Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 11 februarie 2009

|versiune pentru tipar|

Partidul socialiştilor va susţine PCRM

Partidul Socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina” (PSMPR) a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a comunicat că se va abţine de la implicare directă în campania electorală pentru alegerea Parlamentului, susţinînd campania electorală a Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), a cărui program şi activitatea din ultimii ani le susţine. PSMPR şi-a motivat simpatiile pentru PCRM prin faptul că acesta se pronunţă ferm pentru statalitatea Republicii Moldova în timp ce “forţele de opoziţie au un singur scop — dobîndirea şi împărţirea puterii între ele, au poziţie distructivă şi antistatală de aderare a Moldovei la NATO şi excluderea ţării noastre din CSI. Chemările şi lozincile lor de eurointegrare sunt o momeală pentru populaţie. Scopul final pentru ei este aderarea Moldovei la România”. Unul din liderii PSMPR, Veronica Abramciuc, se regăseşte pe listele de candidaţi ale PCRM. Astfel, PCRM a recurs, de fapt, la “listele comune”, avîndu-l printre candidaţi şi pe liderul Partidului Agrar din Moldova, Anatol Popuşoi.

IPNA a făcut public regulamentul intern pentru reflectare alegerilor

Instituţia Publică Naţională Audiovizuală “Teleradio-Moldova” (IPNA) şi-a aprobat Concepţia şi Reglementările interne ale reflectării campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. IPNA îşi propune să garanteze expunerea opiniilor şi ofertelor electorale ale tuturor concurenţilor la radio şi TV în emisiunile “Dezbateri electorale”. În perioada electorală dezbateri în condiţii echitabile, în volum de 90 minute zilnic, cu excepţia zilelor de sîmbătă şi duminică. Dezbaterilele vor avea loc în perioada 9 martie — 3 aprilie. Concurenţii electorali vor dispune de timpi de antenă contra plată — cîte două minute pe zi, deopotrivă, la radio şi televiziune. Durata spoturilor electorale nu va putea fi mai mică de 20 secunde.

Comunităţile de moldoveni din străinătate cer asigurarea dreptului lor la vot

Nouă comunităţi ale moldovenilor din ţări ca SUA, Italia, Irlanda, Portugalia au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Vladimir Voronin, speakerului Marian Lupu, premierului Zinaida Grecianîi, preşedintelui Comisiei Electorale Centrale (CEC), Eugen Ştirbu, prin care cer să li se respecte dreptul la vot. “Adresăm conducerii Parlamentului şi partidelor politice reprezentate în Parlament rugămintea de a iniţia modificări în legislaţia electorală care să permită şi votarea la distanţă — prin Internet sau prin poştă — aşa cum se practică în mai multe state… Ne adresăm, de asemenea, organizaţiilor internaţionale — Consiliului Europei, OSCE — precum şi Uniunii Europene, guvernelor ţărilor donatoare de asistenţă Republicii Moldova să monitorizeze aceste alegeri şi, eventual, să acorde sprijin financiar şi expertiza necesară Republicii Moldova, încurajînd autorităţile Republicii Moldova pentru a răspunde pozitiv solicitărilor noastre”. (potrivit ştirilor INFOTAG)

Peste hotare vor fi deschise 33 secţii de votare

Secretarul CEC, Iurie Ciocan, a declarat pentru agenţia OMEGA că secţii de votare pentru participarea la alegerile parlamentare din 5 aprilie vor fi deschise în 33 de ambasade, consulate şi reprezentanţe ale Republicii Moldova peste hotare. Potrivit datelor ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), Moldova este reprezentată în diferite ţări din Europa, Asia şi SUA de 26 de ambasade, inclusiv Misiunea de pe lângă Comunitatea Europeană la Bruxelles, 4 consulate, 2 reprezentanţe permanente pe lângă ONU în New-York şi Geneva şi reprezentanţa Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei de la Strasbourg. Secretarul CEC a declarat că pentru deschiderea secţiilor de votare peste hotare vor fi alocate 800 mii lei.

AMN şi-a lansat platforma electorală

Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) şi-a făcut publică platforma electorală “Eurointegrare cu AMN la guvernare”. În conformitate cu noul program politic al formaţiunii, AMN propune ca aderarea la Uniunea Europeană să fie acceptată în calitate de “idee naţională”. AMN promite că în eventualitatea accederii la guvernare va atrage investiţii străine directe de $1,2–1,6 miliarde anual, va anula TVA la importul echipamentului şi utilajului tehnologic, va dezvolta infrastructura necesară mediului de afaceri, va dubla PIB-ul pînă în 2013, asigurînd creşterea lui anuală cu 12–15%, realizînd creşteri anuale în agricultură de 19%, iar în industrie de 15%, o inflaţie de maximum 5–7% anual etc. De asemenea, AMN s-a angajat să creeze 350 mii noi locuri de muncă pînă în 2013, să atingă un nivel al salariului mediu pe economie de €500, să aducă pensia pînă la nivelul de €175. (potrivit ştirilor INFOTAG)

Ex-premierul Tarlev este decepţionat de stare democraţiei în RM

Ex-premierul Tarlev, lider al Uniunii Centriste din Moldova (UCM) a oferit un interviu pentru “Cabinetul din umbră” de pe www.jurnaltv.md, în care a dezminţit zvonurile potrivit cărora proiectul lui politic ar fi fost inspirat de către partidului de guvernămînt şi liderul acestuia, Vladimir Voronin. Tarlev a menţionat că o grupare din interiorul PCRM, care se concentrează în staff-ul electoral al PCRM, ar fi pus la cale intimidarea şi hărţuiala la adresa sa şi a formaţiunii pe care o reprezintă, arătîndu-se încrezător că Preşedintele Voronin nu este implicat în actele reprobabile. Tarlev şi-a etalat decepţie în privinţă încălcării de către guvernanţi a drepturilor omului, inclusiv, dreptul la asociere, dreptul la manifestaţii paşnice.

PSD suportă pierderi

Liderul organizaţiei teritoriale din Cantemir a Partidului Social Democrat (PSD) a făcut o declaraţie prin care a anunţat că filiala respectivă se detaşează de formaţiune şi aderă la Uniunea Centristă din Moldova (UCM). Se pare că acesta este cea de a treia manifestare a nemulţumirilor provocate de compilarea “listelor de candidaţi”. Anterior, scandaluri provocate de numulţumirile faţă de listele de candidaţi au avut loc în Partidul Liberal (PL) şi Alianţa Moldova Noastră (AMN).