Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 23 februarie 2009

|versiune pentru tipar|

API apără “Obiectiv”

Asociaţia Presei Independente (API) respinge categoric învinuirile de încălcare a legislaţiei electorale în cazul ce vizează publicaţia “Obiectiv”. La finele săptămânii trecute, Consiliul Electoral al Circumscripţiei Chişinău (CECC) a atenţionat Asociatia API şi “Coaliţia 2009” privitor la neadmiterea încălcării legislaţiei electorale. Organul electoral a fost sesizat de către Partidul Comuniştilor, care a reclamat că într-un număr al publicaţiei “Obiectiv”, editate într-un tiraj de 70 de mii de exemplare cu suportul financiar al “National Endowment for Democracy” (SUA), au existat materiale cu “caracter electoral publicitar tendenţios”. Într-o declaraţie, API regretă faptul că membrii CECC care au examinat contestaţia “s-au condus mai curând de propriile simpatii politice decât de legislaţia în vigoare”. “O asemenea decizie nu are temei juridic şi API o va contesta la CEC şi în instanţa de judecată”, se mai spune în declaraţia citată. “Obiectiv” este o publicaţie de educaţie civică şi electorală, care se editează în limbile rusă şi română. Apare din decembrie 2008 şi este distribuit ca supliment în 17 ziare locale şi regionale. (Sursa: Monitor Media)

PSD consideră că PCRM şi-a creat condiţii favorabile de campanie

Liderul Partidului Social Democrat (PSD) a declarat pentru Agenţia INFOTAG că “actualele alegeri parlamentare nu se deosebesc de alegerile precedente, din simplu motiv că regulile de joc nu s-au schimbat prea mult, ba chiar deloc. Din acest considerent, cred că actuala campanie se va caracteriza prin dominaţia unui singur partid în toate sursele de informare în masă. Ştim cu toţii despre cine este vorba şi nu aş vrea, cu această ocazie, să fac agitaţie electorală în favoarea altui partid. De asemenea, cred că în 2009, la fel ca şi campaniile precedente, majoritatea partidelor politice se vor confrunta cu probleme. Este vorba în special de împiedicarea întîlnirilor cu alegătorii, precum şi de accesul inegal al candidaţilor electorali la sursele de informare în masă”.

PPCD susţine că a pregătit proiecte sub fondurile europene

Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD) susţine că a pregătit opt proiecte pentru atragerea în Moldova a circa 10 mil. euro din fondurile europene. Potrivit PPCD de aceste fonduri vor beneficia circa 30 mii de locuitori de la sate. PPCD susţine că în 2008 a reuşit să promoveze şapte proiecte din fonduri europene în valoare totală de 1,41 mil. euro. Formaţiunea afirmă că a creat o structură neguvernamentală — Institutul de Dezvoltare Regională şi Administrativă Durabilă — prin care promovează proiectele respective. De asemenea, creştin-democraţii susţin că au reuşit să obţină din bugetul de stat pentru anul curent 35 mil. lei pentru finanţarea altor 67 de proiecte în satele republicii. PPCD nu ascunde că de aceste proiecte beneficiază în primul rînd “localităţile care la alegerile din 2007 au votat inima şi alte primării care s-au arătat deschise spre colaborare cu echipa noastră”. Partidul a calculat că, graţie eforturilor sale, în 2007, 2008 şi 2009 s-a obţinut finanţare pentru 210 proiecte din 146 de localităţi în sumă totală de 72 mil. lei. (potrivit INFOTAG)

Partidul Ecologist “Alianţa Verde” se vrea în Parlament

Partidul Ecologist “Alianţa Verde” a depus, luni, 23 februarie, documentele de înregistrare la Comisia Electorală Centrală (CEC). Acesta este al 12-lea partid care decide să participe în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. Preşedinte al Partidului Ecologist este Vladimir Braga, cel care a intrat în 2005 în Parlament pe listele Blocului “Moldova Democrată”. CEC urmează marţi, 24 februarie, să decidă asupra cererii de înregistrare a candidatului independent la funcţia de deputat Sergiu Banari, care a depus documentele săptămâna trecută. (Sursa: Jurnal de Chişinău)

Partidele politice finanţate din exteriorul ţării riscă să fie excluse din campania electorală

Partidele politice, finanţate din exteriorul ţării, riscă să fie excluse din campania electorală pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie curent, a declarat secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan. “Comisia Electorală Centrală, având probele de rigoare, este în drept să se adreseze Curţii Supreme de Justiţie pentru adoptarea deciziei de excludere din runda electorală a concurentului electoral care a comis asemenea încălcări”, a mai subliniat secretarul Comisiei Electorale Centrale. (Sursa: Agenţia Omega)

PLDM constată înrăutăţirea climatului politic şi electoral

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) constată că înrăutăţirea climatului politic şi electoral în Republica Moldova crează premise pentru fraudarea alegerilor parlamentare. Instituţiile statului continuă în mod ilegal să se implice în procesul politic, încălcînd dreptul la întruniri şi libera asociere. La 22 februarie curent, poliţia rutieră din Bălţi a blocat la ieşirea din oraş 4 autocare ce urmau să transporteze cetăţeni din raionul Sîngerei, pentru a participa la mitingul de protest “Verde pentru votul de peste hotare”. Astfel, au fost împiedicate cel puţin 150 de persoane să ajungă la acţiunea organizată de PLDM în Piaţa Marii Adunări Naţionale. PLDM a mai menţionat cîteva cazuri de deterioare a panourilor electorale în m. Chişinău. (Sursa: Thenews.md)

PDM va edita o broşură cu doleanţele alegătorilor

Partidul Democrat din Moldova (PDM) va edita o broşură despre doleanţele alegătorilor. Aceste doleanţe formatiunea le colectează în prezent, în cadrul acţiunii “Spune ce meriţi”. PDM a organizat o nouă acţiune publică în acest sens. De data aceasta ea a avut loc în sectorul Ciocana al capitalei. Activiştii PDM au îndemnat trecătorii să se apropie de panourile pe care le-au instalat şi să înscrie pe ele tot ce-şi doresc sau cred că merită. (Sursa: Deca-Press)

MAE şi-a lansat platforma electorală

Mişcarea “Acţiunea Europeană” (MAE) şi-a lansat duminică oficial platforma electorală în afara capitalei — în oraşul Soroca din nordul ţării. Alegerea localităţii nu este una întâmplătoare — această formaţiune, pe listele căreia candidează şi reprezentanţi ai Partidului Naţional-Liberal şi ai Partidului Naţional-Român, având poziţii destul de bune în localitatea respectivă. Pe lângă tradiţionala promisiune de majorare a salariilor ţi pensiilor, caracteristica tuturor partidelor din Moldova în campania electorală, formaţiunea a propus ieşirea Moldovei din CSI. De asemenea, MAE pledează pentru accelerarea procesului de integrare europeană şi pentru aderarea Moldovei la NATO. (Sursa: Deca-Press)

Echipa primarului m. Comrat susţine PSD-ul

Echipa primarului municipiului Comrat, Nicolae Dudoglo, sprijină în campania electorală pentru alegerile parlamentare Partidul Social Democrat (PSD). Anunţul a fost făcut luni, 23 februarie, în cadrul unei conferinţă de presă la Chişinău. Anna Harlamenco, preşedintele Adunării Populare a UTA Găgăuzia, soră a lui Nicolae Dudoglo, a declarat că echipa primarului de Comrat a decis să susţină PSD datorită programului propus de formaţiune. Potrivit acesteia, programul PSD este atrăgător pentru UTA Găgăuzia şi prin faptul că prevede alegerea directă a preşedintelui R. Moldova, deputaţilor şi judecătorilor, ceea ce ar permite integrarea regiunii în structurile naţionale.

AMN apelează la justiţie pentru a obţine birouri de votare suplimentare peste hotare

Alianţa Moldova Noastră (AMN) a apelat la justiţie pentru a examina contestaţia prin care se cere suplimentarea birourilor de votare pentru cetăţenii moldoveni aflaţi la muncă peste hotare. Temeiul acestei cereri îl constituie respingerea de către Comisia Electorală Centrală a solicitării AMN de a fi constituite secţii electorale suplimentare: 5 în România, 3 în Italia, 3 în Rusia, 3 în Ucraina, 3 în SUA, 1 în Irlanda şi 2 în Portugalia. AMN a contestat hotărârea CEC în Curtea de Apel, instanţa urmând să pronunţe decizia pe marginea acestei solicitări marţi, 24 februarie, după ce în şedinţa de luni reprezentantul CEC a cerut pauză pentru a pregăti pledoaria finală.

Peste 100 de moldovenii din Irlanda au scandat: “Vrem să votăm”

Peste 100 de moldoveni din Irlanda s-au adunat duminică, 22 februarie, la o acţiune de protest privind refuzul repetat al Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a deschide o secţie de votare la Dublin, capitala acestui stat. Participanţii au scandat: “Vrem să votăm”, “Vrem secţii de votare!”, “Nu împiedicaţi libera exprimare”. Aceste mesaje au fost scandate şi în limba engleza pentru a informa opinia publica despre încălcarea dreptului la vot. Amintim că la data de 30 ianuarie şi, ulterior, la 5 februarie, Asociaţia Comunităţii Moldovenilor în Irlanda a expediat demersuri în care a solicitat deschiderea unei secţii de votare în oraşul Dublin pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, având motive întemeiate privind imposibilitatea deplasării la secţia de votare din cadrul ambasadei RM din Londra. Tot duminică, un grup de moldoveni din oraşul american Tampa (statul Florida) au protestat cerând dreptul la vot. CEC afirmă că nu ţine de competenţa sa soluţionarea problemei deschiderii secţiilor de votare în afara celor de la misiunile diplomatice ale Republicii Moldova (Sursa: Unimedia.md)

Campanie electorală spălată pe creier

Campania electorală 2009 este spălată pe creier în cel mai direct şi real mod. Mai exact, societatea moldovenească a intrat în campania electorală pentru actualele alegeri parlamentare spălată din timp, frumos şi cu grijă pe creier. În special, în sens mediatic, televizat. Teoria şi practica electorală din ultimele decenii şi chiar secole spun că fraudarea alegerilor se face nu doar şi nu atât în ziua scrutinului, ci mult mai înainte, inclusiv pe segmentul mass-media. Statisticile publicate pe site-ul Asociaţiei Presei Electronice arată că o mare parte din posturile de televiziune din R. Moldova trăiesc în lumi paralele, virtuale, în care există doar unii politicieni şi unele partide şi aceştia sunt în exclusivitate “frumoşi, pufoşi şi rumeni”. Dacă la aceste posturi TV apar şi alţi politicieni sau partide aceştia sunt prezentaţi în culori mai negre decât negrul. Există şi altele 2–3 posturi TV, care încearcă să respecte nişte reguli elementare de prezentare a actorilor politici în ştiri şi emisiuni, însă potenţialul de penetrare spre societate al acestor posturi, inclusiv tehnic, de acoperire a teritoriului, este neînsemnat. Dacă actuala guvernare sau coaliţie guvernamentală va câştiga viitoarele alegeri, aceasta va însemna că ea a câştigat, mai întâi de toate, “războiul mediatic” pe care l-a declanşat mult timp înainte. (Sursa: analiză Info-Prim)

Cauza deprecierii leului constă în declaraţiile provocatoare ale opoziţiei politice

Cauza deprecierii leului în ultimele zile constă în declaraţiile provocatoare ale opoziţiei politice. Aceasta este opinia generală a bancherilor chestionaţi de reporterii INFOTAG.

În februarie la casele de schimb valutar (CSV) cursul de schimb al leului în raport cu dolarul SUA şi euro scădea uşor, iar la 19 februarie preţul acestora era de 10,65 şi, respectiv, de 13,5 lei. Însă deja a doua zi, vineri, valuta s-a scumpit pînă la 10,8 şi, respectiv, 13,6 lei. Potrivit reprezentantului administraţiei uneia dintre cele mai mari bănci comerciale, “oamenii s-au aruncat la CSV după declaraţii din presă şi de la televiziune ale ex-prim-ministrului Vasile Tarlev şi a unor analişti, care susţin opinia opoziţiei precum că după alegeri cursul leului va cădea”. Potrivit altor bancheri, nu există nici un fel de condiţii reale pentru deprecierea leului şi acesta va reveni imediat pe poziţiile anterioare. (potrivit INFOTAG)

Biserica creştin-evanghelică din Moldova manifestă pledoarii civice

Biserica creştin-evanghelică din Moldova îndeamnă locuitorii Moldovei să iasă la vot la data de 5 aprilie pentru a alege viitorii deputaţi. Alexandru Malancea, pastor la biserica evanghelică creştină “Sf.Treime”, a spus că oamenii au dreptul să aleagă, dar conducătorii oricum sînt “numiţi de Dumnezeu… Noi considerăm că conducerea pe care o avem, dar şi cea care o vom avea este de la Dumnezeu. Aceasta este poziţia bibliei şi locuitorii Moldovei trebuie să o cunoască… În general, creştin-evangheliştii reprezintă cca. 2% din populaţie şi noi sîntem foarte activi”. (potrivit INFOTAG)