Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 24 aprilie 2009

|versiune pentru tipar|

Noul Parlament se va convoca în prima şedinţă pe 5 mai

Noul Parlament se va întruni în prima şedinţă la 5 mai, în baza unui decret semnat la 24 aprilie, de către preşedintele în exerciţiu, Vladimir Voronin. În cadrul primei şedinţe, sunt alese organele de lucru ale Parlamentului, se formează fracţiunile, comisiile şi Biroul Permanent, precum şi conducerea Parlamentului. Ulterior, Parlamentul formează comisia pentru alegerea preşedintelui R.Moldova, care stabileşte data alegerilor, cu circa 30 de zile de la numirea în funcţie a acestuia. După alegerea preşedintelui, Curtea Constituţională validează mandatul lui în termen de trei zile. (Sursa: Jurnal de Chişinău)

Preşedintele Consiliului de Miniştri al CoE îndeamnă partidele moldoveneşti la dialog

Preşedintelui Consiliului de Miniştri al Consiliului Europei, Miguel Angel Moratinos, a făcut joi o declaraţie prin care şi-a exprimat îngrijorarea vizavi de situaţia din Moldova. “Eu sunt foarte îngrijorat de situaţia care s-a creat în Moldova în urma evenimentelor violente, care au avut loc în 7 aprilie”, se arată în declaraţia semnată de Moratinos. “Chem autorităţile de la Chişinău să acţioneze în reglementarea consecinţelor acestor evenimente în conformitate cu obligaţiile Moldovei faţă de Consiliul Europei. Autorităţile trebuie să garanteze drepturile fundamentale şi să respecte libertăţile omului şi a cetăţeanului”, a accentuat Moratinos. Preşedintelui Consiliului de Miniştri a Adunării Parlamentare a chemat “toţi liderii politici din Moldova să înceapă un dialog cu scopul de a asigura cât mai rapid funcţionarea normală a instituţiilor democratice din ţară”. (Sursa: Omega)

UE pregăteşte o rezoluţie în privinţa Moldovei

Joi deputaţii Parlamentului European au discutat la şedinţa plenară criza politică din Moldova şi au făcut apel către preşedintele Vladimir Voronin să condamne violenţa împotriva protestatarilor, să efectueze o anchetă obiectivă a încălcărilor drepturilor omului şi să atragă la răspundere persoanele vinovate. Europarlamentarul Olli Rehn a apreciat situaţia din Moldova drept “foarte fragilă”. “Pe noi ne îngrijorează informaţiile despre încălcările în masă ale drepturilor omului. Acestea trebuie anchetate sub control internaţional, iar persoanele vinovate trebuie trase la răspundere”, a spus acesta. Potrivit europarlamentarului Petr Necas, preşedintele Moldovei, Vladimir Voronin, trebuie să urmeze principiile democratice şi să condamne violenţa împotriva protestatarilor. La sfîrşitul dezbaterilor trebuia să fie adoptată o rezoluţie a Parlamentului European. Săptămîna viitoare este aşteptată la Chişinău misiunea UE pentru studierea situaţiei din ţară de după alegeri. (Sursa: Infotag)

OSCE doreşte negocieri între puterea şi opoziţia din Moldova

OSCE crede că există posibilitatea negocierilor între conducerea Moldovei şi opoziţie după acţiunile de protest, care au avut loc în ţară după victoria comuniştilor la alegerile parlamentare. Şeful Misiunii OSCE în Moldova, Philippe Remler a declarat pentru presă la Viena că “toate părţile (din Moldova — «I») «s-au ridicat pe poziţii», în special atractive pentru out-sideri, însă acest lucru nu înseamnă că ei nu doresc să negocieze, pur şi simplu trebuie mai întîi să danseze primprejur, iar apoi să se aşeze în fotoliul pentru negocieri”. Potrivit lui, părţile sînt interesate “să ajungă la adevăr şi să nu mai permită repetarea dezordinilor din ţară”. (Sursa: Infotag)

AMN: procedura de validare a scrutinului a fost împotriva principiilor alegeri libere şi corecte

Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) apreciază că procedura de validare a scrutinului de la 5 aprilie 2009 a fost în favoarea comuniştilor şi împotriva principiilor de alegeri corecte, libere şi legitime. Curtea Constituţională (CC) a ignorat demonstrativ dovezile aduse de opoziţie privind falsificarea semnificativă a rezultatelor, fapt îngrijorator şi care trezeşte indignare, se spune într-un comunicat al formaţiunii. “Considerăm hotărările ei ca fiind preconcepute şi superficiale. Numai Alianţa «Moldova Noastră» a prezentat peste 5000 de falsificări şi încălcări evidente, însoţite de peste 20 de kg de copii ale documentelor justificative”. AMN precizează că hotărârile CC nu pot fi contestatate decat “în plan moral şi profesional”. (Sursa: comunicat AMN)

CEC adresează mulţumiri

În şedinţa de vineri, 24 aprilie, Comisia Electorală Centrală a aprobat textul unui mesaj de mulţumire adresat actorilor implicaţi în campania electorală la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. În mesaj se spune că alegerile parlamentare din acest an au constituit o adevărată încercare pentru toţi. Procesul de renumărare a voturilor, dispus prin Decizia Curţii Constituţionale din 12 aprilie 2009, a demonstrat corectitudinea activităţii organelor electorale. CEC exprimă mulţumire membrilor consiliilor electorale de circumscripţie şi birourilor electorale ale secţiilor de votare pentru profesionalism şi dedicare în îndeplinirea atribuţiilor delegate pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor Parlamentului R. Moldova din 5 aprilie 2009. Totodată, Comisia manifestă gratitudine administraţiei publice centrale şi locale, concurenţilor electorali, observatorilor naţionali şi internaţionali, reprezentanţilor mass-media şi tuturor alegătorilor pentru conlucrare în cadrul alegerilor. Vineri, CEC a decis eliberarea legitimaţiilor deputaţilor aleşi în Parlamentul R. Moldova la 5 aprilie 2009, publicarea rezultatelor finale ale alegerilor în urma renumărării voturilor din 15 aprilie în ansamblu pe ţară şi dizolvarea consiliilor electorale de circumscripţie şi birourilor electorale ale secţiilor de votare. (Sursa: comunicat CEC)

CEDO cere explicaţii Guvernului Moldovei pentru abuzurile asupra unui protestatar reţinut

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) cere Guvernului RM să răspundă pentru abuzurile la adresa lui Anatol Mătăsaru, care a fost arestat în urma protestelor violente din 7 aprilie. Despre aceasta a comunicat jurnaliştilor în cadrul unei conferinţe de presă, Victor Panţîru, avocatul lui Anatol Mătăsaru. Panţîru a spus că reţinerea lui A. Mătăsaru a avut loc în condiţii ilegale. “Acesta a fost supus tratamentelor inumane şi degradante, fiind bătut de colaboratorii poliţiei. Instanţele de judecată au hotărît ca Mătăsaru să rămînă în arest pentru 30 de zile, adică pînă la data de 8 mai. Noi am depus o cerere în regim de urgenţă către CEDO, unde am cerut să constate violarea unor articole”, a precizat Panţîru. Potrivit lui, CEDO a cerut Guvernului moldovean să răspundă de ce a fost arestat şi maltratat ilegal Mătăsaru, de ce ce nu a avut acces la asistenţa medicală. “Cel mai mult ne indignează faptul că a fost pus să dezvăluie parolele la adresele sale de e-mail sau să recunoască că a fost plătit de anumite persoane ca să protesteze”, a menţionat avocatul lui Mătăsaru. (Sursa: Infotag)

Comisia de stat pentru elucidarea evenimentelor din 7–8 aprilie spune că va fi transparentă

Activitatea Comisiei de stat pentru elucidarea evenimentelor din 7–8 aprilie curent va fi axată nu pe lansarea acuzelor şi pronunţarea verdictelor, ci pe propuneri de ordin politic, social şi legislativ, care ar contribui la evitarea pe viitor a unor astfel de fapte. Declaraţia a fost făcută de preşedintele comisiei, Vladimir Ţurcan, în cadrul primei şedinţe a acesteia. Deputatul V. Ţurcan a subliniat că activitatea comisiei nu trebuie utilizată drept o ocazie de reglare de conturi între partidele politice şi nici una de acumulare a capitalului politic. Preşedintele Consiliului Rectorilor din Moldova, Ion Bostan, a propus să fie audiaţi tinerii reţinuţi de organele de poliţie şi în special autorii devastărilor clădirilor Preşedinţiei şi Parlamentului. În cursul şedinţei de astăzi a fost convenită audierea reprezentanţilor autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale: Primăria municipiului Chişinău, MAI, SIS, Serviciul Pază de Stat, Procuratura Generală, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului, Ministerul Educaţiei şi Tineretului, Ministerul Dezvoltării Informaţionale, Comisia Electorală Centrală şi Centrul pentru Drepturile Omului. Comisia de stat pentru elucidarea evenimentelor din 7–8 aprilie curent urmează să-şi desfăşoare activitatea pînă la 5 mai a.c., dată la care va fi prezentat Parlamentului un raport privind rezultatul investigaţiilor. (Sursa: Moldpres)