Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 2 martie 2009

|versiune pentru tipar|

CEC a recepţionat documentele de înregistrare de la alţi doi pretendenţi

La 2 martie, Partidul Politic “Pentru Neam şi Ţară” şi cetăţeanul Răilean Victor au depus la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrare în calitate de concurenţi electorali. În urma tragerii la sorţi, Comisia Electorală Centrală a stabilit ordinea lor prealabilă de înscriere în buletinul de vot, după cum urmează: Răilean Victor — poziţia a cincisprezecea; Partidul Politic “Pentru Neam şi Ţară” — poziţia a şaisprezecea.

24 de candidaţi independenţi ar putea participa la alegeri

La alegerile parlamentare din acest an ar putea participa 24 de candidaţi independenţi — susţine secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan. Într-un interviu acordat reporterului Infotag, el a menţionat că anume atîţia cetăţeni au solicitat de la CEC liste de subscripţie pentru a colecta semnături în favoarea candidaturilor lor. Iurie Ciocan a amintit că, potrivit legislaţiei în vigoare, persoanele ce doresc să candideze la funcţia de deputat trebuie să aducă liste cu minimum 2 mii şi maximum 2,5 mii de semnături în susţinerea lor. Potrivit legislaţiei electorale, cei care doresc să participe în alegeri urmează să depună documentele pînă cu o lună înainte de alegeri, în acest caz termenul expiră pe data de 5 martie. Pînă în prezent au fost înregistraţi doi candidaţi independenţi — consilierul municipal de Bălţi, Sergiu Banari, şi preşedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova, Ştefan Urîtu. Pentru a ajunge deputat, un candidat independent trebuie să acumuleze minimum 3% din voturile alegătorilor. (Sursa: Infotag)

CEC va acredita observatori până la 30 martie

Comisia Electorală Centrală (CEC) aminteşte că demersurile în vederea acreditării observatorilor la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 se pot depune până la 30 martie curent. Pentru acreditarea observatorilor este nevoie de: scrisoare oficială din partea instituţiei care solicită acreditarea; copia statutului instituţiei şi a certificatului de înregistrare (în cazul organizaţiilor neguvernamentale); copia actelor de identitate ale persoanelor pentru care se solicită acreditarea; fotografii 3x4 (tip paşaport) ale persoanelor pentru care se solicită acreditarea în calitate de observator internaţional (pentru perfectarea legitimaţiei de observator). Dosarul va fi depus în original pe adresa: str. V. Alecsandri, 119, mun. Chişinău, MD-2012, Republica Moldova. Totodată, el poate fi remis şi prin e-mail: info@cec.md sau fax: + 373 22 234047. (Sursa: comunicat CEC)

Televiziunea publică favorizează partidul de guvernământ

“Moldova 1”, televiziunea plătită din banii contribuabililor, favorizează anumiţi concurenţi electorali, de regulă exponenţi ai guvernării, şi defavorizează pe alţii, cu precădere exponenţi ai opoziţiei politice. Acelaşi comportament demonstrează şi staţiile private N4 şi NIT. Aceasta este una din concluziile celui de-al doilea raport de monitorizarea a 9 televiziuni din Moldova, efectuat de Asociaţia Presei Electronice APEL şi prezentat luni, 2 martie. Televiziunile Pro TV, TV7, TVC21 şi, în măsură mai mică, Eu TV, se înscriu, grosso modo, în rigorile profesionale de editare a ştirilor. Acesta este primul raport de monitorizare a celor 9 radiodifuzori în campania electorală, după ce APEL a prezentat un raport similar despre comportamentul lor în perioada pre-electorală. Autorii monitorizării constată că din trei canale de televiziune cu acoperire naţională, două — Prime şi 2Plus — s-au eschivat de la reflectarea campaniei electorale.

Preşedintele Vladimir Voronin a fost cel mai mediatizat actor politic, iar Partidul Comuniştilor — cel mai mediatizat actor instituţionalizat în primele două săptămâni ale campaniei electorale.

PPR îngrijorat de “Campania de defăimare şi denigrare”

Partidul Popular Republican (PPR) i-a act cu îngrijorare de campania de defăimare şi denigrare a partidului, a liderului său şi a formaţiunii pe care PPR a decis să o susţină în aceste alegeri (Uniunea Centristă din Moldova), declanşată de către mass-media controlată de actuala guvernare şi, în special, de postul de televiziune pretins public “Moldova-1”. Astfel, la data de 27 februarie 2009, în cadrul emisiunii informative “Mesager”, “Moldova-1” a difuzat un material prin care s-a dat o interpretare absolut eronată a declaraţiilor făcute de liderul PPR, Nicolae Andronic, la tema relaţiilor Moldovei cu CSI, în cadrul emisiunii “Cabinetul din umbră” de la postul de televiziune prin Internet “Jurnal TV”. PPR va cere dreptul la replică şi va sesiza organele abilitate asupra acestei încălcări. (Sursa: comunicat PPR)

PCRM recurge la şiretlicuri în conformitate cu prevederile Codului de etică electorală

Pentru a nu fi învinuiţi că folosesc în campania electorală maşinile de serviciu, demnitarii comunişti au recurs la un şiretlic. Cu concursul Ministerului Dezvoltării Informaţionale şi al Bazei Auto a Guvernului, condusă de un fost deputat PCRM, guvernanţii au schimbat numerele de înmatriculare la patru maşini ale Executivului pe care le folosesc acum pentru a transporta materiale de agitaţie în toată republica. (Sursa: Jurnal de Chişinău)

Congresul Societăţii Civile a înhămat concurenţii electorali la diferite căruţe

Congresul Societăţii Civile, compus dintr-un şir de ONG-uri necunoscute, a împărţit cele 28 de partide din Moldova în trei grupe. Fiodor Ghelici, membru al Congresului, a spus că în prima grupă intră Partidul Comuniştilor, Uniunea Centristă şi Partidul Popular Creştin Democrat. Din grupa a doua fac parte Alianţa “Moldova Noastră” şi Partidul Liberal-Democrat, iar din a treia — Partidul Social-Democrat şi Partidul Democrat. Aceştia au desenat liderii politici în trei imagini, înhămaţi la căruţă. “În prima imagine Vladimir Voronin, liderul PCRM, şi Vasile Tarlev, liderul UCM, trag împreună o căruţă, pentru că …Tarlev este un proiect al comuniştilor. În căruţă stă zîmbind Iurie Roşca, liderul PPCD, căruia întotdeauna îi este bine în spatele lui Voronin”, a spus Ghelici. Potrivit lui, Vladimir Filat, liderul PLDM, şi Serafim Urechean, liderul AMN, trag împreună o căruţă, deoarece ambii sînt anticomunişti înverşunaţi. Dumitru Diaciv, liderul PD, şi Dumitru Braghiş, liderul PSD, trag o altă căruţă “cu viteza de 5 km pe oră”. Fără căruţă a rămas PL, deoarece, consideră Ghelici, “acest partid … va duce ţara la un război civil şi la conflicte între populaţia care locuieşte în Moldova”. (Sursa: Infotag)

PL propune o viziune proprie privind reglementarea transnistreană

Partidul Liberal (PL) a propus, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, o nouă viziune privind reglementarea transnistreană. Dorin Chirtoacă, vicepreşedintele PL, a menţionat că pentru aceasta e necesar de îndeplinit trei precondiţii: 1) Moldova să-şi asigure independenţa energetică; 2) să evite monopolul excesiv din exterior asupra unor domenii importante ale economiei; 3) să creeze condiţii ca legea să funcţioneze bine în Moldova. Primele două precondiţii au legatură cu Rusia, de care Moldova depinde din punct de vedere energetic, dar şi, în mare parte, din punct de vedere economic, ceea ce o face vulnerabilă în dialogul privind reglementarea transnistreană. Cea de-a treia precondiţie este necesară pentru ca malul drept al Nistrului să devina mai atractiv pentru cetăţenii de pe malul stâng. PL mai propune înlocuirea formatului de negocieri existent “5+2” în unul de “7” privind soluţionarea conflictului transnistrean, astfel ca SUA şi UE, actualmente cu statut de observatori, să devină părţi cu drepturi depline. (Sursa: Deca-press; Omega)

Panouri electorale distruse

Patru panouri publicitare ale Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) au fost distruse de către persoane necunoscute în noaptea din 28 februarie spre 1 martie 2009. Potrivit reprezentanţilor PLDM, toate cele patru panouri au fost distruse în sectorul Buiucani din mun. Chişinău, amplasate în zonele Universităţii pedagogice “I. Creangă” şi str. Alba Iulia. Vlad Filat, liderul formaţiunii, a declarat că ei posedă “date suficiente care demonstrează că poliţiştii sunt cei care au vandalizat panourile publicitare ale PLDM” “Avem fixată maşina poliţiştilor, care au transportat persoanele, ce au distrus panourile publicitare. Acum facem verificările de rigoare şi urmează să facem publice materialele respective. Îi deranjează foarte mult mesajul, pe care noi îl transmitem societăţii”, a spus Filat. (Sursa: Unimedia)

PPCD şi-a asumat 10 angajamente în faţa alegătorilor

Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD) şi-a asumat zece angajamente în faţa alegătorilor, pe care intenţionează să le onoreze în următorii patru ani. În buletinul special editat de partid pe durata electoralei, se menţionează că prioritatea numărul unu va fi crearea a 150 de mii de noi locuri de muncă ca urmare a demarării proiectului de construcţia a Magistralei Prut-European pe ruta Giurgiuleşti-Criva; 20 mii noi locuri de muncă ca urmare a demarării reţelei de drumuri naţionale şi locale; 100 noi locuri de muncă — prin crearea a 15 parcuri industriale etc. Al doilea angajament al partidului este majorarea salariului mediu pe economie pînă la 420 de euro. Al treilea angajament este creşterea economică anuală de 7%. Celelalte angajamente ale PPCD sînt: Paşi concreţi de integrare europeană. Parteneriate strategice cu România şi Ucraina; Combaterea corupţiei şi reforma justiţiei; Agricultură performantă; Dezvoltarea rurală şi urbană durabilă; Rezolvarea paşnică a problemei transnistrene; Promovarea valorilor familiei şi sprijinirea tineretului; Reforma legislativă şi constituţională. (Sursa: Infotag)

AMN readuce problema combatanţilor în atenţia publică

Problema combatanţilor va deveni una din preocupările de bază ale Alianţei “Moldova Noastră” (AMN) după venirea la guvernare — susţine Veaceslav Untilă, prim-vicepreşedinte al AMN. Aceasta se spune într-o declaraţie făcută luni de către Veaceslav Untilă, care a fost participant activ la conflictul transnistrean, cu ocazia zilei de 2 martie, cînd se împlinesc 17 ani de la declanşarea conflictului. În opinia acestuia, “nici una dintre guvernările din R. Moldova nu a ştiut să aibă grijă de acei care şi-au jertfit viaţa şi sănătatea pentru ţară”. “Vă asigur că, atunci cînd formaţiunea pe care o reprezint va ajunge la guvernare, cînd vom avea în mîini pîrghii de influenţă reală, situaţia se va schimba. Problema celor care au avut de suferit de pe urma conflictului de la Nistru va deveni una din preocupările noastre de bază, iar voi, adevăraţii patrioţi, veţi fi răsplătiţi după merit”, a declarat Untilă. (Sursa: Infotag)

Primar AMN arestat chiar în faţa instanţei de judecată

Gheorghe Ionel, primarul satului Vorniceni, din raionul Straşeni, a fost arestat de poliţie, vinerea trecută chiar în faţa Judecatoriei raionale Straşeni, care tocmai îi dăduse câştig de cauză într-un dosar. Veaceslav Untilă, prim-vicepreşedinte al Alianţei “Moldova Noastră” (AMN), membru al căreia este primarul, a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că nimeni nu ştie de ce acesta a fost reţinut şi unde se află în prezent. Formaţiunea a încercat să afle la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (colaboratorii căruia se presupune că au efectuat reţinerea) unde se află Gheorghe Ionel, dar fara rezultat. V. Untilă susţine că Gh. Ionel “este hărţuit deja de doi ani de guvernare”. Iniţial primarul a fost acuzat de trafic de fiinţe umane, iar ulterior — de abuz în serviciu. În această perioadă, Ionel s-a aflat circa jumătate de an în arestul poliţiei. Săptămâna trecută, primarul a fost achitat în ambele dosare de Curtea de Apel Chişinău şi, respectiv, de Judecătoria raională Străşeni, dar nu a apucat să se bucure de acest lucru. (Sursa: Deca-press)

Operatorii de telefonie mobilă au fost atenţionaţi să respecte legislaţia electorală

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a atenţionat cei patru furnizori de reţele şi servicii de telefonie mobilă de pe piaţă asupra neadmiterii cazurilor de încălcare a legislaţiei electorale. Acest lucru a fost făcut la solicitarea Comisiei Electorale Centrale (CEC), parvenită în urma examinării unei sesizări privind agitaţia electorală prin intermediul telefoniei mobile. ANRCETI a relatat că în apelul CEC se spune că în cazurile în care prin reţelele de telefonie mobilă se transmit, la solicitarea concurenţilor electorali, mesaje cu agitaţie electorală, operatorii urmează să se conducă de prevederile Codului electoral şi ale Regulamentului privind reflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 în mijloacele de informare în masă din R. Moldova. Astfel, potrivit art. 47 al Codului electoral, publicitatea electorală în reţeaua Internet şi prin telefonia mobilă este asimilată publicităţii electorale în presa scrisă. În conformitate cu pct. 27 al regulamentului sus-menţionat, fiecare material al concurenţilor electorali publicat în presa scrisă va fi plasat la rubrica “Electorala 2009” şi va fi însoţit de o notă “achitat din fondul electoral” al concurentului respectiv. (Sursa: Moldpres)

PSD a împărţit mărţişoare

Pe 1 martie Partidul Social Democrat a organizat acţiuni de sărbătoare în întreaga republică, pentru ca, împreună cu toţi locuitorii ei, să întâmpine sosirea primăverii. În toate centrele raionale, în oraşele mari, au fost instalate pavilioanele electorale ale PSD, unde activiştii partidului — tineri cu eşarfe şi cu bundiţe alb-roşu — au dăruit oamenilor mărţişoare şi i-au felicitat cu prilejul venirii primăverii. Zeci de mii de cetăţeni au prins la piept simbolul primăverii. Mărţişorul este simbolul renaşterii naţionale, este simbolul renovării şi mai este şi simbolul PSD. (Sursa: comunicat PSD)