Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 4 mai 2009

|versiune pentru tipar|

Fiecare şedinţă a Parlamentului, în incinta Palatului Republicii, va costa circa 7–8 mii de lei

Utilizarea tuturor sălilor Palatului Republicii la fiece şedinţă plenară a Parlamentului de legislatura a XVII-a va costa bugetul de stat aproximativ 7–8 mii de lei. Directorul general adjunct al Aparatului Parlamentului, Constantin Stratan a declarat că în cheltuielile ce ţin de organizarea activităţii noului Parlament vor fi incluse doar plăţile pentru utilităţi, printre care pentru energie electrică şi apă, iar în sezonul rece şi pentru încălzire. Totodată, Parlamentul nu va plăti pentru chiria clădirii. Stratan a mai menţionat că valoarea finală a cheltuielilor necesare pentru asigurarea activităţii Legislativului, va fi identificată în procesul utilizării clădirii Palatului Republicii. Parlamentul îşi va desfăşura temporar activitatea în clădirea Palatului Republicii, până la momentul finalizării lucrărilor de restabilire a clădirii Legislativului. (Sursa: Omega)

Guvernul Greceanâi a demisionat

Marţi va avea loc prima şedinţă a parlamentului de legislatura a XVII-a şi guvernul, instituit la 31 martie 2008, şi-a prezentat cererea de demisie. Despre aceasta a anunţat luni, la şedinţa cabinetului de miniştri, premierul Zinaida Greceanîi. În acest context, premierul a mulţumit preşedintelui Vladimir Voronin prezent la şedinţă pentru susţinerea permanentă pe care o acordat-o guvernului în toate activităţile şi iniţiativele sale. “Guvernul a reuşit să orienteze ţara spre o dezvoltare durabilă şi acest obiectiv rămîne a fi în actualitate şi în perioada declinului economic mondial. Avem foarte multe de realizat, dar sînt sigură că vom manifesta acelaşi spirit de echipă, de responsabilitate în faţa poporului şi vom reuşi să facem faţă şi acestor provocări, precum a făcut-o şi pînă acum, pe parcursul a opt ani”, a subliniat Greceanîi. De asemenea, premierul a mulţumit tuturor vicepremierilor, miniştrilor, iar, în persoana lor, colaboratorilor autorităţilor publice centrale pentru atitudinea responsabilă manifestată în această perioadă. Preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin a spus că ceea ce se întîmplă în şedinţa de guvern este un act constituţional, care demonstrează capacităţile democratice ale statului. Voronin a spus că în aceşti opt ani de guvernare au intervenit schimbări în toate domeniile vieţii, în toate ramurile economiei naţionale şi a felicitat guvernul, mulţumindu-i pentru realizările obţinute. (Sursa: Infotag)

Societatea civilă propune o foaie de parcurs

Renunţarea la controlul politic asupra justiţiei, consolidarea independenţei procuraturii generale, depolitizarea funcţiei preşedintelui R.Moldova, demiterea şi alegerea unei noi conduceri a companiei “Teleradio-Moldova”, crearea unei Conferinţe Politice Permanente cu scopul facilitării dialogului politic dintre opoziţie şi autorităţi, sînt principalele puncte ale unei Foi de Parcurs, propuse de către societatea civilă în vederea reconcilierii naţionale şi a integrării europene a R.Moldova. Igor Munteanu, directorul IDIS “Viitorul”, a menţionat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că în actuala criză politică creată după alegerile parlamentare din 5 aprilie, societatea civilă nu poate rămîne indiferentă şi propune tuturor actorilor politici din R.Moldova să urmeze cîţiva paşi pentru a depăşi situaţia. Acest plan, semnat de 20 de organizaţii din R.Moldova, prevede patru capitole de bază, care se referă la asigurarea funcţionalităţii instituţiilor democratice, libertăţile şi drepturile constituţionale în R.Moldova, iniţierea unui dialog politic şi criza economică. Foaia de Parcurs va fi prezentată organismelor internaţionale, partidelor politice şi tuturor instituţiilor statului. (Sursa: Infotag)

Jurnaliştii moldoveni au protestat de Ziua Mondială a Libertăţii Presei

La 3 mai, în scuarul Teatrului de Operă şi Balet, sute de cetăţeni şi jurnalişti au desfăşurat un marş de protest cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei. Manifestaţia a fost organizată de Uniunea Jurnaliştilor din Moldova (UJM), Asociaţia Presei Independente (API), Asociaţia Presei Electronice (APEL) şi Centrul Independent de Jurnalism (CIJ). Organizatorii au declarat că mitingul de protest din acest an s-a desfăşurat în contextul “intimidării jurnaliştilor şi a instituţiilor mass-media după alegerile parlamentare din 5 aprilie”. Preşedinte al UJM, Valeriu Saharneanu, a spus că scopul mitingului de protest este de a atrage atenţia opiniei publice naţionale şi internaţionale asupra încălcărilor grave în privinţa libertăţii presei în Moldova. Raportul anual al “Freedom House” arată că în Moldova nu există presă liberă. Directorul executiv al API, Petru Macovei, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de acei jurnalişti care nu reflectă corect evenimentele şi se lasă intimidaţi de putere. (Sursa: Infotag)

Delegaţia Parlamentului European constată mari tensiuni şi instabilitate în Moldova

Încălcări ale drepturilor omului, ale libertăţii presei, mari tensiuni şi instabilitate — sunt câteva dintre constatările delegaţiei Parlamentului European care a vizitat Chişinăul la sfârşitul lunii aprilie. Raportul întocmit de aceasta a fost discutat luni în comisia de politică externă (AFET). Marţi are loc o negociere între grupurile politice a rezoluţiei care va fi adoptată joi de PE, o zi care coincide cu lansarea Parteneriatului Estic — formă de cooperare UE şi sase foste republici sovietice, printre care şi Moldova, la Praga. Eurodeputaţii au făcut şi recomandări. Ei consideră că este nevoie de un mai mare angajament al UE, prin politica europeană de vecinătate şi Parteneriatul Estic, în relaţia cu Moldova. Mai mult, ei propun o comisie de investigaţie independentă care să ancheteze — în prezenţa reprezentanţilor opoziţiei şi a experţilor internaţionali — evenimentele post-alegeri. Acesta ar fi un punct esenţial al procesului de reconciliere din R. Moldova. (Sursa: hotnews.ro)

Dorin Chirtoacă rămâne la Primărie

Dorin Chirtoacă, vicepreşedintele Partidului Liberal (PL), rămâne în funcţia de primar al capitalei. Acesta a anunţat luni, 4 mai că renunţă la mandatul de deputat obţinut în urma alegerilor din 5 aprilie. “Voi solicita, printr-o cerere la care anexez legitimaţia de parlamentar, ca mandatul de deputat să-i fie atribuit următoarei persoane de pe lista PL”, a spus Chirtoacă, fără a-şi motiva în vreun fel decizia. El a fost ales în funcţia de primar al capitalei în iunie 2007. Mandatul său expiră în 2011. Mandatul de deputat ar putea reveni lui Boris Vieru. Acesta este de profesie filolog, are de 52 de ani şi locuieşte în municipiul Chişinău, a declarat pentru Info-Prim Neo Corina Fusu, vicepreşedinte PL şi deputat în noul parlament. “S-ar putea ca şi alte persoane să renunţe la mandatele lor de deputat, astfel că următoarele persoane de pe lista PL să le ia locul”, a spus Corina Fusu. (Sursa: Info-Prim)

MAE se vrea creştin-democrată

Vineri, 1 mai, s-a desfăşurat şedinţa Consiliului Naţional al Mişcării social-politice Acţiunea Europeană, în cadrul căreia s-a decis să propună următorului congres al formaţiunii operarea de modificări la Statutul Mişcării. Astfel, în urma acestor modificări, MAE va îmbrăţişa doctrina creştin-democrată. Mişcarea are obiective strict de natură politică, în scopul dezvoltării societăţii moldoveneşti, realizării economiei de piaţă, consolidării statului de drept, înfăptuirii justiţiei şi integrării europene şi euroatlantice, prin promovarea doctrinei creştin-democrate şi prin aplicarea programului politic. MAE va face demersuri către Internaţionala Democrat Creştină şi Partidul Popular European în vederea aderării la familia internaţională şi europeană a partidelor creştin-democrate şi populare. Consiliul Naţional al MAE a mai decis excluderea din rîndurile Mişcării a lui Vasile Zgardan, Andrei Covrig, Boris Ciobanu, Ion Handraman pentru încălcarea Statutului, săvîrşirea de abateri grave de la disciplina MAE, inclusiv prin declaraţii şi acţiuni publice împotriva hotărîrilor luate prin vot de organele de conducere ale formaţiunii. (Sursa: comunicat MAE)