar în cadrul relaţiilor politice externe, dar şi pe arena politică internă. (Sursa: Mediafax / Omega)

Reprezentantul UE la Chişinău: soarta Moldovei se află în mâinele elitei politice

Miza pe care trebuie să o avem cu toţii în vedere este soarta R. Moldova … se află astăzi în mâinile elitei politice, a declarat, luni, reprezentantul special al UE pentru R. Moldova, Kalman Mizsei. El susţine că cele patru partide care formează viitorul parlament, toate împreună au de rezolvat două sarcini primordiale: să extindă componenţa comisiei speciale abilitate să cerceteze evenimentele ce au urmat după scrutinul parlamentar, astfel încît să-şi găsească locul în ea opoziţia dar şi reprezentanţi ai structurilor europene, urmând a fi examinate la modul obiectiv protestele din 7 aprilie şi reacţia poliţiei din zilele următoare; iniţierea dialogului politic. După părerea lui Mizsei, dovada unei disponibilităţi pentru dialog ar fi încetarea atacurilor dure din presă şi tratamentul respectuos unii faţă de alţii. Astazi mesajele dure nu mai sunt productive, dimpotrivă curajul înseamnă disponibilitatea de a se aşeza la masa de tratative, a conchis Kalman Mizsei. (Sursa: europalibera.org)

PCRM vrea dialog

“Partidul de guvernământ este deschis pentru dialog constructiv cu partidele de opoziţie”, a declarat Marian Lupu, ex-preşedintele Parlamentului, vineri, 24 aprilie, în cadrul întrevederii cu Javier Solana, Secretar General al Consiliului Uniunii Europene, Înalt Reprezentant al UE pentru Politică externă şi Securitate Comună. “Obţinerea unui consens naţional şi stabilizarea situaţiei social-politice din ţară este preocuparea cea mai importantă a autorităţilor moldoveneşti”, a accentuat Lupu. Potrivit acestuia, “este absolut necesar, ca întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate şi responsabilitate”. În acelaşi timp, Solana, a estimat că “dialogul cu partidele de opoziţie este deosebit de important pentru depăşirea crizei politice din ţara voastră”. “Uniunea Europeană este gata să acorde tot sprijinul necesar, să identifice mecanismele respective pentru depăşirea actualei situaţii. Noi suntem profund interesaţi să vedem în R. Moldova un vecin al UE cu situaţie politică şi economică stabilă”, a specificat Solana. (Sursa: Omega)

Vladimir Voronin: criza politică a luat sfîrşit

Sînt ferm convins că, după discuţiile clasei politice de la Chişinău cu şeful diplomaţiei europene, Javier Solana, precum şi cu preşedintele în exerciţiu al UE, Mirek Topolanek, putem pune punct crizei politice provocate de evenimentele din 7–8 aprilie. Declaraţia aparţine Preşedintelui R. Moldova, Vladimir Voronin, şi a fost făcută la finalul vizitei efectuate vineri, 24 aprilie, la Chişinău de către Secretarul General al Consiliului UE, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă şi Securitate Comună, Javier Solana. “Ne vom conduce de recomandările respective pentru ca viitorul Parlament să activeze în regim normal şi constructiv. Fracţiunea parlamentară majoritară va face tot posibilul ca să demonstreze viabilitatea forului legislativ”, a subliniat Voronin. (Sursa: Moldpres)

Conservatorii îndeamnă opoziţia să provoace alegeri anticipate

Partidul Conservator (PC) cere partidelor de centru-dreapta, care au intrat în Parlament, să boicoteze alegerea şefului statului. În caz că vreun parlamentar din cadrul acestor partide va participa la votare, PC va pune întreaga responsabilitate pentru “trădare” pe seama liderilor celor trei partide: Serafim Urecheanu, Vlad Filat şi Mihai Ghimpu, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul PC, Natalia Nirca. “Partidul Comuniştilor invocă argumentul menţinerii stabilităţii politice în faţa unei iminente crize economice de proporţii. Este un argument important, dar acesta nu mai ţine în situaţia actuala”, a spus Nirca. “Nu este cazul să se vorbească despre o stabilitate politică atât timp, cât această stabilitate a fost constituită pe fraudă, legalizată prin validarea alegerilor de către Curtea Constituţională, pe dezinformare, pe maltratare şi tortură a persoanel or care au fost arestate de poliţie şi, ceea ce este şi mai grav, stabilitate constituită pe vieţi omeneşti”, a declarat Natalia Nirca. (Sursa: jurnal.md)

Două persoane rămân dispărute după evenimentele din 7 aprilie

Două persoane sunt în continuare date dispărute după protestele violente din 7 aprilie. Şefa Direcţiei administraţie publică locală a Primăriei capitalei, Alexandra Moţpan a declarat marţi, 28 aprilie, la şedinţa operativă că lista persoanelor care s-au adresat la Primărie după ce au fost agresaţi sau arestaţi de poliţie include 322 de persoane. Moţpan a spus că unul dintre cei doi dispăruţi este Alexandru Galinţchi, lucrător la o societate pe acţiuni din Chişinău, iar cel de-al doilea, Serghei Donici, este student. Potrivit Svetlanei Chifa, şefa Direcţiei municipale pentru protecţia drepturilor copilului, din 37 de copii care au fost reţinuţi în Centrul de plasament temporar al minorilor, reprezentanţii direcţiei au putut asista la audierile a doar 7 dintre ei. Pe corpurile a 3 copii au fost observate urme de violenţă. Copiii însă au spus că s-au lovit şi au negat faptul că ar fi fost maltrataţi. (Sursa: Info-Prim Neo)

APCE va organiza dezbateri în privinţa Moldovei

Miercuri, 29 aprilie, Asambleea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) va desfăşura dezbaterile în privinţa Moldovei. Decizia a fost luată în ajun de către parlamentarii europeni, în urma audierii informaţiilor mai multor experţi privind alegerile parlamentare din Moldova de la 5 aprilie. În ajunul deschiderii sesiunii de primăvară, raportorul comisiei speciale al Biroului APCE, David Willsher, a spus că campania pentru alegerile parlamentare din Moldova a fost “pluralistă, pacifistă, fără incidente serioase”. Willsher a repetat concluzia observatorilor internaţionali la alegerile din Moldova precum că acestea au corespuns mai multor standarde internaţional, însă “în continuare este nevoie de perfectare, pentru a sigura independenţa faţă de resursele administrative şi pentru a ridica încrederea societăţii”. (Sursa: Infotag)

Consiliul Europei vrea o reconstituire corectă a evenimentelor post-electorale din Moldova

“Este esenţial să fie reconstituită o descriere corectă despre ceea ce s-a întâmplat cu adevărat şi de a lua măsurile necesare pentru protecţia drepturilor omului”. Declaraţia aparţine Comisarului Consiliului Europei pentru drepturile omului, Thomas Hammarberg. Aflat în vizită la Chişinău pe parcursul a patru zile, comisarul Th. Hammarberg evalueaza situaţia drepturilor omului de după alegeri. Reprezentanţi ai opoziţiei s-au întâlnit deja cu demnitarul de la Strasbourg. Demnitarul de la Strasbourg va întocmi un raport despre situaţia post-electorală din Moldova, raport pe care îl va prezenta pe 29 aprilie în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. (Sursa: europalibera.org)

Reprezentanţii Opoziţiei vor face parte din Comisia de stat privind investigarea evenimentelor post-electorale

Secretarul General al Consiliului Uniunii Europene, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă şi de Securitate Comună, Javier Solana, a declarat că “componenţa comisiei pentru elucidarea cauzelor dezordinilor de la Chişinău va fi lărgită”. Despre aceasta el a declarat vineri seara, după întrevederea cu preşedintele Vladimir Voronin. “Am convenit cu preşedintele ca în componenţa comisiei instituite de el să fie incluşi şi reprezentanţi ai opoziţiei, pentru a îmbunătăţi situaţia în acest domeniu. Liderii de opoziţie au fost de acord cu această propunere”, a spus Solana. Potrivit lui, de asemenea, se discută posibilitatea includerii în componenţa comisiei a reprezentanţilor din structurile europene. Solana şi-a exprimat mulţumirea că, potrivit lui, preşedintele Voronin “a confirmat intenţia autorităţilor moldovene de a aduce la bun sfîrşit amnistia participanţilor la dezordinile de la Chişinău”. (Sursa: Infotag)

Opoziţia insistă asupra creării unei comisii internaţionale

Reprezentanţii opoziţiei moldoveneşti insistă asupra creării unei comisii internaţionale pentru elucidarea cauzelor dezordinilor de la Chişinău din 7–8 aprilie. Despre aceasta ei au anunţat luni seara în cadrul emisiunii “În Profunzime” de la postul “Pro TV”, la care au participat preşedintele PLDM, Vlad Filat, preşedintele AMN, Serafim Urechean, şi vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă. Urechean a declarat că deocamdată puterea nu a propus opoziţiei să participe în comisia de stat privind investigarea acestor evenimente. “Dacă vor veni asemenea oferte, noi le vom analiza. Însă, evident că această comisie, în componenţa căreia au intrat toţi reprezentanţii PCRM, nu poate examina obiectiv cele întîmplate”, a spus Urechean. (Sursa: Infotag)

Opoziţia l-a informat pe Solana “despre toate crimele regimului totalitar” din Moldova

Vineri Secretarul General al Consiliului Uniunii Europene, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă şi de Securitate Comună, Javier Solana, s-a întîlnit la Chişinău cu liderii celor trei partide de opoziţie din parlamentul Moldovei — Mihai Ghimpu, Vlad Filat şi Serafim Urechean. Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a relatat presei după întrevedere că opoziţia a adus la cunoştinţa lui Javier Solana poziţia univocă a ei şi atitudinea faţă de evenimentele din moldova de după alegerile parlamentare. “Noi i-am solicitat lui Solana ca la Chişinău să sosească neapărat Comisia internaţională pentru cercetarea evenimentelor de la 6–7 aprilie”, a spus Filat. Liderul AMN, Serafim Urechean, a spus pentru jurnalişti că “opoziţia l-a informat pe Solana despre toate crimele regimului totalitar de la conducerea Moldovei”. Întrebat dacă există presiuni asupra opoziţiei din partea Bruxelles-ului în privinţa colaborării cu PCRM în noul parlament, Urechean a spus că nu a simţit o asemenea presiune. “Sînt sigur că de această dată comuniştii nu vor găsi votul pentru a alege preşedintele. Noi nu vom participa la alegerea preşedintelui”, a încheiat Urechean, avînd în vedere poziţia tuturor celor trei partide. Liderul PL, Mihai Ghimpu, şi-a confirmat solidaritatea cu colegii din opoziţie. Liderii de opoziţie au comunicat că au mai convenit asupra unei întrevederi cu Solana, însă deja după ce el va discuta cu preşedintele Moldovei, liderul PCRM, Vladimir Voronin. (Sursa: Infotag)

O delegaţie a UE s-a întâlnit cu reprezentanţi ai presei şi ONG-urilor media moldoveneşti

Luni, o delegaţie a Uniunii Europene în frunte cu Marianne Mikko, şefa delegaţiei la Comisia Parlamentara de cooperare UE — Moldova, a avut o întâlnire cu reprezentanţii presei şi ONG-urile media de la Chişinău. În cadrul acesteia au participat atât reprezentanţi ai surselor mass-media independente, cât şi reprezentanţi ai postului public de televiziune Moldova 1 şi OMEGA, agenţie multimedia de ştiri cunoscută ca fiind apropiată partidului de guvernământ. La întâlnire s-a discutat despre comportamentul postului Moldova 1 în campania electorală, despre modul cum a tratat evenimentele din 6–7 aprilie, torturarea participanţilor după acţiunile de protest de către poliţie, accentele puse în reportajele OMEGA, NIT, N4, comportamentul presei independete în raport cu partidul de guvernământ în ultima perioadă. Delegaţia europeană se află în Moldova în perioada 27–29 aprilie 2009, timp în care are programate şedinţe cu reprezentanţii presei, ONG-urilor, cu partidele de opoziţie, vizite la penitenciarul nr. 13 şi întâlniri cu conducerea R. Moldova. (Sursa: Unimedia)

PLDM, PL şi AMN sub control financiar

Partidul Liberal Democrat (PLDM) este supus unor controale financiare nejustificate din punct de vedere al timpului, susţine preşedintele formaţiunii, Vlad Filat. Acesta a declarat marţi, 28 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă că astfel de acţiuni ale organelor de control ale statului reprezintă “un dezmăţ şi o implicare a acestor instituţii în procesul politic”. Filat a calificat controlul de la PLDM drept “o încercare de exercitare a presiunilor îndreptate împotriva celor care gândesc altfel decât comuniştii”. El a spus că iniţial controlul urma să înceapă marţi dimineaţa, însă a fost amânat pentru următoarea zi. “Astfel de controale se efectuează, de regulă, odată la 3 ani, însă la PLDM a fost efectuată o astfel de verificare acum un an”, a spus liderul PLDM. Filat a spus că va adresa o interpelare la Ministerul Finanţelor, în care va cere să i se răspundă la câte formaţiuni au mai fost efectuate până acum controale fiscale, care sunt acestea şi, în mod special, câte controale au fost la PCRM. PL şi AMN au confirmat faptul că şi ele au primit citaţii din partea Inspectoratului Fiscal. (Sursa: Info-Prim Neo / Unimedia)