Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 29 aprilie 2009

|versiune pentru tipar|

Delegaţia Parlamentului European a constatat încălcări grave ale drepturilor omului

Delegaţia Parlamentului European, care s-a aflat în perioada 26–29 aprilie într-o vizită de documentare în R. Moldova, a constatat încălcări grave ale drepturilor omului, care au avut loc la Chişinău după alegerile din 5 aprilie. “Această misiune a fost deosebit de dificilă deoarece nu ne-am putut imagina cât de multe acţiuni de violenţă s-au întâmplat în Moldova”, a declarat la finele vizitei, într-o conferinţă de presă, europarlamentara din Estonia Marianne Mikko. Delegaţia compusă din europarlamentari din diferite grupuri politice s-a întâlnit la Chişinău cu organizaţii pentru drepturile omului, avocaţi parlamentari, reprezentanţi ai mass-media, liderii celor trei partide parlamentare de opoziţie, reprezentanţi ai Guvernului, membri ai Comisiei Electorale Centrale. Eurodeputaţii au vizitat comisariatele de poliţie şi Penitenciarul nr. 13. Ei au avut o întrevedere şi cu fostul spicher Marian Lupu. Preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin nu a găsit timp pentru a se întâlni cu parlamentarii europeni. Delegaţia a reiterat suportul pentru o Moldova democrată şi a condamnat actele de violenţă din ultimele săptămâni, în special maltratarea cetăţenilor. Eurodeputata Karin Resetarits din Austria s-a declarat surprinsă că după atâtea zile nu există nici o reacţie oficială la ceea ce s-a întâmplat. Delegaţia europeană insistă să fie incluşi în comisia care investighează evenimentele de după alegeri şi reprezentanţi ai opoziţiei şi experţi europeni. Delegaţia îndeamnă partidul de guvernământ şi opoziţia la dialog. De asemenea, PE confirmă în continuare sprijinul pentru apropierea R. Moldova de UE, prin intermediul Parteneriatului Estic. Joi, 30 aprilie, delegaţia va prezenta un raport conducerii PE. La 7 mai, PE va adopta o rezoluţiei privind situaţia din Moldova. (Sursa: Info-Prim)

Europarlamentar: reforma la “Moldova 1” trebuie să înceapă de urgenţă

“Lupta pentru libertatea de exprimare pentru postul public de televiziune «Moldova 1» este, după mine, una pierdută. De aceea, consider că reforma necesară trebuie să înceapă de urgenţă, pentru că de cinci ani de când monitorizez evoluţiile din R.Moldova, nu au observat nici un progres în acest sens”, a declarat miercuri, la Chişinău, preşedintele delegaţiei Parlamentului European pentru relaţii cu R. Moldova, Marianne Mikko. Potrivit oficialului european, schimbarea denumirii în instituţie publică de către televiziunea “Moldova 1”, nu este altceva decât o schimbare cosmetică, care a luat locul schimbării substanţiale, care nu trebuie să întârzie să apară. “Dacă acest post de televiziune ar fi cu adevărat liber, atunci ar fi adus în faţa publiului, pe toţi avocaţii parlamentari care deţin probe şi dovezi privind cazurile de tortură şi violenţă din ultimele săptămâni”, a spus la rândul său, un alt membru al delegaţiei PE, Karin Resetarits. (Sursa: jurnal.md)

Consiliul ONG-urilor critică acţiunile Ministerului Justiţiei şi ale fiscului

Consiliului Naţional al organizaţiilor neguvernamentale din Moldova (Consiliul ONG) a adresat un apel către Ministerul Justiţiei şi Inspectoratul Fiscal în care îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu solicitările celor două instituţii adresate mai multor ONG-uri. Din scrisorile adresate de către Ministerul Justiţiei reiese că organizaţiile respective ar fi co-organizatori ai acţiunilor din 7 aprilie 2009, fapte care nu sunt adevărate, afirmă Consiliul ONG. Totodată, acesta este îngrijorat de acţiunile Inspectoratului Fiscal, care a expediat, în mare parte la aceleaşi organizaţii, citaţii din partea inspectoratelor fiscale teritoriale, prin care se cere în termeni restrânşi prezentarea documentelor ce ţin de activitatea financiară pentru perioada 2008–2009, veniturile, sursele acestora şi cheltuielile aferente. Consiliul ONG recomandă un şir de acţiuni pentru eliminarea tensiunilor şi îngrijorărilor. Printre acestea: iniţierea unui dialog a structurilor de stat cu ONG-urile pentru a elucida poziţia ultimelor; publicarea listelor complete ale organizaţiilor supuse controlului fiscal şi celor cărora Ministerul Justiţiei le-a expediat scrisori. Consiliul Naţional al organizaţiilor neguvernamentale din Moldova a fost ales de către Forumul ONG din 15–16 decembrie 2008, la care au participat peste 100 de reprezentanţi ai peste 1000 de organizaţii neguvernamentale din R. Moldova. (Sursa: Info-Prim)

ONG-uri internaţionale solicită intervenţia instituţiilor europene în apărarea celor din Moldova

Mai multe organizaţii internaţionale solicită intervenţia instituţiilor europene pentru a stopa politica sistematică de intimidare a societăţii civile din Republica Moldova, aplicată de autorităţile de la Chişinău, se spune într-un comunicat al Asociaţiei Pro Democraţia (APD). Organizaţiile reclamă că sunt hărţuite organizaţiile membre ale Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte — Coaliţia 2009, care a monitorizat procesul electoral şi a declarat alegerile parlamentare din 5 aprilie ca fiind incorecte şi parţial libere. Autorii critică comportamentul Ministerului Justiţiei care “confundă Coaliţia pentru Alegeri Libere şi Corecte cu Coaliţia Civică Alegeri 2009”, precum şi cel al inspectoratului fiscal care a pornit un control fiscal simultan al organizaţiilor care fac parte din Consiliul acestei reţele. Autorii declaraţiei cred că această verificare simultană a ONG-urilor “este o încercare de a timora atitudinea independentă şi critică a organizaţiilor tip watch dog /câine de pază/ şi, totodată, de a intimida întreaga societate civilă moldovenească”. În acest context, Asociaţia Pro Democraţia, GOLOS (Rusia), GONG (Croaţia), European House (Ungaria), Society for Democratic Culture (Albania) solicită intervenţia fermă a autorităţilor europene pentru stoparea acestor acţiuni de intimidare a organizaţiilor neguvernamentale din această ţară şi protejarea acestora împotriva abuzurilor Guvernului de la Chişinău. Această solicitare a fost transmisă către Parlamentul European, Consiliul de Miniştri al Uniunii Europene, Consiliul Europei. (Sursa: Info-Prim)

Dorin Chirtoacă va depune mandatul de deputat pentru a păstra funcţia de primar de Chişinău

Dorin Chirtoacă îşi va depune mandatul de deputat până la 5 mai. Astfel, primarul capitalei nu va participa la prima sedinţă plenară a noului Parlament, care se va întruni la Palatul Republicii. În aceste condiţii, fotoliul de deputat va fi ocupat de următorul candidat pe lista electorală a Partidului Liberal, Boris Vieru. (Sursa: jurnal.md)

PCRM vrea dialog constructiv cu opoziţia

Partidul Comuniştilor intenţionează să stabilească un dialog constructiv cu partidele de opoziţie în vederea asigurării unei activităţi eficiente a Parlamentului nou-ales. Despre aceasta a relatat miercuri preşedintele în exerciţi, liderul PCRM, Vladimir Voronin, în cadrul întrevederii cu Ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chişinău, Shi Longzhuang. Potrivit serviciului de presă al preşedintelui, interlocutorii “au efectuat un schimb de opinii pe marginea evoluţiei evenimentelor din Republica Moldova după alegerile parlamentare din 5 aprilie”. Potrivit sursei citate, “Shi Longzhuang a apreciat modul în care autorităţile moldoveneşti au gestionat criza din 7 aprilie, felicitînd conducerea statului pentru depăşirea acesteia şi stabilizarea situaţiei social-politice din ţară”. (Sursa: Infotag)

Proteste la Paris împotriva încălcării drepturilor omului în Moldova

La Paris continuă acţiunile de protest împotriva încălcării drepturilor omului în Moldova. Noul miting va avea loc pe 3 mai în faţa primăriei capitalei Franţei. Solicitat de Infotag, Vasile Călmăţui, reprezentant al grupului de iniţiativă, a spus că ultima acţiune de protest a avut loc duminică dimineaţa. La protest au participat circa 100 de persoane, care au încercat să atragă atenţia autorităţilor şi societăţii civile din Franţa, precum şi mass-media internaţională asupra încălcării drepturilor omului în Moldova. Protestatarii şi-au exprimat indignarea faţă de încălcările din cadrul alegerilor parlamentare din 5 aprilie şi faţă de încălcării drepturilor omului în capitala moldovenească după alegeri. Ei scandau lozinci anticomuniste şi chemau societatea “să nu permită instaurarea dictaturii sîngeroase în centrul Europei”. (Sursa: Infotag)