Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 18 februarie 2009

|versiune pentru tipar|

Votul peste hotare poate destabiliza procesul electoral?

Membrul CEC, Valentin Vizant, a oferit un interviu în cadrul căruia a declarat că unele partide se folosesc de situaţia în care nu toţi cetăţenii Republicii Moldova vor avea posibilitatea să voteze, aflându-se peste hotarele ţării, pentru a destabiliza procesul electoral. “Concurenţii electorali folosesc argumentul votării peste hotare pentru a crea tensiune şi chiar, aş spune, pentru a periclita procesul electoral… Ei trebuiau să o abordeze cel puţin cu un an înainte, pentru că nu pot fi introduse modificări legislative cu 6 luni înainte de alegeri. Chestiunea în cauză permanent apare când este campanie electorală”. Potrivit lui Vizant la CEC a venit o propunere de la un grup de cetăţeni, care merg la lucru în Italia cu microbuzul, ca să fie deschisă o secţie de votare în microbuz. “Cum putem organiza aşa ceva din punct de vedere legal, mai ales că există observatori din partea fiecărui concurent electoral, totodată trebuie asigurată şi securitatea votării”. Vizant a informat că cetăţenii moldoveni vor putea vota peste hotare în 33 de ambasade, consulate şi reprezentanţe, în care sunt înregistrate 28 de mii de cetăţeni moldoveni. Potrivit datelor statistice, doar o treime din cetăţenii înregistraţi în cadrul reprezentanţelor şi-au exercitat dreptul la vot la parlamentarele precedente. (potrivit agenţiei OMEGA)

Telespectatorii nu trebuie să se plictisească în campania electorală

Vladimir Ţurcan, preşedintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului, numiri şi imunităţi, a chemat jurnaliştii să reflecte într-un mod interesant şi interactiv campania electorală din acest an, pentru a nu plictisi telespectatorii care vor trebui să decidă pentru cine să voteze. Îndemnul a fost făcut în cadrul unei mese rotunde cu genericul “Codul electoral — explicaţii juridice”, la care s-a discutat despre necesitatea organizării unui şir de showuri televizate şi dezbateri interactive: “Nu orice noutate venită din anumite surse oficiale sau neoficiale este adevărată. Pentru a nu comite anumite gafe, jurnaliştii trebuie să se consulte cu membrii CEC, să studieze prevederile Codului Electoral din perspectivă juridică”. Ţurcan a explicat că nu trebuie să se facă speculaţii electorale pe marginea faptului că preşedintele Vladimir Voronin sau prim ministrul Zinaida Grecianîi folosesc maşina de serviciu sau garda de corp în campania electorală, deoarece, conform legii, ei au aceste drepturi absolut elementare. (potrivit ştirilor INFOTAG)

Berea “electorală” fără votcă — bani aruncaţi în vînt?

Preşedintele Vladimir Voronin a efectuat o vizită cu caracter electoral în raionul Ciadîr Lunga. Şeful statului ar fi îndemnat alegătorii din regiune să voteze PCRM, fiindcă altminteri la guvernare ar putea ajunge tot felul de “debili”. Voronin s-ar fi adresat alegătorilor cu întrebarea retorică: Ce să mai facem pentru voi ca să ne iubiţi? Ce, trebuiţi jefuiţi ca să ne susţineţi? Sau poate să-l aduceţi aici pe Harry Potter din primăria de Chişinău? În continuare Voronin s-ar fi referit la figura guvernatorului Găgăuziei: “Formuzal fuge de mine ca iepurele şi afirmă că găgăuzii vot vota pentru Tarlev. Poftim, susţineţi-l pe Tarlev, dar aveţi în vedere că toate voturile în favoare lui se vor duce pe apa sîmbetei, ei nu vor trece în Parlament. Şi pe ceilalţi pe care îi veţi vota, îi veţi vota fără rost, precum e berea fără votcă — bani aruncaţi în vînt. Noi încă ne vom lămuri cu conducerea voastră pentru încercările de jocuri regionale”. (potrivit agenţiei REGNUM)

PL a fost acuzat de sechestrare de persoane

Poliţia din Orhei a acuzat Partidul Liberal (PL) că ar fi răpit şi maltratat o persoană în timp ce aceasta îşi manifesta atitudinea negativă faţă de formaţiune. Potrivit vice-comisarului de la Orhei, Petru Bulgac: “O persoană a fost maltratata, iar alta urcata cu forţa într-un autoturism de către membrii PL şi dusă intr-o direcţie necunoscuta”. PL a respins acuzaţiile, declarând că “este o aberaţie”. Anterior PL acuzase poliţia din Orhei că ar fi organizat grupuri de infractori şi studenţi ai Academiei de poliţie pentru a perturba desfăşurarea întîlnirilor reprezentanţilor PL cu cetăţenii. (potrivit UNIMEDIA)

PLDM a fost acuza că ar implica minori în politică

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a fost acuzat de vice-comisarul de poliţie din Orhei, în şedinţa CEC, că ar că ar fi implicat minori în acţiuni de protest. Membrul CEC, Nicolae Gârbu, consideră că “prin aceste acuzaţii se urmăreşte sancţionarea unor partide şi apoi retragerea lor din cursa electorală”. Un alt membru CEC, Vasile Gafton, a întrebat reprezentantul poliţiei: “Ce doriţi de la noi? Noi ce suntem procurori? Vrem să vedem probe!”. Reprezentantul PLDM a solicitat să fie prezentate probele de rigoare. (potrivit UNIMEDIA)

PDM are priză la doamne

Mişcarea social-politică a femeilor din Moldova “Demnitate” va susţine în alegerile parlamentare din 5 aprilie Partidul Democrat din Moldova (PDM). Ana Bologan, preşedintele grupului de iniţiativă al mişcării, spus că mişcarea nu a reuşit să fie înregistrată la Ministerul Justiţiei, dar numără peste 5 mii membri. “Am decis să sprijinim PDM deoarece este un partid de centru, care respectă valorile democratice, echitatea socială, respectă justiţia, drepturile omului. Noi optăm pentru PDM deoarece merităm o viaţă mai bună. Cu siguranţă că femeile pot contribui la reîmprospătarea vieţii politice din Moldova şi, în acest context, sîntem sigure că PDM ne va ajuta… Lista electorală a PDM este una foarte bună. Noi îi apreciem mult pe Dumitru Diacov, Oleg Serebrian, Valentina Buliga, Chiril Lucinschi, care cu siguranţă pot ajuta Moldova să devină un stat înfloritor, democratic”. (potrivit INFOTAG)

Guvernul a atacat în Marea Cameră a CEDO decizia în cazul dublei cetăţenii

Guvernul a atacat în Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) decizia CEDO în cazul dublei cetăţenii (a Moldovei şi a României) a prim-vicepreşedintelui Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM), Alexandru Tănase, care s-a plîns la CEDO în vara anului 2008 pe motiv că Legea care interzice persoanelor cu dublă cetăţenie să ocupe funcţii înalte, îl împiedică să devină deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În opinia sa, aceasta îi lezează dreptul de a fi ales, dar şi dreptul cetăţenilor de a alege. CEDO i-a dat cîştig de lui Tănase. Ministerul Justiţiei s-a plîns la Marea Cameră că CEDO s-a pronunţat că aceste interdicţii erau la acel moment doar în faza de proiect, dar nu de lege. De asemenea, Guvernul susţine că CEDO şi-a depăşit competenţele în acest caz, deoarece l-a examinat prin prisma Convenţiei europene cu privire la cetăţenie, iar în competenţa sa intră doar examinarea cazurilor prin prisma Convenţiei europene a drepturilor omului. (potrivit INFOTAG)