Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 13 februarie 2009

|versiune pentru tipar|

Implicarea mass-media în reflectarea alegerilor

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 va fi reflectată de 55 de posturi tv şi radio, conform regulamentelor interne ale instituţiilor respective, aprobate de Consilul Coordonator al Audiovizualului (CCA). Conform surselor din cadrul CCA, pentru oglindirea alegerilor şi-au dat consimţămîntul 27 de posturi tv, 25 de radio şi 3 posturi de emisie private, la toate acestea urmează să fie organizate dezbateri şi difuzată publicitate electorală. Au refuzat să se includă în mediatizarea campaniei electorale 10 canale de televiziune şi 8 de radio. (după Moldpres)

Partidul Conservator a depus actele pentru înregistrare

Partidul Conservator (PC) a depus la CEC documentele de înregistrare în calitate de concurent electoral pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie. Dacă va fi înregistrat, PC va deveni al unsprezecelea concurent din buletinele de vot.

PSD pierde poziţiile în Chişinău

La o zi după declaraţia liderului filialii de la Cantemir, care a aderat la UCM, PSD a mai suferit o înfrîngere cu impact electoral. Secretarul generat al formaţiunii, Eduard Muşuc, a fost demis din funcţia de preşedinte al Consiliului municipal Chişinău (CMC). Iniţiativa de demitere a lui Muşuc a fost înaintată de liderul fracţiunii PLDM, Alexandru Tănase.

Ex-premierul Tarlev se vrea preşedinte recunoscut al UCM

UCM a contestat la Curtea de Apel Chişinău refuzul Ministerului Justiţiei (MJ) de a-l înregistra pe Vasile Tarlev în calitate de preşedinte al formaţiunii. În calitatea sa de lider informal al UCM ex-premierul Tarlev este motivat să producă evenimente ce ar pune în evidenţă comportamentul sfidător al autorităţilor şi implicit al partidului de guvernămînt, simpatiile unui segment electoral ale cărui le revendică.

PLDM a lansat campania “Să trimitem un vot acasă”

Organizaţia de Tineret a PLDM a lansat campania “Să trimitem un vot acasă”. Campania ţinteşte spre rudele cetăţenilor moldoveni aflaţi în străinătate. Gastarbeiter-ii moldoveni sînt îndemnaţi să-şi contacteze familiile, rudele, prietenii din Republica Moldova pentru a-i convinge să participe la alegerile din 5 aprilie 2009 şi să voteze împotriva comuniştilor. Campania a fost iniţiată ca răspuns la refuzul autorităţilor comuniste de a asigura condiţiile necesare pentru exercitarea dreptului constituţional de a alege al cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi peste hotare.

AMN a anunţat despre o “victorie dublă”

AMN a anunţat despre o “victorie dublă” — acuzaţiile la adresa candidatului de pe listele AMN, Svetlana Chifa, s-au dovedit a fi fără suport, lipsind probele de învinuire, Judecătoria sectorului Centru din Chişinau respingînd aplicarea măsurii de arest la domiciliu; Judecătoria sectorului Buiucani din Chişianu a recunoscut ziarul “Moldova Suverana” vinovat de defăimare la adresa liderului AMN, Serafim Urecehan.

PDM ştie ce şi cît merită cetăţenii

PDM a organizat un eveniment public sub genericul: Meriţi să fii auzit! Spune ce meriţi! Scopul acţiunii a fost să îndemne trecătorii să fie conştienţi că merită mai mult.

Reglementarea transnistreană devine subiect electoral

În aşteptarea ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la Chişinău, Ministerul Afacerilor Externe al Rusie a făcut publice viziunile sale asupra condiţiilor reglementării transnistrene: egalitatea în drepturi a părţilor — Chişinăului şi Tiraspolului; atingerea unui acord privind renunţarea la soluţiile unilaterale şi la alte forme de presiune; necesitatea soluţionării tuturor chestiunilor controversate exclusiv prin mijloace paşnice şi politice trebuie să contribuie la restabilirea încrederii în regiune şi la realizarea unor paşi concreţi de către ambele părţi. Această abordare face inutilă şi chiar dăunătoare pentru PCRM întîlnirea Voronin-Smirnov întîlnirea din preajma alegerilor.

Vreai un Parlament curat?

“Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat”, constituită de un şir de ONG din Moldova, a îndemnat cetăţenii Republicii Moldova să contribuie la curăţarea listelor candidaţilor la înregistrate de partidele politice la CEC: “Persoanele care cunosc informaţii compromiţătoare despre candidaţii care nu merită să ajungă în viitorul Parlament, sînt rugate să le trimită la adresa de e-mail moldovacurata@gmail.com … Datele furnizate de cetăţeni vor fi verificate minuţios de un grup de jurnalişti profesionişti angajaţi de Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat pentru a monitoriza listele candidaţilor electorali”. (după INFOTAG)

ONG-urile vor motiva electoratul

Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID) a oferit, prin intermediul IREX, susţinere financiară în valoare totală de $45 mii pentru 12 ONG din Moldova care vor mobiliza electoratul să participe la alegeri prin campanii de promovare în masă, dezbateri publice, activităţi de la egal la egal, teatre sociale, şi simulări de vot. Se preconizează atragerea a peste 10 000 de oamenii din diferite sate şi oraşe din Moldova în activităţile diverse acţiuni. (după INFOTAG)