Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 10 martie 2009

|versiune pentru tipar|

21 de concurenţi electorali vor figura în buletinul de vot

Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat pe dna Ţîmbalist Tatiana (jurist, primar al comunei Alava, r-nul Ştefan Vodă), dna Cuşnir Valentina (inginer-tehnolog vinificator, deputat în Parlamentul Republicii Moldova) şi dl Lomakin Alexandr (jurist, muncitor, uzina “Alfa”, mun. Chişinău) în calitate de candidaţi independenţi la funcţia de deputat în Parlamentul RM la alegerile din 5 aprilie 2009. Totodată, Comisia a refuzat dlui Bolotnicov Oleg şi dlui Roşca Veaceslav înregistrarea în cursa electorală pe motiv că, în urma examinării listelor de subscripţie şi a excluderii semnăturilor nevalabile depistate, numărul total de semnături necesar pentru a candida la alegerile parlamentare s-a redus sub plafonul minim prevăzut de Codul electoral. Astfel, în cursa electorală sunt înregistraţi 21 de concurenţi electorali, dintre care 15 partide şi şapte concurenţi independenţi. (Sursa: comunicatul CEC)

Oleg Bolotnicov acuză CEC pentru “refuzul nemotivat” de a-l înregistra în cursa electorală

Oleg Bolotnicov acuză Comisia Electorală Centrală (CEC) că refuză nemotivat să-l înregistreze în calitate de concurent independent la alegerile parlamentare din 5 aprilie. Acesta a declarat într-o conferinţă de presă că a fost chemat cu o zi înainte la CEC, unde i s-a propus să-şi retragă listele cu semnături în susţinerea sa, în caz contrar “o să fie găsite atâtea semnături false câte trebuie”. “Mi s-a propus să mă dezic de intenţia de a participa la alegeri, dar nici măcar ei (CEC — n.r.) nu ştiu ce încălcări am făcut”, a declarat Bolotnicov. El a mai spus că în ziua în care a depus dosarul la CEC i-au fost refuzate din start două liste cu semnături. Din 2200 de semnături care în momentul depunerii dosarului, potrivit acestuia, au fost declarate valabile, ulterior i s-a spus că peste 570 nu mai sunt valabile. Bolotnicov a declarat că va ataca în judecată hotărârea CEC. (Sursa: Info-Prim)

Cetăţenii moldoveni domiciliaţi în Transnistria vor putea vota în 10 secţii speciale

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat deschiderea a zece secţii de votare pentru participarea la alegerile parlamentare din 5 aprilie a cetăţenilor Republicii Moldova domiciliaţi în localităţile din stânga Nistrului şi municipiul Bender. Potrivit deciziei CEC, cele zece secţii de votare vor fi deschise în localităţile de sub jurisdicţia Chişinăului, care sunt situate de-a lungul râul Nistrului, pe perimetrul regiunii transnistrene. CEC a solicitat ministerului Afacerilor Interne să întreprindă măsurile necesare pentru menţinerea ordinii publice în localităţile, unde vor fi deschise secţiile de votare. În acelaşi timp, Comisia Electorală Centrală solicită observatorilor naţionali şi celor internaţionali să asigure petrecerea democrată şi corectă a scrutinului în aceste secţii de votare. Potrivit datelor oficiale, în localităţile din regiunea transnistreană locuiesc peste 340 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova. (Sursa: Omega)

CEC a acreditat observatori internaţionali

CEC a acreditat 18 observatori internaţionali din partea Ambasadei Federaţiei Ruse în R. Moldova în vederea monitorizării alegerilor parlamentare din 5 aprilie curent. În acelaşi scop a fost acreditat un observator naţional din partea concurentului electoral “Alianţa Moldova Noastră” în secţia de votare nr. 305, Reprezentanţa RM pe lîngă Consiliul Europei (Republica Franceză). (Sursa: comunicatul CEC)

AMN şi PL obligate de CEC să-şi retragă două spoturi eletorale

Concurenţii electorali Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) şi Partidul Liberal (PL) au fost obligaţi de CEC să retragă spoturile electorale care încalcă normele etice şi defavorizează Partidul Comuniştilor. Sancţiunile au fost aplicate după ce reprezentantul PCRM, Serghei Sîrbu, a depus contestaţii în acest sens la CEC. Sîrbu a subliniat caracterul calomnios faţă de PCRM al unor inscripţii folosite într-un spot electoral difuzat de AMN în mijloacele de informare în masă. Drept urmare, CEC a constatat că spotul vizat în contestaţie reprezintă un material cu caracter electoral în defavoarea PCRM prin care au fost încălcate normele etice prevăzute în Codul electoral şi în Codul de conduită privind reflectarea campaniei electorale pentru scrutinul parlamentar din 2009. De asemenea, CEC a obligat Partidul Liberal să retragă un spot electoral în care a folosit materiale de arhivă fără a indica data filmării, fapt care afectează şi defăimează imaginea PCRM. (Sursa: Moldpres)

AMN subscrie “Pactului anticorupţie” lansat de MAE

Alianţa Moldova Noastră (AMN) subscrie la “Pactul anticorupţie” propus clasei politice din Republica Moldova de către Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE). În cadrul unei conferinţe de acest fapt a fost enunţat de preşedintele AMN, Serafim Urechean, după ce recent o invitaţie de a susţine acest document a venit din partea MAE. AMN accentuează că unul dintre elementele de bază ale campaniei noastre electorale constă în deconspirarea şi critica schemelor “marii corupţii” a guvernării comuniste. “Schemele tenebre aplicate de clanul Voronin, perfecţionate şi extinse timp de 8 ani, au adus enorme prejudicii statului şi au împiedicat atât dezvoltarea ţării, cât şi ridicarea bunăstării pensionarilor şi a salariaţilor bugetari, în primul rând. Numai în ultima perioadă, prin falsele iniţiative liberale şi vânzarea la preţuri de nimic a unor importante obiective din patrimoniul statului, vârful corupt al puterii de stat a prejudiciat Republica Moldova de peste 5 miliarde de lei. Recuperarea venitului pierdut şi orientarea lui spre majorarea pensiilor şi salariilor este declarat drept obiectiv prioritar de către AMN”, susţine formaţiunea în cauză ca motivare a semnării “Pactului anticorupţie”. (Sursa: notificare AMN)

MAE spune că lupta lor împotriva corupţiei deranjează politicienii pătaţi

Lupta împotriva corupţiei declanşată de Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE) începe să-i deranjeze pe politicienii pătaţi, susţin liderii acestei formaţiuni. Într-o declaraţie a acestora, se spune că ei deţin informaţii că împotriva MAE se pregpteşte o adevărată ofensivă de atacuri murdare, din toate direcţiile politice. “Deja mai multi lideri ai MAE au început să primească telefoane anonime de ameninţare. Zilnic ni se transmit semnale pe diverse căi să o lăsăm mai uşor… De asemenea, avem informaţii că politicienii corupţi, comunişti sau necomunişti, vor încerca să ne discrediteze, insinuând în media controlată ideea absurdă că facem jocul unora sau altora”, se arată în declaraţie. (Sursa: declaraţie MAE)

AMN susţine că autorităţile pregătesc fraudarea alegerilor

Condiţiile de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare 2009 sunt inechitabile, iar campania propriu-zisă este una din cele mai murdare şi cu cele mai grave încălcări care au fost înregistrate în istoria modernă a R. Moldova. De această părere este preşedintele partidului Alianţa Moldova Noastră (AMN), Serafim Urecheanu. Liderul AMN a declarat marţi, 10 martie, într-o conferinţă de presă că “Partidul Comuniştilor (PCRM), aflat la guvernare în ultimii 8 ani, utilizează masiv şi obraznic resursele administrative în interesul său electoral şi sfidează demonstrativ şi chiar batjocoritor legislaţia în vigoare”. El a acuzat primele persoane de pe lista PCRM, care ocupă şi funcţiile supreme în stat, că folosesc în campania electorală privilegiile şi poziţiile oficiale pentru a exercita o influenţă administrativă directă asupra angajaţilor bugetari. Urecheanu a învinuit şi ministrul de Interne pentru implicarea ilegală în alegeri. Totodată, acesta a sublinait că autorităţile ar pregăti o fraudare masivă a alegerilor din 5 aprilie, precizând că Ministerul Dezvoltării Informaţionale a făcut publică cifra de 3,026 mln de alegători, pe când datele parvenite de la administraţiile publice locale la CEC indică un număr de 2,451 mln alegători. AMN a depus o contestaţie şi în această privinţă şi a informat printr-o notă informativă Consiliul Europei. AMN reclamă şi o “concentraţie fără precedent a mass-media care serveşte interesele PCRM şi ignoră sau defăimează forţele de opoziţie”, dar şi “eschivarea autorităţilor electorale şi audiovizuale de la luarea deciziilor în favoarea alegătorilor”. (Sursa: Info-Prim)

AMN contra SIS-ului

Veaceslav Untilă, prim-vicepreşedinte al Alianţei “Moldova Noastră” (AMN), susţine că va iniţia, după alegeri, abrogarea Legii care acordă Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) dreptul de a verifica persoanele ce vor să ajungă în funcţii publice, iar dacă nu va găsi susţinerea necesară în Parlament, se va adresa la curtea Constituţională. Într-o declaraţie a deputatului, el aminteşte că a abordat în repetate rînduri “problema excesului de atribuiţii şi a lipsei de transparenţă în activitatea Serviciului de Informaţii şi Securitate — în Parlament, în presă, în cadrul diferitelor întruniri cu caracter public şi în discuţii private”. În opinia lui Untilă, SIS, în privinţa atribuţiilor suplimentare ce iau fost acordate, a ajuns să depăşească KGB-ul din perioada sovietică. El afirmă că “nu are nimic împotriva procedurii în sine, dar ea trebuie să fie instituită numai după reformarea SIS”. (Sursa: Infotag)

Uniunea Muncii “Patria-Rodina” vrea să colaboreze în viitorul parlament cu AMN şi PLDM

Partidul politic “Uniunea Muncii Patria-Rodina” este sigur că va accede în viitorul Parlament, care va fi ales de cetăţenii Moldovei la 5 aprilie 2009. La conferinţa de presă susţinută marţi, Gheorghe Sima, liderul partidului a spus că în calitate de deputaţi, membrii formaţiunii vor promova proiecte de lege privind majorarea salariului minim pe economie pînă la 5 mii lei, asigurarea cu spaţii locative a tinerilor, accesul la credite preferenţiale. “Noi, de asemenea, optăm pentru organizarea unui referendum privind statutul limbii ruse în Moldova, anularea colaborării cu NATO, atribuirea statului de autonomie regiunii transnistriene, semnarea Tratatului privind delimitarea frontierelor cu România”, a spus Sima. Uniunea Muncii “Patria-Rodina” mai optează pentru relaţii prioritare cu CSI, dar şi cu Uniunea Europeană. Sima a mai spus că în viitorul parlament ar dori să colaboreze cu Alianţa “Moldova Noastră” şi Partidul Liberal-Democrat din Moldova. (Sursa: Infotag)

PL a adresat un apel către statele-membre ale UE

Partidul Liberal (PL) face apel către guvernele statelor-membre ale Uniunii Europene, solicitându-le să manifeste, în ziua de 5 aprilie 2009, loialitate faţă de cetăţenii moldoveni aflaţi pe teritoriul lor, să le faciliteze accesul la vot şi, în măsura posibilităţilor, să asigure pentru ei deplasarea către secţiile de votare deschise de R. Moldova în statele respective. În apelul PL se spune că prin acest gest, statele Uniunii Europene, întreaga comunitate europeană “îşi va exprima solidaritatea cu alegătorii R. Moldova, care îşi doresc în cel mai sincer mod realizarea schimbării democratice a puterii şi aderarea la Uniunea Europeană”. Sursa citată mai spune că sute de mii de cetăţeni moldoveni, aflaţi la muncă pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, şi-au manifestat dorinţa de a-şi exercita dreptul constituţional de vot în cadrul alegerilor parlamentare din 5 aprilie, însă “dreptul lor de vot nu a fost asigurat de guvernarea comunistă de la Chişinău, care a refuzat deschiderea unor secţii de votare suplimentare”. (Sursa: comunicat PL)

PCRM acuză patru concurenţi electorali că nu şi-au declarat toţi banii utilizaţi în alegeri

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a depus marţi, 10 martie, la Comisia Electorală Centrală (CEC) cinci contestaţii în care susţine că Alianţa “Moldova Noastră”, Partidul Democrat, Partidul Liberal şi Partidul Liberal Democrat au cheltuit bani pe care nu i-au declarat, după cum prevede legislaţia. Serghei Sîrbu, reprezentantul PCRM la CEC, a relatat că, în urma analizei rapoartelor financiare, a fost depistat că cei patru concurenţi electorali n-au declarat, în special, cheltuielile pentru publicitatea electorală în mijloacele de informare în masă. “Aceasta este o încălcare gravă a Codului electoral. Am solicitat CEC-ului să verifice şi să sancţioneze aceşti concurenţi. De asemenea, am cerut să fie sesizat Inspectoratul Fiscal Principal de Stat pentru efectuarea unui control riguros al corectitudinii utilizării mijloacelor financiare”, a conchis Sîrbu. (Sursa: Moldpres)

După AMN, şi PDM îşi exprimă nemulţumirea faţă de regulamentul dezbaterilor electorale

Cineva este interesat să nu existe niciun fel de dezbateri electorale între concurenţii actualului scrutin parlamentar, iar actuala formulă a dezbaterilor la “Moldova 1”, la care sînt invitaţi doar doi competitori, nu oferă cetăţenilor posibilităţi reale de a se informa, obiectiv, despre calitatea celor care aspiră la demnităţi parlamentare, a declarat preşedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Dumitru Diacov, într-o conferinţă de presă. Cetăţenii vor să asiste unor discuţii principiale, pe subiecte importante, între partidele reprezentative şi partidul de guvernămînt, lucru imposibil în situaţia în care unii concurenţi electorali par a fi lansaţi în cursă doar pentru a deruta electorii. În aceste condiţii, PDM va depune un demers la CEC pentru a modifica formatul dezbaterilor electorale la “Moldova 1”, măcar pentru perioada finală a campaniei electorale. Luni, 9 martie, o poziţie similară a fost exprimată şi de către Alianţa “Moldova Noastră”. Dezbaterile electorale la “Moldova 1” şi Radio Moldova au început pe 9 martie. (Sursa: comunicat PDM)

PDM afirmă că guvernarea scapă de sub control situaţia din economia naţională

Banca Naţională a Moldovei menţine un curs artificial al leului în raport cu alte valute de referinţă, care îi sărăceşte pe cetăţeni, dar şi pe producătorii autohtoni, afirmă liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Dumitru Diacov. La o conferinţă de presă ţinută marţi, 10 martie, acesta a afirmat că dacă în Rusia, cu o economie în dezvoltare şi cu importante vînzări de hidrocarburi, rubla a scăzut, la schimb, de la 25 la 36 unităţi pentru un dolar, atunci în R. Moldova, care trăieşte din remitenţe şi nu graţie unei economii puternice, leul este menţinut artificial, prin metode administrative. În aceste condiţii, există riscuri ca atît economia, cît şi valuta naţională să intre în cădere liberă după alegeri. Liderul PDM a mai făcut un apel către membrii Guvernului să nu facă doar electorală, ci să se preocupe şi de problemele care ameninţă securitatea economică a statului. (Sursa: comunicat PD)

PPCD şi PL în duel electoral la “Moldova 1”

Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD) şi Partidul Liberal (PL) văd în mod diferit soluţionarea problemei liberei circulaţii a cetăţenilor moldoveni în România — prima formaţiune susţine că vizele trebuie oferite de autorităţile române direct la frontieră, iar cea de-a doua pune accentul pe obţinere unui acord de asociere a Moldovei la Uniunea Europeană (UE), care va asigura moldovenilor accesul fără vize în întreaga Europă, inclusiv în România. Declaraţii în acest sens liderul PPCD, Iurie Roşca, şi vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, au făcut luni seara, în cadrul dezbaterilor electorale de la postul public “Moldova-1”. Dorin Chirtoacă a menţionat că obţinerea unui acord de asociere cu UE este posibilă pînă în 2010. El a mai spus că PL intenţionează să soluţioneze şi problema obţinerii cetăţeniei române de către cetăţenii R. Moldova şi a amintit că aceasta este o prioritate şi pentru Partidul Democrat-Liberal din România (al preşedintelui Traian Băsescu) cu care PL este în relaţii de colaborare. Iurie Roşca a menţionat că problema liberului acces al moldovenilor în România poate fi uşor soluţionată prin negocieri directe cu oficialii de la Bucureşti. “UE a cerut României introducerea regimului de vize pentru Republica Moldova, dar nu a spus că acestea nu pot fi eliberate la frontieră”, a spus el. (Sursa: Infotag)