Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 9 aprilie 2009

|versiune pentru tipar|

PCRM nu va putea alege singur preşedintele ţării

Partidul Comuniştilor (PCRM) a câştigat alegerile parlamentare din 5 aprilie cu 49.48% din voturile alegătorilor. Comisia Electorală Centrală (CEC) a făcut publice rezultatele oficiale în seara zilei de miercuri, 8 aprilie. Aceleaşi date arată că alte trei formaţiuni au trecut pragul electoral de 6%: Partidul Liberal (PL), cu 13.14% din voturi, Partidul Liberal Democrat (PLDM) — 12.43% şi Alianţa “Moldova Noastră”, care a acumulat 9.77%. Alegătorii de peste hotare au avut alte preferinţe. Astfel, din cei 16 914 cetăţeni ai RM care au votat la cele 33 de secţii de votare deschise în incinta misiunilor diplomatice ale RM 45.51% au ales PL, 24.88% au optat pentru PLDM, PCRM a luat 8.53%, iar AMN — 7.92 la sută din voturi. Restul concurenţilor electorali au acumulat mai puţin de 6% din voturi. PSD a obţinut 3.7%, PPCD — 3.03%, PD — 2.97%, UCM — 2.75% şi MAE — 1.01%. Pentru restul formaţiunilor şi a candidaţilor independenţi au votat mai puţin de 1% din cetăţenii cu drept de vot. La procesul de votare au participat în total 1 555 577 alegători din cei peste 2.5 mln cu drept de vot. Pentru alegerea preşedintelui ţării e nevoie de 61 de voturi ale deputaţilor Parlamentului. (Sursa: Info-Prim)

PL, PLDM şi AMN au patru zile pentru verificarea listelor electorale utilizate la scrutin

Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) au la dispoziţie patru zile, începând cu joi, 9 aprilie, să verifice listele electorale utilizate la scrutinul parlamentar din 5 aprilie. O decizie în acest sens a fost aprobata în unanimitate de Comisia Electorala Centrala (CEC), miercuri seara. Cele trei formaţiuni insistă ca recalcularea voturilor ar demonstra fraude care au favorizat partidul de guvernământ la scrutinul din 5 aprilie. Victor Morgoci, Ştefan Creangă şi Nicolae Răilean — reprezentanţii partidelor de opoziţie de la CEC, au declarat că în liste au fost incluse mii de persoane decedate, în locul cărora ar fi votat altcineva. Totodată, cei trei au declarat pentru Info-Prim Neo că timpul pe care îl au la dispoziţie este foarte scurt pentru a verifica toate listele. Totuşi, Nicolae Răilean, reprezentantul AMN, a spus că termenul ar putea fi prelungit, în caz de necesitate. Răilean s-a arătat nemulţumit că procedura este una de durată, fiind necesar acordul preşedinţilor consiliilor electorale de circumscripţie prin intermediul instanţelor de judecată din raioanele RM. Alegerile urmează să fie validate de Curtea Constituţională. În cazul în care opoziţia va depista că listele electorale conţin persoane decedate, alegerile ar putea fi declarate nevalabile. (Sursa: Info-Prim)

Protestele în PMAN continuă

Câteva sute de persoane au continuat, joi, protestul în Piaţa Marii Adunări Naţionale, reclamând fraudarea alegerilor şi cerând organizarea unor alegeri parlamentare noi. Acţiunile de protest s-au desfăşurat fără participarea liderilor celor trei partide de opoziţie care au acces în noul legislativ. Acţiunea s-a desfăşurat, în general, fără incidente. Manifestanţii au scandat aceleaşi lozinci: “Jos comuniştii”, “Libertate”, “Fără violenţă” etc.

“Coaliţia 2009” cheamă mass media să reflecte corect evenimentele ce se produc în ţară

Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte “Coaliţia 2009” a difuzat un apel către toate instituţiile mass-media din Moldova să dea dovadă de responsabilitate şi să reflecte corect şi echidistant evenimentele ce se produc în republică în perioada postelectorală. “Coaliţia-2009” solicită mass-media să conştientizeze rolul enorm care le revine în formarea opiniei publice şi să prezinte publicului informaţia în mod pluralist, reflectând poziţia tuturor părţilor acuzate că ar fi implicate în organizarea protestelor şi declanşarea violenţelor. “Coaliţia 2009” se adresează în special posturilor publice cu acoperire naţională “Moldova 1” şi “Radio Moldova”, subvenţionate din bani publici, solicitându-le să reflecte corect şi echilibrat toate evenimentele care se produc, să respecte prezumţia nevinovăţiei, să nu scoată din context declaraţiile părţilor vizate, să nu manipuleze imaginile şi să ofere dreptul la opinie tuturor părţilor acuzate că ar fi organizat proteste. În contextul evenimentelor din perioada postelectorală, “Coaliţia 2009” încurajează exercitarea dreptului la libertatea întrunirilor şi manifestaţiilor publice în mod paşnic, dar condamnă acţiunile violente şi de vandalism şi îndeamnă autorităţile publice să asigure ordinea publică ;i securitatea persoanei. (Sursa: Monitor Media)

UE face apel la restabilirea relaţiilor normale moldo-române

Trio Preşedinţiei Uniunii Europene (Miniştrii de Externe ai Cehiei, Franţei şi Suediei), aflându-se într-o şedinţă la Sarajevo, au reiterat mesajele precedentelor declaraţii ale Cehiei, deţinătoare a Preşedinţiei UE, privind situaţia din Moldova, remise la 7 şi 8 aprilie. UE este pregătită să continue colaborarea cu R. Moldova în conformitate cu valorile şi standardele europene şi îşi exprimă anagajamentul de a consolida mai departe relaţiile dintre UE şi Moldova. În acest context, rolul Reprezentantului Special al Uniunii Europene în Moldova este crucial. Pentru UE este esenţial de a avea relaţii bune cu vecinii săi. Înţelegând complexitatea relaţiilor dintre România şi Republica Moldova, facem apel la Guvernul Republicii Moldova să restabilească relaţiile normale cu România. Îndemnăm autorităţile moldovene să respecte libertăţile constituţionale, toate părţile abţinându-se de la orice acţiuni violente.

Protestatarii cer publicarea listelor electorale în Monitorul Oficial

Protestatarii din Piaţa Marii Adunări Naţionale, adunaţi joi, 9 aprilie, cer Comisiei Electorale Centrale (CEC) să publice cît mai urgent listele cu alegători în Monitorul Oficial. Protestatarii spun că, dacă lisele cu alegători vor fi publicate, se vor depista mai uşor neregulile comise la alegerile din 5 aprilie. În caz contrar, protestatarii ameninţă cu continuarea acţiunilor de protest. Protestatarii cer liderilor politici din opoziţie să vină în piaţă să-i susţină şi să nu se teamă de comunişti. (Sursa: Infotag)

Medvedev apreciază comportamentul Chişinăului în raport cu protestatarii

Preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, a avut astăzi o convorbire telefonică cu Preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev. În cadrul discuţiei telefonice a fost efectuat un schimb de opinii privind situaţia social-politică din R. Moldova. Medvedev a felicitat autorităţile moldoveneşti pentru maniera în care au acţionat în condiţiile protestelor violente din 7 aprilie curent, ce a permis menţinerea sub control a stării de lucruri şi restabilirea ordinii de drept în capitala ţării. (Sursa: Moldpres)

PCRM nu va face niciun pas înapoi în raport cu protestele

Mark Tkaciuk, şeful staff-ului electoral al Partidului Comuniştilor, susţine că autorităţile nu vor face nici un pas înapoi în raport cu protestele din Chişinău. Despre aceasta el a declarat într-un interviu acordat site-ului www.stireazilei.md. Mark Tkaciuk a menţionat că de cele întîmplate în centrul capitalei este vinovată opoziţia. În opinia sa, răsturnarea puterii a fost încercată “de liderii celor trei partide politice, care au scos oamenii în piaţă şi au crezut ca aceştia se vor comporta civilizat după ce le-au împărţit vodkă, după ce au propus ca alegerile să nu fie recunoscute, în condiţiile în care Uniunea Europeană le-a recunoscut”. (Sursa: stireazilei.md)

PL cere UE şi CoE să trimită o misiune de monitorizare a violenţelor

Partidul Liberal (PL) cere Uniunii Europene (UE) şi Consiliului Europei (CE) să trimită în Moldova o misiune de monitorizare a violenţelor ce au avut loc în timpul acţiunilor de protest. Vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, a menţionat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că toată răspunderea pentru situaţia creată în ţară după alegeri revine guvernării comuniste. Liberalii cred că guvernarea a recurs la violenţe “pentru a acoperi fraudele”. Totodată, PL condamnă violenţa şi pledează pentru manifestaţii paşnice. (Sursa: Deca-press)

Nici PC nu recunoaşte rezultatele alegerilor

Partidul Conservator (PC) nu recunoaşte rezultatele alegerilor din 5 aprilie şi consideră necesară verificarea listelor alegătorilor şi renumărarea voturilor. Partidul şi-a făcut publică poziţia joi, 9 aprilie, într-o conferinţă de presă. “Au fost utilizate fraudulos resursele publice, partidul de guvernământ a fost favorizat de către posturile publice de radio şi TV, şi de alte posturi cu acoperire naţională, precum EU TV, NIT, Antena C şi N4”, a declarat Natalia Nirca, preşedintele PC, enumerând şi alte “exemple de fraudă”. (Sursa: Info-Prim)

MAE cere alegeri repetate

Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE) a cerut anularea alegerilor parlamentare şi stabilirea datei unor alegeri repetate, în baza unor liste electorale elaborate conform legii. Într-o declaraţie, MAE mai cere eliberarea imediată a persoanelor arestate; pedepsirea poliţiei pentru molestarea protestatarilor; asigurarea imediată a accesului Opoziţiei la Radioteleviziunea (ne)publică şi informarea obiectivă a cetăţenilor; supravegherea strictă a desfăşurării alegerilor, în special în partea de numărare şi electronică, de către reprezentanţi ai UE. (Sursa: declaraţie MAE)

Congresul Societăţii Civile acuză autorităţile de provocare a acţiunilor agresive

Congresul Societăţii Civile consideră că devastarea de marţi a clădirilor parlamentului şi a preşedinţiei a fost provocată de autorităţile Moldovei. Joi, la o conferinţă de presă, membrul Congresului, Fiodor Ghelici, a recunoscut că personal a asistat la devastare şi a văzut, în general, “protestatari paşnici care nu doreau devastare, însă printre mulţime au fost provocatori care au făcut dezordinea”. În opinia sa, totul a fost planificat pentru ca populaţia să piardă încrederea în partidele de opoziţie. (Sursa: Infotag)

Protest anticomunist la Londra, Dublin, Paris, Bucureşti

Câteva sute de moldoveni au participat, miercuri, 8 aprilie, la acţiuni de protest în mai multe capitale europene pentru a-şi anunţa solidaritatea cu protestatarii de la Chişinău, care acuză guvernarea de fraudare a alegerilor parlamentare. Aceste acţiuni au fost organizate la Dublin (Irlanda), Paris (Franţa), Bucureşti (România).

Rusia Unită despre “revoluţia de liliac” din Moldova

În Moldova înfloreşte liliacul şi evenimentele care au loc în ţară sînt o revoluţie de liliac, a comentat dezordinile tinerilor din Chişinău primul adjunct al şefului fracţiunii “Rusia Unită” din Duma de Stat a FR, Vladimir Pethin. Potrivit mass-media rusă, el este încrezut că dezordinile de la Chişinău reprezintă rezultatul implicării din exterior. “Noi deja am avut aşa ceva — revoluţia oranj din Ucraina, roză din Georgia, de lalea din Kîrgîzstan. În Moldova acum înfloreşte liliacul, va fi revoluţia de liliac. Toate aceste revoluţii sînt organizate deloc spre binele poporului sau ţării, ci cu un singur scop — slăbirea influenţei Rusiei în ţările fostei URSS, pentru ca în jurul Rusiei să nu mai rămînă state proruse”, consideră Pehtin. “S-a permis cetăţenia dublă, în consecinţă — jumătate din populaţie are paşapoarte româneşti. Deja mai bine de zece ani se duc negocieri privind unirea ţării cu România, iar la nerecunoscuta republică Nistreană pretinde Ucraina”, a spus deputatul. “Poziţia Rusiei faţă de evenimentele din Moldova este univocă: alegerile s-au desfăşurat fără încălcări, cu respectarea Constituţiei şi legislaţiei, fapt menţionat de observatorii internaţionali”, a spus Pethin. (Sursa: Infotag)

O formaţiune politică din Ucraina acuză România de implicare în treburile interne ale R. Moldova

Reprezentanţii “Blocului Nataliei Vitrenko” din Odesa şi Doneţk (Ucraina) vor picheta joi consulatul României de la Odesa cu cererea ca statul membru al NATO să înceteze să se mai implice în procesele interne din R. Moldova. Potrivit presei ucrainene, liderul organizaţiei Partidului Progresiv Socialist al Ucrainei din Doneţk, Olga Solovenco, a declarat că arborarea drapelului român pe clădirea preşedinţiei Moldovei arată “cine stă în spatele opoziţiei anticonstituţionale”. “De aceea cerem încetarea implicării obraznice a României în afacerile interne ale Moldovei şi declararea consulului român din Odesa persoan non grata”, a declarat Solovenco. Liderul lor, Ludmila Kaetkina, este şi mai dispusă ca colaboratorii misiunilor diplomatice române de pe teritoriul Ucrainei să fie declarate persona non grata. (Sursa: Infotag)

Ex-consilierul prezidenţial Sergiu Mocanu este acuzat de uzurpare a puterii în stat

Fostul consilier prezidenţial cu misiuni speciale, Sergiu Mocanu, reţinut în dimineaţa zilei de 8 aprilie, pentru 72 de ore, este acuzat de organizarea dezordinii în masă şi de uzurparea puterii în stat. Mişcarea Acţiunea Populară, creată de Sergiu Mocanu, condamnă acţiunile poliţiei şi cere eliberarea fostului consilier prezidential. În acelaşi timp, soţia politicianului îi cere lui Voronin să nu o lase singură la libertate. Asta după ce a povestit că fii ei, acuzaţi de huliganism, continuă să se afle, deja de 7 luni, pe teritoriul Ambasadei României, unde s-au refugiat pentru a nu fi arestaţi. (Sursa: stireazilei.md)

Liderii PLDM cercetaţi penal pentru instigare la dezordine în masă

Liderii Partidului Liberal Democrat Vlad Filat, Alexandru Tănase şi Vitalie Nagacevschi, sunt cercetaţi penal. Ei sunt acuzaţi că în seara zilei de luni au instigat protestatarii la acţiuni de dezordine în masă. Liderii PLDM afirmă că este vorba despre un dosar făcut la comanda puterii, care face parte dintr-un scenariu mai amplu privind discreditara opozitiei. “Noi nu am făcut nimic altceva decât să chemăm protestatarii să manifeste calm şi nicidecum să recurgă la violenţă”, a spus Filat. (Sursa: stireazilei.md)